Publicat în Creșterea productivității

Specialiștii subliniază că, pentru succesul fertilizării foliare, produsele utilizate trebuie să fie de foarte bună calitate, de aceea vă recomandăm mixul format din WUXAL Sulphur și WUXAL Boron Plus. Deficiențele de nutrienți, în special de bor și de sulf, pot conduce la încetinirea creșterii, la un comportament nepotrivit în condiții de stres și la productivitate scăzută. De aceea, aplicarea acestui mix nutrițional poate preveni apariția eventualelor deficiențe și poate constitui o asigurare în plus pentru succesul sezonului.

Calitatea fertilizanților foliari din gama WUXAL este deja recunoscută, produsele fiind concepute pentru a o oferi elementele necesare culturilor, în cantități echilibrate și sigure. Formularea produselor WUXAL creează condiții chimice favorabile unui grad ridicat de absorbție (datorită agenților de tamponare care asigură un nivel potrivit al pH-ului) și susțin reactivarea depozitelor uscate de pe frunză cu ajutorul picăturilor de precipitații sau rouă.

În acest sens, aplicarea mixului WUXAL Boron Plus și WUXAL Sulphur poate îndeplini câteva obiective importante pentru fermierii cultivatori de rapiță:

Aprovizionarea cu microelemente și evitarea deficiențelor

Deficiențele de nutrienți, în special de bor și de sulf, pot conduce la încetinirea creșterii, la un comportament nepotrivit în condiții de stres și la productivitate scăzută. De aceea, aplicarea acestui mix nutrițional poate preveni apariția eventualelor deficiențe și poate constitui o asigurare în plus pentru succesul sezonului.

Borul este un element imobil, ce este translocat cu greutate în plantă. Printre semnele deficienței de bor, amintim cloroza și deformarea frunzelor, distrugerea apexului terminal al tulpinii principale și apariția lăstarilor secundari, precum și frunzele de culoare violacee.

Deficiență de bor la rapiță (frunză)
Deficiență de bor la rapiță (frunză)

Sulful este un element mobil, care poate fi translocat ușor de către plante. Dacă deficiențele se produc în timpul înfloririi, se observă modificarea aspectului florilor și petalelor, precum și plante cu creștere încetinită. De asemenea, plantele cu deficit de sulf sunt mai afectate de diversele tipuri de stres. Printre semnele deficienței de sulf la rapiță, se remarcă înflorirea redusă și cloroza frunzelor tinere, care în timp capătă o culoare vineție.

Carență de sulf dreapta vs dezvoltare optimă stânga
Carență de sulf dreapta vs dezvoltare optimă stânga

Fertilizarea foliară este eficientă și în cazul elementelor imobile, cum este borul, dar și a celor mobile, cum este sulful. Totuși, efectul fertilizării foliare este mai evident în cazul elementelor minerale imobile, fertilizanții foliari având un beneficiu semnificativ local, acești nutrienți fiind mai dificil de asimilat din sol.

Fertilitate și legare intense, pentru productivitate ridicată

Borul este un element direct legat de creșterea tubului polenic și germinarea polenului. Acest element susține, în general, productivitatea, fiind implicat în procesele de fecundare și legare. De asemenea, producțiile bogate sunt imposibil de obținut în cazul insuficientei aprovizionări cu sulf, deoarece carențele în acest element pot conduce la scăderea numărului de ramificații, al silicvelor și al MMB - ului.

Semnele deficienței de bor la rapiță pe tulpină
Semnele deficienței de bor la rapiță pe tulpină

O producție calitativă înseamnă creșterea cantității de ulei

În ultima perioadă, biocombustibilii și sursele de energie regenerabile prezintă un interes tot mai crescut. De aceea, pentru fermierii interesați să obțină o cantitate de ulei cât mai mare, nutriția corectă a culturilor de rapiță este un aspect important, pentru că cele două procese sunt strâns corelate între ele.

*Cercetările arată că nutriția cu azot și bor influențează cantitatea de ulei pe care o vor conține semințele. Conform studiilor, aplicarea unor cantități de bor, alături de azot și sulf, conduce la o creștere a conținutul de ulei cu aproximativ 4%.

Desigur, cantitatea de ulei este legată de productivitatea generală a culturii: plantele sănătoase, bine aprovizionate cu bor și sulf, vor avea un număr mai mare de silicve și de boabe în silicvă, ceea ce va face ca producția de ulei totală să fie mai mare.

De asemenea, cantitatea de ulei depinde de intensitatea fotosintezei, care, la rândul său, este influențată de cantitatea de sulf disponibilă. Fotosinteza depinde de sănătatea frunzelor, ce poate fi mai ușor de menținut în cazul unei nutriții complexe și corecte, cum este cea oferită de mixul WUXAL Boron Plus și WUXAL Sulphur.

WUXAL Sulphur și WUXAL Boron Plus – surse nutriționale de calitate

Specialiștii subliniază că, pentru succesul fertilizării foliare, produsele utilizate trebuie să fie de foarte bună calitate, de aceea vă recomandăm mixul format din WUXAL Sulphur și WUXAL Boron Plus.

WUXAL Sulphur asigură aprovizionarea excelentă a culturii de rapiță cu sulf. Produsul conține sulf lichid, din trioxid de sulf SO₃. Care sunt principalele beneficii?

 • Este o formă de sulf total solubil în apă, fapt ce îl face foarte ușor de asimilat.
 • Produsul nu conține sulf elementar, ce nu poate fi absorbit de către plantă.
 • Prezintă fereastră de aplicare mai mare, deoarece disponibilitatea SO₃ nu depinde de temperatură, umiditate sau perioadă de descompunere.
 • Nu afectează calitatea solului, adică nu contribuie la acidifierea acestuia, ca alte forme de sulf.

WUXAL Boron Plus se diferențiază de alte formulări ale borului prin faptul că are acid boric ca sursă de bor, fiind una dintre puținele surse din piață cu această formulare. Avantajele?

 • Acidul boric este recunoscut că este cea mai bună sursă de bor pentru fertilizarea foliară, deoarece acest compus poate fi complet absorbit, fiind 100% disponibil plantelor.
 • Microelementele aflate într-un compus al acidului boric sunt mai ușor asimilate de către plantele de rapiță, deoarece pătrund mai rapid prin cuticula frunzei comparativ cu cele din produsele pe bază de carbonați sau sulfați. Un exemplu concludent este bor-etanolamina, mult mai greu de procesat de către plante și într-o concentrație mult mai mică.

Principalele beneficii ale mixului WUXAL Sulphur + WUXAL Boron Plus la cultura de rapiță

Beneficii WUXAL Sulphur pentru rapiță

 • Oferă nutriție cu sulf, dar și azot și micronutrienți, pentru o nutriție variată și echilibrată a culturii de rapiță.
 • Stimulează absorbția azotului, contribuie la obținerea unor plante mai viguroase și la emisia unui număr mai mare de ramificații și silicve, având drept rezultat productivitate crescută
 • Ajută cultura de rapiță (dar și alte culturi de toamnă, mai predispuse la carențe de sulf), să facă față mai ușor perioadelor cu temperaturi scăzute

Beneficii WUXAL Boron Plus pentru rapiță

 • Oferă culturii de rapiță o formă de bor foarte ușor accesibilă, cu absorbție 100%, sursă provenind din acid boric
 • Ajută plantele să depășească perioadele cu temperature scăzute (iarnă, ger), prin stimularea acumulării de zaharuri.
 • Influențează dezvoltarea radiculară și corectează carențele de bor, care ar putea afecta serios producțiile.

Referințe dăunători

Carență de bor rapiță

Carenta de sulf rapiță

Ai nevoie de consultanță de specialitate?