Publicat în Tratamente complete

Fie că ne referim la legume românești, cum este cultura morcovului sau la specii mai nou introduse pe plan local, amintind aici cultivarea sparanghelului, orice cultură necesită un management integrat, astfel încât să avem permanent sub control buruienile, bolile, dăunătorii și carențele de macro sau microelemente. În acest sens, fiecare fermă are nevoie de o tehnologie specifică.

Creșterea demografică și o diversificare continuă a gusturilor, globalizarea, avansul tehnologic și schimbările climatice, toate acestea ne fac să privim legumicultura dintr-o perspectivă nouă. Dacă înainte românii preferau anumite tipuri de legume, disponibile în funcție de sezon, acum, sub influența media, a călătoriilor și migrației, cerințele sunt tot mai sofisticate. Spre exemplu, foarte multe specii sunt astăzi cultivate pe aproape toată durata anului, datorită tehnologiilor moderne aplicate în spațiile protejate. S-au conturat foarte clar în ultimii ani două direcții concrete privind culturile de legume: legumicultura biologică sau organică și legumicultura convențională. Uneori, este utilizat termenul de legumicultură mixtă / hibridă, atunci când pentru protecția plantelor se utilizează atât produse chimice, cât și ecologice, în vederea păstrării unui echilibru în structura solului, pe cât posibil.

Recent, ca o consecință a aglomerării urbane și a pandemiei, s-a dezvoltat și conceptul de legumicultură la scară restrânsă sau ca hobby. În acest sens, plantarea roșiilor în grădină a devenit o practică des întâlnită nu doar în zona rurală, ci și în zonele limitrofe urbane, reprezentând o alternativă de petrecere a timpului liber, cât și un nou trend de reconectare a omului modern la modul sănătos de viață.

De aceea, compania Kwizda Agro Romania este pregătită să răspundă cerințelor complexe exprimate de către legumicultori, pentru satisfacerea nevoilor acestora, dar și a distribuitorilor (rețele de hipermarketuri) sau a consumatorilor finali. În acest articol, vă prezentăm câteva dintre produsele dedicate culturii de legume și răspunsul la întrebări frecvente pe care le au fermierii în legătură cu anumite tipuri de legume.

De exemplu, momentul când se seamănă mazărea reprezintă un subiect de actualitate, deoarece această cultură are un rol important în refacerea echilibrului solului, fiind o plantă fixatoare a azotului în mod natural. Respectiva calitate a generat un interes crescut față de cultura de mazăre, care a devenit una dintre speciile încadrate regulamentar în programul european Farm to Fork, ce prevede reducerea nivelului de utilizare a îngrășămintelor chimice cu 20% până în 2030.

Însă, materialul de față aduce în discuție și schemele de tratament adecvate pentru legume cu tradiție, cum sunt cele privind plantarea vinetelor în spații protejate sau transplantarea răsadurilor de varză în câmp.

Ce este legumicultura?

Generic spus, legumicultura este ramura agriculturii care se ocupă cu studiul și cultivarea legumelor. Denumirea provine din asocierea a două cuvinte de referință: „legume” și „cultură”. Atunci când se referă la legume, specialiștii* menționează că acestea reprezintă plantele de cultură care pot fi integrate în alimentația oamenilor, fie în stare proaspătă, ori preparate termic sub o anumită formă. Fie că vorbim despre rădăcinoase (morcov, ridiche, pătrunjel, cartof dulce), legume cu frunze verzi (varză, salată, spanac), cu bulbi (ceapă, usturoi, praz), leguminoase (fasole, mazăre, soia), legume cu inflorescențe (broccoli, conopidă, anghinare), cu tulpină comestibilă (sparanghel) sau cu fruct comestibil (tomate, castraveți, ardei, vinete), toate acestea sunt tipuri de legume a căror tehnică de cultivare este aprofundată în cadrul legumiculturii, în funcție de specie sau categorie.

Tipuri de culturi de legume și condițiile climatice de care au nevoie

Cultivarea legumelor este una dintre cele mai vechi activități întreprinse de om pentru a-și asigura o parte din necesarul de hrană. În timp, particularitățile biologice ale diverselor tipuri de legume, adaptabilitatea acestora la condițiile pedo-climatice, comportamentul speciilor în raport cu factorii biotici și abiotici etc, au trasat direcțiile pentru dezvoltarea tehnologiilor de cultură și au continuat cu permanenta îmbunătățire a acestora.

Astăzi, fermierii au ca obiectiv principal valorificarea la un nivel cât mai ridicat a potențialului de producție în raport cu resursele investite; astfel, fermele românești se orientează majoritar către cultivarea intensivă a legumelor cu importanță economică și alimentară, cum este cultura morcovului, a ardeilor sau a tomatelor, pentru care clima de aici și structura solului sunt favorabile. Există însă și afaceri de nișă, care, prin metodologii adecvate, au optat pentru tipuri de legume cu istoric recent în acest areal geografic, care s-au dovedit profitabile, cum este și cultivarea sparanghelului, considerat o delicatesă, pentru care cererea este în creștere pe plan local.

Se știe că plantele, adică și legumele, sunt puternic influențate de schimbările climatice. În cazul în care regimul hidric, nivelul de luminozitate și intervalul de temperatură nu se încadrează în intervalul optim, plantele răspund negativ prin scăderea productivității. Spre exemplu, cultivarea castraveților pe soluri aride, calcaroase sau nisipoase, fără tehnologie adecvată, are șanse ridicate să ofere o producție slabă cantitativ și calitativ (gust amar, dimensiune redusă, aspect necomercial), aceste legume fiind dependente de un nivel pluviometric ridicat.

O soluție compensatorie pentru deficitul nutrițional și pentru creșterea rezistenței la stres o reprezintă utilizarea biostimulatorilor pe bază de alge marine, cum este ALGA600 sau cu extract din plante alpine, cum este AMALGEROL ESSENCE, produse care stimulează dezvoltarea radiculară, ajutând plantele să exploreze un volum mai mare de sol în căutare de apă și nutrienți și care, totodată, îmbunătățesc rata unui răspuns favorabil al plantelor de cultură la factorii de stres biotici și abiotici.

În plus, datorită conținutului de aminoacizi și fitohormoni din plante, ALGA600 susține mobilizarea elementelor nutritive în organele vegetale și stimulează dezvoltarea vârfurilor de creștere, având un aport considerabil la succesul transplantării și startului în vegetație al legumelor în spații protejate, indiferent dacă ne referim la răsaduri de varză, tomate, ardei, castraveți sau la plantarea vinetelor.

Pregătirea solului pentru cultivarea legumelor

Fermierii știu că primul pas în stabilirea tipurilor de legume ce vor fi cultivate în sezonul curent îl reprezintă analiza tipologiei și structurii solului, nu doar selecția speciilor, cea mai uzuală practică în cultivarea legumelor fiind managementul rotației culturilor, respectiv realizarea asolamentelor. Astăzi, chiar dacă în fermă solul este calcaros sau nisipos, există metode prin care se poate asigura necesarul nutritiv al legumelor. De ce este importantă rotația culturilor? În primul rând pentru restabilirea echilibrului din sol privind conținutul disponibil de macro și microelemente, deoarece, de exemplu, când transplantăm răsadul de varză, trebuie să știm că această cultură este mare consumatoare de azot, pe când plantarea cepei este mai puțin dependentă de acest macronutrient.

Pe de altă parte, chiar și în cazul unor soluri argiloase, lutoase sau mixte, randamentul de producție nu este neapărat garantat, întrucât, ca efect al schimbărilor climatice, se constată în vegetație o intensificare a momentelor cu risc ridicat de infecție cu patogeni, cum este, de exemplu putregaiul alb, Sclerotinia spp. la castraveți, astfel încât se impune utilizarea preventivă a unui fungicid pentru castraveți (BOTREFIN). Tot din cauza încălzirii globale, dăunătorii manifestă cicluri evolutive mai rapide și înregistrează mai multe generații pe sezon. Atacurile din ce în ce mai agresive sunt dublate și de rezistența pe care insectele o dezvoltă la unele insecticide pentru legume, utilizate în mod repetat. Observațiile recente arată că musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) poate produce pagube foarte mari în spațiile protejate, unde este recomandată utilizarea unui insecticid pentru tomate cu eficiență ridicată și selectiv față de polenizatori, cum este HARPUN.

Pentru combaterea musculiței albe de seră este recomandă utilizarea unui insecticid pentru tomate precum Harpun
Pentru combaterea musculiței albe de seră este recomandă utilizarea unui insecticid pentru tomate precum Harpun

O altă cultură cu tradiție, cultura morcovului, necesită un plan de rotație de 4 ani, acesta fiind nu doar o plantă termofilă cu cerințe ridicate de apă și nutrienți, ci și o specie supusă dăunătorilor de sol, comuni mai multor specii de legume, precum viermii sârmă, (Agriotes spp.) sau musca morcovului (Psila rosae). De aceea, pentru a asigura protecția semințelor, înainte de plantare, se recomandă utilizarea insecticidului microgranulat de sol pe bază de cipermetrin COLUMBO 0,8.

O tehnologie din ce în ce mai utilizată în legumicultura modernă, atât pentru asigurarea aportului de apă, cât și al fertilizării cu macro și microelemente, este fertirigarea. Fertirigarea este o tehnică sustenabilă și în cazul legumelor solanacee organice. De exemplu, irigarea prin picurare cu îngrășămintele lichide WUXAL AMINO și WUXAL AMINOPLANT reprezintă o alternativă viabilă pentru gunoiul de grajd. Acesta din urmă nu provine întotdeauna din surse durabile sau nu respectă standardele impuse pentru nivelul de azot. În plus, gunoiul de grajd nedezinfectat poate fi sursă de infestare cu nematozi. Care este efectul prezenței nematozilor în sol? Acești dăunători minusculi atacă un număr mare de specii, dar cele mai mari pagube le produce la plantarea cepei, a usturoiului și a prazului, cărora le provoacă daune de peste 50% din cultură.

În consecință, succesul unei culturi de legume depinde de asigurarea elementelor esențiale dezvoltării plantelor în condiții optime: stabilirea corespunzătoare a asolamentelor, pregătirea patului germinativ în concordanță cu cerințele diferitelor tipuri de legume, îndeplinirea lucrărilor tehnologice necesare, irigarea sau fertirigarea. În cazul solanaceelor se vor avea în vedere, în plus, și asigurarea iluminatului, umidității și  temperaturii optime.

Ce sunt asolamentele legumicole? Scheme de asolamente legumicole

Un asolament legumicol reprezintă împărțirea rațională a terenului agricol în parcele mai mici, fiecare astfel de solă fiind alocată anumitor tipuri de legume care vor fi cultivate în rotație, luând în calcul perioada de care are nevoie fiecare specie selectată în raport cu succesiunea sa într-o cultură. Sunt specialiști care recomandă ca numărul solelor din asolament să fie același cu numărul anilor de rotație, pentru utilizarea eficientă a terenului. Practica asolamentelor este indicată în special în cazul culturilor de câmp. În spațiile protejate rotația speciilor se stabilește în funcție de cerințele fermei privind anumite tipuri de legume.

O practică de evitat este monocultura (cultivarea unui singur tip de legume sau familii botanice) pe aceeași solă, care are drept efect diminuarea cantității de macro și micronutrienți în sol, supraviețuirea rezervelor biologice ale unor dăunători specifici sau transmiterea bolilor de la o cultură la cealaltă. De obicei, o specie poate reveni pe aceeași solă la un interval de 3-4 ani (cum este cultura morcovului), însă sunt și tipuri de legume care au o durată de rotație mai scurtă (de exemplu, cultivarea castraveților, care presupune o perioadă de rotație de 2-3 ani), mai ales dacă între două culturi succesive a fost înființată și una săritoare, precum lucerna, recunoscută pentru beneficiile sale la nivelul solului.

În cadrul unui asolament, pe parcursul unui an, pot fi cultivate două sau chiar trei specii, din familii botanice diferite, având în vedere că, la fiecare tip de legumă, cultura premergătoare trebuie aleasă într-un mod care să permită pregătirea patului germinativ al speciei următoare în condiții favorabile.

Știm că plantele leguminoase sunt fixatoare ale azotului în sol în mod natural, pe când frunzoasele sunt mari consumatoare ale acestui macroelement. Astfel, atunci când se seamănă mazărea, cei care înființează asolamentul vor lua în calcul că aceasta este o bună premergătoare pentru vărzoase, de aceea plantarea răsadurilor de varză se poate concretiza cu un rezultat foarte bun la final de sezon.

Rotația culturilor este o practică agricolă ce susține fertilitatea și revitalizarea solului, utilizarea mai eficientă a rezervelor de apă, protejarea mediului, controlul buruienilor, al bolilor și insectelor, și care, în același timp, crește și productivitatea. Sunt și foarte multe beneficii indirecte, pornind de la un necesar mai mic de inputuri, adică mai puține cheltuieli cu înființarea culturilor, până la susținerea echilibrului microorganismelor din sol, combaterea eroziunii sau chiar a efectelor schimbărilor climatice.

La stabilirea asolamentelor, pe aceeași solă trebuie luate în considerare culturi succesive din familii botanice diferite, cu caracteristici morfologice și cerințe distincte. Plantarea roșiilor în grădină nu se va realiza în rotație cu plantarea vinetelor, întrucât cele două tipuri de legume au aceiași dăunători, și anume gândacul din Colorado  (Leptinotarsa decemlineata), păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), omida fructelor (Helicoverpa armigera), cât și aceleași boli: alternarioza (Alternaria solani), mana (Phytophthora infestans), făinarea (Leveillula taurica) etc. La fel, plantarea cepei se va efectua după cultura morcovului și nu invers, întrucât rădăcinoasele prezintă un consum nutritiv mare, pe când legumele cu bulbi au cerințe nutriționale mai reduse la nivel radicular.

Întreținerea culturilor legumicole

Fie că ne referim la legume românești, cum este cultura morcovului sau la specii mai nou introduse pe plan local, amintind aici cultivarea sparanghelului, orice cultură necesită un management integrat, astfel încât să avem permanent sub control buruienile, bolile, dăunătorii și carențele de macro sau microelemente. În acest sens, fiecare fermă are nevoie de o tehnologie specifică.

Erbicid pentru legume. Resursele de nutrienți și apă rămân disponibile în totalitate plantelor de cultură

Știm că buruienile au un ritm mai rapid de dezvoltare decât plantele de cultură, blocându-le fotosinteza și concurând cu acestea pentru apa și nutrienții din sol. Pe de altă parte, buruienile formează un mediu favorabil dezvoltării patogenilor și al dăunătorilor. În acest sens, primul pas în practicile agricole îl reprezintă aplicarea unui erbicid pentru legume.

Unul dintre cele mai utilizate erbicide din portofoliul Kwizda Agro Romania, este erbicidul graminicid FITOFOP, care se prezintă sub formă de concentrat emulsionabil (EC) și se aplică postemergent împotriva buruienilor monocotiledonate anuale și perene. Erbicidul pentru legume FITOFOP are un mod de acțiune sistemic, datorită substanței active quizalofop-P-etil, ce se absoarbe prin frunzele buruienilor. Efectele pot fi observate în 3 zile după aplicare: primul semn al acțiunii erbicidului este cloroza buruienilor sensibile, acestea se usucă după aproximativ 14 zile.

Din întrebările fermierului legate de cultivarea legumelor

Funcționează acest erbicid la fasole? Da, FITOFOP poate fi folosit în culturile de leguminoase, adică fasole de câmp (uscată și păstăi), dar și în cultura de mazăre verde, mazăre uscată etc, având un efect rapid dacă este aplicat la scurt timp după momentul când se seamănă mazărea.

Erbicidul FITOFOP combate buruieni monocotiledonate anuale și perene în cultura de fasole de câmp, se aplică postemergent, de la BBCH 12 până înainte ca plantele de cultură să acopere buruienile. Printre plantele combătute în cultura de fasole de câmp, amintim: mohor (Setaria spp.), iarba bărboasă (Echinochloa crus-galli), costreiul din sămânță și costreiul din rizomi (Sorghum halepense), pirul tarator (Agropyron repens), iarba câinelui (Cynodon dactylon). Doza recomandată pentru fasole de câmp este de 0,8 l/ha – 2,5 l/ha.

Ce erbicid pentru ceapă și usturoi îmi recomandați? Dacă doriți să știți mai multe despre combaterea buruienilor din culturile de ceapă și usturoi, vă recomandăm să consultați website-ul www.kwizda-agro.ro sau să le adresați o întrebare reprezentanților Kwizda Agro Romania. Una dintre opțiuni poate fi un erbicid pelicular pe bază de pendimetalin, care se absoarbe prin vârfurile de creștere. Trebuie avut în vedere gradul de îmburuienare al terenului înainte de plantarea cepei și a usturoiului, astfel încât erbicidul ales să aibă un grad ridicat de selectivitate.

Stimulatori de creștere, fertilizare foliară și îngrășăminte pentru legume. Nutriție de top pentru producții de calitate

Pentru buna dezvoltare a culturilor se recomandă stimulatorii de creștere microbiologici, așa cum sunt ARTIS WP și Trifender Pro, cât și fertilizanți foliari convenționali, cu formulări benefice pentru cerințele nutriționale complexe ale culturilor de legume.

Conform celor prezentate în material, nematozii reprezintă o problemă pentru multe tipuri de legume, drept pentru care fermierii trebuie să găsească soluții de limitare a atacurilor nu doar înainte de plantarea cepei sau usturoiului, dar și în cazul înființării altor culturi; de exemplu înainte de plantarea roșiilor în grădină. ARTIS WP este un stimulator de creștere microbiologic, destinat în special culturilor de cartof, tomate, ardei și castraveți. Acest produs conține conidii ale ciupercii Arthrobotrys oligospora, ce creează condiții nefavorabile pentru nematozi și are efect biostimulator asupra rădăcinii. Acționează optim atunci când temperatura solului este de 12-22° C, iar umiditatea acestuia este de 60-70%. ARTIS WP ajută la creșterea calitativă și cantitativă a producției, prin mărirea procentajului de legume de categoria I.

În completare, TRIFENDER PRO, stimulator biologic pe bază de Trichoderma asperellum, creează un mediu nefavorabil pentru bolile de sol la tomate și ardei, îmbunătățește legarea acestora și crește numărul de fructe uniforme.

Fertilizantul foliar WUXAL Calcium are rolul unui îngrășământ cu calciu pentru legume. Calciul este important pentru dezvoltarea și rezistența peretelui celular, de buna aprovizionare cu calciu depinzând creșterea în dimensiuni a legumelor, precum și rezistența lor la transport și depozitare. În cazul deficiențelor de calciu, se constată obținerea unor legume deformate, de mici dimensiuni sau slabe cantitativ: putem observa putregai apical la tomate și ardei sau înnegrirea inimii la țelină etc. În cazul culturilor ecologice, se recomandă varianta bio, respectiv WUXAL Aminocal.

WUXAL Microplant este un îngrășământ complex pentru legume, acest fertilizant foliar având o cantitate echilibrată de micronutrienți, care răspund cerințelor complexe ale culturilor de legume. Produsul pune la dispoziția plantelor elementele minerale necesare dezvoltării și productivității, cu evitarea deficiențelor. Este utilizat în culturile de legume, acoperind necesarul nutritiv al mai multor tipuri de legume. Spre exemplu, prin aplicarea WUXAL Microplant, sunt aprovizionate cu potasiu varza, ardeii, morcovii, tomatele. De asemenea, este furnizată o cantitate suficientă de magneziu castraveților, cepei, vinetelor, ardeilor, conopidei etc. Utilizând WUXAL Microplant, dezvoltarea optimă a plantei este susținută corespunzător, fotosinteza este îmbunătățită, drept urmare producția de clorofilă este mai mare, frunzele sunt de un verde mai intens și plantele mai viguroase. De asemenea, produsul reprezintă și o sursă importantă de macronutrienți (azot, potasiu, fosfor).

Fetilizantul foliar WUXAL K40 susține productivitatea, calitatea și toleranța la stres a legumelor. Plantele insuficient aprovizionate cu potasiu au un aspect firav. Frunzele se modifică, se răsucesc și prezintă cloroze, sunt deshidratate și ofilite, potasiul fiind responsabil de echilibrarea regimului hidric în plantă. Potasiul ajută la acumularea de zaharuri în plante, pentru accentuarea gustului și aromelor. WUXAL K40 este util și în etapa de călire a răsadurilor, înainte de plantarea roșiilor în grădină sau de plantarea vinetelor, fiind un suport util și pentru răsadurile de varză.

Deficiența de potasiu la tomate poate fi remediată cu îngrășământul pentru legume Wuxal K40
Deficiența de potasiu la tomate poate fi remediată cu îngrășământul pentru legume Wuxal K40

Fungicide pentru legume

O altă categorie de produse necesare succesului culturii de legume este reprezentată de fungicide. Atât în câmp, cât și în spații protejate, condițiile de mediu (căldura, umiditatea ridicată, insuficienta aerisire a plantelor din cauza densității crescute a plantelor) pot să faciliteze apariția bolilor fungice.

FLOSUL SC, fungicid pentru castraveți și nu numai, are acțiune de contact, fiind o suspensie concentrată pe bază de sulf lichid (800 g/l). Această formulare conferă stabilitate soluției de tratare și, de asemenea, ajută la realizarea unor tratamente eficiente, datorită aplicării uniforme. Particulele de sulf prezintă dimensiunea optimă pentru o fixare foarte bună pe organele plantei și pentru o aplicare sigură, cu un risc diminuat de formare a depozitelor în echipamentul de tratat. Prezintă o rezistență crescută la spălare și vâscozitate scăzută.

Întrebarea fermierului: Se poate opta pentru cultivarea castraveților și a celorlalte legume în condiții deopotrivă ecologice și profitabile? Acest lucru este posibil, respectând regulile de rotație a culturii, de pregătire a terenului și de prevenire a bolilor.

La fel de importantă este limitarea atacurilor dăunătorilor. CYPERFOR 100 EC este un insecticid pentru legume, respectiv tomate, vinete și crucifere, pe bază de cipermetrin, sub formă de concentrat emulsionabil. Substanța activă provoacă paralizia dăunătorilor, urmată de moartea rapidă a acestora. Are și un mod de acțiune repulsiv: imediat după aplicare, CYPERFOR 100 EC inhibă depunerea pontei la adulți și hrănirea larvelor. Produsul controlează un spectru foarte larg de dăunători cu impact economic. În calitate de insecticid pentru tomate, aplicat la avertizare în doză de 0,3 l/ha, are efect împotriva unor dăunători periculoși, cum sunt: păduchele verde al piersicului (Myzus persicae), omida fructelor (Helicoverpa armigera) și buha semănăturilor (Agrotis spp.).

NEXIDE 60 CS are acțiune rapidă de contact și de ingestie, larvicidă și ovicidă. Este un insecticid pentru legume pe bază de gama-cihalotrin 60 g/l, sub formă de suspensie de microcapsule în apă (CS), ce controlează dăunători - cheie din culturile de varză și mazăre. Se aplică în doză de 0,05 – 0,08 l/ha din stadiul de răsad de varză până la stadiul de căpățână formată complet, controlând buha verzei (Mamestra brassicae), molia verzei (Plutella xylostella) și fluturii albi ai verzei (Pieris spp.).

La mazăre, NEXIDE 60 CS controlează gărgărița frunzelor de mazăre (Sitona lineatus), molia păstăilor (Cydia nigricana), păduchele verde (Acyrthosiphon pisum), afide. Mulți fermieri au întrebat cât trebuie să aștepte de la momentul când se seamănă mazărea până la prima aplicare și dacă trebuie evitat stadiul de înflorit. În general, mazărea de primăvară se seamănă atunci când în sol se ating temperaturi de 4-5 ºC, acest interval fiind înregistrat, în general, în ultima parte a lunii februarie – începutul lunii martie. Mazărea de toamnă se seamănă în a doua jumătate a lunii iulie, pentru a fi recoltată în septembrie. O altă posibilitate este semănatul toamna, în noiembrie. Având în vedere aceste intervale și riscul de atac al dăunătorilor, este recomandat ca tratamentul să se efectueze oricând în vegetație, la avertizarea primelor forme mobile pe plantă, dar cu evitarea perioadei de înflorit.

Acestea sunt doar câteva exemple de produse destinate legumiculturii din portofoliul KWIZDA Agro Romania. Pentru mai multe informații privitoare la produsele necesare nutriției și protecției culturilor de legume, vă invităm să contactați reprezentanții de vânzări ai companiei.

Referințe dăunători

Alternarioza ardeilor

Alternaria solani

Alternarioza castraveților

Alternaria cucumerina

Alternarioza cepei

Alternaria porri

Alternarioza verzei

Alternaria brassicae

Făinarea ardeilor

Leveillula taurica

Făinarea morcovilor

Erysiphe umbelliferarum

Făinarea vinetelor

Leveillula taurica

Făinarea cucurbitaceelor

Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea

Făinarea tomatelor

Leveilulla taurica

Mană varză

Peronospora brassicae

Mana cucurbitaceelor

Pseudoperonospora cubensis

Mana de sol a tomatelor

Phytophthora parasitica

Pătarea brună a frunzelor la tomate (alternarioza)

Alternaria solani

Buha semănăturilor

Agrotis segetum

Buha verzei

Mamestra brassicae

Fluturele alb al verzei

Pieris brassicae

Gărgărița frunzelor de mazăre

Sitona lineatus

Molia verzei

Plutella xilostella

Musca morcovului

Psila rosae

Musca verzei

Delia Brassicae

Musculița albă de seră

Trialeurodes vaporariorum

Omida fructificațiilor

Helicoverpa armigera

Păduchele verde al piersicului

Myzus persicae

Păianjenul (acarianul) roșu comun

Tetranychus urticae

Viermele sârmă

Agriotes spp.

Carență de calciu tomate

Carență de calciu castraveți

Pirul târâtor

Agropiron repens

Iarba bărboasă

Echinochloa crus-galli

Mohor

Setaria glauca

Costrei

Sorghum halepense

Ai nevoie de consultanță de specialitate?