Publicat în Tratamente complete

În România, sunt disponibile numeroase tipuri de hibrizi de porumb, cu caracteristici ce-i recomandă în diferite ferme, în funcție de obiectivele acestora, gradul de tehnologie și, desigur, poziționarea geografică. Totuși, pentru a le exprima potențialul genetic, fermierul va acorda o atenție sporită aplicării la timp a tratamentelor de protecție (erbicide, fungicide, insecticide etc.) și va asigura fertilizarea optimă cu îngrășăminte pe bază de macro și microelemente. De asemenea, irigarea culturii de porumb este o practică necesară în managementul acesteia, atunci când vorbim despre o tehnologie intensivă la cultura porumbului. Am întocmit o listă cu principalele produse pentru cultura de porumb disponibile la Kwizda Agro și vă invităm să o consultați.

Cultura de porumb este una dintre culturile cele mai întâlnite, cele mai importante și cele mai provocatoare pentru fermieri. Devenită, cu siguranță, o tradiție în România, a cunoscut multe schimbări de-a lungul timpului, deoarece condițiile climatice s-au modificat și ele. În plus, cercetarea a evoluat, fapt care a făcut ca astăzi să fie disponibile produse de protecție și nutriție pentru cultura de porumb, cu un nivel ridicat de calitate și performanță. Vă invităm să descoperiți în cele ce urmează o prezentare a tipurilor de produse dedicate culturii de porumb din portofoliul Kwizda Agro Romania.

Tratamentul porumbului înainte de semanat

Intervențiile benefice pentru succesul culturii de porumb pot fi realizate din primele stadii de vegetație: vă recomandăm tratarea porumbului înainte de semănat, pentru a oferi de la început plăntuțelor resursele nutritive necesare și pentru a vă bucura de o cultură uniformă, cu un start puternic, precum și de plante viguroase și tolerante la stres.

În portofoliul nostru se regăsește un produs special conceput pentru cultura porumbului, tratamentul sămânță pentru porumb WUXAL Terios Zn+, sub formă de suspensie concentrată, ce oferă plantelor o cantitate însemnată de zinc, azot, sulf și microelemente necesare unui start reușit în vegetație. Zincul are un rol foarte importat pentru dezvoltarea rădăcinilor și, de asemenea, este conținut de hormonii de creștere pe care plantele îi sintetizează. Datorită formulării, acest produs are aderență bună pe semințe, acoperindu-le uniform. Printre beneficiile cele mai importante ale utilizării acestui produs se numără răsărirea uniformă și puternică, înrădăcinarea accentuată, precum și obținerea unor plante viguroase, cu o toleranță crescută la stres.

Tratamente de protecție pentru culturile de porumb

În România, sunt disponibile numeroase tipuri de hibrizi de porumb, cu caracteristici ce-i recomandă în diferite ferme, în funcție de obiectivele acestora, gradul de tehnologie și, desigur, poziționarea geografică. Totuși, pentru a le exprima potențialul genetic, fermierul va acorda o atenție sporită aplicării la timp a tratamentelor de protecție (erbicide, fungicide, insecticide etc.) și va asigura fertilizarea optimă cu îngrășăminte pe bază de macro și microelemente. De asemenea, irigarea culturii de porumb este o practică necesară în managementul acesteia, atunci când vorbim despre o tehnologie intensivă la cultura porumbului. Am întocmit o listă cu principalele produse pentru cultura de porumb disponibile la Kwizda Agro și vă invităm să o consultați.

Erbicide pentru porumb

Aplicarea erbicidelor pentru porumb este necesară pentru a îndepărta buruienile, ce concurează cu plantele de cultură a porumbului pentru resurse importante, cum sunt apa, nutrienții și lumina.

BASAR este un erbicid pentru porumb pelicular, foarte selectiv cu plantele de cultură, sub formă de concentrat emulsionabil (EC), pe bază de s-metolaclor 960 g/l, ce face parte din grupa acetamidelor. Erbicidul BASAR acționează prin inhibarea diviziunii celulare și sinteza acizilor grași din buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, cum sunt costreiul din sămânță (Sorghum halepense), iarba bărboasă (Echinochloa crus-galli), mohorul (Setaria spp.), meișorul (Digitaria sanguinalis), știrul sălbatic (Amaranthus retroflexus), spanacul sălbatic (Chenopodium album) sau zămoșița (Hibiscus trionum). Erbicidul BASAR se aplică preemergent sau postemergent timpuriu (BBCH 00-13), în funcție de stadiul de aplicare, cu sau fără încorporare, în funcție de umiditatea solului. Doza (1 – 1,5 l/ha) depinde de gradul de îmburuienare și de conținutul de humus, iar eficacitatea este ridicată în condițiile unei bune pregătiri a patului germinativ.

Erbicidul CUTER, pe bază de mesotrione 100 g/l, din grupa triketone, prezintă acțiune excelentă în controlul buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale la porumb, cum sunt: ambrozia (Ambrosia trifida), cornuti (Xanthium strumarium), hrișca urcătoare (Fallopia convolvulus / Polygonum convolvulus), teișor (Abutilon theophrasti), spanac sălbatic (Chenopodium album), știr sălbatic (Amaranthus retroflexus) etc. Erbicidul CUTER se prezintă sub formă de suspensie concentrată (SC), iar substanța active mesotrine face parte din grupa inhibitorilor 4-HPPD, care stopează producerea clorofilei și creșterea buruienilor. Erbicidul CUTER prezintă selectivitate ridicată față de plantele de cultură. Se aplică în faza de 2-8 frunze, în doză variabilă (0,75-1,5 l/ha). Erbicidul CUTER utilizat împreună cu erbicidul TALISMAN asigură un control excelent asupra unui spectru mare de buruieni problemă în cultura de porumb pentru boabe și siloz.

Erbicidul MURAL, pe bază de dicamba 480 g/l, din grupa acizilor benzoici, sub formă de concentrat solubil (SL), controlează buruienile dicotiledonate anuale și perene din cultura de porumb, cum ar fi: ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), hrișca urcătoare (Fallopia convolvulus / Polygonum convolvulus), spanacul sălbatic (Chenopodium album), ciumăfaia (Datura stramonium), zămoșița (Hibiscus trionum), știr sălbatic (Amaranthus retroflexus), ardeiul broaștei (Polygonum persicaria), sugel (Lamium amplexicaule) sau talpa gâștii (Leonurus cardiaca). Aplicarea erbicidului MURAL destabilizează dezvoltarea celulelor și sinteza de auxine, stopând dezvoltarea buruienilor. Acest erbicid sistemic pentru porumb are acțiune rapidă, fiind translocat într-un ritm susținut către vârfurile de creștere. Produsul prezintă un spectru larg de acțiune, însumând peste 200 de specii și este selectiv cu plantele de cultură.

Erbicidul TALISMAN, pe bază de nicosulfuron 40 g/l, sub formă de dispersie în ulei (OD), este recomandat pentru controlul buruienilor monocotiledonate anuale și perene și unele dicotiledonate la porumbul pentru boabe și de siloz. Printre speciile controlate se numără costreiul din sămânță și costreiul din rizomi (Sorghum halepense), mohorul (Setaria spp.), iarba bărboasă (Echinochloa crus-galli), raigrasul peren (Lolium spp.) și meișorul (Digitaria sanguinalis). Erbicidul TALISMAN acționează prin inhibarea enzimei acetolactat sintetază (ALS), în urma căreia se stopează diviziunea celulară și dezvoltarea buruienilor.  Acest erbicid se aplică postemergent, când porumbul este în stadiul de 2 - 8 frunze (BBCH 12-18), buruienile dicotiledonate sunt în stadiul de 2 - 6 frunze, iar buruienile monocotiledonate au o înălțime de 15 - 25 cm. Se evită tratamentul într-o cultură pe care s-a aplicat înainte insecticid organo-fosforic. Acest produs prezintă câteva avantaje importante la aplicare: eficacitate foarte bună și la temperaturi sub 15°C, precum și o rezistență foarte bună la spălare datorită formulării OD. De asemenea, are o rezistență crescută la lumină (radiații UV) și reduce levigarea.

Erbicidul TALISMAN se poate utiliza împreună cu erbicidul CUTER pentru un control foarte eficient asupra unui număr mare de buruieni postemergente la porumb.

Fungicide pentru porumb

Cultura porumbului este supusă atacului patogenilor, dintre care amintim rugina porumbului (Puccinia sorghi). Această boală, neprevenită, produce un impact economic negativ major asupra calității și cantității producției din cultura de porumb.

Fungicidul pentru porumb PROMESA se aplică preventiv, pentru inhibarea dezvoltării ciupercilor patogene în cultura de porumb. Fungicidul Promesa face parte din grupa strobilurinelor, cu acțiune sistemic locală, translaminară. Se prezintă sub formă de suspensie concentrată (SC) și se aplică preventiv. Substanța activă azoxistrobin (250 g/l) inhibă respirația ciupercilor patogene și le oprește creșterea. Fungicidul PROMESA se aplică preventiv pentru a combate rugina porumbului (Puccinia sorghi) și helmintosporioza (Helminthosporium spp.) la porumbul pentru sămânță. Fungicidul Promesa prelungește perioada de stay – green (efect de frunze verzi), crescând rata de asimilare a apei în bob. Produsul are o pătrundere rapidă în plantă și asigură protecție de durată.  Acest fungicid se aplică de la stadiul de alungire a tulpinii de porumb până la sfârșitul perioadei de înflorit (BBCH 30-69).

Adjuvanți pentru porumb

Pentru mărirea eficacității erbicidelor și fungicidelor în cultura de porumb, este utilă asocierea tratamentului cu un adjuvant pentru porumb, care sporește rata de penetrare a substanțelor active în frunze.

Adjuvantul DRILL mărește eficacitatea erbicidelor în cultura de porumb. Adjuvantul DRILL, pe bază de ulei vegetal, acționează ca un agent de umectare și reduce tensiunea superficială dintre picăturile soluției de stropit și suprafața frunzei. Adjuvantul DRILL îmbunătățește retenția substanței active pe plantă, sporind rezistența acesteia la spălarea indusă de precipitații, rouă sau irigații. Drept urmare, erbicidul prezintă eficacitate pentru o durată mai mare. Adjuvantul DRILL nu interacționează chimic cu erbicidele.

Adjuvantul DESIGNER crește aderența și absorbția fungicidelor în cultura de porumb. Adjuvantul DESIGNER, pe bază de latex și organosilicon, mărește absorbția substanțelor active la nivel foliar, datorită reducerii tensiunii superficiale a particulelor de soluție care aderă la suprafața frunzei. Adjuvantul DESIGNER creează un strat protector la suprafața frunzei, făcând imposibilă pierderea prin spălare a substanțelor active și prelungind acțiunea acestora. Aplicarea adjuvantului DESIGNER împreună cu fungicidele poate determina un grad de acoperire de 8 ori mai mare decât în cazul unui tratament individual.

Pentru reglarea pH-ului soluției de tratare, este recomandată utilizarea WUXAL pH-Optim, iar pentru a împiedica formarea spumei în tank-mix este indicată utilizarea antispumantului KWIZDA NO FOAM.

Insecticide pentru porumb

Insectele dăunătoare pot afecta înființarea culturii de porumb și dezvoltarea acesteia, dar pot diminua și calitatea recoltei. De aceea, este necesară o acțiune cu produse de calitate, pentru efecte sigure.

Insecticidul microgranulat de sol pentru porumb PICADOR 1,6 MG are acțiune de lungă durată împotriva dăunătorilor de sol în cultura de porumb. Insecticidul pentru porumb PICADOR 1,6 MG prezintă eficacitate ridicată în controlul viermilor sârmă (Agriotes spp.), al larvelor de buha semănăturilor (Agrotis spp.) și al viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera). Substanța activă cipermetrin, în cantitate ridicată (16 g/kg) acționează ca o neurotoxină asupra dăunătorilor, producându-le hiperactivitate și paralizie. Insecticidul microgranulat de sol PICADOR 1,6 MG are persistență ridicată, datorită evaporării lente și a insolubilității în apă a substanței active, avantaj care îi conferă o rezistență foarte mare la spălarea generată de precipitații sau irigații. Granulele de insecticid PICADOR 1,6 MG sunt active strict acolo unde au fost plasate, deoarece nu se deplasează datorită densității mari a suportului de carbonat de calciu. Drept urmare, bariera protectoare își păstrează poziția și forma în timpul vegetației. Insecticidul microgranulat de sol PICADOR 1,6 MG este rezistent la acțiunea radiațiilor UV, drept urmare, granulele din stratul superficial, expuse la radiațiile solare, nu se degradează. Insecticidul microgranulat de sol PICADOR 1,6 MG se aplică în doză de 12 kg/ha, cu ajutorul microgranulatorului, pe care se poate instala, pentru un plus de eficacitate, un dispozitiv „coadă de pește”. Acesta este pus la dispoziția fermierului în mod gratuit de către distribuitor și asigură distribuția granulelor pe întregul profil al brazdei, amplasându-le în stratul dintre sămânță și suprafața solului, adică acolo unde dăunătorii produc cele mai mari pagube.

Atac al viermelui vestic al rădăcinilor de porumb
Atac al viermelui vestic al rădăcinilor de porumb

Lupta cu insectele nu se încheie nici după recoltare, de aceea vă recomandăm să aveți în vedere pentru silozurile, magaziile și depozitele dumneavoastră un produs cu o eficiență crescută, insecticidul pentru depozitare DEGESH PLATE.

Insecticidul pentru depozitarea porumbului DEGESCH PLATE oferă protecție pentru recolta de porumb. În cazul plăcuțelor preambalate DEGESCH PLATE, substanța activă este fosfura de magneziu 56%, eficientă împotriva tuturor formelor dăunătorilor, inclusiv pupe și ouă. Insecticidul pentru depozitare DEGESCH PLATE are eficacitate și la temperaturi scăzute sau în condiții climatice cu umiditate mai redusă. Produsul oferă o soluție eficientă pentru controlul dăunătorilor de depozit și poate fi aplicat cu succes în majoritatea spațiilor de depozitare, în condiții de etanșeitate. Reziduurile de fosfină nu contaminează recolta culturii de porumb și nu afectează calitățile acesteia. Este foarte important însă, ca în cazul plăcuțelor DEGESCH PLATE, operațiunile de fumigare să se efectueze numai de către personalul autorizat în mod special pentru aceste tratamente, conform legislației naționale în vigoare, în condiții de etanșeitate a incintelor. Operațiunile de fumigare nu se realizează individual, indiferent de situație.

Rodenticide pentru porumb

O amenințare în plus pentru cultura porumbului (și nu numai) este atacul rozătoarelor, cum este șoarecele de câmp (Microtus arvalis). Împotriva acestui dăunător, fermierii au la dispoziție rodenticidul ARVALIN, pe bază de fosfură de zinc.

Rodenticidul pentru porumb ARVALIN este omologat ca produs pentru protecția plantelor și se prezintă sub formă de momeală gata de utilizare (boabe de cereale impregnate cu substanța activă). O granulă conține 2,5% fosfură de zinc, care, odată plasată în galerie, este ingerată de către șoarecele de câmp (Microtus arvalis), iar efectul este vizibil în câteva minute. O singură granulă este suficientă pentru un șoarece de câmp (Microtus arvalis) cu greutatea de 20 de grame. Pentru utilizare, este nevoie de un aplicator special. Se va evita utilizarea momelilor în apropierea zonelor în care oamenii și animalele domestice au acces.

Fertilizarea porumbului

Kwizda Agro Romania vă pune la dispoziție o gamă largă de îngrășăminte foliare pentru cultura de porumb, precum și biostimulatori cu aplicare foliară. Aceste produse oferă culturii de porumb nutrienții necesari (de la azot, fosfor și potasiu, până la zinc și mangan, esențiali pentru productivitate), precum și aminoacizi sau fitohormoni din plante, care să asigure toleranța plantelor la diversele tipuri de stres și care să le stimuleze dezvoltarea.

În rândurile următoare, câteva exemple de astfel de produse, utile fermierilor care cultivă porumb.

Îngrășăminte foliare pentru porumb

Îngrășământul foliar pentru porumb AZO Speed Amino + este un produs complex cu două tipuri de azot, sulf, magneziu și aminoacizi pentru nutriție optimă și producții de calitate în cultura de porumb. AZO-SPEED AMINO + este un fertilizant cu aplicare foliară, care conține o cantitate ridicată de aminoacizi (65 g/l), magneziu, sulf și două tipuri de azot, unul cu absorbție rapidă (azot ureic 67%) și celălalt cu eliberare lentă (uree formaldehidă 33%). Prin absorbția fracției de azot ureic din fertilizantul foliar AZO-SPEED AMINO+, plantele beneficiază de nutriție imediată, prevenind și tratând carențele și răspunzând nevoilor imediate ale culturii de porumb. Ureea formaldehidă din fertilizantul foliar AZO-SPEED AMINO+ este absorbită progresiv, asigurând astfel o nutriție pe termen lung. Aminoacizii din componența AZO-SPEED AMINO+ reprezintă o formă de susținere pentru dezvoltarea culturii de porumb, dar și pentru rezistența la stres. Aceștia pot fi sintetizați de către plante, dar prin furnizarea exterioară, se realizează o economie de energie. În plus, aprovizionarea eficientă crește rezistența la condiții climatice critice, cum sunt seceta sau temperaturile scăzute. Aplicarea susține fotosinteza, prin conținutul de magneziu, dar și asimilarea bună a nutrienților. Cantitatea de sulf din AZO-SPEED AMINO + ajută la producerea proteinelor, în special datorită aplicării în tandem cu azotul.

Spre deosebire de îngrășămintele pentru porumb cu aplicare la sol, în cazul AZO-SPEED AMINO +, aplicarea este mai puțin afectată de condițiile de mediu. Absorbția azotului aplicat foliar, conținut de acest produs, nu este dependentă de prezența umidității. În plus, nu apare pericolul levigării. Ureea formaldehidă, cu absorbție lentă, conferă amestecului o mai bună aderență la suprafața foliară, fapt ce oferă siguranță aplicării în situația apariției precipitației.

Datorită purității ureei, cu un conținut de biuret aproape de zero, aplicarea AZO-SPEED AMINO+ este sigură și nu apare pericolul de „ardere” a culturilor. Acest efect poate să apară și în cazul aplicării puternice de azot, dar în cazul AZO-SPEED AMINO + este evitat prin aplicarea de uree cu absorbție lentă, ce este asimilată în timp.

Fertilizantul foliar pe bază de zinc pentru porumb WUXAL Zinc se prezintă sub suspensie concentrată. WUXAL Zinc un conținut ridicat de zinc, ce previne și tratează deficiențele de zinc din cultura de porumb.

Zincul este implicat în fertilitatea porumbului, dezvoltarea rădăcinilor, precum și în toleranța la stresul climatic. WUXAL Zinc conține zinc chelatat cu doi agenți de chelatare, EDTA și gluconat, pentru o aplicare sigură. Asimilarea nutrienților se realizează într-un grad foarte ridicat, apropiat de 100%, iar sinergiile dintre elementele conținute conduc la metabolizarea bună de către plante, cu urmări pozitive asupra producției. Printre beneficiile acestui fertilizant foliar, se numără stabilitatea ridicată în soluții cu pH cuprins între 2 și 9, pentru o absorbție rapidă în plantă. De asemenea, aplicarea WUXAL Zinc conduce la creșterea cantității de amidon în porumb.

Fertilizantul foliar WUXAL MACROMIX oferă necesarul de macroelemente pentru dezvoltarea intensivă a culturii de porumb. WUXAL MACROMIX este un fertilizant foliar ce prezintă o concentrație foarte mare de macroelemente, dar și microelemente, pentru o nutriție echilibrată și absorbție aproape de 100%. Acest produs previne și tratează deficiențele latente sau acute, creând condițiile pentru ca plantele să atingă cote ridicate de productivitate. Prin aplicarea WUXAL MACROMIX, crește calitatea frunzei și este intensificată fotosinteza, conducând la producții superioare calitativ și cantitativ. WUXAL MACROMIX reprezintă o sursă suplimentară de nutriție, utilă în orice condiții, dar mai ales în situații de stres, când plantele cunosc o încetinire a absorbției radiculare. Datorită diversității nutrienților din compoziție, a concentrațiilor optime, precum și a adjuvanților conținuți, WUXAL MACROMIX atinge un coeficient de absorbție apropiat de 100%, acest produs reprezentând cu adevărat o investiție profitabilă.

Fertilizantul foliar WUXAL Microplant reprezintă o suspensie foarte concentrată în microelemente necesare culturilor de porumb intensive. Fertilizantul foliar WUXAl este fiind pregătit să răspundă necesităților plantelor în perioadele cu un consum crescut. De asemenea, WUXAl Microplant previne și tratează carențele de microelemente la porumb. Printre micronutrienții conținuți se numără: sulf (stimulează absorbția azotului și crește cantitatea de proteine), magneziu (important pentru fotosintează), bor (stimulează legarea), cupru (sporește toleranța la patogeni), fier, mangan (important pentru fotosinteză). În plus, îngrășământul foliar WUXAL Microplant oferă culturii de porumb azot și potasiu, elemente indispensabile pentru dezvoltarea echilibrată a plantelor. WUXAL Microplant conține adjuvanții specifici gamei WUXAL, ce sporesc absorbția în plantă, prin echilibrarea pH-ului substanței de tratare, acoperirea uniformă a suprafeței foliare cu nutrienți, chelatarea elementelor, umectarea și reactivarea depozitelor de substanță uscată de pe frunze etc.

Îngrășământul foliar WUXAL BORON PLUS oferă un aport optim de bor pentru cultura de porumb, fiind 100% asimilabil în plantă. Fertilizantul foliar WUXAL BORON PLUS se prezintă sub formă de suspensie concentrată cu un conținut bogat în bor, azot și fosfor, precum și o gamă largă de micronutrienți, fiind recomandat mai ales în cazul în care deficiența de bor apare împreună cu alte carențe ascunse de microelemente (Cu, Zn, Fe, Mn). Sursa borului din WUXAL BORON PLUS este acidul boric, care este foarte ușor absorbit de către plantă, în proporție de 100%. Masa molară redusă, precum și conținutul aditional de azot și fosfor, favorizează această preluare completă a produsului de către plantă. Fertilizantul foliar WUXAL BORON PLUS susține procesele generative ale plantelor, crește diviziunea celulară și îmbunătățește rezistența culturii de porumb la stresul hidric, atunci când acesta survine în primele fenofaze de creștere (etapa de 6-10 frunze). În plus, fertilizantul foliar WUXAL BORON PLUS reglează pH-ul soluției de tratare (6,5), sporind, astfel, eficacitatea pesticidelor. Conține toți adjuvanții specifici gamei WUXAL, inclusiv tehnologia inovativă XtraUptake.

Carența de bor la porumb
Carența de bor la porumb

Biostimulatori pentru porumb

Biostimulatorul WUXAL Ascofol ajută la recuperarea culturii de porumb după accidente climatice. Bogat în extract din algele marine Ascophyllum nodosum, bor și microelemente, biostimulatorul WUXAL ASCOFOL este o suspensie concentrată care susține dezvoltarea plantelor în condiții de stres fiziologic și stimulează sistemul natural de apărare al plantelor, ajutând cultura să facă față mai bine atacului patogenilor. Extractul din alge culese prin “metode blânde”, fără conservare, îmbunătățește eficacitatea pesticidelor. Biostimulatorul WUXAL ASCOFOL are în compoziție toți adjuvanții specifici gamei WUXAL, inclusiv tehnologia XtraUptake, care îmbunătățește absorbția produsului în plantă, generând o calitate superioară a recoltei.

Biostimulatorul AMALGEROL ESSENCE contribuie la optimizarea producției și echilibrarea solului la cultura de porumb. Biostimulatorul organic AMALGEROL ESSENCE conține extract din plante alpine și din alge, aminoacizi, antioxidanți, fitohormoni din plante, alginat, precum și carbon și azot organic, care activează viața microbiană din sol, descompun resturile vegetale și îmbunătățesc dezvoltarea radiculară a plantelor din cultura de porumb. Drept urmare, o rădăcină mai puternică va avea capacitatea să exploreze un volum mai mare de sol, în căutare de resurse. Biostimulatorul organic AMALGEROL ESSENCE îmbunătățește retenția apei în sol și ajută plantele să fie mai rezistente la stresul biotic și abiotic, stimulându-le răspunsul imun la factori externi. Biostimulatorul AMALGEROL ESSENCE nu lasă reziduuri, este 100% biodegradabil și nu conține organisme modificate genetic, fiind sigur pentru utilizarea în culturi certificate bio, dar și în tehnologiile convenționale.

Sperăm că selecția de produse prezentată în acest articol vă este de folos. Portofoliul Kwizda Agro Romania conține mult mai multe soluții benefice pentru cultura dumneavoastră de porumb și nu numai. De aceea, vă invităm să apelați cu încredere la echipa noastră sau să ne contactați pe Facebook I Kwizda Agro Romania.

Referințe dăunători

Buha semănăturilor

Agrotis segetum

Șoarecele de câmp

Microtus arvalis

Viermele vestic al rădăcinilor de porumb

Diabrotica virgifera virgifera

Viermele sârmă

Agriotes spp.

Carență de azot porumb

Carență de bor porumb

Carență de zinc porumb

Știr sălbatic

Amaranthus retroflexus

Ambrozie

Ambrosia spp.

Spanac sălbatic

Chenopodium album

Hrișca urcătoare

Polygonum

Iarba bărboasă

Echinochloa crus-galli

Mohor

Setaria glauca

Costrei

Sorghum halepense

Ai nevoie de consultanță de specialitate?