Publicat în Combaterea dăunătorilor

Motivația erbicidării în această perioadă derivă din două aspecte: pe de o parte se asigură o dezvoltare rapidă a plantelor de cultură, fără concurență pentru apă și pentru substanțe nutritive, pe de altă parte, există buruieni greu de combătut, care răsar după tratamentul din pre-emergență și se dezvoltă accelerat, de exemplu, costreiul din rizomi (Sorghum halepense), buruiană monocotilă perenă cu sistem radicular foarte viguros, sau spanacul sălbatic (Chenopodium album), buruiană dicotilă cu potențial de răsărire în valuri.

Erbicidele cu aplicare post-emergentă reprezintă cea mai puternică verigă în controlul buruienilor termofile care apar, de regulă, după stadiul de 2-3 frunze ale porumbului. Deloc surprinzător, acestea sunt, în mare parte, buruienile problemă. Motivația erbicidării în această perioadă derivă din două aspecte: pe de o parte se asigură o dezvoltare rapidă a plantelor de cultură, fără concurență pentru apă și pentru substanțe nutritive, pe de altă parte, există buruieni greu de combătut, care răsar după tratamentul din pre-emergență și se dezvoltă accelerat, de exemplu, costreiul din rizomi (Sorghum halepense), buruiană monocotilă perenă cu sistem radicular foarte viguros, sau spanacul sălbatic (Chenopodium album), buruiană dicotilă cu potențial de răsărire în valuri.

O atenție sporită trebuie acordată solelor cu deficit hidric, unde porumbul poate înregistra o evoluție dezastruoasă, dacă nu se elimină concurența buruienilor. În aceste cazuri, fermierii vor ajusta momentul și dozele luând în calcul acest factor și, în plus, în cazuri extreme, un anumit risc de fitotoxicitate indusă plantelor de cultură prin erbicidare. În cazul opus, când regimul pluviometric este favorabil, chiar dacă plantele de cultură vor beneficia de apă și nutrienți, buruienile vor avea o creștere explozivă, evident, în defavoarea porumbului. Mai mult, aceste zone puternic îmburuienate reprezintă gazde perfecte pentru insecte dăunătoare (gândacul pocnitor, adultul viermilor sârmă, molia adultă de buha semănăturilor, afide etc.).

Forța lui 2 – Asocierea celor două erbicide CUTER și TALISMAN

Pachetul erbicid format din CUTER și TALISMAN aduce împreună două substanțe active recunoscute pentru combaterea buruienilor problemă din cultura de porumb: mesotrione și nicosulfuron, al căror efect cumulat are rezultate excelente în stadiul de 2-8 frunze al porumbului pentru boabe și siloz.

Erbicidul CUTER, sub formă de suspensie concentrată (SC), are la bază substanța activă mesotrione (100 g/l), recunoscută ca una dintre cele mai selective și eficace substanțe active pentru controlul buruienilor dicotile. Metabolismul diferențiat și absorbția foliară ușoară se numără printre avantajele majore ale erbicidului CUTER. Chiar și în cazuri extreme de supradozare sau aplicare în condiții nefavorabile, singurele semne de fitotoxicitate au fost albirea ușoară a frunzelor, un efect tranzitoriu, care a dispărut după 4-5 săptămâni de la tratament și nu a produs efecte negative asupra producției.

Rezultatele excelente s-au obținut în controlul unor dicotile păgubitoare, precum cornuți (Xanthium strumarium), teișorul (Abutilon theophrasti), spanacul sălbatic (Chenopodium album), ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), hrișca urcătoare (Polygonum convolvulus) dar și știrul sălbatic (Amaranthus retroflexus).

De ce CUTER are un efect erbicid foarte bun?

Produsul are absorbție foliară și radiculară, cu translocare acropetală și bazipetală. Modul de acțiune al substanței active este inhibarea enzimei 4-HPPD, responsabilă cu sinteza carotenoizilor. Care este rolul acestora? Carotenoizii sunt pigmenți auxiliari generați de plante, care absorb lumina generată pe diferite lungimi de undă și care protejează clorofila atunci când energia luminoasă este produsă în exces. Din acest motiv, ei sunt implicați în procesul de fotosinteză în plante, având și efect antioxidant. Atunci când activitatea lor este blocată, clorofila se deteriorează, iar energia necesară dezvoltării plantelor nu se mai produce. Rezultatul în cultura de porumb este vizibil prin albirea frunzelor buruienilor, urmate, la scurt timp, de necrozarea vârfurilor de creștere.

Erbicidul TALISMAN, sub formă de dispersie în ulei (OD), are la bază substanța activă nicosulfuron (40 g/l), din grupa sulfonilureice, care poate fi utilizată cu succes și la temperaturi sub 15°C. Nicosulfuron reprezintă, în continuare, etalonul în combaterea costreiului din rizomi (Sorghum halepense). TALISMAN acționează sinergic împreună cu CUTER, această asociere mărind eficacitatea și asupra spectrului de buruieni dicotile. Datorită formulării OD, soluția de tratat se distribuie uniform pe frunză și este caracterizată de o rezistență sporită la spălare, avantaj major în perioadele cu precipitații sau pentru terenurile care beneficiază de irigații.

Dar cum acționează TALISMAN?

Substanța activă nicosulfuron inhibă enzima ALS (acetolactat sintetază), conducând la stoparea diviziunii celulare în buruieni. Această enzimă ALS este comună biosintezei unor aminoacizi cu lanț ramificat (valină, leucină și izoleucină), cu rol în formarea proteinelor din plante. Produsul se translocă rapid prin xilem și floem către țesutul meristematic, unde inhibă această biosinteză, oprind creșterea buruienilor în câteva ore de la aplicare.

Specifică erbicidului TALISMAN este rezistența acestuia la acțiunea radiațiilor UV și reducerea levigării, precum și faptul că nu formează reziduuri. Pe parcursul unui sezon, este suficientă o singură aplicare pe aceeași suprafață, evitându-se culturile tratate cu un insecticid organo-fosforic. În condiții de stres hidric, poate provoca fitotoxicitate, de aceea se recomandă evitarea utilizării acestui produs în perioadele secetoase. Pentru că prezintă un nivel ridicat de activitate, este indicată evitarea driftului pe culturile învecinate, mai ales când sunt specii diferite.

Modul de aplicare+doze, Cuter și Talisman

CUTER se utilizează în doză flexibilă de 0,75 – 1,5 l/ha, iar TALISMAN în doză de 1 – 1,5 l/ha. Eficacitatea maximă asupra dicotilelor se obține atunci când acestea sunt în stadiul de 2-6 frunze. Pentru monocotile din sămânță se ia în calcul aplicarea într-un stadiu incipient, înălțime de până la 10 cm, iar pentru monocotilele din rizomi, momentul optim de aplicare este când acestea ating 15 - 25 cm înălțime. În stabilirea dozelor, se va ține cont de gradul de îmburuienare, dimensiunea buruienilor, specificul solei și condițiile climatice.

Ambele produse se aplică în intervalul BBCH 12 – BBCH 18, când porumbul este în stadiul de 2-8 frunze. Este recomandată utilizarea adjuvantului DRILL, pe bază de ulei vegetal, pentru a crește suprafața de contact dintre picăturile din soluția de stropit și pentru o retenție mai bună pe frunze.

Referințe dăunători

Teișor

Abutilon theophrasti

Știr sălbatic

Amaranthus retroflexus

Spanac sălbatic

Chenopodium album

Hrișca urcătoare

Polygonum

Cornuți

Xantium strumarium

Costrei

Sorghum halepense

Ai nevoie de consultanță de specialitate?