Publicat în Reducerea stresului

Caracteristicile benefice ale extractului din algele Ascophyllum nodosum (peste 62% materie proaspătă) prezent în biostimulatorul WUXAL ASCOFOL, ajută culturile de legume să se refacă în timp scurt după perioade nefavorabile inopinate, cum sunt înghețuri sau zăpezi târzii primăvara, răni provocate de grindină sau traversarea unor perioade cu fluctuații mari și bruște de temperatură zi-noapte sau de la o zi la alta. Studiile de specialitate arată că extractul din algele Ascophyllum nodosum îmbunătățește activitatea pesticidelor și induce rezistența plantelor la boli fungice. Substanțele conținute ajută la refacerea țesuturilor afectate de frig (dar și de grindină), cresc imunitatea naturală a plantelor și capacitatea lor de luptă cu agenții patogeni.

Din experiență, știm că primăvara nu aduce doar vreme frumoasă și că oricând ne putem aștepta la grindină, ninsori, înghețuri târzii sau perioade cu stres hidric prelungit. De exemplu, în ultimii ani, fenomenul denumit în limbaj popular „zăpada mieilor” nu ne-a mai luat prin surprindere.

Tomate afectate de îngheț, ninsoare
Tomate afectate de îngheț, ninsoare

Strategia pentru depășirea momentelor de stres include produse complexe, care să conțină atât nutrienți esențiali, cum este borul, precum și alte elemente care ajută la refacerea echilibrului fiziologic al plantelor, astfel încât acestea să își poată relua rapid dezvoltarea vegetativă în parametri normali.

Algele marine – susținere din surse naturale pentru legume

Practicile agricole moderne includ utilizarea algelor marine, datorită beneficiilor concrete pe care aceste stimulente naturale le aduc în culturi, implicit în cele de legume, indiferent că fac parte din segmentul bio sau din cel convențional.

Algele marine Ascophyllum nodosum au fost selectate de cercetători atât datorită conținutului nutritiv ridicat (printre acestea: citochinine, auxine, gibereline, betaine), cât și datorită toleranței native la stresul prelungit. Originare din apele Oceanului Atlantic, sunt expuse în mediul lor natural unor condiții climatice foarte variate de la sezon la sezon, cu diferențe mari de temperatură, o salinitate ridicată și acțiune puternică a curenților oceanici. Condiția esențială este ca extractul de alge să păstreze aceste substanțe active ce fac posibil transferul de toleranță, condiție îndeplinită datorită metodei blânde de culegere și păstrării în stare proaspătă, neconservată.

Caracteristicile benefice ale extractului din algele Ascophyllum nodosum (peste 62% materie proaspătă) prezent în biostimulatorul WUXAL ASCOFOL, ajută culturile de legume să se refacă în timp scurt după perioade nefavorabile inopinate, cum sunt înghețuri sau zăpezi târzii primăvara, răni provocate de grindină sau traversarea unor perioade cu fluctuații mari și bruște de temperatură zi-noapte sau de la o zi la alta. Studiile de specialitate arată că extractul din algele Ascophyllum nodosum îmbunătățește activitatea pesticidelor și induce rezistența plantelor la boli fungice. Substanțele conținute ajută la refacerea țesuturilor afectate de frig (dar și de grindină), cresc imunitatea naturală a plantelor și capacitatea lor de luptă cu agenții patogeni.

Tomate afectate de ger
Tomate afectate de ger

WUXAL ASCOFOL – bor și microelemente pentru legume de calitate superioară

Biostimulatorul WUXAL ASCOFOL oferă culturilor de legume și un aport ridicat de bor, element esențial pentru buna funcționare a proceselor generative, deoarece acest microelement stimulează diviziunea celulară, ajută la dezvoltarea echilibrată a organelor plantelor, susține legarea și fecundarea, îmbunătățește producția și fertilitatea polenului și susține dezvoltarea tubului polinic. Astfel, plantele vor produce un număr mai mare de legume, care vor avea dimensiuni mai mari și o calitate superioară.

WUXAL Ascofol nu este doar o măsură de urgență în cazul unor situații solicitante asupra culturilor. Produsul previne deficitul de microelemente, implicate în diverse procese ce asigură buna dezvoltare a plantelor.

Conținutul de bor și microelemente (mangan, zinc) determină formarea de lăstari noi, precum și înflorirea ulterioară prin mărirea cantității de glucide din plante (la plantele cu flori: tomate, castraveți, dovlecel etc). Conținutul ridicat de micronutrienți ajută la formarea și coacerea mai timpurie a legumelor. Drept urmare, aplicarea biostimulatorului WUXAL Ascofol în culturile de legume va mări capacitatea acestora de a se adapta și de a-și modifica cerințele metabolice în corelație cu factorii de mediu.

WUXAL ASCOFOL – stres redus la transplantare și aplicare flexibilă

Aplicat foliar sau ca tratament de înrădăcinare, WUXAL Ascofol îmbunătățește calitatea răsadurilor și diminuează stresul survenit la transplantare.

Răsad de tomate degerat
Răsad de tomate degerat

Tehnologia Xtra Uptake din WUXAL Ascofol facilitează o absorbție mai rapidă a nutrienților (mai ales în condiții de stres), crește suprafața de contact a fertilizantului cu planta și mărește coeficientul de utilizare a nutrienților, chiar și la plantele cu frunze greu penetrabile.

WUXAL Ascofol poate fi aplicat și pe floare deschisă, întrucât prezintă un profil toxicologic redus.

Doze de aplicare WUXAL Ascofol la legume

  • La tomate, ardei, vinete, castraveți și dovlecei, se recomandă o primă aplicare în doză de 2,5 l/ha la apariția florilor, urmată de alte 3 aplicări cu aceeași doză, la intervale de 14 zile între ele.
  • La morcov și ceapă, se va efectua un prim tratament cu doza de 2,5 l/ha la două săptămâni după răsărire, urmate de două tratamente în timpul alungirii radiculare, cu interval de 14 zile între ele.
  • La brasicacee (varză, conopidă, broccoli), primul tratament cu doza de 3 l/ha va fi în fenofaza de 4-6 frunze, al doilea cu aceeași doză la 10-14 zile după primul tratament, iar ultimul (3 l/ha) la apariția inflorescenței.

Ai nevoie de consultanță de specialitate?