Publicat în Bio

Tratamentele cu WUXAL® Ascofol la pomii fructiferi în primele stadii de creștere îmbunătățesc mărimea și coloritul fructelor, determinând obținerea unei recolte înalt calitative. WUXAL® Aminoplant este un fertilizant foliar sub formă lichidă, ce oferă o nutriție echilibrată cu macrontrienți (azot, fosfor, potasiu). WUXAL® Amino este un biostimulator cu concentrație mare de azot organic și cu un conținut foarte ridicat de aminoacizi. 

În contextul în care tot mai mulți fermieri optează pentru agricultura sustenabilă, un segment din gama WUXAL® este dedicat agriculturii organice, prin utilizarea unor substanțe benefice din natură, certificate la nivel european.

Agricultura ecologică presupune o serie de schimbări în practicile agricole: lucrările de sol din livezi trebuie să conserve apa, iar produsele de nutriție și protecție a plantelor să fie prietenoase cu mediul înconjurător, dar să ofere și randamentul așteptat. Produsele ecologice din gama WUXAL® sunt foarte ușor de integrat și în agricultura convențională, deoarece prezintă compatibilitate ridicată cu tratamentele clasice, în parametri înalți de eficiență și productivitate.

WUXAL® Ascofol. Regenerare rapidă a țesuturilor vegetale și legarea mai bună a fructelor

Biostimulatorul WUXAL® Ascofol conține o cantitate ridicată de extract din alge marine Ascophyllum nodosum. Aplicate pe plantele de cultură, aceste substanțe naturale ajută la regenerarea rapidă în „momente de criză”, cum ar fi accidentele climatice. În cazul pomilor fructiferi, aplicarea poate mări rezistența bobocilor florali și a florilor deschise, în situații de temperaturi scăzute (dar nu geroase) din primăvară. De asemenea, sprijină polenizarea la fluctuații mari și bruște de temperatură, ajută la refacerea țesuturilor afectate de grindină și întăresc sistemul natural de apărare al plantelor împotriva agenților patogeni.

Accident climatic la pomii fructiferi

WUXAL® Ascofol oferă nutriția necesară cu bor, microelement foarte important pentru dezvoltarea tubului de polen și pentru procesele legate de fecundare și legare, susținând creșterea producției de fructe în livezi. Microelementele conținute (Bor, Mangan, Zinc) sunt complet chelatate si ușor absorbite foliar de către organele plantei. Borul și aminoacizii conduc la o diviziune celulară puternică și la obținerea unor fructe mai rezistente, cu aspect comercial. Tratamentele cu WUXAL® Ascofol la pomii fructiferi în primele stadii de creștere îmbunătățesc mărimea și coloritul fructelor, determinând obținerea unei recolte înalt calitative.

Deficiență de bor la păr

WUXAL® Aminoplant și WUXAL® Amino. Rezultate bune prin fertirigare, aplicare foliară, reprezentând o nutriție optimă a suprafețelor mari

WUXAL® Aminoplant este un fertilizant foliar sub formă lichidă, ce oferă o nutriție echilibrată cu macrontrienți (azot, fosfor, potasiu). Compușii bioactivi de origine vegetală au rolul de a stimula sistemul natural de apărare al plantelor împotriva agenților patogeni. Printre beneficiile principale ale acestui produs, amintim creșterea productivității datorită substanțelor naturale cu rol de stimulare a creșterii (inozitol, acid gama-aminobuturic, microelemente, aminoacizi etc.), precum și susținerea apărării naturale a plantelor contra patogenilor și a factorilor de stres abiotic.

Un rol important în legarea și formarea fructelor, chiar și în condiții de stres, îl are aminoacidul Gama Aminobutiric (GABA) prezent în compoziția produsului, care susține dezvoltarea tubului polenic.

WUXAL® Amino este un biostimulator cu concentrație mare de azot organic și cu un conținut foarte ridicat de aminoacizi.  În condițiile meteo incerte, aplicarea acestui produs reprezintă un factor de siguranță deoarece ajută la dezvoltarea intensă a culturilor, chiar și în condiții nefavorabile. Livezile vor traversa mai ușor perioadele de secetă datorită conținutului de prolină din produs, substanță ce echilibrează conținutul de apă din organele verzi, care își mențin turgescența (nu se ofilesc).

Un alt beneficiu este conținutul ridicat de glicină, aminoacid care determină mărirea masei radiculare și dezvoltarea volumului coroanei, ca urmare a îmbunătățirii producției de clorofilă din frunze. WUXAL Amino stimulează legarea și obținerea unor fructe de calitate superioară, cu dimensiune, formă și aspect mai bune.

Fertirigarea: alternativă la gunoiul de grajd în livezi

WUXAL® Aminoplant și WUXAL® Amino pot fi aplicate atât prin fertirigare, cât și și foliar. Pentru pomicultură, cele două produse au formulări optime pentru irigarea prin picurare, deoarece sunt 100% solubile în apă și nu formează reziduuri în instalația de aplicare.

Fertirigare în livezi

Totuși, în agricultura ecologică, pentru fertilizarea terenurilor și creșterea producțiilor, se folosește adesea gunoiul de grajd. Dar, utilizarea acestuia are anumite limitări, fiind accesibil mai ales fermelor care au și o componentă zootehnică. În cazul plantațiilor bio, trebuie ca și gunoiul de grajd să provină din ferme ecologice, condiție care limitează foarte mult cantitatea disponibilă livezilor. Totodată, gunoiul de grajd utilizat ca îngrășământ trebuie să respecte anumite standarde privind concentrația de azot, în funcție de aceasta se stabilește limita maximă ce se poate utiliza în livadă. Practica arată că, de cele mai multe ori, această cantitate este insuficientă pentru a acoperi integral necesarul de îngrășăminte, caz în care ea trebuie completată sau chiar înlocuită cu fertilizanți din alte surse.

Datorită conținutului organic echilibrat în azot și aminoacizi, WUXAL® Aminoplant și WUXAL® Amino reprezintă cea mai corectă alegere privind fertilizarea cu produse din surse naturale, fără niciun risc de poluare a mediului. Beneficiile utilizării sunt certe. De exemplu, un dezavantaj al gunoiului de grajd ar fi că acesta nu poate fi tratat și poate veni contaminat cu diverși patogeni sau semințe de buruieni. Pe de altă parte, gunoiul de grajd se utilizează doar în anumite perioade, pe când fertilizanții se aplică pe tot parcursul sezonului. În același timp, procedura de fertirigare este mult mai curată și mai facilă comparativ cu logistica impusă de gunoiul de grajd, iar lucrările de tratament sunt incomparabil mai ușoare la fertirigare, permițând și asocierea imediată cu alte produse de protecție a plantelor, fără restricții secundare.

 

Referințe dăunători

Carență de bor măr

Carență de bor păr

Carență de calciu măr

Carență de calciu păr

Ai nevoie de consultanță de specialitate?