Publicat în Combaterea dăunătorilor

Se știe că bolile fungice sunt favorizate de perioadele cu precipitații, urmate, la scurt timp, de temperaturi ridicate. De asemenea, există și alte caracteristici specifice culturii (cum ar fi densitatea ridicată a plantelor), ce pot facilita apariția focarului de infecție. În urma atacurilor, în funcție de specie, sunt puse sub semnul întrebării, cantitatea, calitatea culturii, supraviețuirea plantelor sau păstrarea și utilizarea recoltei.

Ce sunt fungicidele?

Fungicidele sunt substanțele utilizate pentru prevenirea, stoparea și eradicarea bolilor provocate de ciuperci, dar și a altor microorganisme cu un mod de acțiune asemănător, așa cum sunt, de exemplu, eucariotele.

Există mai multe criterii în funcție de care este hotărâtă oportunitatea tratamentului cu fungicide, cum ar fi alarma de infectare sau condițiile meteo prielnice atacului patogenilor. Se știe că bolile fungice sunt favorizate de perioadele cu precipitații, urmate, la scurt timp, de temperaturi ridicate. De asemenea, există și alte caracteristici specifice culturii (cum ar fi densitatea ridicată a plantelor), ce pot facilita apariția focarului de infecție. În urma atacurilor, în funcție de specie, sunt puse sub semnul întrebării, cantitatea, calitatea culturii, supraviețuirea plantelor sau păstrarea și utilizarea recoltei.

De aceea, în cele ce urmează, vom realiza o succintă clasificare a fungicidelor și vom oferi câteva recomandări, în funcție de cultură.

Tipuri de fungicide. Mic glosar de termeni specifici

Atunci când căutați cele mai bune soluții pentru protecția culturii dumneavoastră, veți întâlni termeni diverși, ce descriu cele mai des utilizate fungicide. Iată o parte dintre acestea, cu o scurtă descriere pentru fiecare:

Fungicide sistemice

Fungicidele sistemice oferă protecție întregii plante (și nu acționează doar pe suprafața frunzei unde s-au dispersat picăturile soluției de tratare, ca în cazul fungicidelor de contact), deoarece acestea sunt translocate de la locul propriu-zis de aplicare, ajungând la celelalte organe. Acest efect de protecție este pe termen lung, astfel încât substanța penetrantă poate proteja și organele nedezvoltate încă la momentul aplicării. În plus față de fungicidele de contact, eficacitatea tratamentului este mai puțin afectată de condițiile meteo ulterioare. Avantajul acestui tip de fungicid este că poate fi utilizat după ce semnele infecției devin vizibile în cultură. Desigur, gradul de eficiență depinde de și de alți factori specifici, cum este vitalitatea a  plantei, precum și de nivelul presiunii de infecție.

Un alt aspect de luat în calcul este faptul că aplicarea fungicidului sistemic se poate face de un număr limitat de ori într-un sezon, din cauza apariției fenomenului de rezistență a agentului patogen la substanța activă.

Exemplu de substanță activă cu mod de acțiune sistemic: tebuconazol, prezentă în cantitate de 500 g/l în fungicidul pentru cereale de toamnă (grâu, secară, triticale), orz de primăvară și rapiță de toamnă AMBROSSIO 500 SC, care combate boli ca făinarea (Erysiphe graminis), septorioza (Septoria spp.), ruginile (Puccinia spp) la cereale și alternarioza (Alternaria brassicae) și putregaiul negru (Plenodomus lingam) la rapiță.

Un fungicid sistemic de ultimă generație pentru combaterea unor boli cu impact economic la rapiță și floarea – soarelui este FILAN, pe bază de boscalid 200 g/l + dimoxistrobin 200 g/l, două substanțe active puternice cu efect sinergic (mod de acțiune sistemic și translaminar). În cazul acestui produs, efectul sistemic se datorează boscalidului. Patogenii combătuți sunt făinarea la rapiță (Erysiphe communis), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) la rapiță și floarea-soarelui, dar și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) și înnegrirea tulpinilor (Phoma macdonaldi) la floarea-soarelui.

Sclerotinia sclerotiorum la rapiță
Sclerotinia sclerotiorum la rapiță

Fungicide de contact

Fungicidul de contact protejează plantele împotriva atacurilor ciupercilor dăunătoare prin creearea unui strat de protecție antifungică pe frunze, organe de rod și tulpină; efectul acestui tip de pesticide se manifestă doar în zona în care planta a fost acoperită cu o peliculă de substanță de tratare. De aceea, este foarte importantă reglarea echipamentelor de stropit și atenția asupra acurateței aplicării, pentru ca o suprafață foliară cât mai mare să intre în contact cu solutia aplicată.

Fungicidele de contact sunt utilizate în special pentru efectul lor preventiv împotriva infecției. Odată ce boala s-a instalat, se folosesc fungicidele sistemice.

Un alt aspect de luat în calcul este momentul aplicării, dependent de prognoza meteo, deoarece, în caz de precipitații după tratament, substanța activă aflată la nivelul frunzei poate fi spălată de ploaie.

Exemple de substanțe active de contact: metiram, pe care îl puteți regăsi în POLYRAM DF, fungicid împotriva unor manei la cartof, ceapă, castraveți, tomate (Phytophthora infestans / Peronospora destructor / Peronospora cubensis), viță-de-vie (Plasmopara viticola), precum și a rapănului la păr (Venturia pyrina).

Fungicide translaminare

În unele cazuri, fungicidul are capacitatea de a proteja întreaga frunză (nu doar punctul de aplicare), deoarece se poate răspândi în toate țesuturile acesteia. Efectul translaminar este diferit de efectul sistemic, adică de absorbția în întreaga plantă, cu protecția globală, din interior, a întregii plante.

Un exemplu de fungicid translaminar este piraclostrobin, din grupa strobilurinelor, cu rol preventiv în controlul pantogenilor la legume, una dintre cele 2 substanțe active din fungicidul Syrex Star, un produs foarte eficient mai ales împotriva putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) la un număr mare de specii legumicole.

Făinarea tomatelor (Leveillula taurica)
Făinarea tomatelor (Leveillula taurica)

Când este recomandat să folosești fungicide?

Efect preventiv

Efectul preventiv al fungicidelor este un aspect foarte important de luat în calcul atunci când căutați soluția cea mai bună pentru cultura dumneavoastră. Aceasta pentru că, într-adevăr, este mai ușor să previi decât să tratezi și pentru că daunele pe care patogenii le-au creat odată cu instalarea infecției nu mai pot fi compensate în totalitate. De asemenea, există microorganisme care, odată ce au atacat cultura, determină pierderi semnificate, așa cum este mana cartofului (Phytophthora infestans).

Efect curativ și eradicant

Chiar dacă anumiți patogeni s-au manifestat în cultură, nu înseamnă că recolta este complet compromisă. Aceasta pentru există o gamă întreagă de substanțe ce pot controla sau combate ciupercile, agenții bacterieni și alte organisme dăunătoare.

Fungicid la transplantare

O categorie cu importanță deosebită sunt fungicidele omologate la tomate, ardei, vinete, care sunt utilizate la transplantare. Astfel, un efect benefic îl produce fungicidul formulart ca pudră solubilă T34 BIOCONTROL, ce conține spori ai ciupercii Trichoderma asperellum, tulpina T34, selectată din mediul natural. De asemenea, acest fungicid ecologic poate fi încorporat în substratul de creștere la maximum 10 cm, cu eficiență în sol de până la 4 luni. Produsul are o eficacitate ridicată împotriva fuzariozei răsadurilor (Fusarium oxysporum).

Clasificarea fungidelor în funcție de substanța activă

Tratamente fungicide tradiționale

Pentru că bolile provocate de ciuperci și alte microorganisme au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, printre soluțiile pe care fermierii le au la dispoziție se găsesc câteva devenite tradiție, spre exemplu fungicide pe bază de cupru și fungicide pe bază de sulf. Diferența dintre diversele produse pe bază de cupru, respectiv sulf, din piață este dată de calitatea formulării.

Fungicide pe bază de cupru metalic

Unul dintre produsele cele mai eficiente, pe bază de cupru metalic, cu o formulare de ultimă generație tip suspensie concentrată (SC), este fungicidul - bactericid FLOWBRIX. Acesta conține o cantitate ridicată de cupru metalic (380 g/l) sub formă de oxiclorură de cupru, iar avantajele sale sunt determinate de dimensiunea optimă a particulelor, care conferă o eficacitate foarte ridicată și crește considerabil aderența substanței la suprafața plantei.

Rapănul mărului (Venturia inaequalis)
Rapănul mărului (Venturia inaequalis)

Beneficii Flowbrix:

  • Menține igiena culturii
  • Ajută la cicatrizarea organelor vătămate de grindină
  • Este ușor de folosit, fiind miscibil, soluția indicată pentru un tratament omogen.
  • Prezintă un puternic caracter inhibitor al ciupercilor patogene și al unor agenți bacterieni.
  • Atât aplicarea preventivă, cât și cea curativă sunt eficiente.
  • Aplicat la pomii fructiferi și la vița-de-vie încă din perioada de repaus vegetativ, reduce riscul de apariție a fitotoxicității în primele stadii de dezvoltare a mugurilor, igienizează plantația și contribuie la buna maturare a lemnului.

Fungicide pe bază de sulf lichid

Sulful este o substanță cu efect fungicid dovedit pentru combaterea făinării în culturile de cereale, pomi, legume, viță-de-vie etc. Unul dintre cele mai eficiente fungicide pe bază de sulf din piață este FLOSUL, pe bază de sulf lichid 800 g/l sub formă de suspensie concentrată (SC). Acest produs conține particule de sulf cu o mărime medie doar 0, 8 microni, comparativ cu alte produse pe bază de sulf lichid din piață, ale căror particule au diametrul mediu de circa 3,6 microni. Această diferență se traduce într-o stabilitate mai bună în amestecul de tratare și într-o aderență mai bună la suprafața frunzei. În plus, produsul aplicat la temperaturi mai ridicate, prezintă risc scăzut de fitotoxicitate și, în amestecul de tratare, nu formează spumă.

Tratamente fungicide convenționale - un succes al cercetării

Alături de tratamentele fungicide „clasice”, o altă categorie este reprezentată de fungicidele moderne, având drept substanțe active anumiți compuși chimici cu efect dovedit. Portofoliul Kwizda Agro Romania cuprinde un număr ridicat de fungicide și vă invităm să consultați aici lista acestora și să selectați produsul care vi se potrivește, în funcție de cultură și de patogenul țintit.

 

Fungicide recomandate în funcție de tipul de recoltă

Fungicide pentru floarea-soarelui

Dintre patogenii cei mai periculoși la cultura de floarea-soarelui, amintim Sclerotinia sclerotiorum (putregai alb), Botrytis cinerea (putregai cenușiu), Phomopsis helianthi (pătarea brună și frângerea tulpinii), Alternaria spp. (alternarioza), iar la rapiță: Sclerotinia sclerotiorum (putregai alb), Botrytis cinerea (putregai cenușiu), Plenodomus lingam (putregai negru), Erysiphe communis (făinare), Alternaria spp. (alternarioza). Unul dintre produsele cele mai eficiente împotriva acestora, cu efect curativ și eradicant, sistemic și translaminar este Filan. Acest produs conține 2 substanțe active, boscalid 200 g/l + dimoxistrobin 200 g/l și are atât efect fungicid, cât și acțiune fiziologică, „green-effect” pentru culturi.

Fungicide pentru tomate și legume

Tomatele, dar și celelalte legume pot prezenta un număr ridicat de patogeni, dar, în același timp, și numărul de fungicide disponibile este ridicat.   

Selecție fungicide legume:

  1. Dagonis, cu acțiune preventivă contra alternariozei la ardei, morcov, ceapă, varză.
  2. Polyram DF este un fungicid de contact pentru legume, cu efect prevenitv contra alternariozei cartofului și manei la ceapă, tomate și varză. Este selectiv faţă de plantele la care se aplică și prezintă risc foarte redus de apariție a rezistenței.
  3. Diagonal are caracter antisporulant, acționând asupra germinației sporilor, producerii acestora și creșterii miceliilor ciupercilor. Conține azoxistrobin și acționează contra făinării la cucurbitacee.
  4. Flosul, pe bază de sulf lichid în suspensie concentrată 800g/L, combate făinarea la legume, viță-de-vie, pomi fructiferi și cereale, are rezistență la spălare, o mare stabilitate a formulării, depozit rezidual foarte scăzut, vâscozitate scăzută și nu formează spumă.
  5. Flowbrix este un fungicid pe bază de cupru metalic sub formă de oxiclorură de cupru 380 g/l, pentru controlul manei la cartof, tomate și viță-de-vie, precum și a unor agenți bacterieni la legume. Flowbrix reprezintă și unul dintre cele mai eficiente fungicide pentru pomi fructiferi, putând fi folosit atât pentru igienizarea livezilor în perioada de repaus vegetativ, dar poate fi utilizat și în vegetație. De asemenea, este un excelent fungicid pentru sfecla de zahăr, fiind o soluție de încredere contra cercorsporiozei.
  6. Syrex Star conține 26,7% boscalid, cu acțiune sistemică locală și dublă mișcare în plantă, precum și 6,7% piraclostrobin, cu acțiune translaminară și acropetală. Este un fungicid sistemic pentru controlul putregaiului cenușiu la ardei, ceapă, morcov, varză. Conferă protecţia completă a culturilorc, are un spectru larg de combatere și prezintă selectivitate, putând fi utilizat la mai multe culturi.

Fungicide ecologice pentru legume

Printre fungicidele cu omologare pentru cultura ecologică, amintim T34 Biocontrol, pe bază de ciuperca Trichoderma asperellum, care, aplicată în sol controlează dezvoltarea ciupercilor patogene și elimină pericolul apariției unor boli precum Fusarium oxysporum (fuzarioza plăntuțelor) la tomate, ardei, vinete. Un alt exemplu de fungicid ecologic este Limocide. Limocide este un produs de contact cu acțiune „all-in-one” (fungicid, insecticid, acaricid), ce conține ulei de portocale natural.  Acționează asupra multor specii de dăunători și boli, printre care făinarea, mana, acarieni, cicade și tripși la vița-de-vie, dar și făinarea și insectele cu exoschelet moale la mai multe specii de legume, pomi și plante ornamentale.

Fungicide pentru grâu și cereale

Printre produsele ce acționează contra bolilor fungice la cereale, amintim fungicidul Promesa, cu efect de contact, pentru utilizare preventivă, contra principalelor boli ale cerealelor, cum ar fi făinarea, ruginile, septorioza, pătarea reticulară.

Ambrossio 500 SC este un fungicid sistemic pentru controlul bolilor cu impact economic la grâu, orz, triticale, rapiță,  pe bază de tebuconazol (500 g/l), din grupa triazolilor, ce acționează prin blocarea formării ergosterolului, substanța care intră în componența peretelui celular al ciupercilor patogene.

Fungicide pentru cartof

Mana cartofului (Phytophthora infestans) poate avea efecte dezastruoase în anumite situații. Strategia contra manei este mereu o temă de actualitate. Printre soluțiile recomandate se numără fungicide de contact, cu efect preventiv, cum este Presidium. În seria de fungicide sistemice pentru cartofi, cu caracter sistemic local, amintim Kupfer Fusilan, pe bază de cimoxanil și oxiclorură de cupru, care ajută la combatarea manei, la cartof, dar și la viță-de-vie (Plasmopara viticola). 

Mana pe tubercul
Mana pe tubercul

Fungicide pentru pomi fructiferi

Ca și pentru culturile de legume, și pentru livezi, punem la dispoziție un număr mare de fungicide, pe care le puteți descoperi în tehnologia dedicată pomilor.

Un exemplu de fungicid sistemic pentru rapăn la măr și păr (Venturia spp.) este SEKVENCA, pe bază de difenoconazol, ce acționează direct asupra agenților patogeni, dar prezintă și cea mai îndelungată acțiune post – aplicare în comparație cu alte produse pe bază de triazoli.

Fungicide pentru vița-de-vie

Kwizda Agro Romania oferă atât fungicide de contact, cât și fungicide sistemice pentru vița-de-vie, una dintre culturile cele mai păgubite de boli fungice. Printre acestea, amintim Javise, fungicid pe bază de cyprodinil 500 g/kg, ce combate putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) la vița-de-vie, rapănul la măr și păr (Venturia spp.), precum și monilioza la sâmburoase (Monilinia fructigena), prin blocarea acțiunii patogenului încă de la primele infecții.

Struguri afectați de putregaiul cenușiu
Struguri afectați de putregaiul cenușiu

Două fungicide foarte performante omologate la vița-de-vie sunt FLOWBRIX și FLOSUL, care combat problemele majore ale plantației, respectiv mana (Plasmopara viticola) și făinarea (Uncinula necator).

Totodată LINKIT, pe bază de spiroxamină și difenoconazol, reprezintă o opțiune avantajoasă. LINKIT este un fungicid sistemic inovator unic, care, pe lângă acțiunea complexă împotriva făinării (Uncinula necator), controlează foarte bine o boală cu impact major în ultimii ani, respectiv putregaiul negru (Guignardia bidwellii).

Vă recomandăm să rămâneți la curent cu noutățile în materie de fungicide, atât convenționale, cât și ecologice, contactând specialiștii Kwizda Agro Romania.

Referințe dăunători

Alternarioza florii soarelui

Alternaria helianthi

Fuzarioza porumbului

Fusarium spp - Buccina

Mană tomate

Phytophthora infestans

Mana cartofului

Phytophthora infestans

Putregaiul alb floarea soarelui

Sclerotinia sclerotiorum

Putregaiul alb tomate

Sclerotinia sclerotiorum

Putregaiul cenușiu al strugurilor

Botrytis cinerea

Rapănul mărului

Venturia inaequalis

Ai nevoie de consultanță de specialitate?