Publicat în Creșterea productivității

Borul este responsabil pentru echilibrul nutritiv al calciului în plante și este un component important al pereților celulari. La rapiță, carența de bor se manifestă prin stoparea vârfurilor de creștere sau a extremităților (vârful rădăcinilor, muguri, frunze tinere), deformarea organelor și brunificarea frunzelor. La floarea-soarelui, fecundarea este incompletă, producând semințe șiștave, iar tulpina este despicată și se sfărâmă sub capitul (de multe ori deformat). În cazurile cu deficiență severă, tulpina se frânge, iar capitulul se desprinde și cade înainte de maturitate.

Borul este un microelement foarte important pentru anumite culturi, cum sunt rapița și floarea-soarelui, fiind direct implicat în procesele de dezvoltare a tubului de polen, precum și în cele de polenizare și germinare. De aceea, alegerea fertilizantului pe bază de bor trebuie să pornească de la două raționamente precise: borul să se regăsească în cantitate suficientă în produs și, mai ales, să se afle într-o formă cât mai ușor de absorbit de către plante.

Care sunt beneficiile aplicării borului la culturile de floarea-soarelui și rapiță?

Cele mai importante au fost deja subliniate: borul optimizează înflorirea, polenizarea și umplerea bobului. În plus, la floarea-soarelui s-a constatat o scădere a procentajului de achene sterile în cazul bunei aprovizionări cu bor. Borul aplicat în cantități corespunzătoare nu influențează pozitiv doar cantitatea recoltei, ci și calitatea acesteia, deoarece contribuie la creșterea conținutului de ulei.

De asemenea, borul este implicat în transportul zahărului în plantă, având importanță semnificativă în ceea ce privește toleranța la stres și la dezvoltarea rădăcinilor, cu impact asupra dezvoltării globale a plantelor. Fertilizantul foliar WUXAL® Boron Plus reprezintă și sursă de macronutrienți (azot și fosfor), acest produs contribuind la o evoluție foarte bună a culturilor prin nutriția complexă pe care o oferă. 

Mai mult, borul este responsabil pentru echilibrul nutritiv al calciului în plante și este un component important al pereților celulari. La rapiță, carența de bor se manifestă prin stoparea vârfurilor de creștere sau a extremităților (vârful rădăcinilor, muguri, frunze tinere), deformarea organelor și brunificarea frunzelor. La floarea-soarelui, fecundarea este incompletă, producând semințe șiștave, iar tulpina este despicată și se sfărâmă sub capitul (de multe ori deformat). În cazurile cu deficiență severă, tulpina se frânge, iar capitulul se desprinde și cade înainte de maturitate.

WUXAL® Boron Plus. Bor în cea mai bună formă

Pe lângă cantitatea de bor ce corespunde necesităților manifestate de plantele oleaginoase, WUXAL® Boron Plus mai are o caracteristică importantă: borul din acest produs provine din acid boric, ceea ce înseamnă că poate fi absorbit cu mare ușurință de către floarea-soarelui și rapiță. Calitatea aceasta derivă din particularitățile chimice: borul din acidul boric este mai ușor de folosit decât cel din produsele pe bază de boretanolamină, datorită masei molare mai mici  (61,83 g/mol la acid boric, față de 122,91 g/mol la boretanolamină) și datorită faptului că boretanolamina este o sare cu catenele mai lungi.

WUXAL® Boron Plus prezintă avantaje certe față de alte formulări ale borului, cum sunt cele pe bază de carbonați sau sulfați, care pătrund mai greu prin cuticula frunzei, fiind unul dintre puținele produse pe bază de acid boric de pe piață.

Beneficiile formulării pe bază de acid boric

1. pH-ul soluției de tratare se menține aproape neutru

Spre deosebire de produsele pe bază de boretanolamină, care cresc valoarea pH-ului la 8 sau 10, fertilizantul foliar WUXAL® Boron Plus menține această valoare aproape de 7. Această calitate se datorează adjuvanților specifici produselor din gama WUXAL, dar și conținutului de acid boric. De ce este importantă menținerea pH-ului? Pentru că la o valoare prea ridicată scade acțiunea pesticidelor, cum ar fi piretroidele, al căror efect poate fi de-a dreptul anulat. De asemenea, absorbția nutrienților se realizează optim la un nivel al pH-ului aproape de valoarea neutră.

2. Asimiliarea foarte bună a microelementelor

Unul dintre cei mai importanți adjuvanți din WUXAL® Boron Plus este Xtra Uptake, un surfactant de foarte bună calitate, care modifică tensiunea superficială a picăturilor, făcând să sporească suprafața foliară acoperită cu substanță de tratare. În acest mod, absorbția compușilor benefici (nutrienți și substanțe active din pesticide) este intensificată.

O altă cauză ce determină asimilarea foarte bună a micronutrienților este suprachelatarea acestora. Includerea agenților de chelatare în compoziția WUXAL® Boron Plus determină o aplicare sigură: riscul de apariție a sedimentelor în urma reacțiilor dintre produsele de tratare este scăzut. Astfel, scade și probabilitatea de blocare a echipamentelor de tratare. Prin suprachelatare, nutrienții rămân disponibili pentru plante, iar randamentul aplicării pesticidelor crește.  

Referințe dăunători

Carență de bor rapiță

Carență de bor floarea soarelui

Ai nevoie de consultanță de specialitate?