Publicat în Creșterea productivității

Biostimulatorul WUXAL Ascofol oferă nutrienți benefici culturii, și, în același timp, susține sistemul natural de apărare al plantelor. Produsul sporește eficacitatea fungicidului FILAN, precum și a altor fungicide și insecticide din tehnologiile convenționale sau ecologice. Filan prezintă un mod de acțiune preventiv, curativ și eradicativ, cu performanță superioară în combaterea bolilor cu importanță economică la floarea-soarelui: putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), alternarioza (Alternaria spp) și înnegrirea tulpinilor (Phoma macdonaldi).

Împotriva bolilor fungice, fermierii adoptă, de obicei, două strategii:

  1. Menținerea la un nivel ridicat a sănătății plantei, prin nutriție adecvată și asolament 
  2. Combaterea bolilor apărute.

Combinația celor două mecanisme, cu un aport nutrițional suplimentar și creșterea toleranței la stres, îi ajută pe agricultori să parcurgă cu succes cele mai dificile etape ale culturii de floarea-soarelui.

Filan – fungicid cu notorietate, datorită eficacității ridicate

Filan (a doua denumire comercială a produsului Pictor®) este un fungicid sistemic, cu mod de acțiune preventiv, curativ și eradicativ, cu performanță superioară în combaterea bolilor cu importanță economică la floarea-soarelui: putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), alternarioza (Alternaria spp) și înnegrirea tulpinilor (Phoma macdonaldi). Eficiența ridicată a produsului se bazează pe modul sinergic de acțiune al celor două substanțe active, boscalid și dimoxistrobin, care, după penetrarea prin suprafața frunzei, sunt translocate acropetal în interiorul plantei.

Boscalidul, din clasa carboxamidelor, este recunoscut ca una dintre cele mai eficiente substanțe contra bolilor fungice. Are efect preventiv, prin împiedicarea germinării sporilor, dar și efect curativ deoarece stopează creșterea miceliului ciupercilor și sporularea. Boscalidul acționează eficient chiar dacă infectarea s-a produs deja. Cealaltă substanță activă, dimoxistrobin, din grupa strobilurinelor, cu acțiune sistemică şi translaminară, amplifică efectul fungicid al boscalidului.

Filan produce și efecte fiziologice pozitive: utilizarea sa oferă un plus de vitalitate plantelor, care vor avea un stay green mai pronunțat. De asemenea, Filan reduce stresul cauzat de secetă, temperaturi scăzute, atacuri de insecte etc. Acest efect se obține prin diminuarea cantității de hormon etilenă (etilena este produsă de plante în momentele de stres și determină blocarea diviziunii celulare, împiedicând frunzele tinere să se mai dezvolte).

Un alt beneficiu este flexibilitatea momentului de aplicare fungicidul Filan poate fi aplicat de la formarea bobocilor, pe toată durata înfloririi (BBCH 51 – BBCH 71), în doză de 0,5 l/ha. După utilizarea produsului, este vizibilă umplerea mai bună a boabelor și, ca rezultat, cultura va avea un randament de producție ridicat și o calitate superioară.

Biostimulatorul WUXAL Ascofol. Toleranță naturală la stres și plus nutrițional

Se tot vorbește în ultimul timp, cu referire la noi, oamenii, despre „mâncarea ca medicament”, acele alimente care ne „ajută” să fim ocoliți de boli. O situație similară este cea a biostimulatorului WUXAL Ascofol, care oferă nutrienți benefici culturii, și, în același timp, susține sistemul natural de apărare al plantelor. Produsul sporește eficacitatea fungicidului FILAN, precum și a altor fungicide și insecticide din tehnologiile convenționale sau ecologice.

WUXAL Ascofol are la bază extract din alge marine Ascophyllum nodosum, recunoscute pentru toleranța ridicată la stres, dobândită în mediul lor natural, în condiții variate și dificile (temperaturi prea scăzute sau prea ridicate, curenți puternici, salinitate în exces etc.). Metoda patentată de extracție garantează conservarea substanțelor utile și păstrarea calităților naturale ale algelor. Prin aplicarea produsului, toate aceste beneficii se transferă plantelor de cultură. De exemplu, în urma accidentelor climatice, WUXAL Ascofol ajută la regenerarea rapidă a țesuturilor afectate.

WUXAL Ascofol pune la dispoziția culturilor micronutrienți (bor, zinc, mangan) complet chelatați, fitohormoni și polizaharide, adică un conținut complex din surse naturale care corectează rapid carențele de microelemente, favorizează dezvoltarea viguroasă a plantelor și conduce la recolte de calitate superioară. Aportul de bor stimulează diviziunea celulară, susține polenizarea și ajută procesele legate de fecundare și legare, chiar și în condiții de stres hidric și termic. Se recomandă aplicarea dozei de 2,5 l/ha de la butonizare până la înflorirea deplină (BBCH 51 – BBCH 63).

Referințe dăunători

Alternarioza florii soarelui

Alternaria helianthi

Înnegrirea tulpinilor la floarea soarelui

Phoma macdonaldii

Carență de bor floarea soarelui

Carență de mangan floarea soarelui

Carență de zinc floarea soarelui

Ai nevoie de consultanță de specialitate?