Descrierea agentului dăunător
Putregaiul cenușiu la vița de vie: cauze, simptome, tratamente
Putregaiul cenușiu la vița de vie (Botrytis cinerea) este considerat ca fiind al doilea cel mai agresiv patogen la această cultură pe plan mondial și, totodată, principala cauză pentru care strugurii se deteriorează în timpul coacerii și depozitării. Pierderile pe care putregaiul cenușiu la vița de vie le provoacă la nivel global depășesc cu mult 10 miliarde USD, boala putând să compromită întreaga producție, în funcție de momentul atacului și de presiunea de infecție. În acest sens, combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie trebuie să devină o practică obligatorie în managementul culturii.
Ce este putregaiul cenușiu la vița de vie?
Dar ce este putregaiul cenușiu la vița de vie? Boala este declanșată de infecția cu ciuperca Botrytis cinerea, care pătrunde în plantă prin cuticulă sau prin rănile cauzate de alți patogeni - făinarea (Uncinula necator) și de factori externi (de exemplu grindina sau atacul insectelor, cum sunt molia viței de vie, Lobesia botrana și molia strugurilor, Eupoecilia ambiguella). În funcție de momentul atacului în vegetație, putregaiul cenușiu la vița de vie poate afecta frunzele, lăstarii sau ciorchinii. Cele mai mari daune sunt cele produse asupra strugurilor în pârgă, când pe pielița fructului apar mici pete cu țesut moale, care se extind către pulpă, infectând întregul bob.
Cauzele apariției putregaiului cenușiu la vița de vie
Cauzele apariției putregaiului cenușiu la vița de vie sunt, în principal, generate prin lipsa măsurilor de prevenire a bolii cu fungicide competente, utilizate în alternanță sau prin rotație, deoarece s-a dovedit că putregaiul cenușiu la vița de vie dezvoltă permanent noi tulpini virulente, cu risc ridicat de rezistență la anumite substanțe active disponibile pe piață. O altă cauză este determinată de aplicarea întârziată a tratamentelor, mai ales dacă presiunea de infecție este mare.
Factorii care favorizează apariția putregaiului cenușiu
Boala are o incidență ridicată în toate zonele de cultură a viței de vie la noi în țară. Printre factorii care favorizează apariția putregaiului cenușiu amintim, în primul rând, condițiile climatice contrastante, propice germinării sporilor. Acestea sunt create în timpul perioadelor cu umiditate ridicată și temperaturi între 15 - 23°C, generate de precipitații abundente, succedate cu expunerea prelungită la razele soarelui, precum și de situația în care înregistrăm amplitudini mari de temperatură zi – noapte. Putregaiul cenușiu se mai transmite și prin resturile vegetale necurățate de la sol sau cu ajutorul vântului care poartă sporii de la culturile infectate către cele din vecinătate, precum și prin intermediul echipamentelor infectate.
Simptomele putregaiului cenușiu la vița de vie
Simptomele putregaiului cenușiu la vița de vie sunt ușor de recunoscut, mai ales dacă vorbim despre strugurele aflat în stadiul de pârgă. În perioadele cu regim pluviometric ridicat, boabele crapă, iar în leziunile formate se dezvoltă un puf de mucegai gri. Invers, în condiții de secetă, boabele afectate se stafidesc. Indiferent de fenofaza de atac, infecția cu putregaiul cenușiu al viței de vie (Botrytis cinerea) prezintă 4 stadii:
- Penetrarea suprafeței plantei
- Distrugerea țesutului gazdă și formarea leziunilor primare
- Extinderea leziunilor și acoperirea cu miceliu
- Moartea țesuturilor afectate și sporularea.
Putregaiul cenușiu pe frunze
Dacă ne referim la putregaiul cenușiu pe frunze, acesta se manifestă, la început, sub forma unor pete maronii, delimitate de restul țesuturilor printr-un contur închis la culoare. Boala avansează rapid, petele se colorează în brun mai închis spre roșiatic, iar, mai târziu, zonele afectate necrozează si sunt acoperite de un puf cenușiu, ducând la defoliere masivă. Patogenul poate să atace și lăstarii, infecția fiind marcată prin aceleași pete brun – roșiatice, care, în timp, se acoperă cu puful cenușiu.
Putregaiul cenușiu pe boabe
Totuși, cea mai agresivă formă de atac, cu efecte asupra calității și cantității producției, este cea asupra boabelor. Putregaiul cenușiu pe boabe se recunoaște cu ușurință, după boabele înmuiate sau zbârcite, pe care, în scurt timp, se observă picnidiile sporulante ale pufului de mucegai, întins pe mai multe boabe învecinate într-un ciorchine.
Tratamente pentru putregaiul cenușiu la vița de vie
Imediat după degajarea ciorchinilor, sunt recomandate o serie de tratamente pentru putregaiul cenușiu la vița de vie, pentru a reduce riscul de atac sau pentru a opri din evoluție o infecție aflată în stadiul incipient. Această măsură este necesară mai ales în anii cu intensitate ridicată a atacului de făinare sau cu accidente climatice, care cresc riscul infecțiilor cu putregaiul cenușiu. Asocierea tratamentelor fungicide cu WUXAL Calcium este o practică foarte utilă, întrucât calciul de bună calitate ajută la îngroșarea pieliței bobului, făcându-l mai rezistent în fața factorilor de risc, cum este și putregaiul cenușiu. La fel, este esențial controlul dăunătorilor, cum sunt molia viței de vie (Lobesia botrana) și molia strugurilor (Eupoecilia ambiguella), care, prin agresiunea directă asupra boabelor, creează leziuni în care putregaiul cenușiu se poate dezvolta. Un produs foarte eficient în acest sens este NEXIDE, insecticid pe bază de gama-cihalotrin, sub formă de capsule în suspensie (CS).
Măsuri preventive împotriva putregaiului cenușiu la vița de vie
În primul rând, se vor lua anumite măsuri preventive împotriva putregaiului cenușiu la vița de vie: curățarea resturilor vegetale după recoltat și eliminarea buruienilor dintre rânduri, acestea putând crea mediul favorabil pentru dezvoltarea patogenilor și înmulțirea insectelor dăunătoare. Tăierile dinainte sau după perioada de repaus vegetativ trebuie efectuate cu instrumente igienizate și dezinfectate, iar aportul de azot trebuie dozat corespunzător. Totodată, o tehnologie pentru managementul rezistenței ar trebui corelată cu ajutorul suplimentar oferit culturii prin aplicarea de fertilizanți foliari pe bază de microelemente (bor) sau extract de alge marine, menite să crească rezistența plantelor la acțiunea factorilor biotici (boli, dăunători) sau abiotici (grindină, secetă etc). Extractul calitativ de alge marine din WUXAL Ascofol în faza de lăstar 10 cm transferă viței de vie toleranța specifică la anumite tipuri de stres și ajută la vindecarea rănilor provocate de acestea. Aplicarea WUXAL BORON PLUS la degajarea ciorchinilor contribuie cu bor din acid boric, 100% asimilabil, la fortificarea mecanismelor naturale de apărare a plantelor și, în plus, previne fenomene ca mărgeluirea și meierea.
Tratamente chimice și naturale pentru putregaiul cenușiu la vița de vie
Printre cele mai utile tratamente chimice și naturale pentru putregaiul cenușiu la vița de vie se numără aplicarea unor fungicide performante, cu mod de acțiune diferit și folosirea unor produse biologice pe bază de substanțe naturale, organice. O măsură de prevenire, mai degrabă decât un tratament al putregaiului cenușiu, este fertirigarea, care permite valorificarea apei (și a inputurilor), localizat, fără udarea frunzelor. Având în vedere nivelul de agresivitate al bolii și potențialul foarte limitat de eradicare a infecției în cultură, tratamentele chimice au cele mai mari șanse de succes.
Produse recomandate pentru combaterea putregaiului cenușiu
Specialiștii Kwizda Agro Romania au inclus în portofoliu o serie de produse recomandate pentru combaterea putregaiului cenușiu, cu substanțe active performante și mod de acțiune diferit, care pot fi utilizate cu succes în planul tehnologic al fermei.
Unul dintre fungicidele performante din portofoliu, foarte util în tratamentul putregaiului cenușiu, este BOTREFIN, cu formulare WG (granule dispersabile în apă), care manifestă un risc scăzut de apariție a rezistenței și asigură protecție completă împotriva putregaiului cenușiu, având la bază două substanțe active puternice: ciprodinil (cu acțiune sistemică) și fludioxonil (cu acțiune de contact). Caracterul preventiv și curativ se datorează acțiunii combinate a celor două substanțe active, care blochează putregaiul cenușiu la vița de vie în patru momente distincte: germinarea sporilor ciupercilor, creșterea tubului germinativ, momentul penetrării în plantă, creșterea miceliului inter și intra celular. Tratamentul putregaiului cenușiu cu BOTREFIN se efectuează preventiv, la avertizare, când condițiile climatice sunt favorabile apariției bolii.
Importanța prevenirii și tratării putregaiului cenușiu la vița de vie pentru producția de struguri de calitate
Un produs care poate fi integrat cu succes în planul de combatere a putregaiului cenușiu la vița de vie este și AVALON, fungicid sistemic local, sub formă de suspensie concentrată (SC). Acesta acționează preventiv împotriva putregaiului cenușiu, dar și curativ, cu condiția ca infecția să fie într-un stadiu incipient. Produsul are la bază substanța activă pirimetanil, cu un puternic caracter antisporulant, care oprește evoluția bolii. AVALON este un instrument util în gestionarea putregaiului cenușiu și în perioadele cu regim pluviometric ridicat. Tratamentul putregaiului cenușiu cu acest fungicid se efectuează preventiv sau cât mai curând posibil după instalarea infecției cu putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).
La fel, pentru combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie, fungicidul JAVISE poate fi o alegere inteligentă, întrucât are la bază o substanța activă recunoscută pentru eficacitatea sa împotriva putregaiului cenușiu la vița de vie: ciprodinil. Produsul, cu acțiune sistemică, asigură controlul preventiv și curativ al putregaiului cenușiu, cu condiția ca infecția să nu fie în stadii avansate. Una dintre puținele măsuri de precauție este evitarea tratamentului de combatere a putregaiului cenușiu la vița de vie cu JAVISE atunci când se înregistrează temperaturi sub 5 C. Rezistența la spălare îi garantează produsului o bună gestionare a reziduurilor, neavând efect asupra fermentației alcoolice a vinurilor.
Fiecare dintre fungicidele recomandate în acest material ca tratamente de combatere a putregaiului cenușiu la vița de vie sunt compatibile cu alte produse de protecție a plantelor și pot fi utilizate împreună sau în alternanță, cu condiția efectuării unui test de compatibilitate în prealabil. Asocierea cu adjuvantul DESIGNER este un plus, deoarece acesta asigură o retenție mai bună a substanței active pe frunză și, drept urmare, combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie este asigurată la un nivel superior.