Publicat în Reducerea stresului

Ferma AGRIMAN NATURA VIT din Prahobva este un proiect european pe două hectare de spații protejate, care produce mai multe tipuri de legume pe toată durata anului. Este permanent monitorizată de organismele de inspecție și certificare ecologică, are certificare Global GAP și Bune Practici Agricole. În plus, așa cum declară doamna inginer Andreia Lungu: „tomatele produse aici, la Soi de Ceptura, sunt, nu doar ecologice, ci și printre cele mai gustoase și de calitatea cea mai bună de pe piață”. 

Interviu cu dna ing. Andreia Lungu, Șef Fermă AGRIMAN NATURA VIT, Prahova

La finalul lunii mai am pornit către AGRIMAN NATURA VIT din Prahova, unde am fost foarte plăcut surprinși de integritatea și sănătatea culturilor de legume în spațiile protejate, de foliajul bogat al acestora, de un verde intens, precum și de calitatea producției (gust, gramaj, consistență), caracteristici dezirabile într-o fermă care practică agricultură ecologică la un nivel superior. Rezultatele sunt remarcabile mai ales din perspectiva faptului că primăvara acestui an a venit cu foarte multe provocări pentru producătorii de legume: fluctuații mari de temperatură și lipsa iluminării naturale.

Am găsit-o pe doamna inginer Andreia Lungu, cum altfel, inspectând atent rândurile de tomate într-una dintre sere, în vederea pregătirii următoarei recolte destinate desfacerii în aproape toate marile lanțuri de retail din România. Ferma este un proiect european pe două hectare de spații protejate, care produce mai multe tipuri de legume pe toată durata anului. Este permanent monitorizată de organismele de inspecție și certificare ecologică, are certificare Global GAP și Bune Practici Agricole. În plus, așa cum declară doamna inginer Andreia Lungu: „tomatele produse aici, la Soi de Ceptura, sunt, nu doar ecologice, ci și printre cele mai gustoase și de calitatea cea mai bună de pe piață”.

Cu toate că activitatea zilnică de monitorizare și planificare tehnologică îi consumă foarte mult timp, dna Andreia Lungu a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări, rugându-ne ca, în timpul discuțiilor, să nu permitem zborul bondarilor polenizatori în afara incintelor. Ne-a însoțit în acest parcurs jurnalistic colegul nostru, Adrian Nițu, reprezentant vânzări culturi speciale KWIZDA Agro Romania, care a și intermediat dialogul cu doamna inginer.

Un produs cu care lucrez încă de la început este ALGA600, știu foarte bine ce efecte benefice are și este nelipsit din tehnologia pe care o aplic

KWIZDA AGRO: Principala problemă în acest an a fost cea legată de temperaturile în valuri: când prea rece, când prea cald, și de lipsa iluminatului natural. Cum ai reușit să suplinești cerințele plantelor privind dezvoltarea optimă într-un mediu controlat?

ANDREIA LUNGU: În agricultura ecologică, trebuie întotdeauna ținut cont, în primul rând, de prevenție. O plantă sănătoasă va fi o plantă care va face mult mai bine față stresului, când ne gândim la temperaturi scăzute, la umiditate, care pot provoca atacul diverșilor patogeni în cultură. Noi, ca tehnologi, trebuie să ajutăm planta. Cu ce? Cu biostimulator, de exemplu. O ajutăm să-și mărească suprafața foliară, să aibă o cantitate mai mare de clorofilă, să facă o fotosinteză mai bună, să asimileze mai bine elementele nutritive din sol, pentru că, în perioadele reci, temperatura scăzută din sol blochează absorbția anumitor elemente, și așa mai departe. Un produs cu care lucrez încă de la început este ALGA600, știu foarte bine ce efecte benefice are și este nelipsit din tehnologia pe care o aplic.

Folosim ALGA600 de la răsad până la maturare, până la recoltare. Nu doar la tomate, noi am folosit-o la toate culturile pe care le-am avut în această fermă, începând cu salată, castraveți, ceapă verde, vinete, ardei. De ce? Pentru că are în compoziție, printre altele, auxine (n.r. fitohormoni din plante), care stimulează vârfurile de creștere – atât ale rădăcinii, cât și ale tulpinii. Și atunci, în stadiul de plăntuță, ne avantajează acest lucru pentru că obținem o rădăcină mai viguroasă, și prin urmare, un start mai bun al plantei.

KWIZDA AGRO: Mi-ai spus că folosești ALGA600 aproape în toate fenofazele. Ce ai observat diferit la răsadurile de tomate, după ce ai aplicat biostimulatorul?

ANDREIA LUNGU: Folosim ALGA600 de la răsad până la maturare, până la recoltare. Nu doar la tomate, noi am folosit-o la toate culturile pe care le-am avut în această fermă, începând cu salată, castraveți, ceapă verde, vinete, ardei. De ce? Pentru că are în compoziție, printre altele, auxine (n.r. fitohormoni din plante), care stimulează vârfurile de creștere – atât ale rădăcinii, cât și ale tulpinii. Și atunci, în stadiul de plăntuță, ne avantajează acest lucru pentru că obținem o rădăcină mai viguroasă, și prin urmare, un start mai bun al plantei.

KWIZDA AGRO: Și ajută plantele în perioadele dificile, cum a fost primăvara capricioasă din acest an...

ANDREIA LUNGU: Dacă ne uităm la definiția biostimulatorilor, așa sunt ei definiți. Adică o substanță sau mai multe substanțe, sau microorganisme, care, administrate plantelor sau rizosferei, zonei de sol din preajma rădăcinii, fac ca planta să asimileze și să folosească mai bine elementele nutritive, să facă față mai ușor stresului biotic și abiotic și, în final, să se obțină o producție mai mare și de mai bună calitate.

ALGA600 susține toate acestea, mai ales că are în conținut și aminoacizi. Aminoacizii, după cum se știe, sunt cărămizile, din care sunt alcătuite proteinele. Noi, în momentul în care îi administrăm plantei aminoacizi, îi îndeplinim, practic, o parte din munca ei. O ajutăm în construirea acestor molecule mari. Aminoacizii măresc conținutul în clorofilă al plantei. Și atunci, frunza este de un verde mai închis, procesul fotosintetic se desfășoară cu mai mare intensitate și planta are o creștere mai bună.  

KWIZDA AGRO: Și recolta, sigur, va fi pe măsură. Va fi mai bogată.

ANDREIA LUNGU: Sigur că da, și de calitate mai bună.

Cu ALGA600 nu obținem doar fructe frumos colorate și dulci, ele capătă și o rezistență mai mare la raft

KWIZDA AGRO: De ce folosești ALGA600 la maturarea fructelor (la coacere), mai ales în culturile de tomate? Care sunt beneficiile directe și cum sunt acestea văzute de către clienți?

ANDREIA LUNGU: Acest produs, ALGA 600, conține foarte mult potasiu. Are 17-18% potasiu, iar potasiul este unul dintre cele trei macroelemente principale, alături de azot și fosfor. Rolul lui în plantă, în principal ce ne interesează pe noi, legumicultorii, este o bună sinteză a glucidelor. O plantă bine aprovizionată cu potasiu va avea fructele dulci, gustoase, iar ALGA600 ne asigură un gust bun al producției și o recoltă de calitate. Și, totodată, are rolul de a colora fructele, de aceea o folosim și în perioada de maturare, pentru a asigura un colorit uniform. Fructele care au deficit de potasiu, mai ales la tomate, prezintă un „capac” verde, care nu este dorit de către consumatori. Cu ALGA600 nu obținem doar fructe frumos colorate și dulci. În plus față de aceste avantaje, legumele capătă și o rezistență mai mare la raft. Lucru care, la sfârșitul ciclului de producție, trăgând linie, ne aduce un beneficiu foarte mare, atât financiar, cât și de imagine. Avem clienți care ne caută și ne mulțumesc pentru calitatea produselor pe care le scoatem pe piață. 

KWIZDA AGRO: Din ce am observat în teritoriu, rolul biostimulatorilor nu este pe deplin înțeles. Eu consider că măresc capacitatea de consum a nutrienților. Pun în valoare mai bine fertilizarea.

ANDREIA LUNGU: Așa este, biostimulatorii pun mai bine în valoare fertilizarea și e bine să fie administrați odată cu fertilizantul. Folosirea acestor extracte de alge și a biostimulatorilor, în general, nu doar că ajută plantele să absoarbă mai bine elementele nutritive, ci să le și folosească mai eficient. Și atunci, sigur că vom avea rezultate mai bune, o producție mai mare, o producție de mai bună calitate. Și, așa cum spuneam, se pot folosi și împreună cu pesticidele, ceea ce înseamnă o economie financiară la efectuarea tratamentelor.

KWIZDA AGRO: Am putea spune că merg în sinergie. Nu-i așa?

ANDREIA LUNGU: Sigur că da. Se potențează chiar reciproc.

KWIZDA AGRO: Și nu orice biostimulator.

ANDREIA LUNGU: În principiu, nu orice biostimulator, nu orice extract de alge. Algele sunt și ele de mai multe tipuri. Contează foarte mult și zona din care provin – dacă sunt din oceanul Atlantic, dacă sunt din Pacific, dacă apele au fost calde sau reci, pentru că acumularea de substanțe organice, care pe noi ne privesc direct, contează foarte mult și-n funcție de temperatura apei mării. Și de asemenea, contează foarte mult metoda de extracție ale acestor principii active, care trebuie să se regăsească intacte la sfârșitul procesului. Iar la ALGA600, într-adevăr, extracția se face prin hidroliză bienzimatică selectivă. Este un proces blând, la finalul căruia regăsim tot ce ne interesează și ne ajută pe noi ca producători, ca fermieri.

Eu aș folosi ALGA600 și în cultura convențională pentru aportul pe care-l aduce. Adică ajută planta să treacă peste perioade de îngheț, peste episoade de grindină, peste accidente tehnologice, asigură un mai bun start al culturilor, o mai bună diferențiere florală, pentru că ea conține și gibereline, anumiți fitohormoni din plante care stimulează acest lucru. Și atunci, nu avem decât de câștigat de pe urma folosirii ei.

KWIZDA AGRO: ALGA600 este un produs complex, care se pretează foarte bine și în cultura convențională, nu-i așa?

ANDREIA LUNGU: Eu aș folosi ALGA600 și în cultura convențională, tocmai pentru aceste calități, acest aport pe care-l aduce. Adică ajută planta să treacă peste perioade de îngheț, peste episoade de grindină, peste accidente tehnologice, asigură un mai bun start al culturilor, o mai bună diferențiere florală, pentru că ea conține și gibereline, anumiți fitohormoni din plante care stimulează acest lucru. Și atunci, nu avem decât de câștigat de pe urma folosirii ei.

KWIZDA AGRO: Mulțumim foarte mult. Un sezon cât mai profitabil și ținem legătura, te poți baza oricând pe noi!

Ai nevoie de consultanță de specialitate?