Publicat în Bio

XILON® protejează plantele de bolile foliare: după cum știm, o bună parte dintre bolile foliare sunt declanșate de fungi. Prezența Trichoderma asperellum înseamnă un număr mai mic de agenți patogeni în jurul plantelor și o probabilitate mai mică de infestare. Spectrul de combatere este vast, cuprinzând patogeni dintre cei mai temuți: floarea-soarelui (Putregaiul alb - Sclerotinia sclerotiorum), porumb (Fuzarioza - Fusarium spp.), cu rol important în reducerea micotoxinelor, soia (Putregaiul alb - Sclerotinia sclerotiorum).

La început de an, suntem bucuroși să vă prezentăm o nouă verigă tehnologică, demnă de cele mai avansate ferme din întreaga lume. Este vorba despre noul XILON®, desemnat „Cel mai bun produs biologic al anului 2020”, în cadrul competiției mondiale Agrow's Crop Science Awards, dezvoltat de către departamentul New Tech al grupului Kwizda Agro, un fungicid biologic pe bază de ciuperca Trichoderma asperellum, cu omologare la floarea-soarelui, porumb și soia. XILON® este primul fungicid cu spectru larg pentru cultură mare, cu beneficii și asupra sănătății solului. Eficacitatea sa este comparabilă cu cea a produselor convenționale, o serie de 100 de teste (desfășurate în loturi de testare GEP și în ferme) indicând eficiență egală cu cea a tratamentelor antifungice foliare.

3 tipuri de beneficii ale fungicidului biologic XILON®

XILON® conține o tulpină de Trichoderma asperellum având capacitate superioară de protecție, selectată cu atenție din peste 300 de tulpini. Datorită caracteristicilor acestei ciuperci și formulării superioare a produsului, produsul prezintă beneficii importante pentru culturi:

1. Controlul patogenilor

XILON® prezintă 4 moduri prin care acționează împotriva patogenilor. Remarcăm că acest fungicid biologic este un element foarte important pentru instituirea unui sistem de management al rezistenței: prin modul său de acțiune, contracarează ciupercile dăunătoare, fără a stimula însă sistemele de dezvoltare a rezistenței.

Mecanismele ce conlucrează pentru controlul patogenilor:

Sinteza de enzime care degradează pereții celulari ai patogenilor. Aceste substanțe au capacitatea de a interacționa cu lipidele și cu apa, creând breșe în membranele celulare, ceea ce perturbă metabolismul celular și determină moartea celulelor.

  • Hiperparazitismul. Atunci când T34 (adică ciuperca Trichoderma asperellum) intră în contact cu un patogen, începe să producă hife laterale. Cu ajutorul acestora, înconjoară hifele inamice și elimină patogenul.
  • Barieră fizică împotriva patogenilor. Dincolo de protecția prin mijloace chimice (sinteza de enzime), T34 ajută plantele să țină la distanță agenții patogeni. Colonizarea rădăcinilor are loc într-o perioadă scurtă de timp; remarcăm faptul că prezența micorizelor crește și capacitatea plantelor de absorbție a apei și a nutrienților, ceea ce va determina o productivitate crescută. 
  • Rezistență sistemică. T34 ajută planta să-și pregătească mai bine apărarea contra bolilor. Trichoderma asperellum are efect de vaccin: contactul cu acest microorganism determină planta să secrete anumite substanțe de protecție, care o pregătesc pentru atacurile agenților patogeni.

XILON® protejează plantele de bolile foliare: după cum știm, o bună parte dintre bolile foliare sunt declanșate de fungi. Prezența Trichoderma asperellum înseamnă un număr mai mic de agenți patogeni în jurul plantelor și o probabilitate mai mică de infestare.

Spectrul de combatere este vast, cuprinzând patogeni dintre cei mai temuți: floarea-soarelui (Putregaiul alb - Sclerotinia sclerotiorum), porumb (Fusarium spp.), cu rol important în reducerea micotoxinelor, soia (Putregaiul alb - Sclerotinia sclerotiorum).

2. Sănătatea și buna dezvoltare a plantelor

T34, substanța activă conținută de XILON®, acționează complex pentru protecția plantelor împotriva bolilor cu transmitere prin sol. Cu alte cuvinte, XILON® acționează în direcția reducerii stresului biotic, ceea ce permite culturilor să-și utilizeze resursele pentru creșterea productivității.

De asemenea, prezența ciupercii Trichoderma asperellum susține absorbția de apă și de nutrienți. Această ciupercă, bine dezvoltată datorită susținerii plantelor, explorează volume mari de sol. Aici produce acizi care intră în reacție cu nutrienții: astfel, legăturile chimice inițiale se rup, iar substanțele rezultate sunt nutrienți ușor de absorbit și utilizat de către plante.

Prin acțiunea XILON®, se înregistrează beneficii vizibile în dezvoltarea plantelor, chiar de la începutul dezvoltării: răsărire ameliorată, înrădăcinare foarte bună, fotosinteză mai puternică.

La începutul dezvoltării, plantele nu au capacitatea de a absorbi fosforul din sol, iar Trichoderma asperellum acționează spre mobilizarea acestuia și prin transformarea sa în compuși ușor de absorbit. De asemenea, XILON® duce la scăderea pH-ului solului, ceea ce determină o absorbție superioară a fosforului, precum și a fierului.

3. Protecția solului

T34 determină descompunerea superioară a materiei organice și o disponibilitate mai mare a nutrienților. De asemenea, determină o revitalizarea a solului prin echilibrarea faunei utile; remarcăm faptul că T34 nu afectează microorganismele benefice (selectivitate). În plus, acțiunea acestei ciuperci face posibilă economia de resurse: sunt necesare cantități mai reduse de fungicide și fertilizanți.

Tehnologie hibridă vs Tehnologie convențională

Eficiența XILON® în privința contracarării bolilor fungice este dovedită prin rezultatele obținute la teste. Produsul prezintă beneficii față de produsele convenționale:

  1. Mai multă flexibilitate în aplicare la floarea-soarelui deoarece este nevoie doar de o singură aplicare de fungicid;
  2. Soluție sustenabilă: o aplicare de fungicid poate fi înlocuită printr-un fungicid biologic;
  3. Risc foarte scăzut, aproape 0, de apariție a rezistenței.

Referințe dăunători

Putregaiul alb floarea soarelui

Sclerotinia sclerotiorum

Ai nevoie de consultanță de specialitate?