Inscticidul acaricid ORTUS 5 SC se prezintă sub formă de suspensie concentrată și are la bază substanța activă fenpiroximat, 51,2 g/l. Acționează prin contact și prin ingestie asupra păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae) și asupra moliei păstăilor (Etiella zinckenella) la soia. Produsul afectează respirația celulară și inhibă producția de energie a celor doi dăunători. Datorită acțiunii de șoc, aceștia încetează să mai producă pagube în cultură la o zi după tratament.
Publicat în Combaterea dăunătorilor
Prin îmbăierea completă a pomilor și viței - de - vie cu insecticid – acaricidul biologic VERNOIL®, scoarța și, implicit, formele hibernante ale dăunătorilor cu impact economic major la vița - de - vie și pomi fructiferi sunt acoperite cu o peliculă fină, asfixiindu-le și, ca urmare, reducându-le semnificativ rezerva biologică.
Schimbările climatice și retragerea de pe piață a unor insecticide au readus în actualitate probleme ce păreau rezolvate. În urmă cu câțiva ani aveam la dispoziție mai multe substanțe necesare pentru a ține sub control, în timpul perioadei de vegetație, păduchele lânos din livezi și în plantațiile de vița-de-vie. Ca urmare, în perioada de repaus vegetativ, se impune diminuarea rezervei biologice a acestuia cu produsul VERNOIL®, insecticid – acaricid pe bază de ulei de parafină (800 g/L).
La măr, păduchele lânos (Eriosoma lanigerum) iernează sub formă de larvă pe ramuri, tulpină sau chiar pe rădăcină, iar, în primăvară, atacul se observă dinspre interiorul coroanei spre exterior, ajungând chiar și pe pețiolul frunzei. La locul de hrănire vor apărea nodozități, ce împiedică circulația normală a sevei. Drept urmare, va scădea vitalitatea plantei, iar producțiile vor fi slabe.
Păduchele lânos al viței-de-vie (Pulvinaria vitis) iernează în crăpăturile scoarței și la baza coardelor, de unde extrage seva, scăzând potențialul plantei de a se dezvolta corespunzător. Un alt efect negativ este „roua de miere” produsă de excrementele larvelor, pe care se dezvoltă fumagina, ducând la producții diminuate și la un conținut redus de zahăr în bob.
Dintre dăunătorii dificil de combătut în livezi și în plantațiile de viță–de–vie, nu trebuie omiși păduchii țestoși. De exemplu, la măr, atacul Păduchelui din San José (Quadraspidiotus perniciosus) diminuează valoarea comercială a fructelor, care prezintă dimensiuni reduse și pete. Acolo unde atacă, insecta extrage seva și inoculează substanțe toxice, ce conduc la necrozarea țesuturilor și la apariția unor pete roșiatice.
Prin îmbăierea completă a pomilor și viței - de - vie cu insecticid – acaricidul biologic VERNOIL®, scoarța și, implicit, formele hibernante ale dăunătorilor cu impact economic major la vița - de - vie și pomi fructiferi sunt acoperite cu o peliculă fină, asfixiindu-le și, ca urmare, reducându-le semnificativ rezerva biologică.
Aplicarea produsului VERNOIL® se poate face începând încă din toamnă, după căderea frunzelor, în ferestrele iernii când condițiile climatice permit acest lucru, sau primăvara, la pornirea în vegetație, până la faza de dezmugurit. Tratamentele se efectuează când temperatura aerului este pozitivă, peste 5 grade Celsius și nu urmează îngheț, ploi sau ninsori în zilele următoare.
Și acarienii, ale căror ouă iernează pe scoarța pomilor și a viței-de-vie, sunt favorizați de seceta atmosferică din ultimii ani. Efectele atacului acestora în vegetație sunt numeroase: de la avortarea florilor și afectarea producției până la reducerea rezistenței plantelor la iernare. Din acest motiv, trebuie efectuat tratamentul cu VERNOIL® în perioada de repaus vegetativ, urmând ca aplicarea în sezon a acaricidului ORTUS® să asigure un control total asupra formelor adulte.
Referințe produse
Referințe dăunători
Păduchele de San Jose
Quadraspidiotus perniciosus
Păduchele lânos
Eriosoma lanigerum
Păduchele lânos al viței de vie
Pulvinaria vitis