Publicat în Creșterea productivității

Unul dintre cele mai performante produse pentru prevenirea și corectarea deficienței de zinc este fertilizantul foliar WUXAL® Zinc, care oferă o nutriție optimă plantelor de porumb, mai ales că prezintă și un conținut ridicat de azot și sulf. Această combinație de elemente nutritive conduce la o producție calitativ superioară, cu conținut ridicat de proteină și amidon, datorită sinergiilor dintre elemente (azot - sulf, azot – zinc). Fertilizarea cu WUXAL® Zinc are un randament foarte ridicat, cu o absorbție a zincului aproape de 100%. Aceasta se datorează suprachelatării acestui microelement, cu doi agenți chelatanți.  Prin chelatare zincul este împiedicat să reacționeze cu celelalte produse chimice din amestec.

Pe lista scurtă a sezonului, prevenția carențelor de micronutrienți ar trebui să ocupe unul dintre primele locuri deoarece, în lipsa acesteia, se poate ajunge la diminuări semnificative de producție. În cazul porumbului, unul dintre elementele minerale esențiale este zincul, implicat în formarea clorofilei, activarea unor enzime importante precum și în diverse procese care cresc toleranța la stres a plantelor. În cazul zincului, ne referim în special la aplicarea preventivă, deoarece fenomenul de „foame latentă” poate apărea atunci când plantele nu prezintă simptomele specifice, dar dezvoltarea lor este, totuși, afectată, iar urmările se văd în recolte scăzute. Studiile arată ca această deficiență asimptomatică poate fi foarte serioasă, cu pierderi de producție ce pot atinge chiar și 40%.

WUXAL® Zinc. Toleranță la stres pe durata întregului sezon

O parte importantă din suprafața agricolă mondială prezintă o cantitate insuficientă de zinc (estimarea este de 50% din solul global), fapt ce afectează nutriția plantelor, în consecință și hrana oamenilor, prin obținerea unor produse agricole de slabă calitate. Dincolo de disponibilitatea efectivă din substrat, absorbția zincului este îngreunată și de tipologia solului. Solurile nisipoase, cele calcaroase și cele acide sunt predispuse la a crea acest tip de deficiență în culturi. Simptomele deficienței de zinc, atunci când se manifestă, sunt frunzele decolorate, cu aspect de benzi și înălțimea redusă a plantelor.

Unul dintre cele mai performante produse pentru prevenirea și corectarea deficienței de zinc este fertilizantul foliar WUXAL® Zinc, care oferă o nutriție optimă plantelor de porumb, mai ales că prezintă și un conținut ridicat de azot și sulf. Această combinație de elemente nutritive conduce la o producție calitativ superioară, cu conținut ridicat de proteină și amidon, datorită sinergiilor dintre elemente (azot - sulf, azot – zinc).

S-a mai dovedit și că o nutriție intensificată, care include elementul zinc, este de ajutor pentru plante în perioadele cu stres termic:

  • în primăvară. Aplicarea acestui fertilizant de timpuriu (mai ales dacă vorbim despre o primăvară rece, în care semănatul s-a făcut târziu) va stimula procesele de dezvoltare. Temperaturile scăzute diminuează germinarea și întârzie răsărirea, iar un impuls nutrițional va ajuta plantele să-și revină după perioadele reci și să se dezvolte uniform și energic. Este recomandată aprovizionarea foliară a plantelor cu microelemente, deoarece temperaturile scăzute determină o absorbție scăzută din sol, mai ales în cazul plantelor foarte tinere (abia răsărite), cu sistem radicular în formare. WUXAL® Zinc asigură o absorbție rapidă a nutrienților în frunze și un efect starter pentru culturi.
  • în vară. Fermierii cultivatori de porumb știu că arșița și seceta prelungită pot reduce masiv productivitatea, întrucât fecundarea la porumb este îngreunată. Însă o cantitate suficientă de zinc crește toleranța la stres și crește viabilitatea polenului.

WUXAL® Zinc. Nimic nu se pierde. 100% asimilare în plantă

Fertilizarea cu WUXAL® Zinc are un randament foarte ridicat, cu o absorbție a zincului aproape de 100%. Aceasta se datorează suprachelatării acestui microelement, cu doi agenți chelatanți.  Prin chelatare zincul este împiedicat să reacționeze cu celelalte produse chimice din amestec. Stabilitatea foarte bună se menține chiar și la valori înalte ale pH-ului, până la 9. Acest aspect este important deoarece molecula de zinc este instabilă, iar prin chelatare se facilitează absorbția.

Chiar dacă în timpul pulverizării tratamentului, o parte din picăturile soluției de tratat ajung și pe sol, nefiind dispersate integral la nivel foliar, zincul și celelalte elemente din compoziția produsului își păstrează disponibilitatea pentru plantă. Aceasta le va absorbi ulterior prin sistemul radicular, complet chelatate, astfel încât gradul de asimilare al elementelor rămâne foarte ridicat și în această situație.

Beneficiile chelatării:

  • micronutrienții rămân disponibili pentru plante.
  • nu este periclitată acțiunea celoralte pesticide din amestec.
  • nu se produc reacții în urma cărora ar putea apărea sedimente ce ar putea să blocheze echipamentul de tratare.

Includerea WUXAL® Zinc în amestecul de tratare oferă beneficii și celorlalte pesticide din schema tehnologică, prin creșterea randamentului acestora. Produsul conține tehnologia Xtra Uptake, destinată unei mai bune absorbții a substanțelor benefice, atât nutrienți cât și molecule active din erbicide, fungicide etc. Acest avantaj vine din faptul că picăturile de substanță vor acoperi o suprafață foliară mai mare, aspect care va asigura o absorbție foarte crescută. WUXAL® Zinc prezintă o foarte bună aderență a produsului pe frunze, comparativ cu produsele concurente, cum sunt cele pe bază de sulfat de zinc, spre exemplu. Un plus este și că acest fertilizant foliar prezintă risc foarte redus de fitotoxicitate în comparație cu alte formulări ale zincului.

Doză: 2 – 2,25 l/ha. Se recomandă 2 aplicări, în intervalul BBCH 13 – BBCH 17.

Referințe dăunători

Carență de zinc porumb

Ai nevoie de consultanță de specialitate?