Publicat în Combaterea dăunătorilor

Alliance 660 WG® conține două substanțe active, ceea ce îi asigură un efect complex și o capacitate ridicată de eliminare a buruienilor. Substanța activă din noul erbicid Fence® este flufenacet, care prezintă acțiune sistemică. Fluefenacetul este absorbit de rădăcinile și hipocotilul buruienilor germinate, fiind transportat apoi la nivelul țesuturilor de creștere.

Este un moment perfect să vorbim despre erbicide: în curând începem sezonul la cereale și este bine să luăm în calcul toți factorii care ar putea să stea în calea unui sezon productiv și să luăm cele mai bune măsuri. Unul dintre cele mai importante pericole este reprezentat de buruienile ce apar în cultură și care pot diminua cu până la 70% producția obținută.  Din fericire, există soluții performante care să ne ajute să menținem câmpurile cât mai curate.

Pericolul buruienilor și măsurile pe care le putem lua

Buruienile scad cantitatea de nutrienți, apă și lumină pe care plantele de cultură le-ar putea valorifica în recolte ridicate. Impactul buruienilor este cu atât mai mare cu cât acestea se instalează mai devreme în câmp. Buruienile dicotidelonate răsar din toamnă, fiind adaptate să supraviețuiască peste iarnă,  iar în primăvară vor fi mult mai dificil de eliminat. Din fericire, există erbicide (cum este noul Fence®, pe bază de flufenacet) ce acționează încă de timpuriu: s-a observat că substanța activă este absorbită prin rădăcină, dar și prin embrionul ce germinează.

De asemenea, prezența buruienilor înseamnă risc crescut de boli: un număr mare de plante nedorite înseamnă aerisire insuficientă și probabilitate crescută de apariție a bolilor fungice. În plus, buruienile îngreunează recoltarea și cresc gradul de impuritate a producției.

Desigur, există metode prin care putem diminua numărul de buruieni, cum ar fi respectarea rotației culturilor, eliminarea unor buruieni prin lucrări superficiale, igienizarea zonelor învecinate. Dar, după cum știm, erbicidul este de cele mai multe ori cea mai bună metodă.

Există mai multe tipuri de erbicide, dintre care le vom numi pe cele inhibă acetolactat sintaza (ALS), care au demonstrat de-a lungul timpului o eficacitate ridicată, în condițiile utilizării unei cantități reduse de substanță activă. Acest tip de erbicide au impact crescut asupra plantulelor, care sunt oprite din dezvoltare. La plantele mature, se observă un proces de deteriorare ce include malformări, opriri din creștere, reducere a numărului de semințe și moartea plantelor. Printre inhibitorii ALS se numără metsulfuron-metil, una dintre cele două substanțe active din erbicidul Alliance 660 WG®.

Pentru că nu toate plantele răspund la erbicidele inhibitori ale ALS, există și alte substanțe active disponibile în piață. Printre acestea, numim diflufenican, a doua susbtanță activă din erbicidul Alliance 660 WG®, utilizat în lume din anii ’80, cu eficiență foarte ridicată și cu o compatibilitate bună cu alte produse de protecție a plantelor. O altă substanță activă foarte eficientă este flufenacet, un foarte bun partener pentru amestecuri de erbicidare, care permite atât acțiunea puternică împotriva buruienilor, cât și integrarea într-o strategie de prevenire a rezistenței.

Subliniem necesitatea combinațiilor de substanțe active pentru a cuprinde un număr cât mai mare de buruieni. De aceea, recomandăm aplicarea împreună a erbicidului Alliance 660 WG® și a noului Fence®.

Alliance 660 WG® – Erbicid pe bază de diflufenican și metsulfuron-metil

Alliance 660 WG® conține două substanțe active, ceea ce îi asigură un efect complex și o capacitate ridicată de eliminare a buruienilor.  Alliance 660 WG® prezintă acțiune de contact datorită componentei diflufenican și efect sistemic datorită metsulfuron-metilului.

Diflufenican (clasa piridincarboxamidelor). Efecte:

  • atacă buruienile din interiorul acestora, stopându-le dezvoltarea și, datorită acțiunii reziduale, împiedicându-le răsărirea.
  • asimilarea acestei substanțe de către plantele nedorite inhibă sinteza carotenoidelor. Plantele se clorozează, este stopată sinteza clorofilei. Buruienile tratate își schimbă întâi culoarea, devenind galbene sau maro. Ulterior, apar necrozele, iar în final buruienile mor.

Metsulfuron-metil (clasa sulfonilureicelor). Efecte:

  • inhibă enzima acetolactat sintază (ALS). Această substanță se absoarbe prin frunze și rădăcină, fiind apoi translocată în vârfurile de creștere ale plantelor.
  • stopează diviziunea celulară a lăstarilor și a rădăcinilor, ceea ce va încetini la început dezvoltarea plantelor, care vor deveni o concurență tot mai slabă pentru culturi. În timp, se observă moartea buruienilor din sola tratată.

Produsul prezintă selectivitate ridicată la cereale, precum și un bun efect rezidual.

APLICARE:  Produsul se aplică de la apariția primei frunze (BBCH 10) până la sfârșitul înfrățirii (BBCH 29). Cantitatea de apă recomandată este de 200 - 400 litri/ha. Când plantele de cultură sunt dezvoltate, se recomandă cantitatea maximă, respectiv 400 l apă/ha. DOZĂ: 0,1 kg/ ha

Noul erbicid Fence® – erbicid pe bază de flufenacet

Substanța activă din noul erbicid Fence® este flufenacet, care prezintă acțiune sistemică. Fluefenacetul este absorbit de rădăcinile și hipocotilul buruienilor germinate, fiind transportat apoi la nivelul țesuturilor de creștere.

S-a constatat că, aplicat dupa răsăritul buruienilor, Fence® este absorbit într-o oarecare măsură și prin frunze deoarece afectează țesuturile meristemice. Aceasta înseamnă că flufenacetul are capacitatea de a inhiba diviziunea celulară și creșterea țesuturilor din lăstari și rădăcini.

Fence® prezintă acțiune reziduală pe toată perioda de aplicare, până la primul îngheț. Această caracteristică face ca produsul să protejeze cultura de buruieni o perioadă îndelungată.

APLICARE

Acțiunea peliculară este influențată semnificativ de pregătirea terenului și de umiditatea solului. DOZĂ FLEXIBILĂ: 0,25-0,5 l/ha.

Referințe dăunători

Coada vulpii

Alopecurus myosurides

Iarba vântului

Apera spica venti

Ai nevoie de consultanță de specialitate?