Publicat în Tratamente complete

Cel puțin un tratament cu FLOWBRIX este indicat încă din toamnă, deoarece igienizează perfect plantația, pregătind astfel pomii pentru iernare și reducând considerabil rezerva de patogeni periculoși, rezistenți la frig. De asemenea, produsul contribuie și la buna maturare a lemnului.

Sezonul rece este perioada în care reducerea rezervei de patogeni la pomii fructiferi trebuie să devină principala preocupare a fermierilor. Pentru că deciziile bune de acum determină satisfacția de la finalul sezonului, recomandăm folosirea fungicidului FLOWBRIX pe bază de cupru metalic, sub formă de oxiclorură de cupru.

Cultura pomilor fructiferi în România este una cu tradiție, iar fructele autohtone sunt apreciate la scară largă, dacă au și un aspect comercial plăcut. Măsurile preventive în livezi asigură calitatea recoltei și productivitatea așteptate la final de sezon, și, implicit, un potențial ridicat de profitabilitate a culturii.

Un produs ecologic și convențional

Atât în cazul pomicultorilor care aplică tratamente convenționale, cât și al celor care se pliază după tendințele ecologice, FLOWBRIX reprezintă soluția cea mai potrivită pentru a fi integrată în schema tehnologică. Acesta este un produs de ultimă generație cu acțiune fungicidă și bactericidă, pe bază de cupru metalic (380 g/l) sub formă de oxiclorură de cupru în suspensie apoasă, cu utilizare la toate speciile pomicole. Acțiunea de contact este foarte eficientă din toamnă și până în primăvară, mai ales datorită concentrației mari de cupru metalic (57% ioni de Cu2+), care inhibă dezvoltarea ciupercilor patogene și a unor bacterii păgubitoare.

Fungicid - bactericid cu avantaje multiple

Principalul avantaj al FLOWBRIX este că particulele de cupru metalic au dimensiunea optimă, ceea ce înseamnă că, pe lângă eficacitatea ridicată împotriva patogenilor, substanța activă nu periclitează procesul de fotosinteză și, astfel, ne putem aștepta la o calitate ridicată a producției. Mai mult, are rolul de a stimula mecanismele de apărare ale plantelor și echilibrează funcțiile fiziologice ale acestora.

Spre deosebire de alte formulări ale cuprului, soluția obținută, omogenă fiind, va acoperi foarte bine și uniform toate părțile aeriene ale plantelor, astfel încât ne putem baza pe un echilibru perfect între viteza de acțiune și persistență.

Ajutor de încredere în sezonul rece

Cel puțin un tratament cu FLOWBRIX este indicat încă din toamnă, deoarece igienizează perfect plantația, pregătind astfel pomii pentru iernare și reducând considerabil rezerva de patogeni periculoși, rezistenți la frig. De asemenea, produsul contribuie și la buna maturare a lemnului. Trebuie avut în vedere reglajul aparatului de stropit astfel încât soluția să ajungă și pe solul de sub coroana pomilor, acolo unde se adună frunzele căzute care formează un adăpost confortabil pentru diverși patogeni, cum este și Venturia spp. (rapănul).

De asemenea, este important ca, la acest moment, să se aplice cantitatea de apă maximă recomandată la hectar, cu doza indicată de producător, luând în calcul specia și volumul coroanei. Acoperirea cu soluția de tratat trebuie să fie cât mai completă, știut fiind că patogenii pot ierna pe lăstarii pomilor, de exemplu Taphrina deformans (bășicarea frunzelor de piersic) sau Erwinia amylovora (focul bacterian), iar calea de transmitere o poate reprezenta chiar și o unealtă de tăiere deja contaminată.

Dacă, din diverse motive, tratamentul nu a putut fi efectuat după recoltare, se poate face în oricare dintre ferestrele din timpul iernii, atunci când temperatura aerului este pozitivă și nu există risc de precipitații sau înghețuri ulterioare.

- Ion Mutafa, Special Crops & Campaign Manager Kwizda Agro România

Control eficient al bolilor în primăvară

Caracterul puternic antisporulant al produsului inhibă dezvoltarea sporilor și limitează atacul bolilor în primăvară. Este indicată aplicarea produsului FLOWBRIX cât mai devreme, până la faza de buton roz (la măr), mai ales că acționează eficient în cazul infecției primare cu Venturia spp. (rapăn). Produsul este foarte eficient și în cazul unor boli care afectează speciile sâmburoase, cum este Stigmina carpophila (ciuruirea micotică), al cărei atac se intensifică după iernile moderate.

Specific pentru acest produs este că, după pornirea în vegetație, tratamentele cu oxiclorura de cupru reduc riscul de apariție al arsurilor în primele stadii de dezvoltare a mugurilor. Un alt beneficiu în plus este că FLOWBRIX ajută la cicatrizarea rănilor pomilor în urma tăierilor de rodire și a unor accidente climatice.

Utilizare facilă, acțiune de durată

Produsul prezintă o compatibilitate bună cu alte fungicide, precum și cu adjuvanți și insecticide. În plus, produsul este foarte miscibil, de aceea vom obține o soluție de tratare omogenă, ușor de utilizat și care nu necesită neutralizare.

Informații utile: La tratamentele din primăvară, fungicidul FLOWBRIX se poate folosi în combinație cu insecticide, cum ar fi HARPUN. Pentru a combate și făinarea (Podosphaera leucotricha), produsul FLOWBRIX se poate combina cu fungicidul FLOSUL SC (800g/l sulf lichid). Această combinație nu precipită și formează o soluție stabilă. De asemenea, este utilă folosirea adjuvantului DESIGNER, pentru o aderență și rezistență la spălare sporite.

Referințe dăunători

Bășicarea frunzelor

Taphrina deformans

Ciuruirea frunzelor și pătarea fructelor la pomi

Stigmina carpophila

Focul bacterian

Erwinia amylovora

Rapănul mărului

Venturia inaequalis

Rapănul părului

Venturia pirina

Ai nevoie de consultanță de specialitate?