Publicat în Strategii de erbicidare

Sunt mai rare cazurile în care o solă este infestată cu toate speciile de buruieni monocotile și dicotile. Este suficientă invadarea solei cu una sau două tipuri de buruieni problemă, ca plantele de grâu să fie afectate. Chiar și îmburuienarea unor culturi învecinate ne poate cauza pagube, întrucât semințele se pot răspândi ușor, cu ajutorul vântului, al insectelor sau al utilajelor. Tratamentele cu substanțe active care acționează sinergic împotriva buruienilor problemă reprezintă cea mai bună variantă. Este și cazul combinației dintre ALLIANCE 660 WG, pe bază de metsulfuron-metil 6% + diflufenican 60%, și FENCE, pe bază de flufenacet 480 g/l. Cele două erbicide acționează, în principal, la sol, prin difuzie și efect pelicular, dar și parțial prin absorbție foliară (metsulfuron).

În zilele noastre, specializarea contează mult. O condiție care se aplică și erbicidelor, care au anumite buruieni țintă pe care le combat cu precădere, atunci când sunt aplicate la momentul optim. Sunt cazuri în care fermierii aleg doar erbicidarea de primăvară. Cu toate acestea, tratamentul erbicid de toamnă are rolul lui, bine argumentat. Toamnele prelungite și iernile blânde fac ca buruienile hibernante, cele care răsar din toamnă până în primăvară, să aibă condiții favorabile pentru o dezvoltare neîntreruptă. Ce înseamnă prezența buruienilor din toamnă până primăvară? În primul rând, un „furt” de apă și nutrienți, ce se transpune inevitabil într-o pierdere de producție (poate ajunge pana la 10%). În al doilea rând, aceste buruieni sunt gazde pentru dăunători și boli, sporind presiunea de infecție asupra plantelor de cultură.

De exemplu, buruienile dicotile anuale mari consumatoare de azot, cum sunt veronica (Veronica spp.), turița (Galium aparine), rocoina (Stellaria media) și sugelul (Lamium spp) pot fi mult mai simplu de combătut acum, când sunt foarte mici și rădăcinile lor nu sunt suficient de puternice (germinează superficial, la 1-2 cm), iar planta parcurge primele fenofaze, în paralel cu grâul.

Buruieni în cultura de grâu de toamnă
Buruieni în cultura de grâu de toamnă

Nu doar dicotilele au acest impact negativ la grâul de toamnă, ci și unele monocotile cu grad ridicat de dăunare, cum este iarba vântului (Apera spica-venti), a cărei dezvoltare este favorizată de pregătirea patului germinativ pentru semănat și de rotația culturilor în asolament. Această buruiană este considerată ca fiind unul dintre cei mai dăunători factori biotici pentru grâul de toamnă, pentru că germinează în același timp cu plantele de cultură și are același grad de adaptabilitate la condițiile pedo-climatice. Iarba vântului se înmulțește rapid toamna, când generează densități de câteva sute de plante pe m2, care reduc productivitatea viitoare a culturii de grâu, mai exact cu un procent între 10% și 30%, conform unor testări în loturi experimentale.

concurența produsă de Apera spica-venti în cultura grâului de toamnă
Concurența produsă de Apera spica-venti în cultura grâului de toamnă

Pachetul erbicid care blochează buruienile problemă

Sunt mai rare cazurile în care o solă este infestată cu toate speciile de buruieni monocotile și dicotile. Este suficientă invadarea solei cu una sau două tipuri de buruieni problemă, ca plantele de grâu să fie afectate. Chiar și îmburuienarea unor culturi învecinate ne poate cauza pagube, întrucât semințele se pot răspândi ușor, cu ajutorul vântului, al insectelor sau al utilajelor.

Tratamentele cu substanțe active care acționează sinergic împotriva buruienilor problemă reprezintă cea mai bună variantă. Este și cazul combinației dintre ALLIANCE 660 WG, pe bază de metsulfuron-metil 6% + diflufenican 60%, și FENCE, pe bază de flufenacet 480 g/l. Cele două erbicide acționează, în principal, la sol, prin difuzie și efect pelicular, dar și parțial prin absorbție foliară (metsulfuron).

ALLIANCE 660 WG – inhibitor ALS + efect pelicular

ALLIANCE 660 WG este un erbicid complex, care combate buruieni dicotiledonate anuale și perene la grâu, dintre care cele problemă: veronica (Veronica spp.), rocoina (Stellaria media), sugelul puturos (Lamium purpureum), turița (Galium aparine). Produsul inhibă enzima acetolactat sintetază, datorită substanței active metsulfuron - metil, dar prezintă și un efect pelicular cauzat de diflufenican, care blochează sinteza carotenoizilor din planta țintă.

ALLIANCE 660 WG prezintă acțiune de lungă durată, din toamnă până în primăvară, la repornirea grâului în vegetație, față de care manifestă un grad ridicat de selectivitate.

De ce este importantă inhibarea ALS (enzima acetolactat sintetază)?

Enzimele au rolul de a facilita anumite etape ale proceselor biologice, având funcții cheie specifice. Dintre numeroasele enzime existente în lumea vegetală, se remarcă ALS, implicată în producția unor aminoacizi importanți pentru dezvoltarea plantei. Pentru inhibarea acestei enzime, cercetătorii au dezvoltat de-a lungul timpului mai multe tipuri de erbicide, caracterizate printr-o acțiune puternică de blocare a funcțiilor îndeplinite de către ALS. Cele pe bază de metsulfuron-metil fac parte din această categorie. Efectele sunt foarte bune: necrozarea și moartea buruienilor, întrucât substanța activă este absorbită atât radicular, cât și foliar, apoi transportată prin xilem și floem (organele conductoare din plantă) spre vârfurile de creștere, blocând diviziunea celulară și oprind procesele generative ale plantelor țintă.

Cum ajută efectul pelicular al ALLIANCE 660 WG?

În plus față de acțiunea metsulfuron - metilului asupra enzimei ALS, diflufenicanul din ALLIANCE 660 WG produce un efect pelicular. Buruienile, în curs de răsărire, intră în contact cu această peliculă, absorbind substanța activă. Odată ajuns în sistemul circulator al buruienilor, diflufenicanul inhibă sinteza carotenoizilor. Carotenoizii sunt pigmenți auxiliari generați de plante, care protejează clorofila atunci când energia luminoasă necesară plantei este în exces. Sunt implicați în procesul de fotosinteză în plante, având și efect antioxidant. Atunci când activitatea lor este blocată, clorofila se deteriorează, iar energia necesară dezvoltării plantelor nu se mai produce. Rezultatul este vizibil prin albirea frunzelor buruienilor, urmate, la scurt timp, de necrozarea vârfurilor de creștere.

Erbicidul FENCE – acțiune sistemică asupra monocotilelor cheie

Sub formă de suspensie concentrată, erbcidul FENCE acționează sistemic, substanța activă flufenacet având absorbție radiculară și prin hipocotilul buruienilor germinate, după care este translocat în plantă către vârfurile de creștere, unde oprește diviziunea celulară. Produsul controlează buruienile monocotiledonate și dicotiledonate anuale în curs de răsărire și pe cele abia răsărite, având eficacitate împotriva unor buruieni problemă, asupra cărora inhibitorii ALS nu sunt atât de eficienți, cum este iarba vântului (Apera spica-venti). Durata de acțiune a erbicidului FENCE este de până la 3 luni după aplicare.

Doze și mod de aplicare

ALLIANCE 660 WG: 100 g/ha într-un volum de apă de 200 – 400 l/ha (dacă plantele de cultură sunt dezvoltate, se utilizează volumul maxim). Se aplică de la apariția primei frunze până la sfârșitul înfrățirii (BBCH 10 – BBCH 29).

FENCE: 0,5 l/ha. Acțiunea peliculară este influențată semnificativ de pregătirea terenului și umiditatea solului. Tratamentul se realizează pre-emergent, de la semănat până la răsărire (BBCH 00 – BBCH 09) sau post-emergent timpuriu, până la al treilea frate la grâu (BBCH 23) și al patrulea frate la orz (BBCH 24).

Adjuvant DRILL (ulei vegetal): 0,5 l/ha, pentru a crește aderența picăturilor pe frunze și gradul de penetrare al substanțelor active în buruieni.

Referințe dăunători

Turița

Galium aparine

Rocoina

Stellaria media

Ventrilica

Veronica persica

Iarba vântului

Apera spica venti

Ai nevoie de consultanță de specialitate?