Publicat în Combaterea dăunătorilor

LIMOCIDE® conține o cantitate ridicată de ulei de portocale (60 g/l), sub formă de microemulsie având acțiune de contact asupra dăunătorilor cu exoschelet moale, cum sunt tripșii. Acțiunea puternic repelentă a uleiului de portocale se datorează unui compus din coaja fructului (limonen), ale cărui arome puternice protejează spațiile și plantele de acești dăunători. Substanța activă este reactivată de ploaie sau de rouă, permițând persistența acțiunii pe o durată mai mare. Totodată, este partenerul ideal în managementul rezistenței, fiind compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor de pe piață.

Sunt atât de mici, încât cu greu pot fi văzuți. Dar rezultatul atacului lor înseamnă pagube de 40-50% din cultură. Există însă și vești bune, de la utilizatorii unui produs eficient, indiferent de tipul de tehnologie: LIMOCIDE®.

Pentru că avem în vedere și agricultura viitorului, în care 25% din suprafața cultivată va trebui tratată cu produse organice, putem găsi o substanță naturală cu adevărat eficientă împotriva tripșilor? LIMOCIDE® este răspunsul concret, un produs „3 în 1” (insecticid, fungicid, acaricid), omologat ca produs biologic de protecție a plantelor. Nu lasă reziduuri, nu dăunează mediului, este 100% natural.

Ce sunt tripșii și care sunt urmările atacului?

Tripsul face parte din ordinul Thysanoptera (familia Thriptidae), fiind documentată existența a până la 6.000 de specii de tripși. Cele mai dăunătoare specii de tripși, întâlnite la culturile horticole din România sunt tripsul tutunului (Thrips tabaci) și tripsul californian (Frankliniella occidentalis). Iernează în toate stadiile de dezvoltare, dar cel mai frecvent ca adult, sub resturile vegetale și în stratul superficial al solului. Larvele si adulții se hrănesc cu seva din țesuturile plantelor, atacul fiind întâlnit pe frunze, vârfuri vegetative și flori.

Atacul se manifestă asupra plantelor în toate stadiile de dezvoltare, de la răsad, până la fructul în pârgă. Rezultatul? Frunzele se usucă, florile avortează, plantele se opresc din creștere, iar fructul prezintă zone deformate, albicioase, necrozate. Mai grav este că sunt și purtătorii unor virusuri periculoase pentru anumite culturi (cum este virusul petelor de bronz TSWV la ardei sau tomate). În consecință, în lipsa unor măsuri concrete, cultura poate fi compromisă.

LIMOCIDE® - cel puțin 3 motive pentru utilizarea lui

LIMOCIDE®  conține o cantitate ridicată de ulei de portocale (60 g/l), sub formă de microemulsie având acțiune de contact asupra dăunătorilor cu exoschelet moale, cum sunt tripșii. Acțiunea puternic repelentă a uleiului de portocale se datorează unui compus din coaja fructului (limonen), ale cărui arome puternice protejează spațiile și plantele de acești dăunători.

Substanța activă este reactivată de ploaie sau de rouă, permițând persistența acțiunii pe o durată mai mare. Totodată, este partenerul ideal în managementul rezistenței, fiind compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor de pe piață. Poate fi aplicat de cel mult 6 ori pe sezon, cu un timp foarte scurt de pauză până la recoltare (o zi). Produsul asigură o acoperire foliară excelentă și este complet biodegradabil.

Referințe dăunători

Tripsul californian și Tripsul comun

Frankliniella occidentalis/ Thrips tabaci

Ai nevoie de consultanță de specialitate?