Publicat în Bio

Având în vedere persistența pesticidelor în mediu, este necesar să combinăm utilizarea acestora sau chiar să le suplinim, pe cât posibil, cu produse cât mai naturale și mai ușor de descompus sau de transformat, eventual, în substanțe utile pentru viitoarele culturi.

La nivelul întregului mapamond, se constată fenomene meteo neobișnuite, poluarea solului, a apelor și a atmosferei, precum și dispariția a numeroase specii de animale. Specialiștii consideră că transformările radicale prin care trece natura de pe Terra se datorează și activității agricole umane. Deși impactul propriu-zis al agriculturii în aceste schimbări nu a fost determinat exact, este limpede că se impun măsuri pentru limitarea daunelor pe care noi, oamenii, le producem involuntar.

În continuare, vom vorbi, pe scurt, despre pesticide și despre influența acestora asupra mediului înconjurător. Să amintim de la început că suntem peste 7,5 miliarde de oameni, cu nevoi de hrană din cele mai diverse. Deci, sunt pesticidele necesare? Bineînțeles. Dar... în ce măsură?

Pesticidele și mediul: avantaje și dezavantaje

Pesticidele sunt substanțe chimice organice și sintetice utilizate pentru combaterea buruienilor (din câmpuri, terenuri virane, parcuri etc.), a dăunătorilor (insecte, acarieni, nematozi, rozătoare etc.), precum și a unor organisme ce provoacă pagube și boli (ciuperci, eucariote etc.)

Desigur, de eficiența acestor produse depind productivitatea și calitatea recoltei, iar, uneori, chiar și supraviețuirea culturii. Însă, în general, pesticidele pot avea impact asupra calității solului și a mediului. Solul poate filtra, tampona (în sensul de reglare a pH-ului) sau degrada pesticidele ajunse în componența sa, având rol detoxifiant. Totuși, atunci când pesticidele se găsesc sau se descompun în forme biodisponibile, pot genera influențe nefavorabile asupra sănătății diverselor specii de animale sau a oamenilor. De asemenea, din sol, pesticidele pot ajunge în ape sau în pânza freatică, fapt ce le amplifică efectele neplăcute.

În general, pesticidele ar trebui să aibă capacitatea de a persista la locul aplicării doar atât cât este necesar pentru a-și face efectul, iar apoi să se transforme în compuși inofensivi, prin 3 procese care se petrec în sol:

  • degradare biologică, realizată de microorganisme;
  • degradare chimică (reacție cu diverse substanțe din sol);
  • degradare fotochimică (produsă de ultraviolete sau de lumina din spectrul vizibil).

Totodată, pesticidele ajunse în sol sunt influențate de capacitatea plantelor de a le absorbi, precum și de fenomenele de levigare și de volatilizare. Dacă pesticidele părăsesc zona vizată de tratament (prin vânt, apă sau levigare), atunci sunt considerate poluante. În general, procesele de degradare din sol reduc toxicitatea produselor aplicate inițial; cu toate acestea, unele pesticide se descompun în substanțe mai nocive decât substanța inițială. De aceea, având în vedere persistența pesticidelor în mediu, este necesar să combinăm utilizarea acestora sau chiar să le suplinim, pe cât posibil, cu produse cât mai naturale și mai ușor de descompus sau de transformat, eventual, în substanțe utile pentru viitoarele culturi. Și chiar dacă nu pot fi reutilizate, putem diminua impactul nefavorabil al substanțelor folosite asupra mediului și a vieții noastre!

Ai nevoie de consultanță de specialitate?