Publicat în Reducerea stresului

Strategia pentru o livadă productivă – fie că este vorba despre o cultură bio sau de una convențională – nu poate ocoli fertilizarea foliară cu bor, esențial pentru legarea fructelor, într-o formă 100% asimilabilă, cum este cazul WUXAL BORON PLUS. De asemenea, pentru specificul climatic al țării noastre, aplicarea biostimulatorului WUXAL ASCOFOL este foarte importantă, deoarece ajută pomii să facă mai bine față efectelor stresului și să se regenereze după perioadele reci sau accidentele climatice (ex.: înghețuri și ninsori târzii, grindină) din primăvară. 

Primăvara vine cu doi factori de risc pentru livezi: deficiența de microelemente și stresul termic sau accidentele climatice. Mixul dintre WUXAL BORON PLUS și WUXAL ASCOFOL răspunde cerințelor pomilor fructiferi specifice acestui anotimp.

Strategia pentru o livadă productivă – fie că este vorba despre o cultură bio sau de una convențională – nu poate ocoli fertilizarea foliară cu bor, esențial pentru legarea fructelor, într-o formă 100% asimilabilă, cum este cazul WUXAL BORON PLUS. De asemenea, pentru specificul climatic al țării noastre, aplicarea biostimulatorului WUXAL ASCOFOL este foarte importantă, deoarece ajută pomii să facă mai bine față efectelor stresului și să se regenereze după perioadele reci sau accidentele climatice (ex.: înghețuri și ninsori târzii, grindină) din primăvară.

Utilizarea fungicidului FLOWBRIX, împreună cu biostimulatorul WUXAL Ascofol, ajută la cicatrizarea rănilor pomilor în urma accidentelor climatice și igienizează plantația pomicolă.

De ce este important să nu permitem apariția deficienței de bor în livadă?

Înainte de înflorire, pomii trebuie pregătiți prin aplicarea unei cantități suficiente de bor. Borul este un component al pereților celulari și este implicat în stabilirea echilibrului calciului în plante. Se știe că țesuturile vegetale au nevoie de calciu pentru creșterea în dimensiuni și pentru a prezenta o rezistență crescută. De asemenea, în cazul insuficientei aprovizionări cu bor, se pot observa anomalii în dezvoltarea și funcționalitatea frunzelor. În plus, lipsa borului afectează dezvoltarea tuburilor de polen și germinarea polenului, cu implicații directe asupra fecundării și producției. De asemenea, deficiența de bor blochează transportul zahărului de la frunze către fructe, ceea ce va duce la scăderea calității fructelor.

Cum protejăm livezile de stresul termic din primăvară?

În primăvară, principala amenințare pentru livezi este reprezentată de temperaturile scăzute, mai ales cele ce se înregistrează la înflorire sau în preajma acesteia.

Gradul în care vor fi afectate fructele depinde de o serie de factori, cum ar fi stadiul de dezvoltare al florilor, temperatura atinsă și durata intervalului de timp în care s-a înregistrat valoarea respectivă. De asemenea, temperaturile din zilele premergătoare perioadei critice, precum și starea generală de sănătate a plantei sunt alte aspecte ce determină pierderea sau menținerea fructelor. De aceea, aplicarea biostimulatorului WUXAL Ascofol preventiv sau imediat după producerea accidentului climatic reprezintă o soluție pentru limitarea pagubelor în cazul temperaturilor scăzute.

Ce măsuri sunt indicate în cazul unui accident climatic?

Accident climatic la cireș
Accident climatic la cireș
  1. Evitarea fertilizării excesive cu azot, deoarece va conduce la o creștere puternică a lăstarilor, în cazul în care s-a înregistrat o cădere a fructelor.
  2. Monitorizarea plantelor, deoarece țesuturile afectate pot deveni gazde pentru ciuperci și alți patogeni generatori de boli, cu deteriorarea stării de sănătate a livezii.
  3. Aplicarea WUXAL Ascofol. Acest biostimulator poate mări rezistența bobocilor florali și a florilor în perioadele de temperaturi scăzute (dar nu geroase).

În plus, WUXAL Ascofol susține polenizarea, chiar și în condiții de la fluctuații mari și bruște de temperatură zi-noapte sau de la o zi la alta. Substanțele conținute ajută la refacerea țesuturilor afectate de frig (dar și de grindină) și cresc imunitatea naturală a plantelor și capacitatea de luptă cu agenții patogeni.

WUXAL ASCOFOL - Moment flexibil de aplicare

Chiar și dacă nu trebuie contracarate efectele stresului, WUXAL Ascofol este benefic pentru livezi în mai multe situații:

  1. Înainte de înflorire, la speciile semințoase – pentru că în această perioadă se înregistrează adesea temperaturi scăzute, aplicarea fertilizantului foliar WUXAL Ascofol poate mări rezistența bobocilor și a florilor deschise la frig, întrucât induce rezistența țesuturilor la factorii climatici nefavorabili.
  2. La înflorire. Dacă polenizarea este realizată defectuos, fie nu mai apar fructe, fie acestea au aspect diform, dificil de comercializat. WUXAL Ascofol, datorită compoziției cu extract de alge, bor și alte microelemente, acționează tocmai în sensul prevenirii eventualelor deficiențe.
  3. După scuturatul petalelor și când fructul este cât aluna. Datorită substanțelor provenite din alge (citochinine, auxine, gibereline, betaine) și microlementelor (bor, mangan, zinc), WUXAL Ascofol îmbunătățește diviziunea celulară. De asemenea, elongația la nivel celular va fi redusă, mărind rezistența fructelor la factorii externi. La speciile de sâmburoase, după formarea fructelor, aplicarea duce la o uniformizare a lăstarilor în plantație.

La ambele specii (semințoase și sâmburoase), WUXAL Ascofol se poate aplica înainte de înflorit pentru obținerea unui număr mare de fructe și îmbunătățirea aspectului comercial. Borul din produs este important pentru procesele generative ale plantei, susținând procesul de fecundare a florilor și a fructelor.

WUXAL Ascofol poate fi aplicat și pe floare deschisă, întrucât prezintă un profil toxicologic redus, și oferă o fereastră foarte mare de aplicare, utilă pentru livezile cu mai multe specii de pomi.

Bor 100% asimilabil. Cum?

Fertilizantul foliar WUXAL Boron Plus oferă pomilor o cantitate ridicată de bor, dar și alți nutrienți importanți: azotul, fosforul și microelemente (fier, cupru, mangan, zinc, molibden), fiind recomandat plantațiilor de pomi fructiferi în care deficiența de bor apare foarte des împreună cu deficiențe „ascunse” ale altor micronutrienți.

Elementul diferențiator al produsului îl reprezintă sursa de bor, respectiv acidul boric, care duce la o asimilare completă a elementului de către plantă. Borul din acid boric prezintă o disponibilitate mai mare decât cel provenit din boretanolamină, deoarece sursa o reprezintă un acid organic slab, care menține o valoare optimă a pH-ului amestecului de tratare (pH 6,5), astfel încât potențează eficacitatea pesticidelor. În schimb, produsele pe bază de boretanolamină cresc valoarea pH-ului din soluția de tratare peste 8, o valoare care reduce eficiența produselor de protecție a plantelor.

Deficiență de bor la căpșuni
Deficiență de bor la căpșuni

WUXAL BORON PLUS – beneficii specifice în livezi

Borul din WUXAL Boron Plus prezintă un grad de absorbție mai ridicat chiar și comparativ cu produsele pe bază de carbonați sau sulfați, care pătrund mai greu prin frunză. De asemenea, atât masa molară mică, cât și conținutul adițional de azot și fosfor, favorizează o mai bună absorbție de către plantă a produsului, care garantează aportul de fosfat prin frunză și în condiții nefavorabile (primăveri reci sau perioade secetoase). Produsul poate fi aplicat cu apă cu duritatea de până la 40° dH (grade de apă dură).

Deficiență de bor la păr
Deficiență de bor la păr

Tehnologia Xtra Uptake din WUXAL Boron Plus facilitează o absorbție mai rapidă a nutrienților (mai ales în condiții de stres), crește suprafața de contact a fertilizantului cu planta și mărește coeficientul de utilizare a nutrienților, chiar și la plantele cu frunze greu penetrabile. Din acest motiv, aplicarea produsului împreună cu WUXAL Ascofol determină o regenerare rapidă în urma accidentelor climatice și favorizează diviziunea celulară, susținând continuarea proceselor generative ale plantelor. Efectul aplicării combinate ale produselor sporește rezistența pomilor la factorii de stres și le facilitează acestora un aport optim de bor.

Momentele optime pentru tratamentele foliare cu WUXAL Boron Plus sunt două, atât la speciile semințoase, cât și la cele sâmburoase, mai exact unul înainte de înflorit și celălalt după recoltare.

Ai nevoie de consultanță de specialitate?