Publicat în Combaterea dăunătorilor

PROVALIA® manifestă un caracter mai agresiv în controlul buruienilor comparativ cu principalii competitori, mai ales în stadii avansate de vegetație ale buruienilor. Produsul se absoarbe în special prin frunze, iar apoi este translocat la nivelul meristemelor de creștere (lăstari și rădăcini), unde oprește absorbția, creșterea și dezvoltarea buruienilor. La câteva zile de la aplicare, fermierii pot observa îngălbenirea frunzelor, urmată de necrozarea buruienilor. Aplicarea erbicidului are efect încă din primele ore, dar semnele vizibile apar la 10 zile de la aplicare. Moartea buruienilor sensibile survine la 15 - 25 zile de la efectuarea tratementului. 

Performanța reprezintă principalul criteriu după care fermierii se ghidează în ziua de astăzi. Din acest motiv, produsele de protecție a plantelor trebuie să răspundă nevoii de eficientizare a activității, prin rezultate foarte bune încă de la prima utilizare.

Erbicidul PROVALIA® cu tehnologie LQM este un produs cu formulare modernă, creat pentru a răspunde cerințelor actuale privind combaterea eficientă a principalelor buruieni dicotiledonate anuale și perene din culturile de cereale de primăvară și de toamnă (grâu, orz, orzoaică, secară și triticale). Acțiunea sistemică se bazează pe un mix concentrat din trei substanțe active puternice (fluroxipir 135g/l + tifensulfuron metil 30g/l + metsulfuron metil 5g/l).

Tehnologia LQM reprezintă o inovație în domeniul erbicidelor, iar principalele avantaje pe care aceasta le oferă în utilizare sunt:

 • Concentrarea soluției pulverizate către suprafața foliară (reducerea driftului prin optimizarea dimensiunii picăturilor);
 • Îmbunătățirea retenției soluției pe frunze, cumulată cu o rată de acoperire mărită;
 • Creșterea gradului de penetrare a soluției în plante, pentru potențarea acțiunii celor trei substanțe active.

PROVALIA® manifestă un caracter mai agresiv în controlul buruienilor comparativ cu principalii competitori, mai ales în stadii avansate de vegetație ale buruienilor. Produsul se absoarbe în special prin frunze, iar apoi este translocat la nivelul meristemelor de creștere (lăstari și rădăcini), unde oprește absorbția, creșterea și dezvoltarea buruienilor.

Efectul superior al PROVALIA®: La câteva zile de la aplicare, fermierii pot observa îngălbenirea frunzelor, urmată de necrozarea buruienilor. Aplicarea erbicidului are efect încă din primele ore, dar semnele vizibile apar la 10 zile de la aplicare. Moartea buruienilor sensibile survine la 15 - 25 zile de la efectuarea tratementului. 

Triplă eficiență: 3 substanțe active pentru eliminarea buruienilor

Cele trei substanțe active au efecte complementare. Practic, buruienile sunt atacate din 3 direcții, cu moduri de acțiune diferite, ceea ce conferă un plus de eficacitate tratamentului fitosanitar.

1. Fluroxipir

Această substanță este o formă de auxină sintetică și cauzează în plante un răspuns specific. Cercetătorii au descoperit că substanțele de acest tip stimulează numeroase procese de creștere atunci când se găsesc în concentrații scăzute. Dar, atunci când concentrația auxinei în țesuturi este ridicată, dezvoltarea este perturbată, astfel încât rezultatul final îl reprezintă moartea plantei. 

2. Tifensulfuron metil

Tifensulfuron metil se absoarbe prin frunze și rădăcini, de unde este transportată în toate organele plantei. Efectul său este de inhibare a diviziunii ceululare în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor. Aceasta duce în timp la stoparea creșterii și moartea buruienilor ce prezintă sensibilitate la această substanță. 

3. Metsulfuron metil

Metsulfuron metil face parte din clasa erbicidelor de tip sulfonilureice și are acțiune atât foliară, cât și radiculară. Efectul său constă în oprirea înmulțirii celulelor din meristeme, iar acesta se manifestă atât preemergent, cât și postemergent. Aplicat în stadii timpurii ale culturii, când erbicidul poate ajunge și pe sol, metsulfuron-ul are un efect prelungit.

Factorii care influențează eficiența tratamentului:

 • spectrul de buruieni prezente în cultură;
 • gradul de infestare;
 • stadiul de evoluție al buruienilor la momentul aplicării;
 • condiţiile de mediu din timpul tratamentului şi după tratament;
 • tehnologia aplicată: în cazul de față, LQM.

Beneficii specifice:

 • Nu prezintă efect rezidual, deci nu există restricții pentru culturile care urmează în rotație.
 • Formularea modernă, OD (micro-încapsulare), împreună cu tehnologia LQMÒ oferă un plus de eficiență.
 • Efectul este rapid, prezintă selectivitate ridicată la plantele din cultură (cereale).

Modalitatea de aplicare: Doză flexibilă: 0,5 – 1 l/ha. Prezintă un interval larg de aplicare în postemergență, de la stadiul de două frunze până la apariția frunzei stindard (BBCH 12-39). Produsul este foarte eficace atunci când este aplicat pe buruieni mici aflate în faza de creştere activă (2 - 6 frunze). Chiar dacă anumite buruieni aflate într-un stadiu mai avansat sunt mai puțin sensibile la acțiunea produsului, ele se opresc din creștere, astfel încât nu mai reprezintă un competitor direct al cerealelor pentru nutrienți și apă.

Referințe dăunători

Pălămida

Cirsium arvense

Volbura

Convolvulus arvensis

Turița

Galium aparine

Mușețel

Matricaria chamomilla

Macul roșu

Papaver rhoeas

Hrișca urcătoare

Polygonum

Ventrilica

Veronica persica

Ai nevoie de consultanță de specialitate?