Publicat în Combaterea dăunătorilor

Unul dintre avantajele fungicidului LINKIT® este lipsa impactului asupra vinificației sau calităților organoleptice ale vinului. Singura condiție ar fi doar respectarea recomandărilor de pe eticheta produsului. Formularea EC de înaltă calitate (emulsie concentrată) asigură o performanță superioară în prevenirea bolilor din spectrul de control, iar acțiunea curativă asupra făinării se manifestă chiar și în stadiile avansate de dezvoltare ale acesteia. 

Obiectivul viticultorului este vinul de calitate. Până la el, însă, drumul este lung, cu multe obstacole, dintre care bolile: făinarea, putregaiul negru sau pătarea roșie. LINKIT® este alegerea optimă pentru combaterea lor, fără a influența calitatea vinului.

LINKIT® EC: un fungicid și mai bun

Unul dintre avantajele fungicidului LINKIT® este lipsa impactului asupra vinificației sau calităților organoleptice ale vinului. Singura condiție ar fi doar respectarea recomandărilor de pe eticheta produsului. Formularea EC de înaltă calitate (emulsie concentrată) asigură o performanță superioară în prevenirea bolilor din spectrul de control, iar acțiunea curativă asupra făinării se manifestă chiar și în stadiile avansate de dezvoltare ale acesteia. Cele două substanțe active cu acțiune sistemică și activitate biologică ridicată împiedică apariția fenomenului de rezistență, completându-se astfel:

  • Spiroxamina inhibă două enzime implicate în biosinteza sterolilor, care sunt componente vitale ale membranelor celulare, manifestând o acțiune preventivă și puternic curativă și eradicativă.
  • Difenoconazolul, recunoscut pentru eficacitatea sa, stopează dezvoltarea fungilor, interferând cu biosinteza ergosterolului în membranele celulare.

Inamicii din spectrul de control ai LINKIT® EC

Putregaiul negru (Guignardia bidwelli), poate determina compromiterea aproape totală a producției. Pe frunze și lăstari apar pete cu pustule negre, care se întind rapid în toată plantația. Foliajul bolnav infectează și ciorchinii din apropiere, ale căror boabe se brunifică, se alterează, iar la final se stafidesc.

Făinarea (Uncinula necator) atacă toate organele aeriene ale viței-de-vie, iar semnele atacului sunt evidențiate de miceliile albicioase care se formează la suprafața acestora. Neprevenită sau netratată, boala poate avea drept rezultat crăparea boabelor de struguri, care capătă iz de mucegai și formează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Referitor la vin, acesta va fi slab alcoolizat, cu aciditate mare și calitate slabă.

Pătarea roșie a frunzelor (Pseudopezicula tracheiphila) se manifestă prin atacul sub formă de pete neregulate asupra frunzelor (de unde și denumirea). Odată cu evoluția bolii, acestea se măresc și necrozează între nervurile principale și margine, iar efectele sunt căderea timpurie a frunzelor, uscarea lăstarilor și putrezirea boabelor.

Momentele de aplicare

Produsul are calitatea de a se distribui uniform pe întreaga suprafață a frunzei, fiind rapid absorbit de către aceasta. Tratamentele pot fi realizate și la temperaturi scăzute, performanța fungicidului nefiind afectată în aceste condiții. Se recomandă până la 3 tratamente în doză de 0,5 l/ha pe sezon, cu interval de 14 zile între ele și un timp de pauză de 35 zile până la recoltare. LINKIT®  se poate aplica de la faza de trei frunze (BBCH 13), până la cea de compactare (BBCH 77).

Referințe dăunători

Boala petelor roșii sau Rujeola

Pseudopeziza tracheiphila

Făinarea viței de vie

Uncinula necator

Putregaiul negru viță de vie

Guignardia bidwellii

Ai nevoie de consultanță de specialitate?