Publicat în Tratamente complete

Pentru cultura de grâu, experții Kwizda au propups două variante tehnologice, una cu erbicidare în toamnă, cealaltă cu erbicidare în primăvară, astfel încât să se poată plia pe nevoile fiecarui fermier. Din ceea ce am observat în teren, tendința de efectuare a tratamentelor de toamnă este din ce în ce mai mare. Din testările efectuate de către compania noastră, diferența de producție între loturile erbicidate toamna și cele erbicidate în primăvară a fost de până la 10%

Kwizda Agro România a participat la ZIUA RAPIȚEI ȘI GRÂULUI 2022 cu tehnologii dedicate pentru un lot demo de grâu. La evenimentul organizat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Caracal de către FarmForum, miercuri, 18 mai 2022, au luat parte 150 de fermieri. Din partea Kwizda Agro România la eveniment a fost prezentă Ana Vânătoru, Product Manager pe segmentul de fertilizanți foliari, care a evaluat evoluția culturii și a prezentat tehnologiile folosite pentru lotul demo de grâu.

Pentru cultura de grâu, experții Kwizda au propups două variante tehnologice, una cu erbicidare în toamnă, cealaltă cu erbicidare în primăvară, astfel încât să se poată plia pe nevoile fiecarui fermier.

Ambele variante au în comun partea de tratament sămânță și partea de nutriție a plantelor.

Tratamentul sămânță

Tratamentul semințelor a fost facut cu Difend Extra, un fungicid sistemic complex, ce conține 2 substante active (difenoconazol și fludioxonil), care controlează atât bolile transmise prin sămânță, cât și cele transmise prin sol. Dar si cu Wuxal Terios Mn, un tratament nutriție, sub forma de suspensie conentrată, cu un conținut foarte ridicat de nutrienți, care acoperă necesarul plantelor în primele 3-4 săptămâni ale dezvoltării lor.

Tehnologia de toamnă la grâu

Erbicidarea

Din ceea ce am observat în teren, tendința de efectuare a tratamentelor de toamnă este din ce în ce mai mare. Din testările efectuate de către compania noastra, diferența de producție între loturile erbicidate toamna și cele erbicidate în primăvară a fost de până la 10%, a precizat Ana Vânătoru.

Pentru erbicidarea de toamnă, Kwizda Agro a propus folosirea împreună a produselor Fence și Alliance

Combinația de netsulfuron metil cu diflufenican din Alliance asigură un control foarte bun al buruienilor dicotile anuale si perene cum sunt Veronica, Stelaria, Galium, Capsela. Având o persistență de 3-4 luni, de obicei în primăvară nu mai este necesară erbicidarea în T1 (exceptând situația unui sezon foarte ploios).

Fence este un erbicid sistemic pe faza de flufenacet, cea mai bună moleculă cu acțiune la sol pe clasa de control a monocotilelor, acesta controlând buruienile în curs de răsșrire si pe cele abia răsărite, datorită persistenței foarte mari, de până la 3 luni.

Adjuvantul Designer a fost aplicat pentru a îmbunătăți retenția soluției de stropit pe frunză, sporind eficacitatea tratamentului și disponibilitatea acestuia.

Controlul dăunătorilor

Controlul dăunătorilor a fost realizat prin aplicarea insecticidului Nexide, un insecticid polivalent, cu spectru foarte larg de control al daunatorilor, cum ar fi afidele cerealelor sau gândacul bălos. Nexide se prezintă sub forma de suspensie de microcapsule în apă, pe bază de gamacihalotrin.

Nutriția

În perioada de toamnă, plantele au nevoie de micronutrienți pentru o dezvoltare corectă și echilibrată și pentru a crește rezistența la iernare. Aplicarea Wuxal Microplant, fertilizant foliar sub formă de suspensie concentrată, cu un conținut ridicat de microelemente complet chelatate a pus la dispoziția plantelor micronutrienții necesari într-o formă ușor de asimilat de către plantă. Gama completă de adjuvanți integrați îmbunătășește foarte mult absorbția și eficacitatea nutrienților, iar noua tehnologie Xtrauptake facilitează o absorbție mult mai ușoară de către plantă.

Tot în aceeași perioadă am aplicat si biostimulatorul Alga600, în doză de 1 kg/ha, un biostimulator obținut prin extracție bienzimatică hidrolizată din alge marine din specia Sargassum. Rolul acestuia a fost de stimulare a dezvoltării radiculare și stimulare a absorbției elementelor nutritive, dar și pentru a îmbunătăți rezistența la stresul biotic sau abiotic.

Tehnologia de primăvară la grâu

Tratamentul cu fungicide și insecticide în T1

În ceea ce privește tratamentele fitosanitare de primăvară, la T1 recomandăm aplicarea fungicidului Ambrosio, pe bază de tebuconazol, care controlează eficient principalele boli ale cerealelor, a insecticidului Nexide, dar și a adjuvantului Designer, pentru imbunatatirea eficacitatii tratamentului aplicat.

Nutriție foliară în T1

Partea de nutriție foliară în T1 a fost asigurată prin aplicarea biostimulatorului Azospeed amino+, în doză de 10l/ha, cu scopul de a oferi plantelor de grâu elementele nutritive și aminoacizii necesari dezvoltării optime și creșterii gradului de toleranță la stres.

Azospeed Amino+ este un produs de ultimă generație, ce conține gama completă de aminoacizi, Mg, S, dar și 2 tipuri de N: ureic (cu absorbție rapidă) și cu eliberare lentă (formaldehidă). Plantele absorb întâi fracția de N ureic și asigură astfel o nutriție imediată. Ureea formaldehidă este transformată treptat de catre plantă, în funcție de procesul descompunerii moleculelor în frunză, fapt care asigură o nutriție progresiva, pe termen lung. Aminoacizii din componență sunt foarte importanți pentru evoluția culturii deoarece susțin procesele fiziologie, stimulează sinteza proteinelor și dezvoltarea plantei și permit plantei să își direcționeze energia spre creșterea vegetativă.

Erbicidarea

La nevoie, se pot aplica pentru corecție erbicidele Flame, pe baza de tribenuron metil, pentru buruienile dicotile anuale și perene, împreună cu Bonaca, pe baza de fluroxipir, pentru a lărgi spectrul de combatere, mai ales asupra speciilor perene. Corecția recomandăm să fie aplicata împreuna cu adjuvantul Drill, un adjuvant pe baza de ulei vegetal, ce sporeste eficacitatea erbicidării și 5 l/ha de Azospeed amino+.

Aplicarea fungicidelor și controlul dăunătorilor în T2

În T2 recomandam aplicarea fungicidului Imperis Ultra, a doua denumire comercială a produsului Priaxor de la BASF. Oferă un control excelent al bolilor (făinare, septorioză, rugini) pe toata perioada de vegetație. Acesta este un fungicid cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă, data de cele 2 substanțe active: fluxapiroxad si piraclostrobin. Imperis Ultra asigura o flexibilitate mare în aplicare, fiind printre putinele fungicide omologate la cereale paiose ce se pot aplica pe întreaga perioada a înfloritului.

Pentru ultimul tratament recomandăm aplicarea fungicidului Ambrosio, pe bază de tebuconazol și a insecticidului Nexide. 

Fertilizare foliară în T2

Aplicarea fertilizantului foliar Wuxal Macromix in aceasta perioada are scopul de a suplimenta nutriția plantelor pentru a preveni sau controla apariția carențelor latente sau acute. Concentrația de nutrienți este foarte bine echilibrată, adecvată cerințelor culturii din etapele critice de dezvoltare. Gama completa de adjuvanți integrati îmbunătățește foarte mult absorbția și eficacitatea nutrientilor de catre plante. Datorita agentului de tamponare continut, regleaza pHul solutiei de pulverizare, avand un efect puternic dedurizant asupra apei.

Erbicidarea de primăvară

În cazul in care nu se aplica realizează erbicidarea de toamnă, va recomandăm aplicarea produsului Provalia, a doua denumire comercială a erbicidului Omnera, marca FMC. Acesta are acțiune sistemică prin cele 3 substanțe active conținute (fluroxipir, tifensulfuron metil si metsulfuron metil) și combate eficient principalele buruieni dicotile anuale și perene.

Provalia prezinta un interval larg de aplicare in postemergenta, de la stadiul de 2 frunze pana la aparitia frunzei stindard, fiind foarte eficace atunci cand este aplicat pe buruieni mici aflate in stadii de crestere active.

Concluzii

Ambele tehnologii s-au dovedit a fi deosebit de eficient, drept dovadă și calitatea și randamentul culturii de grâu din lotul demo. Vă invităm să vizualizați galeria foto de mai jos.

 

Referințe dăunători

Rugina cerealelor

Puccinia spp.

Septorioza cerealelor

Septoria nodorum, Septoria tritici

Carență de azot cereale păioase

Ventrilica

Veronica persica

Ai nevoie de consultanță de specialitate?