Publicat în Creșterea productivității

Zincul ajută la formarea rădăcinilor primare și la ramificarea accentuată a acestora, astfel încât planta să poată parcurge mai ușor perioadele de stres termic și hidric, datorită sistemului radicular mai dezvoltat. Zincul ajută plantele de cultură să depășească mai ușor stresul generat de salinitate sau secetă și mărește imunitatea plantelor în fața bolilor și a dăunătorilor. Fertilizantul foliar WUXAL Zinc, sub formă de suspensie concentrată, asigură o absorbție de 100% a zincului de către plantă, avantaj subliniat și de prezența adjuvanților specifici gamei Wuxal. 

Zincul este unul dintre micronutrienții esențiali pentru plantele de porumb, cu precădere în fenofaza de 4-6 frunze, când rezervele nutritive disponibile ale materialului semincer sunt deja consumate. Chiar dacă planta nu are nevoie de el în cantități mari, carența de zinc are drept rezultat o reducere a cantității și a calității producției.

Sunt cazuri când, la început, deficiența de zinc nu are simptome vizibile, fiind inclusă în categoria carențelor latente. După unii specialiști, aceasta poate conduce la diminuarea productivității cu până la 20%, atunci când se manifestă în primele stadii.

Planta de porumb în fenofaza de 4 frunze

Planta de porumb în fenofaza de 4 frunze, când necesarul de zinc este foarte mare (foto Kwizda Agro Romania)

Care este rolul zincului în dezvoltarea culturii de porumb

În timpul proceselor de creștere, la porumb, acest element joacă un rol esențial în metabolismul auxinelor, cu rol în dezvoltarea radiculară, elongația tulpinii, maturizarea plantei și transformarea zaharurilor. Zincul ajută la formarea rădăcinilor primare și la ramificarea accentuată a acestora, astfel încât planta să poată parcurge mai ușor perioadele de stres termic și hidric, datorită sistemului radicular mai dezvoltat.

Zincul ajută plantele de cultură să depășească mai ușor stresul generat de salinitate sau secetă și mărește imunitatea plantelor în fața bolilor și a dăunătorilor. Atunci când simptomele sunt vizibile, carența de zinc la porumb se poate observa în stadiul de 5 – 6 frunze sub forma unor dungi longitudinale albicioase sau deformate, cloroze internevurale, necroze sau internodii mai scurte. În cazuri severe, plantele pot stagna în creștere, frunzele tinere se albesc (mugurele alb) și planta este întârziată.

Carență de zinc la porumb
Carență de zinc la porumb (foto Pissarek, Osnabrück)

În perioadele cu temperaturi scăzute după semănat, când solurile sunt reci și umede, absorbția radiculară a zincului de către tinerele plante este mai dificilă deoarece se reduce solubilitatea. Aplicarea în exces a fosforului este un alt factor negativ, deoarece conduce la scăderea activității micorizelor din sol, organisme care au un rol major în preluarea radiculară a zincului de către rădăcini. Zincul are mobilitate limitată în plantă, motiv pentru care aplicarea foliară este recomandată de specialiști în primele fenofaze.

Fertilizantul foliar Wuxal Zinc crește rezistența plantelor la factorii de mediu

Fertilizantul foliar WUXAL Zinc, sub formă de suspensie concentrată, asigură o absorbție de 100% a zincului de către plantă, avantaj subliniat și de prezența adjuvanților specifici gamei Wuxal. Pe lângă zinc, produsul conține azot și sulf, a căror sinergie susține absorbția zincului de către plantă.

Wuxal Zinc crește rezistența plantelor la factorii de mediu, ajutându-le să depășească mai ușor diferitele stresuri din perioada de vegetație. Datorită celor doi agenți de chelatare EDTA și gluconat, în comparație cu alte formulări ale zincului, Wuxal Zinc este foarte sigur și stabil în amestecul de tratare cu pH de la 2 până la 9. Poate fi utilizat împreună cu erbicidele postemergente, precum și cu fungicidele, cu efectuarea un test de compatibilitate în prealabil. Se recomandă două tratamente foliare în doză de 2 l/ha: în stadiul de 4-6 frunze frunze și în stadiul de 10 frunze.

Referințe dăunători

Carență de zinc porumb

Ai nevoie de consultanță de specialitate?