Publicat în Reducerea stresului

Aplicat imediat după un accident climatic, biostimulatorul WUXAL® ASCOFOL contribuie la refacerea țesuturilor vătămate, mărește rezistența bobocilor și a florilor deschise la temperaturi mai scăzute (dar nu geroase). Datorită conținutului suplimentar de bor, sprijină polenizarea la fluctuații mari și bruște de temperatură, susține dezvoltarea tubului polinic, îmbunătățind calitatea polenului, drept urmare, influențează pozitiv fecundarea și fructificarea propriu-zisă. La rapiță și floarea-soarelui, aceasta înseamnă obținerea unei cantități ridicate de semințe, cu MMB de nivel superior și un conținut ridicat de ulei, de calitate foarte bună

Culturile oleaginoase au condus țara noastră pe un loc fruntaș în UE; astfel, la rapiță am devansat nivelul exporturilor celorlalte țări membre, iar la floarea-soarelui am fost principalul producător în comunitate. Sunt două culturi cu miză mare, care presupun eforturi concentrate din partea fermierilor, mai ales că depind, în mare parte, de condițiile meteo.

Seceta pedologică din sud și est, precum și accidentele climatice (grindină, zăpezi târzii, furtuni), tot mai frecvente în perioada martie – mai, afectează semnificativ culturile aflate în plină dezvoltare vegetativă (cum este rapița) sau pe cele nou înființate (floarea-soarelui). Pe lângă distrugerile provocate în câmp, leziunile formate pe organele plantelor sunt la fel de problematice, deoarece devin porți de intrare pentru dăunători și agenți patogeni. În acest sens, microelementele au rol în îmbunătățirea imunității plantelor și în creșterea toleranței acestora la anumite tipuri de stres, precum și în echilibrarea aportului nutritiv necesar plantelor. În completarea lor, extractul din alge marine susține recuperarea rapidă a culturii după un stres abiotic și potențează eficacitatea tratamentelor fitosanitare.

Rapița de toamnă după un episod cu grindină
Rapița de toamnă după un episod cu grindină 

Extractul de alge din WUXAL® ASCOFOL, secretul unui biostimulator de top

WUXAL ASCOFOL este un biostimulator de înaltă clasă, cu conținut bogat în bor și alte microelemente (Mn, Zn), în plus față de extractul înalt calitativ din algele Ascophyllum nodosum. Produsul susține dezvoltarea plantelor în condiții de stres fiziologic și stimulează răspunsul lor imun în fața atacului patogenilor. Efectele benefice ale Ascophyllum nodosum asupra plantelor oleaginoase au fost demonstrate în repetate rânduri, această specie de alge fiind cea mai analizată la momentul actual, deoarece reprezintă o soluție sustenabilă în condiții dificile.

De exemplu, studiile au demonstrat capacitatea extractului de Ascophyllum nodosum de a îmbunătăți preluarea și asimilarea azotului și sulfului în planta de rapiță, ajutând la dezvoltarea sistemului radicular și la impulsionarea vârfurilor de creștere. Potențialul Ascophyllum nodosum de a susține evoluția plantelor se datorează conținutului ridicat de fitohormoni (auxine, citochinine, gibereline, acid abscisic, etilenă etc.) prezenți, în mod natural, în structura algelor.

Algele Ascophyllum nodosum populează ecosistemele marine din regiunile cu climă temperată din Europa și Nordul Americii, reprezentând o sursă consistentă de substanțe nutritive și compuși bioactivi (acid alginic, alginat, fucoidan, polifenoli, carotenoizi etc). Atunci când aceste organisme macroscopice coexistă în zonele de maree și sunt supuse curenților puternici, ele trebuie să facă față constant unor condiții extrem de agresive. Astfel, algele produc compuși anti-stres, esențiali pentru supraviețuire, caracteristică pe care o transferă plantelor de cultură. Drept urmare, acestea vor înregistra o rezistență superioară la stresul abiotic (secetă, variații de temperatură, îngheț, salinitate), iar leziunile provocate de factorii mecanici (grindină, vânt) asupra țesuturilor vegetale se vor regenera mai rapid.

Algele Ascophyllum nodosum
Algele Ascophyllum nodosum

Cum ajută WUXAL® ASCOFOL  plantele de rapiță după un accident climatic

Aplicat imediat după un accident climatic, biostimulatorul WUXAL® ASCOFOL contribuie la refacerea țesuturilor vătămate, mărește rezistența bobocilor și a florilor deschise la temperaturi mai scăzute (dar nu geroase). Datorită conținutului suplimentar de bor, sprijină polenizarea la fluctuații mari și bruște de temperatură, susține dezvoltarea tubului polinic, îmbunătățind calitatea polenului, drept urmare, influențează pozitiv fecundarea și fructificarea propriu-zisă. La rapiță și floarea-soarelui, aceasta înseamnă obținerea unei cantități ridicate de semințe, cu MMB de nivel superior și un conținut ridicat de ulei, de calitate foarte bună. Toate acestea fac din WUXAL® ASCOFOL un produs complex, care poate fi utilizat atât în programul tehnologic convențional, cât și în agricultura ecologică (certificat conform Reg. UE 848/2018).

La ambele culturi, WUXAL® ASCOFOL este recomandat în doză de 2-2,5 l/ha. La rapiță, se aplică la începutul apariției inflorescențelor. La floarea-soarelui, se aplică la apariția calatidiului.

Ai nevoie de consultanță de specialitate?