Publicat în Bio

Susținerea financiară a fermierilor dispuși să abordeze agricultura ecologică se referă la acoperirea eventualelor pierderi de producție cauzate, în special, de utilizarea altor tipuri de produse de protecție.

În acest moment, în Uniunea Europeană se desfășoară două proiecte majore cu impact important asupra agriculturii de pe continent:

  1. În primul dintre acestea, Uniunea Europeană are drept obiectiv protecția biodiversității. Motivația: planeta și economia depind de biodiversitate, iar în ultimii 40 de ani numărul de specii sălbatice s-a diminuat cu 60%. Acest fapt ce ar putea perturba mecanisme naturale precum transformarea reziduurilor în resurse, curățarea naturală a aerului și a apelor, polenizarea și echilibrul climatic. Printre măsurile ce se impun pentru menținerea stabilității naturale se numără și reducerea cantității de pesticide utilizate, precum și a gradului de nocivitate pe care îl prezintă produsele folosite în agricultură.
  2. Cel de-al doilea proiect, „From Farm to Fork”, își propune să ofere cetățenilor europeni hrană provenind din surse sustenabile, la un preț accesibil. Prin acest proiect, se propun măsuri în termeni concreți:
  • în ceea ce privește pesticidele, obiectivele sunt:
  • reducerea cu 50% a utilizării și a riscului pesticidelor până în 2030;
  • reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor periculoase.
  • în ceea ce privește îngrășămintele, se urmărește:
  • reducerea pierderii de îngrășăminte cu cel puțin 50%;
  • reducerea cantității de îngrășământ utilizat cu cel puțin 20% până în 2030.

De asemenea, obiectivul este ca pe 25% din terenul agricol din Europa să se practice agricultură ecologică („organic farming”) până în 2030.

Aceste obiective vor fi atinse prin susținerea fermierilor, dar și prin investiții în cercetare și în promovarea produselor ecologice/organice către publicul larg, pentru ca acest cerc al transformării să se închidă cu beneficiarul principal: societatea.

Susținerea financiară a fermierilor dispuși să abordeze agricultura ecologică se referă la acoperirea eventualelor pierderi de producție cauzate, în special, de utilizarea altor tipuri de produse de protecție. Această măsură are drept scop atât realizarea unei agriculturi mai „curate”, cât și furnizarea unor produse ecologice către consumatori, la prețuri bune, care să-i încurajeze să consume produse eco și pe mai departe.

Observație:

Necesitatea schimbării se referă nu doar la obiceiurile de producție, cât și la cele de consum. Avem în vedere faptul că o mare cantitate de alimente se aruncă (spre exemplu, se estimează că în SUA – dar nici Europa nu este foarte departe de acest mod de a consuma – se aruncă între 30-40% dintre alimente pe traseul dintre fermă și consumator).

Ai nevoie de consultanță de specialitate?