Publicat în Bio

Pentru verificarea rezultatelor în condițiile pedoclimatice din țara noastră, au fost înființate mai multe loturi de testare, pe aria mai multor județe (Ialomița, Constanța și Timiș), iar rezultatele sunt îmbucurătoare, după cum indică imaginile de la fața locului și cifrele obținute. Lotul din Ialomița arată o dezvoltare generală accentuată, cu arhitectură mai bună a plantei. Aceasta se datorează nutriției intensificate pe care o povoacă Trichoderma asperellum. Productivitatea a crescut la aplicarea Xilon® cu 12% și chiar 18%, în condiții optime din punctul de vedere al umidității disponibile. Testările privind sporul de producție, s-au realizat în România pe parcursul a doi ani, 2020 și 2021, rezultatele pozitive ale utilizării Xilon® fiind evidente în ambele sezoane.

Ne aflăm la începutul anului și întocmim cu toții strategia pentru un an de succes, cu producții cât mai ridicate. Rezultatele obținute în multiple loturi de testare la floarea-soarelui ne confirmă că există soluții tehnologice de ultimă generație, cu substanțe active din natură, ce merită a fi utilizate pe termen lung în tehnologia de cultivare din ferme. XILON® reprezintă cea mai recentă inovație Kwizda Agro și a fost câștigătorul mondial la categoria „cel mai bun produs biologic nou” în cadrul Crop Science Forum & Awards 2020.

Testat în România. Rezultate încurajatoare pentru fermierii locali

XILON® este un fungicid biologic pe bază de spori și conidii ale ciupercii Trichoderma asperellum, tulpina T34, ce controlează eficient bolile cu transmitere prin sol și prezintă beneficii importante pentru dezvoltarea culturilor de floarea-soarelui, dar și de porumb și soia. Printre ciupercile combătute se numără Sclerotinia (bine cunoscută cultivatorilor de floarea-soarelui și soia), precum și Fusarium, un inamic puternic al culturii de porumb. Acțiunea complexă a Trichoderma asperellum determină 2 beneficii principale:

  • creșterea toleranței la stres a culturilor
  • dezvoltarea excelentă a plantelor datorită surplusului de nutrienți puși la dispoziție

Pentru verificarea rezultatelor în condițiile pedoclimatice din țara noastră, au fost înființate mai multe loturi de testare, pe aria mai multor județe (Ialomița, Constanța și Timiș), iar rezultatele sunt îmbucurătoare, după cum indică imaginile de la fața locului și cifrele obținute.

Culturile din solele tratate cu Xilon® demonstrează câteva beneficii pe care fiecare fermier le urmărește:

Dezvoltare radiculară foarte puternică: descompunerea materiei organice este stimulată prin acțiunea produsului, ceea ce înseamnă o disponibilizare mai buna a macro si micro nutrienților conținuți de resturile vegetale și conduce la formarea unor rădăcini mai bine dezvoltate. O demonstrează rezultatele evidente obținute în loturi din județele Timiș, Ialomița și Constanța.

Vitalitate și creștere intensă a plantelor: lotul din Ialomița arată o dezvoltare generală accentuată, cu arhitectură mai bună a plantei. Aceasta se datorează nutriției intensificate pe care o povoacă Trichoderma asperellum. După cum știți, unii nutrienți se găsesc în sol sub forme indisponibile. Ciuperca produce acizi ce reacționează cu aceștia, se produc transformări chimice, rezultând compuși pe care plantele îi pot absorbi și utiliza cu ușurință. De asemenea, Trichoderma asperellum colonizează rădăcina și lucrează ca o extensie a acesteia, ca o adevărată pompă de apă și substanțe nutritive, ceea ce face ca plantele să fie mai bine aprovizionate. Această nutriție optimizată a culturilor determină o dezvoltare superioară.

Biomasă crescută și rezistență la stres: analiza imaginilor din satelit arată o vitalitate crescută a plantelor, datorată nutriției optimizate și creșterii toleranței la stres oferite de produs. La analiza indicelui NDVI, utilizat pentru determinarea gradului de dezvoltare a biomasei și a sănătății plantelor, se pot observa beneficiile oferite de aplicarea Xilon®.

Spor de producție: > 10%. Productivitatea a crescut la aplicarea Xilon® cu 12% și chiar 18%, în condiții optime din punctul de vedere al umidității disponibile. Testările privind sporul de producție, s-au realizat în România pe parcursul a doi ani, 2020 și 2021, rezultatele pozitive ale utilizării Xilon® fiind evidente în ambele sezoane.

Mod de acțiune: 4 mecanisme de protecție și îmbunătățire a nutriției

Biofungicidul Xilon® este deosebit de eficient în a proteja culturile de bolile cu transmitere prin sol. Acțiunea sa se bazează pe fenomenul simbiozei: ciuperca încorporată în sol se multiplică și în scurt timp colonizează rădăcinile plantelor de floarea-soarelui, stabilind o unitate funcțională cu aceasta. Astfel, planta îi pune la dispoziție nutrienți, iar ciuperca elimină sau ține eficient la distanță agenții patogenii. În acest mod, riscul de infestare scade, plantele fiind foarte bine protejate.  Există 4 moduri prin care ciuperca acționează împotriva patogenilor:

  1. Acțiune biochimică: ciuperca elimină enzime ce distrug pereții celulari ai patogenilor. Acestea afectează lipidele din componența membranelor celulare, care sunt dezintegrate.
  2. Hiperparazitism: atunci când întâlnește un agent patogen din sol, Trichoderma asperellum se extinde și emite hife cu care înconjoară hifele ciupercii inamice, cu efect fatal asupra acesteia.
  3. Barieră fizică împotriva patogenilor: prin prezența la nivelul rădăcinilor și prin capacitatea sa de acțiune împotriva organismelor dăunătoare, ciuperca devine un adevărat gardian al rădăcinilor.
  4. Rezistență sistemică: Trichoderma asperellum sporește imunitatea naturala a plantelor. Am putea compara acțiunea ciupercii cu cea a unui vaccin: prin colonizarea rădăcinii, stimulează planta să secrete substanțe de protecție. Astfel, la un eventual atac al patogenilor, sistemul imunitar al acesteia este deja pregătit pentru contraatac.

Aplicarea Xilon® aduce beneficii culturii de floarea-soarelui încă de la înființare. În primul rând, prezența ciupercii înseamnă toleranță sporită la stresul biologic. În al doilea rând, ciuperca disponibilizează diverși compuși din sol, fapt ce intensifică dezvoltarea plantelor. Această acțiune face diferența, mai ales în primele etape de evoluție. Astfel, Xilon® reduce localizat pH-ul solului, aspect care facilitează absorbția fosforului (un macroelement a cărui disponibilitate este problematică pentru rădăcinile nedezvoltate, mai ales în condițiile unor temperaturi scăzute), precum și a fierului. De aceea, fermierii care folosesc Xilon® se vor bucura de o răsărire puternică și uniformă, cu plantule bine înrădăcinate și o masă radiculară mai mare.

De multe ori, substanțele chimice utilizate pentru combaterea bolilor produc fitotoxicitate. Nu este și cazul produsului Xilon®, care nu prezintă acest dezavantaj datorită substanței sale active provenita din natură.

Acțiunea contra Sclerotinia: Vă amintim că această boală se poate manifesta la floarea-soarelui de timpuriu, mai ales în condiții de precipitații ridicate. Dacă atacul se manifestă asupra plantelor tinere, este posibil ca acestea să putrezească și să moară, afectând serios cultura și recolta. De aceea, încorporarea Xilon® în sol asigură o protecție solidă împotriva acestei boli, încă de la înființare, cu diminuarea riscurilor ce decurg din apariția acesteia.

Beneficii pentru sol

Atunci când acest produs este aplicat consecvent (timp de cel puțin 2 sezoane), se poate constata o îmbunătățire a calității solului. Aceasta se datorează în principal capacității Trichoderma asperellum de a stimula descompunerea materiei organice din sol, fapt ce va disponibiliza o cantitate sporită de nutrienți, bineveniți pentru culturile viitoare. De asemenea, produsul conduce la revitalizarea biologică a solului. Acțiunea selectivă a Trichoderma asperellum face ca microorganismele benefice să nu fie afectate de acțiunea sa în sol.

Beneficii speciale

Substanța activă din Xilon® (Trichoderma asperellum sub formă de spori și conidii) provine dintr-o sursă naturală (sol) și nu este modificată genetic. Această ciupercă este printre campionii acțiunii microbiologice, i-au fost dedicate numeroase studii de agrochimie și a primit recunoașteri importante din domeniu. Din cercetări, au rezultat beneficii de nutriție, capacitatea de blocare a acțiunii ciupercilor dăunătoare și o influență pozitivă asupra solului, în sensul creșterii calității acestuia. Dar, în același timp, Xilon® este inclus în categoria produselor de protecție a plantelor cu risc redus: nu lasă reziduuri și nu dăunează mediului. Datorită acestor calități, se găsește în „prima linie” a produselor recomandate pentru practici ecologice, dar foarte eficiente, către care se îndreaptă agricultura mondială.  

FRAC (Comitetul de acțiune pentru rezistența la fungicide) i-a acordat o clasă nouă: datorită celor 4 moduri de acțiune, Xilon® nu prezintă risc de apariție a fenomenului de rezistență a agenților patogeni, ceea ce îl face un produs de încredere pe termen lung. Xilon® are și certificare ECOCERT, deci poate fi inclus în tehnologia acceptată în agricultura ecologică.

Mod de aplicare

Xilon® este primul fungicid biologic din categoria produselor de protecție a plantelor cu aplicare la sol. Acesta se aplică la semănat, prin încorporare cu ajutorul microgranulatorului, la maximum 10 cm în sol. De asemenea, poate fi aplicat prin pulverizare cu MET-ul, urmat de încorporare superficială.

Datorită caracteristicilor sale și a performanței, obținute printr-o singură aplicare, la semănat, produsul poate fi inclus cu rezultate foarte bune atât în strategia convențională, cât și în cea ecologică. Astfel, Xilon® poate înlocui un tratament cu fungicid și prezintă flexibilitate în aplicare, avantaj de subliniat mai ales în cazul primăverilor ploioase, cu acces limitat în câmp.

Referințe dăunători

Putregaiul alb floarea soarelui

Sclerotinia sclerotiorum

Ai nevoie de consultanță de specialitate?