Publicat în Strategii de erbicidare

RAPSAN 500 SC este o soluție de bază în programul de control al buruienilor la rapiță. Se recomandă aplicarea în doză de 2 l/ha, preemergent după semănat, dar înainte de răsărire (BBCH 00 – BBCH 05) sau postemergent în stadiul de 1-2 frunze (BBCH 11 – BBCH 12), în funcție de gradul de îmburuienare și tipul de buruieni țintă. FITOFOP este total selectiv cu plantele de cultură și are eficacitate ridicată inclusiv împotriva costreiului din rizomi (Sorghum halepense), o monocotilă foarte dificil de combătut. Se aplică o singură dată pe sezon, în doză de 1 – 1,5 l/ha și un volum de soluție de 200 – 400 l/ha, în funcție de specie și de stadiul de vegetație. Nu se fac tratamente în perioadele cu precipitații sau vânt, pentru evitarea driftului.

În curând se dă startul pentru înființarea culturilor de rapiță 2024. După un an favorabil pentru această cultură în România, cu o producție pe care Comisia Europeană a estimat-o la 2,2 milioane tone, un loc fruntaș în UE la export și o suprafață cultivată de aproximativ 603 mii ha, există toate premisele ca, și în următorul sezon, rapița de toamnă să fie în atenția fermierilor.

Managementul buruienilor, ca parte integrată a lucrărilor agrotehnice de toamnă, este esențial pentru o cultură de rapiță profitabilă. Rapița de toamnă este predispusă la un grad mare de îmburuienare cu specii variate, în funcție de specificul pedo-climatic al solei. Prin utilizarea îngrășămintelor de sol și a fertilizanților în tehnologie, facilităm și accesul mai rapid al buruienilor la resurse nutritive.

O erbicidare defectuoasă sau întârziată poate conduce, în primul rând, la o concurență acerbă pentru resurse și alte pagube conexe: crearea unui mediu favorabil de dezvoltare pentru boli și dăunători sau obținerea unei producții cu un grad ridicat de impurități, cauzată de prezența unor semințe cu formă și dimensiune similară (ex. turița, Galium aparine), ce afectează calitatea recoltei și reduce profitabilitatea.

RAPSAN 500 SC – o forță împotriva dicotilelor la rapiță

Erbicid sistemic, RAPSAN 500 SC are omologare exclusivă pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale în cultura de rapiță, fiind foarte selectiv cu plantele de cultură. Eficacitatea produsului se datorează substanței active metazaclor (500 g/l), sub formă de suspensie concentrată (SC). Aceasta este preluată radicular și prin cotiledoane, blocând activitatea celulară a buruienilor. Este foarte eficient înainte de răsărire sau în primele fenofaze ale buruienilor, având efecte pe o durată îndelungată la sol, astfel încât asigură protecție culturii de rapiță și împotriva noilor valuri de îmburuienare.

RAPSAN 500 SC este o soluție de bază în programul de control al buruienilor la rapiță. Se recomandă aplicarea în doză de 2 l/ha, preemergent după semănat, dar înainte de răsărire (BBCH 00 – BBCH 05) sau postemergent în stadiul de 1-2 frunze (BBCH 11 – BBCH 12), în funcție de gradul de îmburuienare și tipul de buruieni țintă.

Lan de rapiță cu albăstrea (Centaurea cyanus) și mac roșu (Papaver rhoeas)

Lan de rapiță cu albăstrea (Centaurea cyanus) și mac roșu (Papaver rhoeas)

FITOFOP – erbicid sistemic împotriva monocotilelor anuale și perene

Erbicid graminicid sub formă de concentrat emulsionabil (EC), FITOFOP manifestă un mod de acțiune sistemic împotriva buruienilor monocotiledonate din cultura de rapiță, dar și de floarea-soarelui, soia, mazăre verde sau uscată și sfeclă de zahăr. Modul eficient de acțiune este datorat substanței active quizalofop – P – etil (50 g/l), care se absoarbe în plante la scurt timp după aplicare (cca o oră). Erbicidul este preluat foliar și translocat prin xilem și floem către mugurii subterani și către vârfurile de creștere ale buruienilor, distrugându-le țesuturile meristematice. Drept urmare, buruienile țintă devin clorotice în 9-10 zile de la tratament și, după aproximativ  20-25 zile, se usucă și mor.

FITOFOP este total selectiv cu plantele de cultură și are eficacitate ridicată inclusiv împotriva costreiului din rizomi (Sorghum halepense), o monocotilă foarte dificil de combătut. Se aplică o singură dată pe sezon, în doză de 1 – 1,5 l/ha și un volum de soluție de 200 – 400 l/ha, în funcție de specie și de stadiul de vegetație. Nu se fac tratamente în perioadele cu precipitații sau vânt, pentru evitarea driftului.

Pentru o retenție superioară a substanțelor erbicide pe frunze și o rezistență mai mare la spălare, adăugarea adjuvantului DRILL în mixul de tratare  este o alegere avantajoasă.

Referințe dăunători

Știr sălbatic

Amaranthus retroflexus

Traista ciobanului

Capsella bursa-pastoris

Spanac sălbatic

Chenopodium album

Macul roșu

Papaver rhoeas

Rocoina

Stellaria media

Ventrilica

Veronica persica

Coada vulpii

Alopecurus myosurides

Meișor

Digitaria sanguinalis

Iarba bărboasă

Echinochloa crus-galli

Mohor

Setaria glauca

Costrei

Sorghum halepense

Ai nevoie de consultanță de specialitate?