Publicat în Strategii de erbicidare

Erbicidul PROVALIA® se diferențiază de alte produse din piață prin faptul că manifestă un caracter foarte agresiv împotriva buruienilor, mai ales în stadii avansate de vegetație al acestora (creștere activă: 2-6 frunze). PROVALIA® prezintă o formulare de ultimă generație, a cărui acțiune se bazează pe combinația a 3 substanțe active sistemice, foarte performante: fluroxipir 135 g/l, tifensulfuron metil 30g/l și metsulfuron metil 5g/l.

Un studiu a arătat la un moment dat că România este printre țările europene cu cel mai mare risc privind infestarea terenurilor agricole cu buruieni, în țara noastră înregistrându-se aproximativ 100 de specii. O explicație ar putea fi că frecvența ridicată a acestor plante dăunătoare este cauzată de rezistența pe care unele specii agresive o manifestă la erbicidele cunoscute. În cazul cerealelor, de exemplu, o cultură predilectă pentru atacul buruienilor, fermierii români caută soluții de erbicidare tot mai eficiente, cu formulări complexe și capabile să rezolve situațiile specifice din teren.

Ca răspuns pozitiv la această cerință explicită, specialiștii KWIZDA Agro România propun partenerilor fermieri erbicidul PROVALIA®, care se diferențiază de alte produse din piață prin faptul că manifestă un caracter foarte agresiv împotriva buruienilor, mai ales în stadii avansate de vegetație al acestora (creștere activă: 2-6 frunze). PROVALIA® prezintă o formulare de ultimă generație, a cărui acțiune se bazează pe combinația a 3 substanțe active sistemice, foarte performante: fluroxipir 135 g/l, tifensulfuron metil 30g/l și metsulfuron metil 5g/l.

Infestare cu Veronica spp. în cultura de cereale
Infestare cu Veronica spp. în cultura de cereale

Fluroxipir este o auxină sintetică; acumularea acesteia în țesuturi perturbă dezvoltarea buruienilor, oprindu-le din creștere. Tifensulfuron - metil se absoarbe prin rădăcini și inhibă diviziunea celulară la nivelul lăstarilor și rădăcinilor tinere, stopând dezvoltarea buruienilor. Metsulfuron metil, din clasa erbicidelor sulfonilureice, se absoarbe foliar și radicular, afectând diviziunea celulară în meristemele de creștere, blocând evoluția buruienilor.

PROVALIA® - Recomandarea specialiștilor privind erbicidarea la cereale

Datorită modului de acțiune diferit al substanțelor active componente, riscul ca buruienile sensibile să dezvolte rezistență la acest produs este minim. Pe lângă efectul sinergic, utilizarea erbicidului PROVALIA® oferă și alte două avantaje majore. Produsul înglobează tehnologia inovatoare LQM®, care optimizează efectele tratamentului și crește durata de acțiune a produsului în cultură. Beneficiile oferite de această tehnologie sunt:

  • Concentrarea soluției pulverizate către suprafața foliară (reducerea driftului prin optimizarea dimensiunii picăturilor)
  • Îmbunătățirea retenției soluției pe frunze, o rată de acoperire mărită
  • Creșterea gradului de penetrare a soluției în plante, pentru potențarea acțiunii celor trei substanțe active.

Un al doilea avantaj este formularea OD (micro-încapsulare), care asigură repartizarea uniformă a soluției de tratat pe frunză, cu o retenție foarte bună. Drept urmare, produsul este translocat în plantă către vârfurile de creștere în câteva ore de la efectuarea tratamentului, blocând diviziunea celulară și oprind, astfel, dezvoltarea plantelor dăunătoare. După 10 zile buruienile sensibile prezintă cloroze și se necrozează, iar moartea lor survine într-un interval de 15 – 25 de zile.

Utilizarea erbicidului PROVALIA® manifestă efecte de lungă durată, dar nu impune restricții pentru culturile care urmează în rotație. Produsul este foarte selectiv cu plantele de cultură și prezintă un interval larg de aplicare în postemergență: de la stadiul de 2 frunze până la apariția frunzei stindard (BBCH 12 – 39). Doza recomandată este de 0,5 – 1 l/ha.

Spectrul de combatere al PROVALIA® include buruieni dicotiledonate anuale și perene problemă în culturile de cereale păioase de primăvară și de toamnă, printre care volbura, turița și veronica.

  • Volbura (Convolvulus arvensis), foarte des întâlnită în solele din România, poate conduce la scăderi de producție de 20-80% (cazul cerealelor). Volbura se cațără pe tulpinile plantelor de cultură, pe care le sugrumă, și împiedică recoltarea mecanizată. Din cauza conținutului de alcaloizi, scade calitatea culturii și, atunci când este consumată ca furaj, produce probleme intestinale la cai.
  • Turița (Galium aparine) este o buruiană foarte competitivă, care poate sufoca plantele de grâu, afectându-le fotosinteza și provocându-le căderea, și care împiedică recoltarea mecanizată, conducând la scăderea calitativă a producției, deoarece generează un număr mare de impurități.
Turița (Galium aparine)
Turița (Galium aparine)
  • Veronica spp. este o buruiană relevantă din punct de vedere economic. Se dezvoltă foarte mult în condițiile aprovizionării culturii cu azot și poate supraviețui peste iarnă. În condiții prielnice, poate înregistra un ritm mult mai rapid de dezvoltare comparativ cu plantele de cultură.

Referințe dăunători

Volbura

Convolvulus arvensis

Turița

Galium aparine

Ventrilica

Veronica persica

Ai nevoie de consultanță de specialitate?