Publicat în Combaterea dăunătorilor

FLOWBRIX® este un fungicid-bactericid de ultimă generație, având la bază 380 g/l de cupru metalic sub formă de oxiclorură de cupru în suspensie concentrată, cu acțiune foarte puternică, atât preventivă, cât și curativă împotriva manei viței de vie (Plasmopara viticola). Eficiența acestui produs se datorează formulării sale de înaltă calitate: dimensiunea optimă a particulelor de oxiclorură de cupru determină o aderență foarte bună a soluției la suprafața plantei, astfel încât efectul de contact este foarte eficient. 

Mana viței-de-vie (Plasmopara viticola) este una dintre cele mai răspândite și păgubitoare boli din plantațiile viticole la nivel mondial, având puterea să atace toate organele aeriene ale plantei (frunze, inflorescențe, ciorchini, lăstari).

Datorită agresivității bolii, este indicat ca tratamentele pentru controlul eficient al acesteia să se realizeze preventiv, și nu doar curativ.

Atacul din primăvară afectează calitatea producției și sănătatea plantației: Pe frunze apar pete untdelemnii (de specificat culoarea petelor) cu un contur difuz, care se brunifică, determinând necrozarea frunzelor. De asemenea, boala poate ataca lăstarii, unde produce pete alungite, de culoare brună, în dreptul cărora scoarța moare. Când este prezentă pe ciorchinii tineri, aceștia rămân nedezvoltați, iar boabele cad. Dacă ciorchinii sunt atacați la maturitate, este împiedicată acumularea de zahăr, afectând calitatea vinului.

Oxiclorura de cupru – necesară în orice tehnologie

Cuprul este una dintre substanțele utilizate în mod tradițional pentru combaterea manei. Ionii de cupru (Cu2+) intră în spori, denaturează proteinele și anumite enzime ale ciupercii, stopând dezvoltarea sporilor. Pentru agricultura ecologică, cuprul este una dintre puținele substanțe active disponibile, calitățile de protecție a mediului fiind dublate de eficiență și siguranța aplicării.

FLOWBRIX® este un fungicid-bactericid de ultimă generație, având la bază 380 g/l de cupru metalic sub formă de oxiclorură de cupru în suspensie concentrată, cu acțiune foarte puternică, atât preventivă, cât și curativă împotriva manei viței de vie (Plasmopara viticola).

Eficiența acestui produs se datorează formulării sale de înaltă calitate: dimensiunea optimă a particulelor de oxiclorură de cupru determină o aderență foarte bună a soluției la suprafața plantei, astfel încât efectul de contact este foarte eficient. FLOWBRIX® oferă echilibrul perfect dintre persistență și viteză de acțiune, principalele avantaje obținute în urma utilizării sale fiind:

  1. Efect antisporulant foarte puternic: ionii de cupru în cantitate ridicată au răspândire uniforma. Acest avantaj vine din miscibilitatea ridicată a produsului, care determină obținerea unei soluții de tratare omogene.
  2. Efecte fiziologice: acest produs susține sinteza vitaminelor B și C și stimulează mecanismul de apărare al plantei. Totodată, ajută la îngroșarea pieliței boabelor.
  3. Nu periclitează procesul de fotosinteză, contribuind la o calitate ridicată a producției.

Oxiclorura de cupru din FLOWBRIX® ajută la vindecarea organelor afectate de grindină, rănile provocate de agenții externi organelor plantei fiind porți de intrare atât pentru mană, cât și pentru alte ciuperci și bacterii. Caracterul puternic inhibitor al fungicidului Flowbrix® protejează vița-de-vie în fața riscului de infectare ulterioară, asigurând igienizarea plantației.

Se recomandă în doză de 2,5 l/ha, fără a fi necesară neutralizarea. Este compatibil cu alte produse de protecție a plantelor.

 

Referințe dăunători

Mană viță de vie

Plasmopara viticola

Ai nevoie de consultanță de specialitate?