Publicat în Reducerea stresului

Este foarte important ca rapița să cunoască o dezvoltare echilibrată în toamnă: creșterea luxuriantă implică o expunere mai puternică la îngheț, pe când subdezvoltarea înseamnă că plăntuțele nu au suficiente resurse pentru a face față solicitărilor. Fitohormonii conținuți de Amalgerol Essence, provenind din alge marine, promovează astfel de dezvoltare echilibrată. Impactul acestor substanțe naturale se manifestă mai ales la nivelul rădăcinilor, ce devin mai viguroase și capabile să absoarbă o cantitate sporită de nutrienți.

Se știe că rapița este mare consumatoare de elemente nutritive și că fiziologia prin care poate susține aceste cerințe nutriționale este complexă și supusă mai întotdeauna perioadelor dificile marcate de stres. Pentru a rezolva astfel de sarcini fiziologice și nutriționale crescute, natura rămâne prima sursă de inspirație. Inspirat din natură, biostimulatorul Amalgerol Essence este 100% organic, 100% asimilabil și cu 100% organisme fără modificări genetice.  

Aplicat la momentul optim, biostimulatorul îndeplinește mai multe roluri: creșterea toleranței la stres de orice natură, susținerea dezvoltării radiculare și sporirea potențialului productiv. Iată răspunsurile specialiștilor Kwizda pentru un set de întrebări cheie privind modul de acțiune și beneficiile utilizării Amalgerol Essence:

Ce rol au aminoacizii și antioxidanții?

Atunci când sunt expuse la stres, organismele plantelor suferă anumite modificări, din punct de vedere hormonal, osmotic (al presiunii fluidelor din celulele plantelor) și al stresului oxidativ. Plantele produc radicali liberi care determină vătămări ale țesuturilor. Pentru a contrabalansa aceste substanțe, plantele sintetizează antioxidanții ce pot neutraliza efectele stresului și aminoacizii ce ajută la repararea efectivă a țesuturilor. Totuși, aceste substanțe sunt produse în cantități limitate deoarece presupun utilizarea unor cantități crescute de resurse și de energie. De aceea, suplimentarea exogenă (din exterior) reprezintă un ajutor însemnat pentru culturi, ce se pot reface după perioadele de stres.

De ce este indicat biostimulatorul Amalgerol Essence înainte de perioada de iernare?

Temperaturile negative reprezintă un factor distructiv major al celulei vegetale. Așa cum a fost menționat mai sus, antioxidanții opresc deteriorarea celulelor, iar aminoacizii sunt promotori ai regenerării post traumatice rapide a țesutului celular. Aportul de aminoacizi si antioxidanți în sezonul de toamnă reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai bune metode de prevenire și limitare a daunelor produse de sezonul rece.

Care sunt ceilalți factori de stres ale căror efecte sunt ameliorate prin aplicarea Amalgerol Essence?

Amalgerol Essence este util și în ameliorarea efectelor altor factori negativi: seceta, solurile sărăturate, băltiri etc. Și în aceste situații, cultura va fi mult mai bine echipată din punct de vedere chimic și metabolic pentru a rezista și apoi pentru a se recupera, ameliorând acele simptome ce încetinesc dezvoltarea – ofiliri temporare, căderi, pierderea frunzelor etc. În plus, Amalgerol Essence prin extractul de ierburi alpine diminuează efectele stresului biotic produs de infecțiile fungice, dar și de alte microorganisme. Astfel, acest produs contribuie la starea generală de sănătate a culturii.

Cum contribuie acest biostimulator la dezvoltarea culturilor?

Este foarte important ca rapița să cunoască o dezvoltare echilibrată în toamnă: creșterea luxuriantă implică o expunere mai puternică la îngheț, pe când subdezvoltarea înseamnă că plăntuțele nu au suficiente resurse pentru a face față solicitărilor. Fitohormonii conținuți de Amalgerol Essence, provenind din alge marine, promovează astfel de dezvoltare echilibrată. Impactul acestor substanțe naturale se manifestă mai ales la nivelul rădăcinilor, ce devin mai viguroase și capabile să absoarbă o cantitate sporită de nutrienți.

Este Amalgerol Essence sursă de nutrienți?

Da, acest produs pune la dispoziția culturilor substanțe ce contribuie direct la dezvoltare, cum sunt azotul și potasiul. Aceste două macroelemente au rol în dezvoltarea vegetativă și generativă, în menținerea echilibrului hidric în situații de stres, un beneficiu important fiind biodisponibilitatea ridicată.

Amalgerol Essence poate diminua fitotoxicitatea?

Da, mai ales când este vorba despre erbicide: substanțele biostimulatoare ameliorează efectele stresului chimic, deci utilizarea împreună cu pesticidele face ca tratamentele fitosanitare să aibă un grad de siguranță mai ridicat. Este de notorietate dilema: în cazul aplicării simultane, pot biostimulatorii să ajute buruienile să devină rezistente la efectul erbicidelor? Până la ora actuală nu a fost confirmată această ipoteză. Din contră, a fost observată o accelerare a proceselor degenerative induse de erbicide buruienilor sensibile.

 În cazul aplicării în amestec cu fungicide sau insecticide de contact, Amalgerol Essence acționează ca un sticker, crescând persistența pe frunze a substanței de tratare.

Care este impactul acestei substanțe asupra solului?

Amalgerol Essence conține carbon organic ce ajută la echilibrarea solului, activând viața microbiană din sol. În plus, conținutul de alginat ajută la reținerea unei cantități mai mari de apă, îmbunătățind calitatea solului. În urma utilizării pe parcursul mai multor ani, se poate constata chiar o decompactare a solului. Descompunerea acestui produs organic produce zero substanțe nocive, ceea ce face ca, după o aplicare prelungită, solul să fie protejat și îmbunătățit.

Produsul are o recomandare largă de aplicare, în doză de 2-3 l/ha, practic neexistând contraindicații sau limitări.

Referințe dăunători

Carență de azot rapiță

Carență de potasiu rapiță

Ai nevoie de consultanță de specialitate?