Descrierea produsului
WUXAL® BORON SiCure este un îngrășământ foliar sub formă de suspensie concentrată (SC), cu un conținut foarte mare de bor, azot, fosfor și microelemente complet disponibile plantelor. Produsul este îmbogățit cu ortosilicat 100 % solubil în apă, care fortifică pereții celulari ai frunzelor și ai altor organe ale plantei, efect cuantificabil prin creșterea rezistenței țesuturilor plantei la stresul biotic indus de patogeni (infecții fungice) și la cel abiotic, provocat de factorii climatici (secetă, fluctuații de temperatură) sau mecanici (vânt, grindină, eroziunea solului). WUXAL® BORON SiCure se diferențiază prin sursa de bor a produsului, care este acidul boric, cu masă molară mică, ce facilitează absorbția completă a acestui micronutrient de către plantă. Borul susține integritatea membranei celulare și dezvoltarea pereților celulari, influențează permeabilitatea, diviziunea celulară, îmbunătățește transportul zaharurilor, metabolismul carbohidraților și sinteza proteinelor. Este vital pentru țesuturile vegetale cu o creștere intensivă, având rol în dezvoltarea sistemului radicular și a mugurilor vegetativi, precum și în creșterea tubului polinic, îmbunătățind calitatea polenului și, implicit, crescând fertilitatea plantelor.
La rapiță, floarea-soarelui, porumb și soia, aportul optim de bor înseamnă plante viguroase, puternice, care generează un număr mare de flori cu polen viabil, ceea ce conduce la obținerea unei cantități ridicate de semințe sau boabe, de calitate superioară.
La pomi fructiferi, borul are un rol esențial în polenizarea și fecundarea florilor,
stimulând germinarea și creșterea tubului polinic, îmbunătățind procentul de fructe legate. Borul este implicat în procesele de creștere echilibrată, susține diviziunea celulară și participă la metabolismul auxinelor, susținând elongația celulelor, drept pentru care fructele vor fi mai mari și cu aspect uniform. Borul intensifică transportul zaharurilor în plantă și stimulează metabolismul carbohidraților, fiind responsabil cu procesele celulare care folosesc și produc energie, conducând la obținerea unei producții superioare de fructe. În sinergie cu fosforul, borul ajută mugurii de rod, care vor fi mai sănătoși și vor oferi o producție superioară în următorul an. De asemenea, în stadiile de vegetație timpurii, sporește toleranța noilor creșteri la stresul hidric și la boli.
La vița de vie, deficiența de bor poate genera procese fiziologice nedorite, ca meierea și mărgeluirea, cu efecte negative în cantitatea și calitatea recoltei. „Meierea” se manifestă prin avortarea în masă a florilor. După înflorit, ovarele nu se mai dezvoltă, astfel încât bobițele de pe ciorchine au mărimea seminţelor de mei. „Mărgeluirea” apare atunci când fructele, ca o consecinţă a nefecundării, se opresc din creştere și rămân la dimensiunea bobului de mazăre. Aceste bobiţe nu au seminţe şi acumulează cantităţi mai mari de glucide.
La legume, borul este implicat în procesele de creștere echilibrată,
susține diviziunea celulară și participă la metabolismul auxinelor, susținând elongația celulelor. De asemenea, în stadiile de vegetație timpurii, sporește toleranța noilor creșteri la stresul hidric și la boli. Deficiența de bor la rădăcinoase și la brasicacee determină, mai ales în perioade secetoase, apariția cavităților, respectiv distrugerea apexului (conopidă, broccoli).