Deși pe piață sunt disponibile diverse produse ce susțin aprovizionarea cu bor a plantelor cu cerințe ridicate în acest element (rapiță, floarea-soarelui, soia etc.), WUXAL Boron Plus se remarcă printr-o particularitate importantă: sursa de bor din acest fertilizant foliar este acidul boric, acid slab, cu o biodisponibilitate ridicată, ceea ce înseamnă că plantele îl pot absorbi și utiliza cu ușurință.
Publicat în Reducerea stresului
Nutriția corectă a cerealelor și a grâului, în special, este crucială la desprimăvărare, deoarece o insuficientă dezvoltare în această perioadă va limita nivelul producției si va facilita apariția bolilor. Un alt moment important este cel dintre etapa frunză stindard și înflorit, când vă recomandăm să interveniți cu o sursă de azot de înaltă calitate, cum este fertilizantul AZO-SPEED Amino+. AZO-SPEED Amino+ este un fertilizant ce și-a creat un nume foarte bun în piața românească prin eficiența sa de-a lungul ultimilor ani. Acest produs conține două tipuri de uree, dar și alte substanțe benefice, cum sunt aminoacizii, sulful și magneziul.
Startul în vegetație la grâu este un moment foarte important: în această perioadă, când înfrățirea s-a încheiat, urmează o perioadă de dezvoltare intensă în timpul căreia se formează inclusiv elementele de producție. Dar, în același timp, această perioadă poate fi marcată de condiții meteo nefavorabile – secetă, frig sau băltiri, cu impact asupra bunului mers al culturii. Dezvoltarea intensă, cât și starea bună de sănătate se realizează cu o nutriție de bună calitate, cu macro, micro elemente, dar și aminoacizi, care să stimuleze și să echilibreze procesele metabolice din plantă. Astfel, asigurând nutriția corespunzătoare și substanțele implicate în managementul stresului, se va realiza un start bun acum, la desprimăvărare.
Azotul – baza dezvoltării culturii de grâu
Nutriția corectă a cerealelor și a grâului, în special, este crucială la desprimăvărare, deoarece o insuficientă dezvoltare în această perioadă va limita nivelul producției si va facilita apariția bolilor. Un alt moment important este cel dintre etapa frunză stindard și înflorit, când vă recomandăm să interveniți cu o sursă de azot de înaltă calitate, cum este fertilizantul AZO-SPEED Amino+.
AZO-SPEED Amino+ este un fertilizant ce și-a creat un nume foarte bun în piața românească prin eficiența sa de-a lungul ultimilor ani. Acest produs conține două tipuri de uree, dar și alte substanțe benefice, cum sunt aminoacizii, sulful și magneziul.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale fertilizantului AZO-SPEED Amino+ este faptul că azotul oferit plantelor vine sub 2 forme, ce răspund unor cerințe nutriționale diferite: uree cu eliberare rapidă și uree formaldehidă, care se absoarbe lent. Proporția dintre ele este aproximativ 67% uree normală versus 33% uree formaldehidă, iar beneficiul acestei combinații este distribuția segmentată a azotului: în prima fază, cultura va folosi ureea clasică, pentru o dezvoltare intensă și rapidă, ulterior utilizând ureea formaldehidă. Ureea formaldehidă, datorită absorbției lente, nu prezintă riscul de producere a fitotoxicității.
În plus, ureea aplicată foliar – cum e cazul fertilizantului AZO-SPEED Amino+ este disponibilă pentru o perioadă mai mare față de formele obișnuite de azot, cu aplicare sol. Această caracteristică înseamnă un plus de siguranță în utilizare, deoarece nutrienții sunt accesibili plantelor mai mult timp, chiar și în condiții de precipitații. Spre deosebire de azotul „clasic”, în cazul ureei foliare, nu apare pericolul levigării. Ureea formaldehidă are și calități de adjuvant, crescând aderența substanței de tratare la suprafața foliară, ceea ce face ca nutrienții să persiste pe frunză mai mult timp.
Beneficiile ureei formaldehide:
- aderență foarte bună a picăturilor pe frunză, prin umectarea puternică şi micşorarea tensiunii superficiale;
- prezintă un grad ridicat de penetrare a frunzei, pentru o absorbție bună a azotului;
- ameliorează amestecul de tratare, crescând persistența și eficiența celorlalte substanțe;
- ureea cu eliberare prelungită = nutriție progresivă cu azot, fără stimulare excesivă (nu „arde culturile”).
Un alt beneficiu foarte important al fertilizantului AZO-SPEED Amino+ este puritatea foarte ridicată a ureei. Biuretul – impuritatea cea mai periculoasă– este un produs secundar al procesului de obținere a ureei. Biuretul este toxic atunci când este aplicat pe plante, concentrația de la care începe să fie periculos fiind de 1% pentru absorbția radiculară și 0,3% pentru cea foliară. De la aceste valori, sunt inhibate sinteza proteinelor și metabolizarea azotului, fapt ce duce la un aspect clorotic al plantelor („arderea” acestora).
Sulful și magneziul – aliații absorbției azotului
AZO-SPEED Amino+ pune la dispoziția culturilor de cereale azot împreună cu elemente minerale care să ajute plantele să utilizeze la maximum fertilizarea oferită. Astfel, adaosul de magneziu – element implicat, printre altele, în realizarea fotosintezei – va face ca plantele să fie mai verzi și să aibă un aspect general mai viguros și mai energic. Sulful conținut susține absorbția azotului și transformarea sa în substanțe utile, cum sunt proteinele acumulate în bob.
Aminoacizii - strategia câștigătoare antistres
Aminoacizii sunt substanțe pe care plantele le sintetizează în mod natural, acest proces implicând resurse importante din partea plantelor. Suplimentarea cantității de aminoacizi prin aplicare foliară prezintă 2 beneficii majore:
- în cazul în care cultura nu este supusă unor forme semnificative de stres, aceste substanțe vor fi canalizate de către plante înspre sinteza de proteine, dezvoltare și productivitate.
- în situații de stres, cum sunt seceta sau umiditatea excesivă, adaosul de aminoacizi va permite plantelor să-și direcționeze resursele către creștere vegetativă.
Unul dintre aminoacizii conținuți de AZO-SPEED Amino + este glicin-betaina, cu un puternic efect antistres, susținând creșterea și supraviețuirea plantelor în condiții dificile, în special din punct de vedere hidric și termic.
Info util – Cifrele* globale ale fertilizării cu azot:
- 40% din azotul utilizat global la fertilizarea grâului este absorbit de către culturi, iar restul este pierdut în mediul înconjurător.
- 60% din fertilizanții cu azot la nivel global sunt utilizați pentru susținerea culturilor de cereale (orz, grâu și porumb).
- se estimează că în 2050 va fi nevoie de 50-70% mai multe cereale pentru a hrăni 9,3 mld. oameni.
Surse: Diana L. Zuluaga and Gabriella Sonnante - The Use of Nitrogen and Its Regulation in Cereals: Structural Genes, Transcription Factors, and the Role of miRNAs; Jagdish K.Ladha, Himanshu Pathak - Efficiency of Fertilizer Nitrogen in Cereal Production: Retrospects and Prospects