Publicat în Reducerea stresului

Mixul WUXAL® Sulphur + WUXAL® BORON Plus reprezintă în această perioadă un impuls important pentru dezvoltarea rădăcinilor și pentru intensificarea fotosintezei la culturile de rapiță. Culturile de toamnă sunt predispuse la carență de sulf deoarece asimilarea acestui element se realizează cu greutate în perioadele cu temperaturi scăzute. Wuxal Sulphur le oferă plantelor un impuls energetic la revenirea din perioada de iernare. La desprimăvărare, aplicarea WUXAL® Boron Plus crește toleranța la perioadele stres ce pot surveni și, prin nutriția de foarte bună calitate, contribuie la menținerea stării de sănătate a culturilor.

Cultura de rapiță are cerințe complexe în ceea ce privește micronutrienții necesari dezvoltării și productivității. Sunt cazuri în care este recomandată utilizarea unei combinații de doi fertilizanți foliari, astfel încât suma elementelor minerale disponibile să acopere cât mai bine nevoile culturii. Un astfel de exemplu este mixul dintre WUXAL® Sulphur și WUXAL® Boron Plus care, aplicat la desprimăvărare, va oferi un suport util culturii după perioada (mai dificilă) de iarnă. De asemenea, o aplicare în tandem înseamnă economie de resurse prin atingerea mai multor obiective de nutriție dintr-o singură trecere.

WUXAL® Sulphur. Beneficiile unui produs de calitate

Sursă foarte bună de sulf

WUXAL® Sulphur conține sulf lichid, din trioxid de sulf SO₃, adică o formă de sulf foarte ușor asimilabil de către plante datorită solubilității totale în apă și biodisponibilității maxime. Unul dintre avantajele produsului este că nu conține sulf elementar, care nu poate fi asimilat de către plante foliar sau prin rădăcini. Prin utilizarea acestui produs, se compensează rapid dificultatea absorbției radiculare, iar plantele beneficiază de cantitatea optimă de sulf, fără a conduce la acidifierea solului.

În plus, tipul de sulf din WUXAL Sulphur are o fereastra de aplicare mare. Acest beneficiu vine din faptul că disponibilitatea SO₃ pentru plante nu depinde de temperatură, umiditate și perioadă de descompunere.

Nutriție de înalt nivel

Pe lângă sulf, WUXAL® Sulphur conține azot și prezintă cea mai mare concentrație de microelemente dintre produsele similare, fapt ce asigură culturii de rapiță o nutriție de mai bună calitate, completă și echilibrată. Micronutrienții prezenți în WUXAL® Sulphur sunt chelatați, adică au biodisponibilitate foarte bună și sunt utilizați în proporție de 100%. 

Facilitează absorbția azotului

Aplicarea WUXAL® Sulphur influențează în sens pozitiv absorbția azotului, ceea ce va ajuta plantele să se hrănească mai intens și să aibă o dezvoltare puternică. Un alt beneficiu este că sulful intră în componența clorofilei, adică prin aplicarea acestui produs, fotosinteza plantelor se poate ameliora, iar ca rezultat, vom obține plante viguroase și productive.

Ameliorează efectele condițiilor termice nefavorabile

Culturile de toamnă sunt predispuse la carență de sulf deoarece asimilarea acestui element se realizează cu greutate în perioadele cu temperaturi scăzute. Wuxal Sulphur le ofera plantelor un impuls energetic la revenirea din perioada de iernare.

Situații defavorabile pe care le evităm prin utilizarea fertilizării foliare cu sulf:

  • la ieșirea din iarnă, plantele private de sulf sunt mai galbene și mai firave (în legătură cu absorbția redusă a azotului și scăderea fotosintezei)
  • aportul insuficient de sulf determină scăderea numărului de ramificații și silicve, cu o scădere în greutate a boabelor obținute. Carența de sulf se recunoaște prin frunze mici și boboci deschiși la culoare, drept urmare, sulful are impact direct asupra productivității.

WUXAL® Boron Plus. Toleranța la stres

În perioadele reci, urmărim creșterea toleranței la stresul termic, deoarece frigul îi poate pune probleme culturii de rapiță. Aplicat înainte de vernalizare, WUXAL® Boron Plus conduce la creșterea toleranței, prin aportul de bor și prin stimularea aprovizionării plantei cu fosfat prin frunze. La desprimăvărare, aplicarea acestui produs crește toleranța la perioadele stres ce pot surveni și, prin nutriția de foarte bună calitate, contribuie la menținerea stării de sănătate a culturilor.

În această perioadă, este de menționat faptul că mixul WUXAL® Sulphur + WUXAL® BORON Plus reprezintă un impuls important pentru dezvoltarea rădăcinilor și pentru intensificarea fotosintezei. Resursele de azot și fosfor pe care produsele le oferă plantelor contribuie, de asemenea, la dezvoltarea plantelor în bune condiții.

O categorie specială de beneficii: borul sporește fertilitatea rapiței

Fermierii cultivatori de rapiță (și de floarea-soarelui și soia) știu, din practica sezoanelor anterioare, că fecundarea și legarea sunt influențate de cantitatea de bor pusă la dispoziție plantelor. Însă acesta trebuie să fie sub formă ușor absorbabilă, pentru a putea fi siguri că sunt create condițiile optime pentru creșterea tubului polenic și germinarea polenului. Borul din surse de calitate, aplicat la momentul oportun, susține procesele de fecundare și legare.  

Calitatea produsului, cheia eficienței pentru aplicări

Elementele minerale există sub diverse forme, dar nu toate pot fi utilizate la fel de bine de către plante, deoarece acestea au capacitatea de a procesa doar anumite tipuri de compuși. În cazul borului, s-a constatat că sursa cea mai bună este acidul boric: acest acid organic slab poate fi absorbit cu ușurință și utilizat în procentaj apropiat de 100%. WUXAL® Boron Plus este unul dintre foarte puținele produse din România pe bază de acid boric.

De asemenea, microelementele din compusul pe bază de acid boric pot fi absorbite mai bine deoarece pătrund mai ușor prin cuticula frunzei decât cele din produsele pe bază de carbonați sau sulfați. În comparație cu produsele pe bază de boretanolamină, acidul boric este mult mai ușor absorbit de către plante. Explicația vine din compoziția chimică: boretanolamina este o sare cu catenele mai lungi, ceea ce o face mai greu de procesat de către plante în comparație cu acidul boric - o substanță cu biodisponibilitate remarcabilă.

Compatibilitate ridicată cu pesticidele

Produsele din gama WUXAL conțin adjuvanți care fac ca, odată adăugați în amestecul de tratare, valoarea pH-ului acestuia să scadă. Avantajul acestui fenomen chimic este că nutrienții dintr-un amestec având un pH aproape de neutru (7) sunt mai ușor de absorbit. De asemenea, această situație favorizează și acțiunea pesticidelor din respectivul amestec.

Beneficiul este foarte pronunțat în cazul produsului WUXAL® Boron Plus, mai ales dacă facem o comparație cu produsele pe bază de boretanolamină, acestea din urmă crescând valoarea pH-ului peste 8, chiar peste 10. În această situație, constatăm scăderea eficienței pesticidelor, cum ar fi piretroidele, al căror efect este cu totul anulat la valori ridicate ale pH-ului. În cazul WUXAL® Boron Plus, produsul conține acid boric, cât și adjuvanți, care echilibrează amestecul, din punct de vedere chimic.

Adjuvanții WUXAL. Aplicare eficientă a foliarelor

Cea mai nouă tehnologie este Xtra Uptake, un surfactant foarte eficient, ce crește suprafața acoperită cu substanță de tratare și sporește absorbția. Ceilalți adjuvanți WUXAL sunt:

  • agenții de chelatare împiedică microelementele să reacționeze cu alte substanțe din amestecul de tratare. Prin acesta, nutrienții rămân disponibili pentru plante. Astfel, crește calitatea soluției de tratare și este împiedicată formarea de precipitat. Remarcăm faptul că produsele WUXAL sunt printre puținele produse la care micronutrienții sunt chelatați.
  • agenții anti-evaporare împiedică picăturile fine să se evapore înainte de a atinge suprafața foliară.
  • umectanții determină reactivarea depozitului rezidual uscat cu umiditatea din rouă și precipitații.
  • agenții de tamponare aduc valoarea pH-ului la un nivel optim, facilitând absorbția nutrienților și acțiunea pesticidelor. Prin acțiunea lor, acest tip de adjuvanți facilitează acțiunea celorlalte substanțe din amestecul de tratare, crescând randamentul aplicării.
  • surfactanții cresc distribuirea soluției pulverizate pe frunză.
  • stickerii împiedică spălarea nutrienților și a pesticidelor de către ploaie.

Doze de aplicare:

Pentru un bun restart în vegetație al rapiței de toamnă, este recomandată aplicarea unei doze de 3-5 l/ha WUXAL Sulphur + 2 l/ha WUXAL Boron Plus primăvara, cât mai devreme.

Referințe dăunători

Carență de bor rapiță

Carenta de sulf rapiță

Ai nevoie de consultanță de specialitate?