Publicat în Combaterea dăunătorilor

Unul dintre avantajele fungicidului LINKIT® este lipsa impactului asupra vinificației sau calităților organoleptice ale vinului. Singura condiție ar fi doar respectarea recomandărilor de pe eticheta produsului. Formularea EC de înaltă calitate (emulsie concentrată) asigură o performanță superioară în prevenirea bolilor din spectrul de control, iar acțiunea curativă asupra făinării se manifestă chiar și în stadiile avansate de dezvoltare ale acesteia. 

Obiectivul oricărui viticultor este obținerea vinului de calitate. Până la el, însă, drumul este lung, cu multe obstacole. Printre cei mai mari inamici ai sănătății viei se numără diferite boli care pot compromite integritatea boabelor de strugure. Printre cele mai frecvente ale viței de vie se numără făinarea, putregaiul negru sau pătarea roșie. Un tratament fungicid eficient trebuie să aibă în vedere combaterea acestor boli ale viței de vie, fără a afecta calitatea vinului. 

Care sunt bolile frecvente ale viței de vie? 

Putregaiul cenușiu (Guignardia bidwelli) 

Putregaiul negru (Guignardia bidwelli) apare mai ales în condiții de umiditate crescută și afectează suprafețe mari de culturi viticole. Acest lucru înseamnă că poate determina compromiterea aproape totală a producției și poate distruge între 5-80% dintr-o recoltă, atunci când agentul de infectare găsește condiții favorizante. 

Putregaiul cenușiu este cauzat de ciuperca Guignardia bidwellii. Agentul patogen poate ataca toate organele verzi ale plantei: frunze, lăstari, ciorchini. Pe frunze și lăstari apar pete cu pustule negre, brun-deschise, ulterior negru-violacee, care se întind rapid în toată plantația. Foliajul bolnav infectează și ciorchinii din apropiere, ale căror boabe se brunifică, se alterează, iar la final se stafidesc. 

Făinarea viței de vie (Uncinula necator) 

Făinarea (Uncinula necator) apare în special în perioadele calde și secetoase tot mai frecvente. Boala atacă toate organele aeriene ale viței-de-vie, iar semnele atacului sunt evidențiate de miceliile albicioase care se formează la suprafața acestora. Neprevenită sau netratată, boala poate avea drept rezultat crăparea boabelor de struguri, care capătă iz de mucegai și formează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Referitor la vin, acesta va fi slab alcoolizat, cu aciditate mare și calitate slabă. 

Pătarea roșie a frunzelor viței de vie (Pseudopezicula tracheiphila) 

Pătarea roșie a frunzelor (Pseudopezicula tracheiphila) sau boala petelor roșii se manifestă primăvara sau la începutul verii. Atacul apare sub formă de pete neregulate mari, de culoare galbenă sau roșiatică, asupra frunzelor (de unde și denumirea). Odată cu evoluția bolii, acestea se măresc și necrozează între nervurile principale și margine, iar efectele sunt căderea timpurie a frunzelor, uscarea lăstarilor și putrezirea boabelor. Ciuperca poate ierna pe frunzele atacate de la suprafața solului, de aceea se recomandă colectarea și distrugerea frunzelor rămase la suprafață. 

LINKIT® - un fungicid eficient pentru vița de vie 

LINKIT® este alegerea optimă pentru combaterea bolilor frecvente ale viței de vie precum făinarea, putregaiul sau pătarea roșie a frunzelor. Formularea EC de înaltă calitate (emulsie concentrată) asigură o performanță superioară în prevenirea bolilor din spectrul de control, iar acțiunea curativă asupra făinării se manifestă chiar și în stadiile avansate de dezvoltare ale acesteia. 

Unul dintre avantajele fungicidului LINKIT® este lipsa impactului asupra vinificației sau calităților organoleptice ale vinului. Acest tratament fungicid pentru putregaiul cenușiu și alte boli la vița de vie poate acționa eficient fără a influența calitatea vinului. Singura condiție este respectarea recomandărilor de pe eticheta produsului. 

Cele două substanțe active cu acțiune sistemică și activitate biologică ridicată din formularea acestui tratament fungicid împiedică apariția fenomenului de rezistență, completându-se astfel: 

  • Spiroxamina inhibă două enzime implicate în biosinteza sterolilor, componente vitale ale membranelor celulare, manifestând astfel o acțiune preventivă și puternic curativă și eradicativă. 
  • Difenoconazolul, recunoscut pentru eficacitatea sa, stopează dezvoltarea fungilor, interferând cu biosinteza ergosterolului în membranele celulare. 

Cum se aplică fungicidul Linkit? 

Tratamentul LINKIT® pentru combaterea bolilor frecvente ale viței de vie  se poate aplica de la faza de trei frunze (BBCH 13), până la cea de compactare (BBCH 77). Produsul are calitatea de a se distribui uniform pe întreaga suprafață a frunzelor, fiind rapid absorbit de către acestea. Tratamentele pot fi realizate și la temperaturi scăzute, performanța fungicidului nefiind afectată în aceste condiții. Se recomandă până la 3 tratamente în doză de 0,5 l/ha pe sezon, cu interval de 14 zile între ele și un timp de pauză de 35 de zile până la recoltare.  

 

Referințe dăunători

Boala petelor roșii sau Rujeola

Pseudopeziza tracheiphila

Făinarea viței de vie

Uncinula necator

Putregaiul negru viță de vie

Guignardia bidwellii

Ai nevoie de consultanță de specialitate?