Publicat în Bio

Una dintre speciile cel mai bine combătute de Xilon, cu deosebită importanță pentru fermierii români, este Sclerotinia sclerotiorum care provoacă boala numită putregaiul alb la floarea soarelui. Statisticile arată că pagubele produse Sclerotinia pot ajunge până la 60-90% din producție.

Xilon® este un fungicid biologic pe bază de spori ai ciupercii Trichoderma asperellum, tulpina T34, destinat controlului eficient al bolilor cu transmitere prin sol. Se aplică la floarea-soarelui, porumb și soia, iar astăzi vom face referire la beneficiile pe care produsul îl are pentru cultura de floarea-soarelui. Acest fungicid nou  este produs și distribuit de Kwizda Agro; datorită celor 4 moduri de acțiune și a conținutului foarte redus de reziduri, Xilon® a primit premiul pentru „Cel mai bun produs biologic al anului 2020”, acordat de Crop Science Forum & Awards.

Sclerotinia sclerotiorum – daune majore provocate de ciuperci

Ingredientul activ din Xilon® este reprezentat de sporii ciupercii Trichoderma asperellum, provenind din surse naturale. Tulpina T34, inclusă în Xilon®, s-a dovedit deosebit de eficientă în controlul ciupercilor dăunătoare din sol. Una dintre speciile cel mai bine combătute, cu deosebită importanță pentru fermierii români, este Sclerotinia sclerotiorum care provoacă boala numită putregaiul alb.

Pagubele produse de Sclerotinia sunt complexe:

  1. afectează vitalitatea plantei și diminuează productivitatea- statisticile arată că pagubele produse de boală pot ajunge până la 60-90% din producție. De asemenea, afectează calitatea producției – semințele din capitulele afectate de boală au miros rânced.
  2. amenință sănătatea culturilor următoare – boala se transmite prin sol de la sezon la sezon, mai ales în lipsa rotației culturilor.

Manifestarea bolii

Ciuperca se transmite prin scleroții acumulați în sol sau amestecați cu semințe și care rezistă în sol 6-8 ani.  În primul moment de atac, sunt afectate plantele tinere, unde apar pete galben-brune ce pot înconjura tulpina și în acest caz tânara plantuță putrezește, cade și piere.

Al doilea moment important de atac: atunci când plantele au ajuns la 90-100 cm înălțime și încep să emită inflorescențe.  Acesta este momentul în care au loc cele mai frecvente atacuri, care se manifestă la baza plantei. Hifele ciupercilor atacă vasele plantei, ceea ce duce la ofilirea și frângerea tulpinei plantei.

Reamintim simptomele infestării cu Sclerotinia:

Sclerotinia atacă în special tulpina și calatidiul plantelor la floarea-soarelui: tulpinile se brunifică și se acoperă cu un strat pâslos. În timp, plantele se pot chiar prăbuși. Pe partea inferioară a calatidiului apar pete maronii, iar pe cea superioară, purtătoare de semințe, apare un miceliu alb, în care se vor dezvolta scleroți

Modul de acțiune al fungicidului biologic Xilon®

Rădăcinile plantelor sunt complet colonizate de  Trichoderma asperellum într-o perioadă de timp foarte scurtă de la aplicarea produsului. Coloniile se numesc micorize, iar de acum ciuperca și planta trăiesc în simbioză. Prin prezența micorizelor, rădăcinile plantelor  sunt protejate de atacurile agenților patogeni din sol. De asemenea, micorizele măresc capacitatea de absorbție a apei și a nutrienților, ceea ce duce la o dezvoltare mai rapidă a plantulelor. În cele din urmă, această susținere timpurie se va concretiza printr-o producție mai mare și de o calitate mai bună.

Protecția plantelor exercitată de Xilon se realizează prin 4 mecanisme:

Sinteza de enzime care degradează pereții celulari ai patogenilor. Aceste substanțe au capacitatea de a interacționa cu lipidele și cu apa, creând breșe în membranele celulare, ceea ce perturbă metabolismul celular și determinå moartea celulelor.

  • Hiperparazitismul.  Atunci când Trichoderma asperellum intră în contact cu Sclerotinia, începe să producă hife laterale. Cu ajutorul acestora, înconjoarå hifele inamice și elimină patogenul.
  • Barieră fizică împotriva patogenilor. Dincolo de protecția prin mijloace chimice (sinteza de enzime), T34 ajută plantele să țină la distanță agenții patogeni.
  • Rezistență sistemică. Trichoderma asperellum ajută planta să-și pregăteascå mai bine apărarea contra bolilor. Trichoderma asperellum are efect de vaccin: Contactul cu acest microorganism determină planta să secrete anumite substanțe de protecție, care o pregătesc pentru atacurile agenților patogeni.

Xilon® protejează plantele de infecțiile primare ale bolilor cu transmitere  prin sol. Prezența Trichoderma asperellum reduce numărul de agenți patogeni din jurul plantelor și scade probabilitatea de infestare.

Beneficiile Xilon® pentru cultura de floarea-soarelui

Beneficiile aplicării Xilon® se manifestă încă de la înființarea culturii de floarea-soarelui. Startul în condiții de stres redus va ajuta cultura să fie mai sănătoasă și mai productivă. Utilizarea fungicidului biologic Xilon® asigură o răsărire mai puternică și mai uniformă, iar plantulele sunt mai bine înrădăcinate, cu o masă a rădăcinilor mai ridicată.

Activitatea fotosintentică este mai intensă, iar absorbția de apă și de nutrienți este mai puternică. T34 este capabilă să exploreze volume mari de sol. Ciuperca produce acizi care intră în reacție cu nutrienții: astfel, legăturile chimice inițiale se rup, iar substanțele rezultate sunt nutrienți ușor de absorbit și utilizat de către plante.

De asemenea, știm că la începutul dezvoltării, plantele nu au capacitatea de a absorbi fosforul din sol. Trichoderma asperellum acționează benefic, spre mobilizarea acestuia și prin transformarea sa în compuși ușor de absorbit. De asemenea, Xilon® duce la scăderea pH-ului solului, ceea ce determină o absorbție superioară a fosforului, precum și a fierului.

Pentru mai multe informații despre noul fungicid biologic Xilon®, vă invităm să contactați Reprezentanții Kwizda Agro Romania.

Mergi la schema tehnologică

Referințe dăunători

Putregaiul alb floarea soarelui

Sclerotinia sclerotiorum

Ai nevoie de consultanță de specialitate?