Descrierea agentului dăunător
Putregaiul negru al viței de vie, cauzat de ciuperca Guignardia bidwellii, afectează suprafețe viticole mari și este o problemă majoră. În condiții favorabile, infecția fungică se răspândește rapid și poate produce pagube de la 5% până la 80% din recoltă.
Boala este agresivă atunci când temperaturile se încadrează între 9 și 30 de grade Celsius și nivelul umidității este crescut.
Agentul patogen atacă toate organele verzi ale plantei: frunze, lăstari, ciorchini.
Simptomele putregaiului negru al viței de vie
Frunze - Pe frunze, mai întâi pe cele de la baza lăstarilor, apar pete aproape rotunde, de 2-3 mm în diametru
Lăstari - Pe lăstari, pedunculi și cârcei, veți putea observa pete ovale alungite (ulcere), brun-deschise, ulterior negru-violacee. În interiorul ulcerelor apar puncte brune, care sunt fructificațiile ciupercii.
Ciorchini - La nivelul fructelor, atacul se manifestă după înflorire, când ciorchinii sunt încă verzi. Inițial, apar pete roșiatice mici, cu un diametru de 1 mm, de culoare gălbuie și cu o margine brună.