Fie că ne referim la legume românești, cum este cultura morcovului sau la specii mai nou introduse pe plan local, amintind aici cultivarea sparanghelului, orice cultură necesită un management integrat, astfel încât să avem permanent sub control buruienile, bolile, dăunătorii și carențele de macro sau microelemente. În acest sens, fiecare fermă are nevoie de o tehnologie specifică.
Publicat în Tratamente complete
Turul evenimentelor din acest an a avut acoperire la nivel național, pornind de la Crama Averești (Iași), continuând cu Cramele Recaș (Timișoara) și La Salina (Cluj), și oprindu-se (doar până anul viitor) la Crama Licorna din Dealu Mare (Prahova). „Scopul acestor reuniuni este și acela ca viticultorii să își împărtășească, în cadrul comunității lor, toate bunele practici care au generat reușite în afaceri și care, aplicate la scară largă, pot extinde notorietatea vinurilor românești, cu rezultat direct în creșterea cererii pentru ele”, a precizat Ion Mutafa, Director Marketing Culturi Horticole Kwizda Agro Romania.
Pentru partenerii viticultori ai companiei KWIZDA Agro Romania, ultima lună de vară a fost bogată în dialoguri constructive, purtate în cadrul întâlnirilor organizate în ferme viticole cu tehnologie modernă, la care invitați au fost reprezentanții plantațiilor viticole de prestigiu din zonele vizitate. Fermierii au răspuns pozitiv inițiativei de a dezbate pe marginea subiectelor de interes actual, reunite sub un titlu simplu și concis: „O vie sănătoasă pentru o producție consistentă”.
Turul evenimentelor din acest an a avut acoperire la nivel național, pornind de la Crama Averești (Iași), continuând cu Cramele Recaș (Timișoara) și La Salina (Cluj), și oprindu-se (doar până anul viitor) la Crama Licorna din Dealu Mare (Prahova).
Specialiștii Kwizda Agro au analizat din timp evoluția cauzelor care generează noi factori cu impact negativ asupra viței-de-vie, cât și modul în care acestea pot fi ținute sub control. După cum se știe, compania KWIZDA, pe lângă activitatea de distribuție, deține propria divizie de cercetare și dezvoltare, specializată în producerea și lansarea produselor de ultimă generație pentru combaterea problemelor curente din culturile horticole (și agricole).
Experiența ultimilor ani arată că cele mai mari provocări pentru vița-de-vie sunt: schimbările climatice, interzicerea anumitor substanțe active și dezvoltarea rezistenței patogenilor și dăunătorilor. Dacă aveam impresia că un dăunător periculos, ca păduchele lânos (Pulvinaria vitis), este de domeniul trecutului, iată că, în ultima perioadă, a revenit în culturi, cu precădere în fermele din Vest și Nord-Vest și premisele sunt de extindere în toată țara. O altă problemă vizează intensitatea atacurilor de putregai negru, care tinde să producă efecte mai grave decât mana, boală pentru care s-au dezvoltat numeroase metode de monitorizare și control. Rezumând, în ultimul timp se observă o creștere a impactului bolilor ca putregaiul negru (Guignardia bidwellii) și făinarea (Uncinula Necator), dar nu trebuie neglijate nici boli importante ca mana (Plasmopara viticola) și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).
- Ion Mutafa, Director Marketing Culturi Horticole Kwizda Agro Romania
Astfel, întâlnirile desfășurate în aer liber au constituit cadrul perfect pentru introducerea noilor produse, destinate problemelor actuale menționate și pentru care producătorii promit eficacitate ridicată:
- VERNOIL, insecticid-acaricid pe bază de ulei de parafină (800 g/l), care, aplicat în perioada de repaus vegetativ pe părțile lemnoase, formează o peliculă fină care asfixiază dăunători cheie, cum sunt păduchele țestos (Parthenolecanium corni), păduchele lânos (Pulvinaria vitis) sau acarieni (Tetranychus urticae, Calepitrimerus vitis, Eriophyes vitis).
- LINKIT, fungicid sistemic, unic, inovativ pentru vița-de-vie, cu două substanțe active (spiroxamină 400 g/l și difenoconazol 50 g/l), cu activitate biologică ridicată, ce asigură prevenția împotriva putregaiului negru (Guignardia bidwellii) și prezintă acțiune preventivă și puternic curativă împotriva făinării la vița-de-vie (Uncinula necator), chiar și în stadii avansate de evoluție a bolii.
Referitor la atacurile de păduche lânos, trebuie să fim foarte precauți, mai ales că avem la dispoziție una dintre metodele de combatere a acestui dăunător, respectiv tratamentul cu VERNOIL, iarna, în perioada de repaus vegetativ, când traversăm trei zile consecutiv cu temperatura de peste 5º C. Dacă am omis acest moment de aplicare, după pornirea în vegetație pur și simplu nu mai avem alte soluții de control pentru el. De asemenea, folosim VERNOIL și pentru a reduce rezerva de acarieni care iernează în stadiul de ou sau larvă pe butuci și coarde, urmând să completăm tratamentul în vegetație, cu ORTUS, pe bază de fenpiroximat, atunci când se atinge un PED de 3 - 5 forme mobile pe o frunză (larve sau adulți)
- Ionuț Lupu-Brezeanu, Director Produs Viticultură
Totodată, reprezentantul Kwizda Agro a readus în discuție modul în care produsele vârf de gamă ale companiei, cum sunt FLOSUL, pe bază de sulf lichid contra făinării și FLOWBRIX, pe bază de cupru metalic sub formă de oxiclorură de cupru, merită utilizate la scară largă, datorită formulării lor unice și aplicabilității în tehnologia eco și convențională.
Principalul plus al lui FLOSUL este dimensiunea foarte redusă a particulelor, de 0,8 microni, care asigură o acoperire atât de uniformă și se fixează atât de bine pe frunză, încât ciuperca de făinare nu are un mediu propice de dezvoltare. Mai mult, din propria experiență cu produsul, doresc să evidențiez încă un avantaj diferențiator pe piață, anume că, aplicat la temperaturi ridicate în doză de 4 l/ha, nu a generat acea fitotoxicitate specifică altor formulări ale sulfului. Iar după câteva zile, în care am avut și o ploaie de 45 l/mp, produsul persista în mod vizibil pe suprafața frunzei
- Ionuț Lupu-Brezeanu, Director Produs Viticultură
Nu în ultimul rând, gama de fertilizanți și biostimulatori WUXAL s-a remarcat prin nivelul de apreciere în rândul participanților, majoritatea folosind cel puțin o dată sau având în intenție să utilizeze până la finalul sezonului unul sau mai multe produse din gamă. Avantajele vehiculate au fost numeroase, dintre care, utilizatorii au punctat beneficiile specifice ale WUXAL K40, care îmbunătățește valoarea BRIX la struguri, ale WUXAL Calcium care prelungește perioada de depozitare sau ale WUXAL BORON PLUS, necesar pentru a regla carența de Bor prin creșterea viabilității polenului cu bor din acid boric, unicul produs din piață 100% asimilabil și care nu modifică pH-ul soluției de tratare.
Cu ocazia acestor reuniuni, însă, au fost menționate și nevoi pe care tehnologiile nu le pot împlini. Investițiile care impresionează prin dimensiune și modernitate, efortul susținut de a obține un produs la același nivel calitativ cu cel din export și dificultățile pe care vinificatorii români le întâmpină când solicită listarea în marile rețele din străinătate, toate acestea sunt strâns corelate cu obiectivul principal al întregii comunități: recunoașterea valorii vinului autohton. De aceea, un punct comun pe ordinea de zi a fost schimbul de experiență, opinii și idei între viticultori, în calitatea lor de exponenți ai acestui sector cu tradiție, și pe care circumstanțele îi împing zi de zi, tot mai mult, către aceeași parte a baricadei.
Esența acestor întâlniri nu se rezumă doar la demonstrațiile noastre privind tehnologiile din ce în ce mai performante aplicate în plantațiile de viță-de-vie. Scopul acestor reuniuni este și acela ca viticultorii să își împărtășească, în cadrul comunității lor, toate bunele practici care au generat reușite în afaceri și care, aplicate la scară largă, pot extinde notorietatea vinurilor românești, cu rezultat direct în creșterea cererii pentru ele. Doar observând toate eforturile depuse pentru ca o sticlă de vin românesc să ajungă pe marile rafturi, înțelegi că viticultorii de aici merită tot sprijinul nostru, cu produse și servicii de calitate, dar și un suport mult mai bun în promovarea brandului de țară la această categorie de produse.
Ion Mutafa, Director Marketing Culturi Horticole Kwizda Agro Romania
Referințe produse
Referințe dăunători
Făinarea viței de vie
Uncinula necator
Putregaiul negru viță de vie
Guignardia bidwellii
Păduchele țestos
Sphaerolecanium prunastri
Păduchele lânos al viței de vie
Pulvinaria vitis