Publicat în Creșterea productivității

Biostimulatorii sunt produse care pot fi generate în mod natural de către plante, dar care, în anumite situații, nu pot fi produse în cantitățile necesare bunei dezvoltări a culturilor. De aceea, aplicarea exogenă (din exterior) a acestor biostimulatori de creștere (dar și cu alte roluri în afară de dezvoltare) este benefică, plantele fiind capabile să absoarbă aceste substanțe  și să le utilizeze pentru obținerea de caracteristici fiziologice superioare și pentru a oferi un randament productiv mai ridicat.

Deși nu există o definiție concretă pentru biostimulatori, specialiștii agreează un aspect definitoriu, și anume că biostimulatorii sunt substanțe aplicate pe plante, menite să le îmbunătățească acestora nutriția. Însă, acesta nu este singurul beneficiu. Prin efectele pe care le produc, ei reprezintă echivalentul suplimentelor alimentare și vitaminelor pentru îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor. Astfel, biostimulatorii ajută plantele să traverseze cu bine perioadele de stres. Cum, în ultimii ani, vremea a fost imprevizibilă, cu perioade solicitante din punct de vedere termic și hidric (secetă, valuri târzii de ger, îngheț sau frig în primăvară, inundații), dar și din punct de vedere biotic, cu noi specii de dăunători prezenți în Europa și în țara noastră, nu este de mirare că acest tip de produse au crescut în popularitate în rândul fermierilor români.

Ce sunt biostimulatorii de creștere?

Biostimulatorii sunt produse care pot fi generate în mod natural de către plante, dar care, în anumite situații, nu pot fi produse în cantitățile necesare bunei dezvoltări a culturilor. De aceea, aplicarea exogenă (din exterior) a acestor biostimulatori de creștere (dar și cu alte roluri în afară de dezvoltare) este benefică, plantele fiind capabile să absoarbă aceste substanțe  și să le utilizeze pentru obținerea de caracteristici fiziologice superioare și pentru a oferi un randament productiv mai ridicat.

Printre beneficiile acestor substanțe, amintim:

  • Biostimulatorii reglează echilibrul hidric în plante, cu efecte benefice în cazul perioadelor secetoase
  • Determină absorbția și utilizarea superioară a nutrienților aplicați
  • Ajută culturile să se recupereze după perioadele de stres abiotic
  • Sporesc calitatea producției (gust, culoare, rezistență a fructelor la factori biotici și abiotici, durabilitate în timpul depozitării etc)
  • Eficientizează procesele metabolice, cu efect asupra productivității și a calității recoltei

Există totuși și câteva diferențe de care trebuie să ținem cont:

  • Biostimulatorii diferă de îngrășăminte prin mecanismul de acțiune
  • Biostimulatorii nu sunt propriu-zis substanțe de protecție a plantelor deoarece acționează exclusiv în vederea îmbunătățirii sănătății și nutriției plantelor, fără efecte asupra factorilor exteriori, cum ar fi bolile și dăunătorii, pe care nu le pot influența.                                                                                     

Însă culturile cu o vigoare superioară, cu plante optim dezvoltate, echilibrate din punct de vedere al regimului hidric și cu organe și țesuturi cât mai intacte și sănătoase, neafectate în mod evident de grindină, băltiri etc. sunt mai puțin susceptibile de a deveni gazde pentru insecte sau pentru boli. 

Tipuri de biostimulatori, în funcție de substanța activă

În prezent, sunt cunoscute numeroase substanțe cu efect biostimulator, dintre care amintim câteva categorii mai des întâlnite.

  • Substanțele humice, adică acele substanțe provenite din descompunerea materiei organice. Printre acestea amintim, acidul humic și acidul fulvic.
  • Ciuperci (Fungi)
  • Extractele din diferite plante

Pe lângă acestea, există și alte substanțe cu efect biostimulator, cum ar fi proteinele, chitosanul, vitamina B etc.

În portofoliul Kwizda Agro România, puteți regăsi substanțe din categoriile principale de biostimulatori, pentru culturi variate: pomi, legume, viță-de-vie, cartof, cereale, porumb, rapiță, floarea-soarelui, soia etc.

Biostimulatori pe bază de alge

Biostimulatorii pe bază de alge din oferta KWIZDA Agro conțin extract din alge marine obținute prin metode blânde, ce permit păstrarea și conservarea substanțelor benefice. De ce alge? Pentru că aceste plante trăiesc în condiții foarte vitrege, marcate de temperaturi scăzute, curenți puternici, salinitate ridicată etc., iar din acest motiv, au dezvoltat o toleranță foarte ridicată la stres, posibilă prin sinteza anumitor substanțe utile. Aceste substanțe, odată aplicate, le oferă plantelor de cultură o rezistență mai mare și o capacitate ridicată de a produce recolte mai însemnate cantitativ, chiar și în condiții mai puțin prielnice.

Alga 300

Alga 300 este un biostimulator ce conține extract de alge Sargassum spp. și poate fi folosit pentru aproape toate tipurile de cultură: tomate (legume), viță-de-vie, pomi, cartof și cultură mare (floarea-soarelui, rapiță, porumb, grâu). Este un biostimulator cu aminoacizi, acid alginic, hormoni naturali din plante, vitamine, oligoelemente, foarte ușor de absorbit de către plante datorită masei moleculare reduse.

Beneficiile acestui biostimulator de creștere pentru culturi:

  • Crește producția și calitatea acesteia
  • Stimulează fotosinteza, crește cantitatea de clorofilă și ameliorează raportul rădăcină/lăstari
  • Reduce riscul avortării florilor, stimulează legarea și fructificarea

Alga 600

Un alt biostimulator pe bază de alge este Alga 600, un produs ce conține hormoni de creștere din plante, de origine naturală, provenind din plante, dar și aminoacizi, manitol, acid alginic, fucoidin și alte substanțe porvenind din algele marine Sargassum spp. Rolul acestui biostimulator foliar, ca și alte produse similare din oferta Kwizda Agro, este de a reface echilibrul plantelor.

Dezvoltarea culturii de rapiță - lot martor vs lot tratat cu Alga 600
Dezvoltarea culturii de rapiță - lot martor vs lot tratat cu Alga 600

Biostimulatorul Alga 600 prezintă pentru tomate, ardei, dar și grâu sau floarea-soarelui, câteva avantaje pe care este necesar să le cunoașteți:

  • Aplicat împreună cu fertilizanți NPK, stimulează absorbția și utilizarea macroelementelor.
  • Oferă o coacere timpurie și o mai bună rezistență la depozitare.
  • Stimulează dezvoltarea rădăcinii, îngroașă frunzele, susține fotosinteza.

Leili 2000

Suita biostimulatorilor pe bază de alge marine este completată de Leili 2000, un biostimulator ce conține o cantitate ridicat de micronutrienți chelatați, alături de extractul din alge. Compoziția variată oferă numeroase beneficii:

  • Asigură o nutriție bogată și echilibrată
  • Susține recuperarea după perioade de stres
  • Îmbunătățește aspectul și calitatea fructelor, sporește recolta.

Printre culturile la care recomandăm aplicarea biostimulatorului Leili 2000 se numără legumele, pomii, rapița, grâul, porumbul, floarea-soarelui.

WUXAL Ascofol

WUXAL Ascofol este un biostimulator excelent pentru creșterea plantelor, cu aplicare foliară, pe bază de alge marine. Acest produs are drept substanță activă extractul din alge brune marine Ascophyllum nodosum, cu nutrienți adăugați, cum sunt borul, manganul și zincul. Wuxal Ascofol are un efect stimulator asupra plantelor, mai ales la începutul perioadei de dezvoltare.

Beneficiile Wuxal Ascofol sunt:

  • Aplicarea produsului stimulează diviziunea celulară a fructelor și legumelor, ceea ce duce la o creștere în dimensiune a acestora.
  • Face parte dintre biostimulatorii de pomi fructiferi cei mai recomandați în perioada de primăvară, când survin perioade reci și accidente climatice, iar aplicarea acestui produs ajută livezile să-și revină mai ușor.
  • Întărește sistemul de apărare al plantelor.

În plus, acest produs, ca și alte produse din gama WUXAL, conține tehnologia Uptake, cu efect de stimulare a absorbției, prin mărirea suprafeței de contact dintre picătură și frunză.

Biostimulatori de origine vegetală

Amalgerol Essence este un biostimulator creștere plante cu un conținut complex: carbon organic, aminoacizi, fitohormoni, antioxidanți, extract de ierburi alpine, alginat, azot și potasiu de natură organică.

Modul de acțiune al biostimulatorului Amalgerol Essence

Beneficii Amalgerol Essence:

  • Carbonul organic și fitohormonii îmbunătățesc dezvoltarea radiculară și susțin creșterea conținutului de humus, precum și activitatea micorizelor.
  • Plantele devin capabile să asimileze cantități superioare de nutrienți și apă
  • Oferă plantelor N și K organice, ușor absorbabile, foarte importante pentru metabolismul proteinelor și întărirea plantulelor.

Biostimulatori cu aminoacizi

Aminoacizii reprezintă substanțe cu rol direct în răspunsul plantelor la stres. Aceștia sunt sintetizați în mod natural, fapt care presupune utilizarea unor resurse importante. Astfel, oferirea unei cantități de aminoacizi din exterior, prin aplicare foliară, înseamnă că în situații normale, fără stres, aceștia vor fi utilizați pentru o mai bună sinteză de proteine și pentru dezvoltarea mai intensă. Pe de altă parte, în cazul în care aceste situații de stres se produc, surplusul de aminoacizi din biostimulator va permite plantelor să-și convertească resursele necesare revitalizării în productivitate sporită.

Printre rolurile aminoacizilor, amintim:

  • Sinteza de proteine
  • Stabilirea echilibrului hidric și al gazelor
  • Toleranța la stres
  • Chelatarea microelementelor. Dacă sunt aplicați împreună cu microelementele, acestea sunt mai ușor de transportant în plantă.
  • Mineralizarea solului.

WUXAL AMINO

WUXAL Amino conține azot organic, precum și o concentrație ridicată de aminoacizi de origine animală, în principal, prolină, alanină, glicină și serină. Acestea sunt obținute prin hidroliză, care conservă activitatea biologică a ingredientelor active.

WUXAL Amino este un biostimulator pentru legume, biostimulator pentru floarea-soarelui, dar și pentru porumb, pomi fructiferi, cartof, leguminoase etc.

Beneficii vizibile ale folosirii biostimulatorilor în livezi
Beneficii vizibile ale folosirii biostimulatorilor în livezi

Beneficiile biostimulatorului WUXAL Amino:

  • Stimulator de creștere pentru legume, atât prin fertilizarea foliară, cât și prin fertirigare.
  • Întărește sistemul imunitar al plantelor și activează metabolismul enzimelor.
  • Mărește cantitatea și calitatea recoltei.
  • Îmbunătățește legarea fructelor, mărimea și coloritul acestora
  • Are efect de adjuvant și caracter de repelent non-toxic pentru animale.

WUXAL AMINOCAL

WUXAL Aminocal este un biostimulator lichid organic, cu adaos de calciu, polipeptide, mangan și zinc.

Este un excelent biostimulator pentru pomi fructiferi:

  • special formulat pentru a îmbunătăți perioada de depozitare după recoltare
  • ameliorează coloritul fructelor.
  • valoarea pH-ului conduce la aprovizionarea cu calciu chiar și a fructelor mature. Zincul și manganul formează complexe proteice și facilitează absorbția calciului.

Acest produs este recomandat culturilor de ardei, vinete, tomate etc., dar și căpșun, viță-de-vie și pomi fructiferi.

WUXAL AMINOPLANT

Wuxal Aminoplant este biostimulator natural lichid NPK de origine vegetală, ce stimulează sistemul natural de apărare al plantelor împotriva agenților patogeni.

Beneficii:

  • Îndeplinește rol de biostimulator de înrădăcinare, la transplantarea plăntuțelor
  • Stimulează legarea fructelor chiar și în condiții de stres
  • Susține dezvoltarea rădăcinii, crește gradul de supraviețuire la transplantare
  • Are excelente proprietăți umectante și o rezistență foarte bună la ploaie.

Biostimulatorii puși la dispoziție fermierilor de către Kwizda Agro Romania sunt deosebit de versatili: un biostimulator pentru grâu poate fi folosit la tomate, iar un biostimulator pentru vița-de-vie funcționează la fel de bine ca biostimulator pentru porumb. Aceasta se datorează atât omogenității lumii vegetale, cât și formulărilor, care aduc laolaltă substanțe utile pentru toate tipurile de plante și oferă beneficii, confirmate de testele în câmp, dar și de experiența fermierilor, la fiecare dintre acestea.

Un alt aspect de luat în calcul este că biostimulatorii menționați aici (cu excepția Leili 2000) pot fi utilizați în agricultura ecologică, având certificare în acest sens. 

Ai nevoie de consultanță de specialitate?