Publicat în
În cazul fermelor viticole, fermierii trebuie să adopte o schemă completă de tratament pentru vița de vie, astfel încât producțiile obținute să fie conform așteptărilor în ceea ce privește randamentul, dar să îndeplinească și criteriile de calitate impuse de standardele în vigoare. În acest sens, specialiștii Kwizda Agro Romania au propus partenerilor o gamă variată de produse de nutriție și de protecție a plantelor. Astfel, aceștia au acces la o schemă completă de tratament pentru vița de vie cu soluții recente, inovatoare, dar care înglobează și substanțe active cu tradiție, pe care viticultorii români le cunosc și le apreciază.
Vița de vie are tradiție îndelungată pe teritoriul nostru, fiind menționată încă din timpul dacilor. Aceasta deoarece în România terroir-ul este prielnic pentru cultura viței de vie, iar produsele obținute se adresează atât pieței interne, cât și celei externe, vinurile românești fiind recunoscute și premiate.
În cazul fermelor viticole, fermierii trebuie să adopte o schemă completă de tratament pentru vița de vie, astfel încât producțiile obținute să fie conform așteptărilor în ceea ce privește randamentul, dar să îndeplinească și criteriile de calitate impuse de standardele în vigoare. În acest sens, specialiștii Kwizda Agro Romania au propus partenerilor o gamă variată de produse de nutriție și de protecție a plantelor. Astfel, aceștia au acces la o schemă completă de tratament pentru vița de vie cu soluții recente, inovatoare, dar care înglobează și substanțe active cu tradiție, pe care viticultorii români le cunosc și le apreciază. Dintre acestea, amintim fungicidele Flowbrix, cu oxiclorură de cupru în suspensie concentrată, și Flosul, pe bază de sulf lichid cu particule foarte mici, pentru o aderență perfectă a soluției de tratat la suprafața frunzei. Ambele produse pot fi integrate cu succes în orice tehnologie agricolă: convențională, hibridă sau ecologică, iar formularea de ultimă generație garantează eficacitatea de durată după stropirea viței de vie cu Flowbrix, respectiv Flosul.
Factori de luat în considerare înainte de tratament
În agricultură, condițiile pedoclimatice regionale specifice impun analiza atentă a factorilor de luat în considerare înainte de tratamentul viței de vie. Planul tehnologic anual se stabilește pornind de la considerentul că fiecare fermă se evidențiază prin cel puțin o caracteristică: zonă cu secetă agresivă sau cu regim pluviometric ridicat, perioade frecvente cu amplitudini mari de temperatură zi-noapte, (in)disponibilitatea anumitor minerale în sol, potențialul de producție sau destinația soiului (de exemplu struguri de masă obținuți din vița de vie fără sâmburi) și, bineînțeles, respectarea calendarului privind tăierea viței de vie primăvara devreme sau în perioada de repaus vegetativ.
Starea de sănătate a viței de vie
De cele mai multe ori, prin tratamentele aplicate în cultură se asigură menținerea stării de sănătate a viței de vie la un nivel ridicat, prin prevenirea anumitor boli (tratamentele cu efect preventiv efectuate prin stropirea viței de vie conform unui calendar strict) sau prin stoparea extinderii bolii, cu limitarea pagubelor. Tratamentele preventive realizate de către viticultori sunt foarte importante – atât cele din faza de vegetație, cât și cele din repausul vegetativ – deoarece, prin intermediul acestora, se poate limita riscul de apariție al infecțiilor fungice, fapt ce va ajuta vița de vie să se dezvolte și să producă fără provocările induse de factorii biotici.
Pentru controlul cât mai eficient al insectelor din vița de vie este necesară o bună cunoaștere a istoricului solei și a istoricului de dăunare, astfel încât să se poată interveni cu produse țintite, eficiente, contra dăunătorilor care au perturbat sezoanele anterioare și a căror rezervă biologică poate produce efecte negative în viitor.
În ceea ce privește tratamentele de nutriție, acestea se realizează fie după efectuarea testelor privitoare la nutrienți, fie preventiv, pentru a asigura calitatea crescută a recoltelor de viță de vie.
Printre cele mai frecvente boli ale viței de vie, amintim:
Făinarea viței de vie (Uncinula necator)
Pe frunze, atacul se manifestă prin apariția unor pete alb-cenușii, izolate sau unite, pe care apare o pulbere fină, albicioasă. De asemenea, boala se manifestă pe lăstari, ciorchini și bob. Lăstarii verzi ai viței de vie sunt acoperiți de miceliu alb-cenușiu prăfos. Pe timp secetos fructele se sparg, iar ciorchinii sunt distruși. Rănile provocate de făinare devin porți de intrare pentru un alt patogen periculos: putregaiul cenușiu al viței de vie. Spre toamnă, pe organele afectate își fac apariția niște puncte mici negricioase ce reprezintă fructificațiile de rezistență. Deoarece boala afectează vița de vie în toate stadiile de dezvoltare, tratamentele cu sulf lichid în suspensie concentrată, cum este fungicidul Flosul, asigură prevenirea bolii.
Mana viței de vie (Plasmopara viticola)
Primăvara, pe frunze apar pete cu un contur difuz și o mărime variată, ce se transformă în arsuri. Pe partea inferioară a frunzelor, în dreptul petelor, apare un puf albicios. Pe lăstari ciuperca produce pete alungite, de culoare brună, in dreptul cărora scoarța moare. Ciorchinii atacați rămân mici, iar fructele nu se maturează normal, se zbârcesc și cad cu ușurință. Stropirea viței de vie cu fungicidul Flowbrix asigură o protecție eficientă a plantației de viță de vie împotriva manei, dar ajută și la menținerea unei igiene ridicate. Totodată, în perioada de repaus vegetativ, când se efectuează și tăierile viței de vie, aplicarea Flowbrix susține cicatrizarea organelor vătămate.
Putregaiul cenușiu al viței de vie (Botrytis cinerea)
Atacul cel mai puternic al putregaiului cenușiu asupra viței de vie se manifestă toamna pe fructe, după ce acestea au acumulat suficient zahăr: pielița se brunifică, iar boabele se sparg. Strugurii se acoperă cu un putregai cenușiu. Dacă survine o perioadă uscată, secetoasă, fructele se usucă și se zbârcesc. Deoarece patogenul este versatil și prezintă risc ridicat de rezistență, specialiștii Kwizda Agro Romania recomandă stropirea viței de vie cu fungicidele Botrefin, Avalon și Javise, utilizate în alternanță, cu respectarea dozelor, intervalelor între tratamente și a timpilor de pauză până la recoltare.
Putregaiul negru al viței de vie (Guignardia bidwellii)
Acest patogen poate determina compromiterea aproape totală a producției. Pe frunze și lăstari apar pete cu pustule negre, care se întind rapid în toată plantația de viță de vie. Foliajul bolnav infectează și ciorchinii din apropiere, ale căror boabe se brunifică, se alterează, iar la final se stafidesc. Fungicidul Linkit este un produs recomandat în prevenirea putregaiului negru al viței de vie.
Dintre cei mai periculoși dăunători ai viței de vie, la noi în țară, amintim molia viței de vie (Lobesia botrana) și molia strugurilor (Eupoecilia ambiguella), cicada verde a viței de vie (Empoasca vitis), păianjenul roșu (Panonychus ulmi) și păianjenul roșu comun (Tetranichus urticae), tripșii, acarianul galicol al viței de vie (Colomerus vitis / Eriophyes vitis), păduchele țestos (Parthenolecanium corni) și păduchele lânos al viței de vie (Pulvinaria vitis). Pentru controlul fiecăruia dintre aceștia, Kwizda Agro are în portofoliu cel puțin un produs de protecție dedicat.
Tipul de sol și condițiile meteorologice
Un alt factor de luat în considerare înainte de tratament la vița de vie este specificul pedo-climatic al solei, respectiv tipul de sol și condițiile meteorologice locale.
Vița de vie preferă soluri ușoare, drenate profund, bogate în substanțe nutritive. Este de preferat alegerea unui sol lutos, aerisit, ce facilitează înrădăcinarea viței de vie și permite sistemului radicular să se dezvolte mai ușor. Sunt de evitat solurile argiloase, în care înrădăcinarea viței de vie se realizează cu dificultate. Umezeala este de evitat, deoarece favorizează atacul patogenilor (de exemplu făinarea, mana, putregaiul cenușiu).
Totuși, este indicat să țineți cont și de destinația producției atunci când alegeți înmulțirea prin butași de viță de vie, fie că ne referim la butași de viță de vie de masă sau la butași de vie pentru vin: unele soiuri preferă soluri nisipo-argiloase, pe când altele se adaptează mai bine pe soluri calcaroase. De obicei, vița de vie are nevoie de un profil neutru-bazic al solului, cu un pH mediu 5.5 - 6.
Cum alegeți butașii de viță de vie?
Alegerea butașilor de vie se face în primul rând după destinația în utilizare a producției de struguri: viță de vie pentru vin sau pentru masă.
Butașii de viță de vie au anumite standarde in conformitate cu legislatia U.E conform prevederii EUR RL68/193 EWG: plante de categoria biologică „Certificat”, puritate 100 % a varietății, plante lipsite de organisme fitosanitare de carantină, portaltoiul trebuie să aibă diametrul intre 8-12mm, altoire corespunz[toare și la baza plantei să fie minim trei rădăcini bine dezvoltate, radiale și uniform așezate.
Vă recomandăm să optați pentru soiuri de viță de vie tolerante la secetă și îngheț, care pot oferi rezultate bune chiar și în sezoanele mai puțin favorabile din punct de vedere meteorologic. Este important de stabilit și la ce distanță se plantează vița de vie față de culturi cu același risc indus de dăunători, de aceea o perdea forestieră în apropiere este întotdeauna un lucru bun, deoarece găzduiește prădători naturali.
Referitor la plantarea viței de vie, viticultorii vor avea în vedere că această operațiune se stabilește în funcție de calitățile solului, precum și de regimul meteorologic, orientarea randurilor sa fie pe directia N-S pentru a beneficia de lumina cat mai mul timp pentru o mai buna fotosinteza .În general, butașii de vie se plantează la o distanță de 0.8-1 m între plante pe rând și 2-2.3 m între rânduri.
Infrastructura de suport și protecție a viței de vie
În general, în ultimii ani, infrastructura de suport și protecție a viței de vie s-a modernizat foarte mult, răspunzând cerințelor din ce în ce mai diversificate ale fermierilor. Viticultorii folosesc un sistem de susținere a viței de vie bazat pe spalieri ce oferă avantajul rezistenței, dar și o scădere a numărului de operațiuni necesare primăvara. În cazul soiurilor pentru struguri de masă, pergola este sistemul de susținere adecvat .
Este foarte importantă și metoda de irigare disponibilă. În cazul fertirigării sau irigării prin picurare, trebuie calculat exact la ce distanță se plantează vița de vie față de o sursă permanentă de apă. Sistemele moderne de fertirigare reprezintă și un instrument modern de gestionare eficientă a nutriției viței de vie. În acest fel, rezervele de macro și microelemente sunt furnizate localizat și exclusiv plantelor, iar flora spontană dintre rânduri (buruienile) nu mai concurează cu vița de vie pentru apă și nutrienți.
Un rol important îl au și plasele de protecție a viței de vie, atunci când strugurii sunt în pârgă, limitând foarte mult atacul păsărilor și efectul de arsură solară asupra boabelor.
Anotimpul și impactul lui asupra tratamentului
Vița de vie are cerințe complexe, de aceea, anotimpul și impactul lui asupra tratamentului sunt factori esențiali în planificarea înființării acestei culturi.
De exemplu, atunci când se plantează vița de vie, se va opta pentru perioada cea mai favorabilă, în funcție de specificul zonei:
- Primăvara, într-un interval cuprins între lunile martie-aprilie și mai. Se ține cont de temperatura solului, care trebuie să atingă valori de 8-10 grade Celsius, la adâncimea de 50 de cm.
- Toamna, înainte de perioada de îngheț. Dacă optați pentru această perioadă, este necesară mușuroirea.
Înainte de plantarea viței de vie, este necesară pregătirea corespunzătoare a solului, astfel încât înrădăcinarea viței de vie să se realizeze în parametrii optimi:
- Asigurarea unui repaus pentru sol, în cazul în care doriți o înnoire a plantației. Dacă anterior, în sola respectivă a fost o altă cultură, este necesară o pauză de minimum 3 ani. Eventual, vor fi necesare tratamente pentru limitarea rezervei de patogeni, operațiune ce asigură viței de vie condiții de dezvoltare sănătoasă.
- Efectuarea lucrărilor de toamnă și controlul buruienilor, operațiuni urmate de săparea și afânarea solului, cu încorporarea unui strat gros de compost semidescompus sau gunoi de grajd.
- Fertilizarea solului, cu atenție la rezervele de fosfor și potasiu
Aceste operațiuni sunt necesare mai ales atunci când planificați o plantație de mari dimensiuni, pentru a asigura înființarea corectă a culturii și înrădăcinarea viței de vie într-un grad cât mai bun. Atunci când plantați câțiva butași de viță de vie de masă sau de vin pentru gospodărie sau când scopul dvs. este doar să aveți cea mai bună viță de vie pentru boltă, care are și un rol decorativ, nu este necesar ca pregătirea să fie atât de amănunțită.
După ce ați plantat vița de vie, este necesar să interveniți cu aport de macro și micronutrienți, pe lângă produsele de protecția plantelor, pentru ca vița de vie să cunoască din start o dezvoltare echilibrată. În acest sens, biostimulatorul Alga600 stimulează dezvoltarea radiculară și absorbția elementelor nutritive din sol.
Tăierile viței de vie reprezintă operațiuni care depind de anotimp. De exemplu, tăierea viței de vie primăvara este un proces obligatoriu, pentru ca această cultură să aibă o dezvoltare echilibrată pe toată durata sezonului următor. Tăierile viței de vie pot avea mai multe obiective:
- Formarea viței de vie: se realizează începând din al doilea an și urmează o formă directoare, ce se menține până la uscarea sau îndepărtarea butucului din vița de vie.
- Tăierea de rodire a viței de vie: are drept scop echilibrarea dezvoltării și rodirii, cu rol în creșterea producțiilor.
- Tăierea de igienizare: mai ales când vița de vie a fost vătămată de accidente climatice, de ex. îngheț sau grindină, pentru a limita dezvoltarea agenților patogeni în rănile provocate de factorii externi asupra țesuturilor viței de vie.
Un alt proces, altoirea viței de vie primăvara, se realizează cu mai multe scopuri: îmbunătățirea soiurilor cu producție deficitară sau a celor cu o slabă toleranță la condițiile de mediu. De asemenea, această tehnică este utilizată pentru a înlocui butucii bolnavi sau pentru a umple golurile din plantația de viță de vie.
Metode de tratament
Specialiștii recomandă mai multe metode de tratament, întrucât, ca urmare a schimbărilor climatice, tipologia fiecărui an este diferită și imprevizibilă.
Pe de altă parte, bolile viței de vie sunt patogeni care pot dezvolta rezistență la substanțe active cunoscute, motiv pentru care, la vița de vie se vor utiliza în alternanță mai multe produse de protecție a plantelor cu mod de acțiune diferit.
În situațiile cu presiune mare de infecție în cultură, cum este cazul manei (Plasmopara viticola), se poate realiza stropirea viței de vie cu produse specializate (Flowbrix), astfel încât aceste soluții performante să poată opri la timp evoluția bolii.
Specialiștii Kwizda Agro Romania dețin în portofoliu și un produs ecologic „3:1”, respectiv Limocide, pe bază de ulei de portocale. Limocide acționează în cultura viței de vie ca fungicid și insecto-acaricid, care combate făinarea și mana, controlează insecte cu exoschelet moale (tripși, cicada verde a viței de vie) și acarieni, dar funcționează și ca adjuvant, fiind un partener ideal în amestecul de tratare cu alte produse de protecție a plantelor, datorită rezistenței la spălare și abilității de a se reactiva în cazul precipitațiilor. Se utilizează în dozele recomandate aici.
Tratamente preventive
Tratamentele preventive au un rol important în protecția culturii viței de vie împotriva patogenilor, fiind indicate, mai ales, la avertizarea privind riscul de infectare cu boli.
Pentru prevenirea făinării la vița de vie (Uncinula necator), Kwizda Agro Romania oferă partenerilor săi fungicidul Attenzo Star, pe bază de metrafenonă, un produs sistemic local cu acțiune sub formă de vapori, sigur pentru acarienii prădători și pentru albine, care are avantajul că nu afectează fermentația și gustul mustului. Dozele și modul de aplicare la vița de vie, precum și detalii suplimentare referitoare la stropirea viței de vie cu Attenzo Star pot fi consultate aici. Produsul se aplică de la stadiul de 5-6 frunze până la coacere (BBCH 15 – BBCH 81).
Una dintre cele mai de temut boli la vița de vie, mana (Plasmopara viticola), poate fi prevenită cu fungicidul sistemic Foshield, pe bază de fosfonați de potasiu, care stimulează mecanismul natural de apărare al viței de vie, astfel încât, în momentul atacului, acesta nu este slăbit, iar ciuperca este inhibată. Foshield se absoarbe rapid în plantă, având sistemie ascendentă și descendentă, asigurând protecție completă și la nivelul noilor creșteri. Produsul se aplică de la stadiul de lăstar 5-7 cm, până la coacere (BBCH 15 – BBCH 89).
Un alt produs eficient în prevenirea manei la vița de vie este și Delan Pro, pe bază de ditianon și fosfonați de potasiu, care performează excelent și în condiții climatice dificile. Stropirea viței de vie cu Delan Pro se poate face de la începutul înfloritului până la intrarea în pârgă (BBCH 53 – BBCH 83) în dozele recomandate aici, nu influențează negativ procesul de vinificație, nici procesul de fermentație (alcoolică și malolactică), nu afectează compoziția mustului și nici calitățile organoleptice ale vinului.
Prevenirea putregaiului cenușiu la vița de vie (Botrytis cinerea), considerat de către specialiști unul dintre cei mai de temut patogeni la această cultură, trebuie luată în calcul mai ales dacă am avut atac de făinare (Uncinula necator). Aplicat la avertizare, când condițiile climatice sunt favorabile bolii, în dozele și recomandările menționate pe eticheta de produs, fungicidul Botrefin, care are la bază două substanțe active eficiente (ciprodinil și fludioxonil), blochează agentul patogen și asigură persistența îndelungată pe frunză a soluției de tratat.
Un tratament preventiv recomandat împotriva putregaiului negru la vița de vie (Guignardia bidwellii) este cel cu fungicidul Linkit, de la faza de 3 frunze, până la compactare (BBCH 13 – BBCH 77), cu respectarea dozelor și a intervalelor între tratamente.
Tratamente curative
Tratamentele curative împotriva patogenilor la vița de vie au cel mai bun rezultat dacă stropirea viței de vie cu fungicide se efectuează atunci când infecția prezintă primele semne și nu este foarte avansată. Se recomandă stropirea viței de vie conform unui calendar strict, în care sunt utilizate în alternanță fungicide cu mod diferit de acțiune, pentru a limita apariția riscului de rezistență.
Un fungicid care poate fi utilizat cu succes atât în agricultura convențională, cât și în cea ecologică, este fungicidul Flowbrix, care conține o cantitate mare de cupru metalic în suspensie concentrată și care acționează preventiv și curativ împotriva manei la vița de vie. Aplicat în dozele recomandate, de la apariția primelor frunze până la intrarea în pârgă (BBCH 15 – BBCH 81), Flowbrix ajută la cicatrizarea organelor vătămate și menține igiena ridicată a viței de vie. Flowbrix poate fi aplicat și toamna, mărind rezistența viței de vie la îngheț.
Dacă presiunea de infecție cu mana este foarte mare în cultura viței de vie, Kwizda Agro Romania recomandă stropirea viței de vie cu fungicidul Kupfer Fusilan în dozele menționate pe etichetă, de la creșterea boabelor până la compactare (BBCH 72 – BBCH 79). Substanțele active din compoziția produsului acționează în toate stadiile de infecție cu mana și reduc riscul unei reinfectări ulterioare.
Atunci când vița de vie manifestă deja primele semne de făinare, fungicide sinergice, cum sunt Flosul și/sau Vitisan reprezintă opțiunea inteligentă în managementul bolii. Ambele produse sunt sustenabile și pot fi integrate cu succes în schema tehnologică convențională, ecologică sau hibrid. Stropirea viței de vie cu Flosul se va face conform recomandărilor de pe eticheta produsului, iar substanța activă își va păstra aderența pe frunză timp îndelungat, protejând-o împotriva sporilor de făinare. Referitor la Vitisan, pe bază de bicarbonat acid de potasiu, tratamentul în dozele recomandate întăresc pielița bobului, acesta devenind mai puțin vulnerabil în fața patogenilor (de exemplu, Botrytis cinerea).
Fungicidul Linkit oferă și marele avantaj că, pe lângă prevenirea putregaiului negru la vița de vie, asigură controlul preventiv și curativ al făinării viței de vie, chiar și în stadii mai avansate de evoluție a bolii.
Dacă stropirea viței de vie se realizează încă de la primele simptome ale infecției cu putregaiul cenușiu, fungicidul Avalon, pe bază de pirimetanil, inhibă evoluția ciupercii și oprește sporularea. Aplicat în dozele recomandate, tratamentele cu Avalon se pot face de la înfloritul viței de vie până la intrarea în pârgă (BBCH 68 – BBCH 81).
O soluție excelentă în managementul rezistenței putregaiului cenușiu la vița de vie este fungicidul Javise, care, aplicat de la înflorit până în pârgă (BBCH 60 – BBCH 83) blochează patogenul de la primele semne ale infecției.
Tratamente pentru combaterea dăunătorilor
Pe lângă fungicide, tratamentele pentru combaterea dăunătorilor la vița de vie trebuie integrate în planul tehnologic, astfel încât să fie asigurată stropirea viței de vie în funcție de un calendar al monitorizărilor din teren și atenționărilor privind atingerea pragului economic de dăunare.
În cazul insectelor dăunătoare ale căror ouă iernează pe butuci și coarde, stropirea viței de vie în perioada de repaus vegetativ reduce rezerva biologică a acestora, limitând atacul în timpul sezonului. Ne referim în special la Vernoil, insecticid – acaricid pe bază de ulei de parafină, ce controlează dăunători - cheie la vița de vie, printre care păduchele țestos (Parthenolecanium corni), păduchele lânos al viței de vie (Pulvinaria vitis) și acarienii (Tetranychus urticae, Calepitrimerus vitis, Eriophyes vitis).
Imediat după dezmugurit, atacul acarienilor (Tetranychus urticae, Panonychus ulmi) asupra viței de vie poate fi controlat doar dacă monitorizăm pragul economic de dăunare și intervenim în timp util (PED 3-5 forme mobile pe o frunză), prin stropirea viței de vie cu produse specializate, cum este acaricidul Ortus.
După creșterea boabelor, doi dăunători foarte periculoși își fac simțită prezența în cultura viței de vie. Ne referim la molia viței de vie (Lobesia botrana) și molia strugurilor (Eupoecilia ambiguella), și care atacă bobul, deteriorând astfel calitatea producției și reducând cantitatea. În acest sens, odată cu degajarea ciorchinilor, la avertizare, trebuie asigurat atât controlul adulților, cât și al larvelor. În timpul fenofazelor mai timpurii, este indicată stropirea viței de vie cu Cyperfor 100 EC în dozele recomandate, un insecticid pe bază de cipermetrin, cu efect rapid și de șoc, care inhibă depunerea pontei la adulți și capacitatea de hrănire a larvelor. Tratamentul împotriva moliei viței de vie trebuie continuat cu Nexide 60 CS, insecticid performant pe bază de gama cihalotrin, care afectează sistemul nervos al dăunătorului, având acțiune ovicidă și larvicidă.
Tratamente pentru îmbunătățirea calității și randamentului culturii
La fel de importante ca și produsele de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor sunt și tratamentele pentru îmbunătățirea calității și randamentului culturii viței de vie. Cerințele pieței privind anumite standarde de calitate sunt din ce în ce mai diversificate, astfel, în afară de aspectul uniform, comercial al producției, trebuie îndeplinite și criterii privind valoarea BRIX a strugurilor, conținutul de zahăr, coloritul sau rezistența la depozitare.
Aportul de macro și microelemente are un rol esențial în dezvoltarea echilibrată a viței de vie, deoarece orice deficiență a unui microelement are drept efect dereglarea aportului nutritiv în plantă a celorlalte elemente. Asigurarea unei nutriții complete și complexe pentru vița de vie, precum și corectarea carențelor latente pot fi realizate cu ajutorul fertilizantului foliar Wuxal Microplant.
Un microelement indispensabil viței de vie este borul, acesta având un rol major în calitatea polenului, susținerea fecundării și îmbunătățirea legării. Deficiența de bor la vița de vie este vizibilă prin fenomenele de meiere și mărgeluire. Spre deosebire de alte forme de bor din piață mai dificil de absorbit, pe bază de boretanolamină, Wuxal Boron Plus asigură viței de vie cantitatea optimă de bor din acid boric, o sursă de bor 100% asimilabil și disponibil plantei.
După sfâșitul înfloritului, specialiștii Kwizda Agro recomandă fertilizarea foliară cu Wuxal Calcium a viței de vie, pentru obținerea unui bob cu rezistență superioară la boli, cu o coajă mai groasă, care permite obținerea unei producții uniforme și creșterea perioadei de depozitare.
În ultimele fenofaze, începând cu creșterea boabelor, aportul de potasiu are un rol important în mărirea conținutului de zahăr și îmbunătățirea valorii BRIX a strugurilor. Wuxal K40 oferă viței de vie, pe lângă un conținut optim de potasiu, și microelemente necesare unei evoluții armonioase.
Totodată, vița de vie este expusă destul de des carențelor de fier, în acest sens, Wuxal Ferro aplicat în vegetație, cu excepția perioadei de înflorit, asigură un real suport plantelor împotriva dezvoltării clorozei ferice.
Tratamente utile în perioade critice
Schimbările climatice din ultimii ani au condus la creșterea frecvenței factorilor imprevizibili pentru cultura viței de vie. Primăverile reci, ploioase, sunt secondate de veri secetoase, iar iernile sunt moderate, fără precipitații. Accidentele climatice (grindină, îngheț târziu, amplitudini mari de temperatură zi – noapte etc) sunt mult mai dese, iar lipsa apei în sol în momentele cheie poate afecta producțiile cantitative și calitative. În astfel de situații, dar nu numai, rolul biostimulatorilor este unul bine definit, iar stropirea viței de vie cu aceste produse ajută la securizarea unor rezultate satisfăcătoare.
Accidentele climatice, cum sunt grindina sau vânturile puternice, au ca efect vătămarea organelor plantei, fiind și porți de intrare pentru patogeni. Biostimulatorul organic, 100% natural, Amalgerol Essence ameliorează efectele stresului biotic sau abiotic și întărește sistemul imunitar al viței de vie. Produsul are la bază carbon organic, azot și potasiu, extract de ierburi alpine, aminoacizi, antioxidanți și fitohormoni din plante, iar beneficiile stropirii viței de vie cu Amalgerol Essence după un calendar planificat sunt multiple, inclusiv cu rezultate foarte bune pentru sol.
Un alt produs ecologic cu impact pozitiv vizibil asupra evoluției viței de vie este Wuxal Ascofol, pe bază de alge marine, bor și microelemente chelatate. Aplicat conform recomandărilor, acest produs îmbunătățește dezvoltarea viței de vie în condiții de stres fiziologic, stimulează sistemul natural de apărare al plantelor împotriva patogenilor și potențează eficacitatea produselor de protecție a plantelor.
Rezistența la îngheț sau alte tipuri de stres abiotic (secetă, băltiri, salinitate) poate fi îmbunătățită cu ajutorul biostimulatorului pe bază de alge marine și potasiu Alga600, al căror efect se observă prin frunzele de culoare verde mai intens, ca urmare a fotosintezei îmbunătățite. Alga600 susține dezvoltarea puternică a sistemului radicular, astfel încât vița de vie poate explora un volum mai mare de sol în căutare de apă și nutrienți.
Pentru repornirea viței de vie primăvara, după perioada de repaus vegetativ, biostimulatorul Leili2000 ajută la îmbunătățirea capacității de absorbție și utilizare a nutrienților. Stropirea viței de vie cu Leili2000 are drept efect recuperarea rapidă a culturii după un stres termic, hidric sau chimic și mărește cantitatea recoltei prin prevenirea căderii florilor și a fructelor.
În plantațiile de viță de vie supuse frecvent stresului biotic (boli, dăunători) sau abiotic (înghețuri târzii primăvara, grindină, furtuni, fluctuații mari de temperatură), efectul elicitor al biostimulatorului Softguard este de un real ajutor pentru fermieri. Acest produs, bogat în polizaharide (oligochitosan) și potasiu obținute din organisme marine, întărește sistemul imunitar al viței de vie și cicatrizează rănile cauzate de stres, indiferent care este natura acestuia.
Cum să ai grijă de vița de vie?
Pentru ca vița de vie să se dezvolte echilibrat și pentru a limita la maxim atacul bolilor și al dăunătorilor, este recomandată respectarea unei scheme tehnologice de tratament pe toată durata anului, astfel încât operațiunile de întreținere și stropirea viței de vie să se realizeze în funcție de acest calendar. Aflați din etapele următoare cum să aveți grijă de vița de vie:
1. În perioada de repaus vegetativ al viței de vie (BBCH 00), după recoltare și până primăvara, la dezmugurit, igiena riguroasă a plantației de viței-de-vie este necesară în vederea diminuării rezervei biologice de boli și insecte. Trebuie curățate boabele stafidite și ciorchinii rămași, aceștia fiind vectori de transmitere ai manei viței de vie sau putregaiului cenușiu de la un sezon la altul. Printre măsurile aplicate, este necesar să aveți în vedere inclusiv dezinfectarea instrumentelor, mai ales a celor de tăiere, care pot fi purtătoare de boli.
De asemenea, în această perioadă se realizează o serie de lucrări importante: igienizarea culturii viței de vie prin arderea materialului tăiat și îngroparea resturilor, prin realizarea unor arături adânci, inclusiv curățarea resturilor vegetale dintre rânduri, toate aceste surse putând reprezenta potențiale gazde pentru diverși patogeni și insecte.
Tot acum, prin îmbăierea completă a viței de vie cu insecticid – acaricidul biologic Vernoil, scoarța și, implicit, formele hibernante ale dăunătorilor cu impact economic major la vița de vie sunt acoperite cu o peliculă fină, asfixiindu-le și, ca urmare, reducându-le semnificativ rezerva biologică. Tratamentele se efectuează când temperatura aerului este pozitivă, peste 5 grade Celsius și nu urmează îngheț, ploi sau ninsori în zilele următoare.
2. În fenofaza de lăstar 5 - 7 cm (BBCH 10 – BBCH 13) la vița de vie, primăvara, când condițiile climatice sunt favorabile sporilor de făinare, este recomandat un tratament de prevenire a bolii cu Flosul (sulf lichid în suspensie concentrată) în doză de 3 l/ha.
Tot acum ne putem confrunta cu prima generație a păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae), de aceea se va realiza stropirea viței de vie cu acaricidul Ortus (0,5 l/ha), care completează eficacitatea acțiunii insecto-acaricidului Vernoil în perioada de repaus.
Este de ajutor utilizarea unui partener în amestecul de tratare, care acționează și în calitate de fungicid (făinare) și insecto-acaricid la vița de vie, respectiv Limocide, în concentrație de 0,6 – 0,8 %.
Pentru reducerea efectelor stresului asupra viței de vie, provocat de acești factori biotici, precum și pentru limitarea riscului provocat de accidentele climatice frecvente în această perioadă, biostimulatorul Leili2000 în doză de 1 l/ha este de un real ajutor.
3. În fenofaza de lăstar 10 cm (BBCH 13) la vița de vie, pe lângă făinare, putem să ne confruntăm și cu atac de mană. În acest sens, tratamentul cu Flosul împotriva făinării poate fi completat cu Vitisan, în doză de 3 – 4 kg/ha (200 – 500 l apă), iar împotriva manei se va aplica fungicidul Flowbrix (2 l/ha), pe bază de oxiclorură de cupru în suspensie concentrată.
Utilizarea adjuvantului Designer (0,1 l/ha) ca partener în amestecul de tratare susține retenția soluției cu care s-a stropit vița de vie la suprafața frunzei mai mult timp. Biostimulatorul Wuxal Ascofol (3 l/ha) susține îmbunătățirea rezistenței viței de vie la factorii de stres.
4. La degajarea ciorchinilor (BBCH 15) viței de vie, Flowbrix elimină riscul atacului de mană, iar Vitisan combate făinarea, în aceleași doze ca și în fenofaza anterioară.
În această perioadă, tratamentul cu Linkit (0,5 l/ha) limitează riscul de infecție cu făinare, putregai negru și pătarea roșie a frunzelor viței de vie Pseudopeziza tracheiphila).
Cyperfor 100 EC (0,3 l/ha) limitează atacul moliei viței de vie, iar Wuxal Boron Plus (2 l/ha) oferă aportul optim de bor și microelemente necesare plantelor.
5. La începutul înfloritului (BBCH 55 – BBCH 57), vița de vie poate fi ținta principalelor boli la vița de vie, deoarece condițiile climatice din această perioadă permit germinarea sporilor și sporularea. Astfel, tratamentele cu Delan Pro (3-4 l/ha) asigură protecția împotriva manei viței de vie, Botrefin (0,6 – 1 kg/ha) va limita riscul de infecție cu putregaiul negru, iar Linkit, ca și în fenofaza anterioară (0,5 l/ha), va preveni cei 3 patogeni din spectrul de combatere.
Molia viței de vie va fi monitorizată foarte atent, la avertizare se stropește vița de vie cu Cyperfor 100 EC (0,3 l/ha). Pentru reducerea efectelor stresului biotic, abiotic și chimic, precum și pentru un impuls de vitalitate, se recomandă Alga 600 (1 kg/ha), mai ales că în fenofaza de înflorit a viței de vie nu se vor aplica produse de protecție a plantelor sau fertilizanți. Din același motiv, utilizarea adjuvantului Designer (0,1 l/ha) devine esențială, pentru a asigura retenția substanțelor pe frunză o perioadă mai îndelungată.
6. Odată cu sfârșitul înfloritului (BBCH 65 – BBCH 69) la vița de vie, se recomandă un mix de fungicide împortiva principalelor boli astfel: Foshield (4 l/ha) împotriva manei + Linkit (0,5 l/ha) împotriva făinării, putregaiului negru și pătării roșii a frunzelor viței de vie + Avalon (2,5 l/ha) împotriva putregaiului cenușiu. Limitarea atacului bolilor la vița de vie în acest moment cheie este decisivă pentru cantitatea și calitatea producției viitoare.
Se va utiliza Limocide (1,6 l/ha) în calitate de partener al fungicidelor și, totodată, cu acțiune insecto-acaricidă (acarieni, tripși, cicada verde a viței de vie). Biostimulatorul Alga600 (3 l/ha) are rolul de a îmbunătăți eficacitatea produselor de protecție a plantelor și calitatea recoltei.
7. În stadiul de creștere a boabelor (BBCH 72 – BBCH 75), vița de vie prezintă un risc foarte ridicat de infecție cu făinarea. Utilizarea împreună sau în alternanță a mai multor fungicide cu mod diferit de acțiune este foarte importantă pentru o producție de calitate.
Recomandarea Kwizda Agro este stropirea viței de vie cu Flosul (3 l/ha) + Attenzo Star (0,2 l/ha) + Vitisan (5-6 kg/ha în 200 – 800 l apă).
Tot în această perioadă, tratamentul cu Wuxal Calcium (4 l/ha) ajută la îngroșarea pieliței bobului, astfel încât acesta devine mai rezistent în fața dăunătorilor și bolilor. O alternativă organică pentru aport de calciu este biostimulatorul Wuxal Aminocal.
8. La compactare (BBCH 77 – BBCH 79), vița de vie trebuie protejată împotriva insectelor dăunătoare, cu Nexide 60 CS (0,05 l/ha) pentru molia viței de vie și cu Limocide (1,6 l/ha) împotriva insectelor cu exoschelet moale la vița de vie.
Este recomandată stropirea viței de vie cu fungicidul Kupfer Fusilan (2,5 kg/ha) împotriva manei. Împotriva făinării se utilizează Attenzo Star și Vitisan în dozele menționate la fenofaza anterioară (creșterea boabelor).
Biostimulatorul Amalgerol Essence aplicat acum (3 l/ha) ameliorează efectele stresului biotic și abiotic. În plus, activează viața microbiană din sol și ajută la descompunerea resturilor vegetale, acțiune foarte utilă pentru perioada de după recoltare.
9. În fenofaza de pârgă (BBCH 81 – BBCH 85) a viței de vie, trebuie asigurată protecția împotriva putregaiului cenușiu. Kwizda Agro recomandă utilizarea fungicidului Javise (0,75 kg/ha), împreună cu adjuvantul Designer (0.1 l/ha până în înflorit și 0.2 l/ha dupa înflorit), pentru sporirea aderenței substanței active pe frunză.
Tot în această perioadă, stropirea viței de vie cu Wuxal K40 (4 l/ha) ajută la creșterea zaharurilor în bob și îmbunătățirea valorii BRIX a strugurilor.
Nu în ultimul rând, tratamentul cu fungicidul Flowbrix (2,5 l/ha) la finalul perioadei de vegetație ajută la creșterea rezistenței viței de vie la înghețul și temperaturile scăzute din timpul iernii, asigură igiena ridicată a plantației viticole și, totodată, susține buna maturare a lemnului.
Recomandări și precauții
Înainte de efectuarea oricărui tratament la vița de vie, este necesar să fim atenți la o serie de recomandări și precauții menționate de către producători pe eticheta produselor.
Dozele recomandate și modul de aplicare
Dozele recomandate și modul de aplicare de pe eticheta de produs sunt cele care se vor lua în considerare la fiecare stropire a viței de vie. Utilizarea cantităților în exces nu înseamnă o protecție suplimentară a viței de vie, ci un risc suplimentar de fitotoxicitate. Invers, utilizarea unor doze mai reduse poate să nu genereze rezultatele așteptate privind protecția plantelor sau fertilizarea culturii la un nivel corespunzător.
În afară de menționarea dozelor individuale, pe eticheta de produs sunt tipărite intervalele de pauză dintre două aplicări consecutive la vița de vie, numărul de tratamente pe sezon cu produsul respectiv și timpul de pauză de la recoltare. Aceste informații sunt obligatorii la stabilirea planului tehnologic privind managementul viței de vie, pentru evitarea apariției rezistenței la substanțele active și, în același timp, pentru a asigura eliminarea reziduurilor toxice înaintea consumului uman sau procesării.
Precauții și măsuri de siguranță pentru aplicare
Multe produse impun precauții și măsuri de siguranță pentru aplicare atunci când se realizează tratamentele chimice ale viței de vie cu anumite substanțe active. Este important să vă echipați corespunzător și să respectați măsurile de securitate și protecție a muncii, așa cum sunt ele menționate pe fișa tehnică a produsului. Este bine să evitați eliminarea deșeurilor chimice în apropierea unor surse de apă potabilă. În cazul utilizării combinate a două sau mai multe produse de protecție a plantelor și/sau fertilizanți foliari și/sau biostimulatori, este indicat să efectuați un test de compatibilitate în prealabil, pentru a împiedica formarea de reacții chimice între substanțele din tank mix.
Recomandări pentru îmbunătățirea eficacității tratamentelor în funcție de anotimp
Specialiștii Kwizda Agro oferă partenerilor viticultori recomandări pentru îmbunătățirea eficacității tratamentelor în funcție de anotimp, mai ales dacă se înregistrează decalaje față de specificul climatic al zonei. În acest sens, planul tehnologic poate fi permanent îmbunătățit, prin completarea cu produse performante, care să asigure reușita culturii de viță de vie în fața provocărilor sezonului. Este importantă utilizarea produselor de protecție a plantelor de calitate superioară și doar în scopul menționat în fișele de omologare, emise de către organismele acreditate.
Provocările inopinate pe care le generează schimbările climatice în orice cultură, nu doar a viței de vie, forțează fermierii să dea dovadă de agilitate în luarea măsurilor. Astfel, pe lângă planul de management al bolilor și dăunătorilor, fiecare viticultor cunoaște riscul la care este expusă plantația atunci când o etapă nu este respectată sau este depășită. Mai mult decât atât, fermierii viticultori știu că succesul unei culturi reușite de viță de vie depinde de adaptabilitatea tehnologiei fermei la situația specifică și de integrarea unor produse performante, care să facă față conjuncturii din acel moment. Practicile agricole din ultimii ani au demonstrat utilitatea dialogului permanent între specialiștii Kwizda Agro Romania și fermierii parteneri, cu disponibilitate imediată în teren și consiliere adecvată, la obiect. Rezultatele din teren demonstrează reușita acestei colaborări.
Obținerea rezultatelor foarte bune de către viticultorii parteneri este obiectivul nostru principal, de aceea specialiștii Kwizda Agro Romania vă invită să le solicitați informații detaliate și recomandări privind un management eficient al culturii de viță de vie, adaptate specificului pedoclimatic și istoricului fermei dumneavoastră.
Referințe produse
Referințe dăunători
Făinarea viței de vie
Uncinula necator
Mană viță de vie
Plasmopara viticola
Putregaiul cenușiu al strugurilor
Botrytis cinerea
Putregaiul negru viță de vie
Guignardia bidwellii
Acarianul galicol
Eriophyes spp.
Cicada viței de vie
Scaphoideus littoralis
Molia viței de vie
Lobesia botrana
Păduchele țestos
Sphaerolecanium prunastri
Păianjenul (acarianul) roșu comun
Tetranychus urticae
Păduchele lânos al viței de vie
Pulvinaria vitis