Publicat în Creșterea productivității

Pentru optimizarea procesului de erbicidare, se impune utilizarea adjuvanților în soluția de tratare. O soluție competentă este DRILL, adjuvant de calitate superioară, pe bază de ulei vegetal, care acționează în sinergie cu glifosatul. Datorită proprietăților de surfactant și umectant, DRILL reduce tensiunea superficială a picăturilor soluției de stropit, ajutând la formarea unei suprafețe mai mari de contact a picăturilor de erbicid cu frunza. Se asigură astfel dispersia și, implicit, absorbția superioară a soluției în masa foliară a buruienilor țintă.

Erbicidele pe bază de glifosat conduc în topul acestor substanțe de protecție a plantelor la nivel global. Conform studiului PAN EUROPE, în anul 2017 atinseseră deja 33% din totalul pieței specifice din Europa (când volumul total de vânzări reprezenta cca 1 miliard de tone în toată lumea), iar în 2020, piața totală a glifosatului ajungea la 4,4 miliarde USD. Datele din studiu estimau că în România, aflată în topul primilor 10 utilizatori de erbicide în UE, consumul de glifosat era, în medie, de aproximativ 0,15 kg/ha în agricultura convențională, adică peste 33% din totalul erbicidelor utilizate.

De ce sunt preferate erbicidele pe bază de glifosat? Glifosatul este o substanță activă cu efect erbicid sistemic, neselectiv, care inhibă enzima EPSPS, responsabilă cu sinteza unor aminoacizi esențiali din plante. Utilizarea lui la scară largă se datorează faptului că nu cauzează distrugerea imediată a țesuturilor buruienilor, permițând erbicidului să fie translocat în plantă. Astfel, este posibilă combaterea buruienilor perene cu țesuturi de acumulare subterane, rizomi, un exemplu remarcabil fiind stuful (Phragmites australis). 

Fenomenul de drift - obstacol în erbicidare

În Uniunea Europeană, această substanță activă poate fi utilizată pentru controlul buruienilor înainte de semănatul sau după recoltatul plantelor de cultură, spectrul său de combatere acoperind un număr foarte mare de buruieni mono și dicotiledonate anuale și perene. Dar, există și un „dar”: glifosatul este eficace doar dacă este absorbit foliar în doza recomandată de producători, proces îngreunat în cazul dicotilelor cu strat cerat gros pe frunză sau al monocotilelor care, se știe, au frunzele înguste și poziționate vertical.

Un alt factor ce poate reduce eficacitatea erbicidării este driftul. Driftul reprezintă schimbarea traiectoriei picăturilor de tratament și îndreptarea acestora în altă direcție decât asupra plantelor-țintă. Driftul poate fi provocat de factori ce pot fi controlați (setările echipamentului de aplicare), dar și de factori climatici (vântul).

Această deturnare produsă de curenții de aer conduce la scăderea eficienței tratamentului, deoarece pe frunze va ajunge o cantitate mai mică de substanță. În cazul unor buruieni mai înalte sau foarte subțiri, cum sunt, de exemplu, raigras peren (Lolium spp.), hirușor (Poa annua) sau iarba vântului (Apera spica-venti), drift-ul poate împiedica o acoperire eficientă a acestora. În plus, nu sunt de neglijat nici efectele driftului asupra mediului înconjurător, dar și asupra solelor învecinate, ce ar putea fi afectate de particulele de erbicid.

Adjuvantul DRILL – partenerul glifosatului

Pentru optimizarea procesului de erbicidare, se impune utilizarea adjuvanților în soluția de tratare. O soluție competentă este DRILL, adjuvant de calitate superioară, pe bază de ulei vegetal, care acționează în sinergie cu glifosatul. Datorită proprietăților de surfactant și umectant, DRILL reduce tensiunea superficială a picăturilor soluției de stropit, ajutând la formarea unei suprafețe mai mari de contact a picăturilor de erbicid cu frunza. Se asigură astfel dispersia și, implicit, absorbția superioară a soluției în masa foliară a buruienilor țintă.

Un alt plus al adjuvantului DRILL este că ajută glifosatul să penetreze frunzele cu strat cerat consistent sau frunzele cu perișori fini ce țin picăturile de erbicid la distanță. Calitățile de surfactant și umectant ale adjuvantului îmbunătățesc retenția și îi asigură un grad ridicat de penetrare în plantă.

Beneficiile utilizării adjuvantului DRILL la aplicarea glifosatului

  1. Reduce spălarea de pe frunzele buruienilor, având capacitatea de a crește aderența, chiar și atunci când se înregistrează precipitații.
  2. Crește suprafața de contact dintre picătură și plantă, ceea ce conduce la o mai bună absorbție a glifosatului.
  3. Diminuarea efectului de drift. În cazul unor condiții meteo nefavorabile, de exemplu vânt și ploi, puteți opta pentru schimbarea setării echipamentelor, pentru stropirea cu picături mai mari. Acestea limitează fenomenul de drift, dar au, în același timp, dezavantajul alunecării de pe plantă. În acest caz, DRILL se dovedește deosebit de util, deoarece crește retenția acestor picături mari.

Spuma din tancul de amestec – o problemă rezolvată

Deși spuma apărută în tank mix nu afectează calitatea amestecului, totuși, poate diminua randamentul aplicării prin deversarea necontrolată a substanțelor active din rezervor și risipirea acestora. De asemenea, spuma în exces încetinește procesul de umplere și poate duce la contaminarea unor zone de teren nevizate de aplicare.

Tratamentele cu formulări pe bază de glifosat cunosc adesea această problemă, a apariției spumei, care are drept efect pierderea parțială a substanței active și insuficienta valorificare a produsului. Atunci când în amestec sunt incluse substanțe cu rol de surfactant, bulele de spumă pot dura mai mult, ceea ce determină o manevrare îngreunată a amestecului de tratare.

Pentru reușita tratamentului cu glifosat, adăugarea, suplimentar față de adjuvant, a unui agent antispumant în soluția de tratat, poate fi o opțiune inteligentă. KWIZDA NO FOAM este un astfel de produs, pe bază de emulsie antispumantă de silicon (20%), care sparge bulele de spumă. Efectul se datorează creării unei diferențe de tensiune la nivelul moleculelor și, drept rezultat, spuma se reduce treptat.

Emulsia pe bază de silicon este un agent eficient datorită calităților sale: prezintă reactivitate redusă (nu afectează substanța activă), are efect rapid de „spargere a spumei”, este compatibil și activ într-un interval larg de valori ale pH-ului.

Cum se utilizează antispumantul KWIZDA NO FOAM pentru rezultate optime

KWIZDA NO FOAM se utilizează în concentrație de 0.005% (5 ml/100 l volum de soluție) și trebuie respectată ordinea de adăugare a produselor în tanc:

  1. apă
  2. agentul antispumant KWIZDA NO FOAM
  3. produsele solide
  4. produsele cu formulare pe bază de apă
  5. produsele pe bază de ulei
  6. apă, până la atingerea volumului necesar

Amestecarea ingredientelor este necesară pentru obținerea unui amestec uniform, de aceea se va monitoriza eventuala formare de spumă, urmată de ajustarea dozei de agent antispumant sau aplicarea altor măsuri ce împiedică risipirea substanței de tratare.

Ai nevoie de consultanță de specialitate?