Inscticidul acaricid ORTUS 5 SC se prezintă sub formă de suspensie concentrată și are la bază substanța activă fenpiroximat, 51,2 g/l. Acționează prin contact și prin ingestie asupra păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae) și asupra moliei păstăilor (Etiella zinckenella) la soia. Produsul afectează respirația celulară și inhibă producția de energie a celor doi dăunători. Datorită acțiunii de șoc, aceștia încetează să mai producă pagube în cultură la o zi după tratament.
Publicat în Combaterea dăunătorilor
Noul fungicid sistemic JAVISE WG este specializat în controlul preventiv și curativ al putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) la vița-de-vie. Substanța activă ciprodinil (500 g/kg) face parte din grupa anilinopirimidinelor (FRAC D1), ale căror efecte antifungice împotriva acestui patogen sunt recunoscute la scară largă de peste 20 de ani.
Problemele pe care le ridică Botrytis cinerea la vița-de-vie sunt determinate de faptul că poate ataca lăstari, frunze tinere, ciorchini în formare sau pe boabe. Atacul asupra boabelor aflate în faza de coacere este cel mai păgubitor, deoarece distruge recolta deja formată, după un sezon agricol în care fermierul viticultor a investit deja resurse considerabile. Însă, nici infecția în celelalte stadii de dezvoltare ale viței-de-vie nu trebuie ignorată, deoarece poate compromite producția într-un timp relativ scurt.
Dezvoltarea patogenului este favorizată în perioadele cu umiditate excesivă (90%), cauzată de precipitații abundente urmate de vreme însorită, cu temperaturi în jur de 20° C. Condiții favorabile apar și în plantațiile situate în apropierea apelor curgătoare sau lacurilor, atunci când este ceață densă.
Un semnal de alarmă este faptul că această ciupercă supraviețuiește mult timp în resturile vegetale de la baza plantației, de aceea, un prim pas sunt lucrările de igienizare ale solului și tăierile de rodire corecte. După pornirea în vegetație, dată fiind agresivitatea bolii, utilizarea unui fungicid polivalent reprezintă o măsură de control cu rezultate insuficiente. Și aceasta pentru că este dificilă descoperirea unei substanțe active unice atât de performante, încât să combată în același timp mai multe boli cu impact economic ridicat.
Fungicidul JAVISE WG, un produs specializat în controlul preventiv și curativ al putregaiului cenușiu
Noul fungicid sistemic JAVISE WG este specializat în controlul preventiv și curativ al putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) la vița-de-vie. Substanța activă ciprodinil (500 g/kg) face parte din grupa anilinopirimidinelor (FRAC D1), ale căror efecte antifungice împotriva acestui patogen sunt recunoscute la scară largă de peste 20 de ani.
Aplicat la temperaturi scăzute (dar nu sub limita de 5° C), JAVISE WG blochează acțiunea ciupercii încă de la primele faze ale infecției. Produsul acționează prin inhibarea sintezei de metionină și secreția enzimelor hidrolitice care susțin pătrunderea ciupercii în plantă. Tratamentul fungicid afectează tubul germinativ, formarea apresorilor și creșterea miceliilor.
Cu acest mod de acțiune țintit asupra Botrytis cinerea, JAVISE WG reprezintă o soluție excelentă în managementul rezistenței, putând fi utilizat în combinație sau în alternanță cu alte produse de protecție a plantelor, inclusiv cu fungicide cu spectru diferit de combatere.
La stadiul de pârgă (BBCH 81 – BBCH 85), atunci când atacul de Botrytis cinerea provoacă cele mai mari pagube, doza de JAVISE WG recomandată este 0,75 kg/ha și necesită un timp de pauză de doar 7 zile până la recoltare.
JAVISE WG este rezistent la spălare, caracteristică ce se manifestă la scurt timp după aplicare (2 ore), cu o bună gestionare a reziduurilor. Produsul nu are impact asupra fermentației alcoolice a vinurilor.
Referințe produse
Referințe dăunători
Putregaiul cenușiu al strugurilor
Botrytis cinerea