Publicat în

La cultura de floarea-soarelui trebuie evitată monocultura din cauza atacului anumitor boli (putregaiul alb - Sclerotinia sclerotiorum, putregaiul cenușiu – Botrytis cinerea, pătarea și frângerea tulpinilor – Diaporthe helianthi f.c. Phomopsis helianthi, alternarioza – Alternaria helianthi). De asemenea, este recomandat să nu cultivați floarea-soarelui în rotație cu alte specii atacate de putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), cum sunt soia, fasolea, rapița sau alte crucifere.

De la furaj pentru animale la ulei de gătit, de la halva până la biogaz și alte produse industriale, toate acestea se datorează unei culturi adesea întâlnită pe teritoriul României: cultura de floarea-soarelui. Cu o toleranță ridicată la secetă, dar relativ sensibilă la boli, grija pe care o acordați acestei culturi trebuie să se manifeste pe câteva direcții importante: aplicarea de produse de protecție (insecticide, fungicide, erbicide), dar și fertilizanți și biostimulatori care să susțină dezvoltarea și creșterea echilibrată. Aplicând aceste produse, realizați pașii tehnologici necesari pentru reușita culturii de floarea-soarelui și pentru rezultate care să vă aducă satisfacții și profit.

Vă prezentăm în continuare o selecție de produse dedicate culturii de floarea-soarelui, pentru a vă face alegerea mai ușoară.

Fungicide floarea-soarelui

La cultura de floarea-soarelui trebuie evitată monocultura din cauza atacului anumitor boli (putregaiul alb - Sclerotinia sclerotiorum, putregaiul cenușiu – Botrytis cinerea, pătarea și frângerea tulpinilor – Diaporthe helianthi f.c. Phomopsis helianthi, alternarioza – Alternaria helianthi). De asemenea, este recomandat să nu cultivați floarea-soarelui în rotație cu alte specii atacate de putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), cum sunt soia, fasolea, rapița sau alte crucifere.

FILAN – fungicid cu 2 substanțe active, pentru acțiune puternică la floarea soarelui

Fungicidul FILAN, cu acțiune sistemică, translaminară, acționează preventiv, curativ și eradicativ împotriva unor boli cu impact negativ major asupra culturii de floarea- soarelui. Eficiența sa ridicată este datorată formulării performante, cu 2 substanțe active, boscalid 200 g/l și dimoxistrobin 200 g/l, ce acționează sinergic. De asemenea, la utilizarea fungicidului FILAN, veți avea beneficiul unor efecte fiziologice importante, de revigorare a culturii și de înverzire a frunzelor, prin reducerea cantității de hormon etilenă (hormonul îmbătrânirii plantelor). Drept urmare, un aparat foliar mai viguros și mai puțin afectat de boli va conduce la o creștere a capacității de asimilare în bob, o umplere superioară a boabelor. 

 Printre bolile la floarea-soarelui controlate de fungicidul FILAN: putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), frângerea tulpinilor (Phomopsis helianthi), alternarioza (Alternaria spp.). Sunt recomandate tratamentele în perioada dintre dezvoltarea primelor frunze și până la apariția butonului floral.

Recomandare de utilizare:

Fungicidul FILAN, aplicat împreună cu fertilizantul foliar WUXAL Boron Plus, vor reprezenta o susținere excelentă pentru cultura de floarea-soarelui în primăverile reci și perioadele secetoase, deoarece această combinație ameliorează efectele stresului și asigură vitalitatea culturii, precum și o producție ridicată, mai puțin afectată de condițiile nefavorabile. Pentru recuperare după accidentele climatice (grindină), vă recomandăm aplicarea împreună cu biostimulatorul WUXAL Ascofol, pe bază de alge marine (Ascophyllum nodosum), cu adaos de bor și microelemente. Acesta îmbunătățește dezvoltarea plantelor în condiții de stres fiziologic și stimulează sistemul natural de apărare al plantelor împotriva patogenilor.

Aplicarea produselor de protecție a plantelor (fungicide, insecticide) poate fi însoțită de adjuvantul DESIGNER, pe bază de latex și organosilicon, care sporește aderența soluției de tratat pe frunze și mărește rezistența acesteia la spălare.

Insecticide floarea-soarelui

Primăvara, când se încălzesc straturile superficiale ale solului, dăunătorii din sol: viermii sârmă (Agriotes spp.), larvele de buha semănăturilor (Agrotis spp.), larve de lepidoptere, migrează către brazdele în care sunt semănate semințele de floarea-soarelui. Aceste larve polifage sunt atrase de emisiile de CO2 pe care semințele le emană în timpul germinării.

Insecticidul microgranulat de sol COLUMBO 0.8 MG – barieră de protecție contra dăunătorilor din sol la floarea soarelui

Insecticidul microgranulat COLUMBO 0.8 MG, pe bază de cipermetrin 8 g/kg, se aplică în patul germinativ, la semănat, în imediata apropiere a semințelor. Granulele de COLUMBO 0.8 MG creează o barieră protectoare împotriva dăunătorilor din sol, precum viermii sârmă (Agriotes spp.), larvele de buha semănăturilor (Agrotis spp.), larve de lepidoptere). Substanța activă cipermetrin face parte din grupa piretroizilor de sinteză, cu efect neurotoxic asupra dăunătorilor, cauzând hiperactivitate și paralizie. Spre deosebire de cazul semințelor deja tratate, asupra cărora dăunătorul trebuie să manifeste atacul, pentru ca substanța să își facă efectul, în cazul granulelor de COLUMBO 0,8 MG, dăunătorii nu au deloc acces la semințele de floarea-soarelui, iar cultura nu este deloc afectată.

Granulele de insecticid COLUMBO 0,8 MG prezintă o densitate ridicată și nu se deplasează după administrare. Suportul pe care este aplicată substanța activă nu este solubil în apă. De aceea, bariera protectoare își păstrează geometria și funcționalitatea chiar și în condiții de precipitații abundente sau irigații. COLUMBO 0,8 MG rezistă la acțiunea razelor UV și se evaporă lent, controlat, asigurând disponibilitatea substanței active timp de peste 90 de zile de la aplicare.

Pentru aplicarea în brazdă este necesară instalarea unui microgranulator echipat cu un dispozitiv „coadă de pește (DXP)” pe fiecare secție în parte. În anumite situații, poate fi utilizat ambalajul „gata-de-folosit” („ready-to-use”), la 1,2 kg. Trebuie să aveți grijă ca microgranulele să fie răspândite uniform pe întregul profil al brazdei.

Erbicide floarea-soarelui

Plantele de cultură au un concurent serios în buruieni, care utilizează resurse valoroase de apă și nutrienți, mai ales în primele 4 săptămâni de la înființarea culturii.

Erbicidul FITOFOP - acțiune împotriva buruienilor în postemergență la floarea soarelui

Erbicidul FITOFOP se aplică postemergent, având acțiune sistemică împotriva buruienilor monocotiledonate anuale și perene, în special a celor din familia gramineelor. Este remarcabil prin efectul rapid. Substanța activă din erbicidul FITOFOP este quizalofop-P-etil, absorbită într-un timp scurt (aproximativ 1 oră) de către frunzele buruienilor și translocată către mugurii subterani și vârfurile de creștere, distrugând țesuturile meristematice. Drept urmare, în 3 zile de la aplicare, buruienile devin clorotice. Uscarea acestora survine în aproximativ 14 zile. Erbicidul FITOFOP combate numeroase buruieni problematice din cultura de floarea-soarelui, cum ar fi: costreiul din sămânță, costreiul din rizomi (Sorghum halepense), mohor (Setaria spp., Setaria pumila, Setaria viridis), iarba bărboasă (Echinochloa crus-galli), iarba câinelui (Cynodon dactylon), pir târâtor (Agropyron repens) etc.

FITOFOP se aplică o dată pe sezon și combate exclusiv buruienile deja răsărite la momentul aplicării, neavând absorbție radiculară. Se recomandă evitarea perioadelor cu vânt.

Erbicidul BASAR – erbicid pelicular împotriva buruienilor problemă

BASAR este un erbicid pelicular cu aplicare în preemergență (BBCH 00 - 08), pe bază de s-metolaclor 960 g/l, care inhibă diviziunea celulară și sinteza acizilor grași din anumite buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, prezente în cultura de floarea-soarelui. Produsul este foarte eficient și la porumb.

După aplicare, BASAR formează o peliculă pe sol, iar substanța activă este preluată mai ales prin hipocotil, în perioada de germinare a semințelor, fiind transportată către vârfurile de creștere ale buruienilor. Produsul acționează împotriva germinării și răsăririi buruienilor problemă, cum este costreiul din sămânță (Sorghum halepense), iarba bărboasă (Echinochloa cruss-galli), meișor (Digitaria sanguinalis), mohor (Setaria spp.), precum și unele dicotiledonate: spanac sălbatic (Chenopodium album), știr sălbatic (Amaranthus retroflexus), zămoșița (Hibiscus trionum) etc.

Doza erbicidului BASAR variază între 1 și 1,5 l/ha și se stabilește în funcție de speciile prezente în sezonul anterior (în special dacă nu s-a realizat rotația culturilor), gradul de îmburuienare, precum și de cantitatea de humus a solei.

Pentru o eficacitate sporită a tratamentului și o rezistență mai bună la spălare, se recomandă utilizarea erbicidelor împreună cu un adjuvant pe bază de ulei vegetal, cum este DRILL.

În timpul erbicidării sau imediat după aceea, în funcție de substanțele active utilizate, cultura de floarea-soarelui poate fi supusă riscului de apariție a fitotoxicității. În acest caz, utilizarea biostimulatorului organic, 100% natural, AMALGEROL ESSENCE, ajută plantele să își recapete rapid vitalitatea după stresul chimic provocat de erbicid. În plus, acționează ca un adjuvant, potențând efectul erbicidului asupra buruienilor. Având la bază un cocktail de substanțe benefice: extract din plante alpine, aminoacizi, antioxidanți, alginat, fitohormoni din plante, azot, potasiu și carbon organic, biostimulatorul AMALGEROL ESSENCE întărește sistemul imunitar al plantelor, susține dezvoltarea radiculară și sporește capacitatea plantelor de a se recupera mai rapid după perioadele de stres. Totodată, biostimulatorul ajută la refacerea structurii solului, activarea vieții microbiene și refacerea conținutului de humus.

Fertilizarea la floarea-soarelui. Culturi bine aprovizionate cu nutrienți, pentru producții de excepție

Carențele de micro și macronutrienți pot surveni atunci când aceste elemente minerale nu sunt disponibile în sol, dar și atunci când plantele sunt la începutul dezvoltării și nu au rădăcinile suficient de bine formate pentru a prelua nutrienții din sol sau atunci când condițiile de mediu fac ca absorbția să fie redusă. Cele mai des întâlnite situații limitative sunt perioadele reci și cele de secetă, dar acest fenomen survine și în cazul unei valori a pH-ului nepotrivită pentru asimilare sau în cazul perioadelor de stres. Fertilizarea foliară reprezintă o modalitate sigură de aprovizionare a culturilor, ce depinde mai puțin de condițiile de mediu. Dacă vorbim despre produsele din gama WUXAL, acestea conțin adjuvanți ce cresc absorbția, chiar și în condiții mai puțin favorabile. Spre exemplu, umectanții fac ca depozitele de substanță uscată să se reactiveze în cazul apariției unor surse de umiditate, cum sunt picăturile de apă sau roua.

Fertilizantul foliar WUXAL BORON PLUS – sursă de bor, fosfor și micronutrienți chelatați pentru culturile de floarea soarelui

Fertilizantul foliar WUXAL BORON PLUS oferă culturii de floarea-soarelui atât o cantitate ridicată de bor, cât și alți nutrienți importanți pentru procesele de dezvoltare a plantelor: azotul, fosforul și microelementele (fier, cupru, mangan, zinc, molibden), chelatate pentru o aplicare sigură.

La culturile de floarea-soarelui, borul este un nutrient foarte important, deoarece contribuie la buna desfășurare a proceselor legate de fecundare și legare: contribuie la dezvoltarea tubului de polen, precum și la scăderea numărului de achene (semințe) sterile, evitându-se aspectul șiștav al calatidiului. Carența de fosfor – în cazul căreia fertilizantul WUXAL Boron Plus are de asemenea rezultate foarte bune – afectează frunzele, care capătă o culoare violacee, și încetinește dezvoltarea generală a plantei. Aplicarea acestui fertilizant foliar garantează resursele de fosfat necesare, aspect foarte important mai ales în primăverile reci și în perioadele secetoase.

Fertilizantul WUXAL Boron Plus se remarcă printr-o formulare de excepție:

  • Borul din WUXAL Boron Plus are un grad de absorbție mai mare decât a celor din produsele conținând carbonați sau sulfați, care sunt mai greu de absorbit.
  • Borul din WUXAL Boron Plus prezintă o disponibilitate mai bună decât cel provenit din boretanolamină deoarece sursa este acidul boric, un acid organic slab. De asemenea, borul din WUXAL Boron Plus are un grad de absorbție mai ridicat și comparativ cu produsele pe bază de carbonați sau sulfați, ce pătrund mai greu prin frunză.
  • WUXAL Boron Plus conține adjuvantul Xtra Uptake, ce conduce la o absorbție ridicată a borului, precum și a celorlalte substanțe din acest fertilizant foliar.

Adjuvanții specifici gamei WUXAL conferă o bună rezistență a produsului WUXAL BORON PLUS la precipitații și o aderență excelentă.

Fertilizantul foliar WUXAL MANGAN - Suspensie cu concentrație foarte mare de mangan

Fertilizantul foliar WUXAL Mangan se prezintă sub formă de suspensie și are un conținut ridicat de mangan chelatat 100% cu EDTA, azot și sulf, pentru o absorbție ridicată a elementelor utile. Acest produs prezintă gama completă de adjuvanți specifici produselor WUXAL, dintre care un rol important îl are agentul de chelatare, ce face ca micronutrienții să nu reacționeze cu substanțele de tratare din amestec, menținând stabilitatea amestecului.

La floarea - soarelui, aportul de mangan din WUXAL Mangan este important pentru fotosinteză și pentru calitatea frunzei în general, aprovizionarea corespunzătoare conducând la o asimilare optimă a substanțelor utile și la obținerea unor recolte de calitate.

Fertilizant foliar WUXAL Multimicro – concentrație ridicată de microelemente

Fertilizantul foliar WUXAL Multimicro este un fertilizant lichid foarte concentrat în microelemente, cu certificare pentru agricultura ecologică. De asemenea, acest produs conține sulf și magneziu, pentru o bună asimilare a micronutrienților. 

Beneficii:

  • Previne și tratează rapid deficiența de microelemente.
  • Reprezintă o măsură sigură de aprovizionare a culturilor de floarea-soarelui cu micronutrienții necesari, chiar și în perioadele puțin favorabile absorbției radiculare (secetă, frig, băltiri etc.).
  • Oferă o nutriție echilibrată și completă culturii de floarea-soarelui.

Datorită formulării avansate, aplicarea WUXAL Multimicro este sigură pentru cultură. În plus, produsul poate fi utilizat și în culturile ecologice.

Fertilizant starter microgranulat PANNON STARTER – start rapid și dezvoltare optimă în vegetație

Cultura de floarea-soarelui are nevoie de susținere suplimentară, pentru o germinație rapidă și răsărire uniformă. Aplicarea ultralocalizată a fertilizantului starter microgranulat Pannon Starter formează o bulă de nutriție în jurul seminței, care ajută la eliminarea carențelor induse în primele faze de vegetație și asigură o utilizare optimă a nutrienților din sol. Pannon Starter se prezintă sub formă de granule omogene, cu granulație fină (0,4 – 0,6 mm), care, datorită unei distribuții optime în brazdă, asigură multiple puncte de contact cu sămânța. Aceasta poate utiliza aproape 100% din substanțele utile din compoziția produsului. Drept urmare, tinerele plante formează un sistem radicular puternic, capabil să exploreze un volum mai mare de sol.

Îngrășămintele lichide din gama WUXAL, pe bază de aminoacizi – beneficii multiple pentru cultura de floarea-soarelui

Îngrășămintele lichide Wuxal Amino și Wuxal Aminoplant sunt utile culturii de floarea-soarelui datorită conținutului bogat în nutrienți de origine naturală și cantității ridicate de aminoacizi, fiind potrivite atât pentru tehnologia convențională, cât și pentru cea ecologică. Datorită programului “Farm to fork”, și în România, tot mai multe ferme se orientează către agricultura organică.

WUXAL AMINO – îngrășământ lichid pe bază de azot organic și aminoacizi

Aplicat la floarea-soarelui, îngrășământul lichid WUXAL AMINO, ajută plantele să își reia rapid procesele de creștere după o perioadă de stres biotic sau abiotic. Produsul are și efect repelent împotriva animalelor, fără a prezenta un profil toxicologic față de acestea. Aplicat în doză de 2-3 l/ha, de la fenofaza de 4 frunze, până la cea de 10 frunze, WUXAL AMINO activează metabolismul enzimelor, îmbunătățește producerea clorofilei și întărește sistemul imunitar al plantei.

WUXAL AMINO prezintă un nivel foarte ridicat al unora dintre aminoacizii esențiali plantelor: alanină, glicină, prolină și serină.  Datorită acestora, plantele de floarea-soarelui vor avea o rezistență mai ridicată la stres, iar producția obținută va fi mai mare, de calitate superioară.

WUXAL AMINOPLANT – NPK de origine vegetală și aminoacizi

Îngrășământul lichid WUXAL AMINOPLANT prezintă, pe lângă NPK de natură organică, și un conținut bogat în aminoacizi esențiali culturii de floarea-soarelui, în special aminoacidul Gama Aminobutiric (GABA), care are un rol major în dezvoltarea tubului polenic (îmbunătățește legarea) și în stimularea sistemului imunitar al plantelor împotriva stresului biotic. Aplicat între stadiile 2 – 8 frunze la floarea-soarelui, susține plantele să dezvolte un sistem radicular puternic și să reziste, astfel, mai bine în perioadele cu stres termic și hidric.

Biostimulatorul ALGA300 – pentru producții de calitate la floarea-soarelui

Ca și ALGA600, biostimulatorul ALGA300 este omologat pentru agricultura organică, putând fi utilizat cu succes și în cea convențională.  ALGA300 are la bază un extract din alge marine Sargassum spp., obținut printr-o metodă avansată (hidroliza bienzimatică) din materie primă de cea mai bună calitate, având grijă ca produsul final să fie unul dinamic și foarte concentrat.

ALGA300 conține două tehnologii patentate, de ultimă generație: ALGENE, care stimulează activitatea fiziologică a plantelor și KELMOST, care asigură plantelor de floarea-soarelui transferul de toleranță ridicată la situații de stres (secetă, arșiță).

La floarea-soarelui, ALGA300 se aplică de la stadiul de 6 frunze până la apariția butonului floral, ajutând plantele să treacă mai ușor peste perioadele dificile (secetă, îngheț, băltire) și reducând riscul de nefecundare sau avortare a florilor. Totodată, ALGA300 crește conținutul de clorofilă din frunze, asigurând un stay-green prelungit și contribuie la o umplere mai bună a semințelor de floarea-soarelui.

Produsele dedicate culturii de floarea-soarelui sunt într-un număr mult mai ridicat în portofoliul nostru. Noi am prezentat aici doar o mică parte dintre acestea. De aceea, pentru a vă asigura că alegeți produsele potrivite fermei și culturii dumneavoastră, nu ezitați să ne contactați pe www.kwizda-agro.ro sau să ne scrieți pe Facebook I Kwizda Agro Romania.

Referințe dăunători

Pătarea brună și frângerea tulpinilor la floarea soarelui

Phomopsis helianthi

Putregaiul alb floarea soarelui

Sclerotinia sclerotiorum

Putregaiul cenușiu al florii soarelui

Botrytis cinerea

Buha semănăturilor

Agrotis segetum

Viermele sârmă

Agriotes spp.

Carență de bor floarea soarelui

Spanac sălbatic

Chenopodium album

Pirul târâtor

Agropiron repens

Meișor

Digitaria sanguinalis

Iarba bărboasă

Echinochloa crus-galli

Mohor

Setaria glauca

Costrei

Sorghum halepense

Ai nevoie de consultanță de specialitate?