Publicat în Reducerea stresului

Unul dintre principalele avantaje ale fertilizantului foliar WUXAL Boron Plus este reprezentat de formularea borului, cu un grad ridicat de biodisponibilitate. Sursa de bor din acest produs este reprezentată de acidul boric dublu chelatat, un acid organic slab, din care plantele pot extrage cu ușurință borul și îl pot utiliza cu un consum redus de energie.

Rapița este o cultură supusă unui număr mare de forme de stres (secetă, îngheț, boli sau dăunători). De aceea, nutriția de bună calitate se va dovedi un ajutor de încredere pentru ca plantele să facă față cât mai bine situațiilor solicitante. Unul dintre microelementele de care depinde succesul acestei culturi este borul, cu impact direct asupra productivității. De aceea, specialiștii Kwizda Agro vă readuc în prim plan o metodă excelentă de prevenire și corectare a carenței de bor și altor microelemente: aplicarea fertilizantului foliar WUXAL Boron Plus la momentul optim.

Perioada de îngheț – mai ușor de depășit cu Wuxal Boron Plus

Beneficiile produsului nu contribuie doar la diminuarea stresului fiziologic produs de secetă, ci și a celui produs de către temperaturile scăzute. Aplicat toamna, în perioada activă de vegetație, nutrienții conținuți de WUXAL Boron Plus asigură aprovizionarea plantei cu fosfat prin frunză, care determină o pregătire superioară pentru a face față perioadelor reci.  

Borul – elementul productivității la rapiță

Plantele ce prezintă carență de bor au o dezvoltare încetinită a tubului polinic, o rată scăzută de germinare a polenului și, implicit, o legare diminuată a boabelor, conducând la o producție diminuată. Pentru corectarea acestor situații, tratamentele cu WUXAL Boron Plus sunt mai mult decât necesare, pentru că asigură o absorbție rapidă, sigură, cu randament ridicat.

Menționăm că WUXAL Boron Plus susține nutriția complexă a culturii de rapiță, furnizând elementele esențiale pentru dezvoltarea acesteia: bor, azot, fosfor. Borul stimulează asimilarea nutrienților de către plante și contribuie la dezvoltarea rădăcinilor, dar crește și rezistența tulpinilor, evitând apariția crăpăturilor pe tulpină în timpul perioadelor de dezvoltare intensă. Cantitatea de azot și fosfor facilitează dezvoltarea plantelor, care vor fi mai bine pregătite pentru perioada rece; stimulând, totodată,  absorbția microelementelor.

WUXAL Boron Plus. Beneficiile unei formulări de top

Unul dintre principalele avantaje ale fertilizantului foliar WUXAL Boron Plus este reprezentat de formularea borului, cu un grad ridicat de biodisponibilitate. Sursa de bor din acest produs este reprezentată de acidul boric dublu chelatat, un acid organic slab, din care plantele pot extrage cu ușurință borul și îl pot utiliza cu un consum redus de energie.

Un alt plus al formulării pe bază de acid boric este faptul că microelementele din compușii acidului boric sunt mult mai ușor de absorbit decât cei sub formă de carbonați sau sulfați (prezenți în alte produse existente pe piață), deoarece penetrează mai greu cuticula frunzei.

Calitatea formulării WUXAL Boron Plus este superioară produselor pe bază de boretanolamină; explicația vine din particularitățile chimice: boretanolamina este o sare cu catenele mai lungi, care face absorbția în plantă mai dificilă, pe când borul din acidul boric este 100% absobit de către plantă, fiind o substanță cu structură simplificată. Astfel, produsul creează condițiile optime din punct de vedere chimic pentru absorbția borului și a celorlalte microelemente. Datorită agenților de tamponare, WUXAL Boron Plus menține valoarea pH-ului la un nivel optim, fapt ce facilitează acțiunea pesticidelor. Prin comparație, produsele pe bază de boretanolamină cresc valoarea pH-ului la valori peste 8.

WUXAL Boron Plus oferă o asimilare maximizată, datorită adjuvantului Xtra Uptake, un surfactant ce mărește suprafața acoperită cu substanță de tratare și sporește absorbția.

Doză și moment de aplicare: 1,75 l/ha – 2,25 l/ha, 2 tratamente, primul iarna înainte de intrarea în perioada de repaus sau primăvara foarte devreme și al doilea tratament la alungirea tijei florale

Cum recunoaștem deficitul de bor la rapiță?

Carență de bor la rapiță
Carență de bor la rapiță

Plantele afectate de lipsa borului sunt de culoare deschisă (cloroză) și prezintă frunze deformate. Se poate observa distrugerea apexului terminal al tulpinii principale, ceea ce duce la apariția lăstarilor secundari. În cazuri mai grave, frunzele capătă culoare violacee. Scurtarea internodurilor face ca plantele să fie mai mici. Tulpinile pot prezenta crăpături. Urmările cele mai importante depind de vigoarea plantelor: o cantitate redusă de bor poate conduce la pierderea unui număr mai mare de plante peste iarnă și la o revenire în vegetație mai lentă. De asemenea, slaba dezvoltare a tuburilor polinice va conduce la o producție diminuată.

Referințe dăunători

Carență de bor rapiță

Ai nevoie de consultanță de specialitate?