Deși pe piață sunt disponibile diverse produse ce susțin aprovizionarea cu bor a plantelor cu cerințe ridicate în acest element (rapiță, floarea-soarelui, soia etc.), WUXAL Boron Plus se remarcă printr-o particularitate importantă: sursa de bor din acest fertilizant foliar este acidul boric, acid slab, cu o biodisponibilitate ridicată, ceea ce înseamnă că plantele îl pot absorbi și utiliza cu ușurință.
Publicat în Reducerea stresului
Wuxal Microplant corectează carențele acute de micronutrienți și previne deficiențele latente, care pot scădea rezistența plantelor la boli sau la alte tipuri de stres. Aceste carențe în stare latentă sunt des întâlnite, deoarece toamna, cerealele au un sistem radicular slab dezvoltat, care nu poate explora solul în profunzime. Drept urmare, plantele nu valorifică optim nutrienții disponibili, chiar și în condițiile în care s-a realizat o fertilizare la sol. Bineînțeles că nici excesul de elemente nu este benefic plantei. De exemplu un excedent de cupru cauzează carențe de alți micronutrienți (Mo, Zn, Fe sau Mn), iar, ca efect, sistemul radicular se oprește din creștere sau germinația se întrerupe. La fel, acolo unde întâlnim exces de fier, este foarte posibil să avem și o carență de mangan.
Pe lângă protecția împotriva factorilor de risc, cum sunt bolile și dăunătorii, grâul de toamnă are cerințe complexe de macro și microelemente, astfel încât să poată parcurge cu succes fenofazele de start în vegetație și să își poată asigura rezerva nutrițională în perioada de repaus vegetativ.
De ce este WUXAL Microplant atât de util? Formularea și calitatea fertilizantului contează enorm în dezvoltarea echilibrată a plantelor de cultură. Conform legii minimului, o singură carență exprimată la nivelul unui nutrient modifică nivelul celorlalte elemente în plantă. În cazul WUXAL Microplant, micronutrienții (Cu, Fe, Mo, B, Mn, Zn) sunt într-o proporție echilibrată, iar microelementele cationice (Mn, Cu, Zn, Fe) sunt chelatate EDTA, pentru o aplicare sigură. În plus, produsul conține azot, potasiu, sulf și magneziu, care sporesc rata de absorbție a microelementelor în plante, pentru utilizare completă.
Cu toții știm că sinergia dintre azot și sulf susține sinteza proteinelor și îmbunătățește semnificativ indicii calitativi, că magneziul ajută la producerea de clorofilă și că potasiul reglează regimul hidric din plantă, fiind indispensabil cerealelor de toamnă. Referitor la bor, acesta susține peretele celular, ajutând tânăra plantă să aibă o constituție mai robustă, care capătă rezistență la acțiunea accidentelor climatice sau a înghețului. Dar cât de important este rolul microelementelor cationice (Zn, Cu, Fe, Mn)?
Microelementele cationice – instrumente funcționale pentru grâul de toamnă
Wuxal Microplant corectează carențele acute de micronutrienți și previne deficiențele latente, care pot scădea rezistența plantelor la boli sau la alte tipuri de stres. Aceste carențe în stare latentă sunt des întâlnite, deoarece toamna, cerealele au un sistem radicular slab dezvoltat, care nu poate explora solul în profunzime. Drept urmare, plantele nu valorifică optim nutrienții disponibili, chiar și în condițiile în care s-a realizat o fertilizare la sol. Bineînțeles că nici excesul de elemente nu este benefic plantei. De exemplu un excedent de cupru cauzează carențe de alți micronutrienți (Mo, Zn, Fe sau Mn), iar, ca efect, sistemul radicular se oprește din creștere sau germinația se întrerupe. La fel, acolo unde întâlnim exces de fier, este foarte posibil să avem și o carență de mangan.
Zincul susține sistemul natural de apărare al plantei împotriva bolilor și dăunătorilor, și sporește toleranța culturii la secetă
Unul dintre mineralele cu rol critic la cereale (grâu, orz, secară) este zincul. Conform Asociației Internaționale a Zincului, în jur de 50% din suprafața globală cultivată cu grâu prezintă deficit de zinc. Urmarea? Rezultate slabe pentru fermieri, din cauza valorii nutritive scăzute a boabelor. Cum peste 1 miliard de oameni își asigură cea mai mare parte a necesarului caloric zilnic din produsele pe bază de cereale, deficitul de zinc la grâu sau orz reprezintă sursa multor probleme de sănătate derivate dintr-o alimentație precară.
O cultură de cereale cu deficit de zinc se cunoaște după talia plantelor și a frunzei stindard, care sunt mai mici decât în mod normal. Printre cele mai expuse sunt solurile cu pH alcalin, cele calcaroase sau cele în care s-au aplicat în exces îngrășăminte pe bază de fosfor. Unele teste experimentale au relevat că fertilizarea cu zinc chiar și într-o solă cu deficit accentuat a condus la o creștere cu 20% a producției de grâu.
Primele semne vizibile pe frunze apar mai târziu: pete maroniu - albicioase pe frunzele mijlocii, cu aspect scorțos și internoduri scurte. Corelarea cauză-efect? Zincul este un constituent esențial din structura unor enzime și proteine, el este indispensabil în derularea unor procese metabolice din plantă (dezvoltarea internodurilor și sinteza fitohormonilor de creștere – auxinele). Zincul susține sistemul natural de apărare al plantei împotriva bolilor și dăunătorilor, precum și toleranța culturii la factori de mediu: salinitate, secetă.
Molibdenul, în sinergie cu zincul, conduce la creșterea randamentului grâului de toamnă
Tot la capitolul zinc, aducem în discuție și molibdenul, care este necesar în cantități foarte mici și care este optim dozat în Wuxal Microplant. De ce? Pentru că molibdenul, în sinergie cu zincul, conduce la creșterea randamentului grâului de toamnă prin îmbunătățirea eficienței fotosintetice și a capacității antioxidative a frunzelor, drept urmare, molibdenul are un rol pozitiv în creșterea numărului de spice pe metru pătrat. Nedozat corespunzător, molibdenul împiedică translocarea azotului dinspre frunzele mature către cele tinere. Mai mult, excesul de molibden în plantă este toxic pentru animale, iar aici ne referim la pășunatul pe o astfel de solă, după recoltat.
Cuprul ajută plantele de grâu să-și regenereze mai ușor țesuturile în condiții de frig
Cuprul este un element cu mobilitate limitată în plantă, de aceea deficiențele de cupru specifice, în special, solurilor nisipoase sau cu pH ridicat, nu sunt semnalate întotdeauna prin simptome vizibile (frunze tinere clorotice, răsucite, plante cu talie mică). Cuprul este un element structural în sinteza proteinelor, care susține metabolismul peretelui celular și este implicat în procesul de fotosinteză, cu un rol esențial în respirație. Aprovizionarea corectă cu acest element mineral ajută plantele de grâu să-și regenereze mai ușor țesuturile în condiții de frig și să asigure formarea elementelor de producție (semințele). Conform unor studii, dacă deficiența de cupru este severă, plantele produc polen infertil și bobul nu se umple.
Sunt specialiști care semnalează deficiența de cupru ca fiind una dintre cauzele apariției cornului secarei (Claviceps purpurea), o boală fungică ce duce la apariția ergotoxinelor în semințele recoltate, generând efecte adverse negative grave în urma consumului uman. Deficitul de cupru este și un factor generator pentru excesul de molibden.
Totodată, un alt studiu a relevat că, pe soluri deficitare în cupru, plantele pot prezenta pete purpurii la nivelul tulpinii, cu impact negativ asupra acumulării amidonului în bob. Însă, în cazul aplicării foliare cu cupru chelatat, acest risc a fost redus aproape în totalitate.
Manganul are rol critic în asimilarea carbohidrațiolor în boabe și în producerea de amidon
Dintre rolurile manganului la cerealele de toamnă se poate aminti, în primul rând, participarea sa în procesul de fotosinteză și producerea de clorofilă, sinteza carbohidraților și asimilarea acestora în boabe, precum și în producerea de amidon. Manganul este foarte important pentru diviziunea celulară și elongația celulelor, stimulând înfrățirea. De altfel, deficiența de mangan la grâul de toamnă se manifestă prin reducerea numărului de frați și ofilirea excesivă a frunzelor și a fraților deja formați. Plantele care supraviețuiesc generează elemente de producție foarte slabe.
Din cauza mobilității limitate în plantă, semnele carenței de mangan se vor vedea la nivelul frunzulițelor tinere, sub formă de cloroze internevurale și pete necrozate. Aceste deficiențe se întâlnesc mai ales pe soluri aride sau cu pH ridicat, pe soluri unde s-au aplicat îngrășăminte alcaline în exces sau unele grupe de erbicide.
Fierul influențează răspunsul imun al plantei la diverși patogeni
Fierul este implicat în procesele de fotosinteză și respirație, unde acționează ca un „cărăuș” al electronilor. Primele semne ale carenței sunt clorozele internevurale pe frunzele tinere, nervurile rămânând de culoare verde închis. Fierul participă la multe procese enzimatice, de aceea deficitul de fier este un element limitativ pentru dezvoltarea plantei. Fierul, mineral esențial pentru toate organismele vii, influențează răspunsul imun al plantelor la anumiți patogeni. Micronutrientul prezintă mobilitate redusă în plantă, iar preluarea sa din sol este influențată de profilul pedo-climatic, precum și de prezența fosforului sau a altor microelemente. Din acest motiv, deficiența de fier este pe primul loc în lume la capitolul carențe.
Aplicarea foliară a fierului trebuie să respecte dozele optime, întrucât influențează foarte mult nivelul de absorbție al celorlalte elemente în plantă (de exemplu Manganul sau Zincul), linia de trecere de la deficit la exces fiind foarte delicată. Atunci când este furnizat în cantitățile recomandate, fierul ajută la o mai bună valorificare a îngrășămintelor NPK de către plantă și la creșterea concentrației acestora în sol. În consecință, un aport optim de fier în combinație cu celelalte microelemente are un efect pozitiv asupra creșterii elementelor de producție, a randamentului și a concentrației de fier din bob, un indice calitativ foarte apreciat pentru consumul uman.
Toamna, aplicarea Wuxal Microplant în doză de 1-2 l/ha este benefică pentru dezvoltarea tulpinii cerealelor și, totodată, ajută cultura să reziste la stresul generat de anotimpul rece.