Studiile arată că deficiența de sulf la începutul perioadei de alungire a tulpinilor conduce la o scădere a producției de semințe (-33%), la reducerea viabilității și a calității semințelor, prin scăderea conținutului de proteine (-10%) și a celui de ulei (-30%), precum și a acizilor grași. În această etapă, limitarea accesului la sulf provoacă scăderea absorbției de azot, chiar dacă acest macroelement este disponibil.
Publicat în Creșterea productivității
Când vorbim despre N-LEAF, ne referim la o tehnologie de nivel superior, care captează azotul atmosferic în plantă și crește disponibilitatea acestui macroelement esențial pentru culturile noastre, fără pierderi prin volatilizare sau din cauza levigării. Sunt cazuri concrete care arată că, prin modul unic de acțiune, N-LEAF a realocat culturii echivalentul a 30 kg de azot / ha, suplimentând astfel nutriția aplicată foliar sau la sol. Acest surplus este asimilat foarte ușor de către plantă, care nu mai consumă energie suplimentară în timpul proceselor metabolice.
Actuala viziune europeană asupra agriculturii și a mediului pune fermierii în fața unor alegeri dificile. Pe de o parte, obținerea de profit este obiectivul firesc al antreprenorilor, iar tehnologiile convenționale susțin acest deziderat. Pe de altă parte, limitarea sau interzicerea utilizării anumitor substanțe active, clima în schimbare și impunerea anumitor opțiuni îi obligă să caute mereu soluții alternative și, evident, profitabile.
În acest sens, o recomandare importantă în domeniul fertilizanților pe bază de azot vine de la compania Agronutrition, recunoscută pentru competența de a dezvolta produse dedicate nutriției plantelor, cu performanțe de excepție în câmp. După inovația AZO-Speed Amino, fertilizant foliar cu două tipuri de azot lichid, cercetările din ultimii 10 ani au avut drept rezultat lansarea N-LEAF, o tehnologie inovatoare care are la bază microorganisme naturale cu rol în captarea azotului atmosferic și utilizarea lui drept resursă suplimentară pentru plante.
Ana Vânătoru, Director Produs Fertilizanți Speciali la Kwizda Agro Romania (distribuitor exclusiv al N-LEAF și AZO-Speed Amino), explică prin ce se diferențiază noul produs și care sunt avantajele concrete pe care le obțin fermierii, utilizându-l.
Specialiștii Agronutrition s-au concentrat, de data aceasta, asupra microbiomului din filosferă, așa cum este cunoscută partea supraterană a plantei. Știm că viața microbiană a plantei se divide în rizosferă, endosferă și filosferă. S-a pornit de la ideea că microbiomul poate îmbunătăți disponibilitatea nutrienților. Unele bacterii din filosferă pot fixa azotul atmosferic (cum sunt cele din produsul N-LEAF), făcându-l accesibil plantei, în timp ce altele produc fitohormoni sau siderofori (molecule esențiale produse de microorganisme pentru a capta fierul). Relația simbiotică obținută îmbunătățește dezvoltarea și productivitatea plantelor, reprezentând un ajutor important, mai ales în situații în care solul nu are suficiente resurse.
Compoziția microbiomului din filosferă este influențată de factori precum specia plantei gazdă, condițiile de mediu, practicile agricole. De aceea, o selecție amănunțită, documentată, a microorganismelor prezente pe organele externe ale plantelor a fost binevenită. Acesta este și rolul noului fertilizant N-LEAF, care acționează prin mijloace naturale – aducând 2 tipuri de bacterii la suprafața frunzei, cu beneficii de nutriție și protecție. Deoarece aceste avantaje sunt obținute fără intervenții chimice, N-LEAF poate fi utilizat în orice tehnologie, inclusiv în agricultura ecologică.
Fixarea azotului atmosferic - echivalentul a 30 kg N/ha realocate culturii
Când vorbim despre N-LEAF, ne referim la o tehnologie de nivel superior, care captează azotul atmosferic în plantă și crește disponibilitatea acestui macroelement esențial pentru culturile noastre, fără pierderi prin volatilizare sau din cauza levigării. Sunt cazuri concrete care arată că, prin modul unic de acțiune, N-LEAF a realocat culturii echivalentul a 30 kg de azot / ha, suplimentând astfel nutriția aplicată foliar sau la sol. Acest surplus este asimilat foarte ușor de către plantă, care nu mai consumă energie suplimentară în timpul proceselor metabolice. Avem rezultate concludente la rapiță, cum reiese din fotografiile de mai jos.
Inovație cu 3 tulpini diferite de la 2 bacterii benefice
Inovația constă în selecția a 3 tulpini derivate din 2 bacterii benefice Methylobacterium și Arthrobacter, în cea mai mare concentrație disponibilă la acest moment (3 x 10⁹ unități formatoare de colonii pe ml) și care acționează în simbioză cu planta.
Methylobacterium spp
Methylobacterium sunt bacterii care colonizează în principal filosfera, însă pot pătrunde și în interiorul plantei, prin stomate sau prin răni mici și pot coloniza spațiile intercelulare din mezofil; acestea se hrănesc cu metanolul eliberat prin stomate, contribuind astfel și la stabilitatea pereților celulari. Bacteriile Methylobacterium ajută la fixarea calciului, ceea ce face ca țesuturile vegetale să fie mai puternice și mai puțin expuse la daunele cauzate de radiațiile UV sau de factori mecanici cum sunt vântul sau precipitațiile abundente. De asemenea, captează azotul din atmosferă, într-o formă ce poate fi absorbită și utilizată de către plante.
Methylobacterium spp se găsesc în mod natural în plante: au fost determinate peste 70 de specii de plante ce găzduiesc acest tip de bacterii, în frunze, tulpini și rădăcini. Cercetările au arătat că în culturile agricole aceste bacterii sunt capabile să inducă rezistență sistemică și să crească absorbția de azot. Ele produc niveluri ridicate de hormoni vegetali numiți citochinine, inclusiv forma cea mai activă, numită trans-zeatină (tZ).
Methylobacterium se remarcă prin competitivitate și, spre deosebire de alte specii, este capabilă să se dezvolte în condiții variate din punctul de vedere al temperaturii, pH-ului, salinității etc. De aceea, beneficiile produsului N-LEAF vor fi vizibile chiar și în condiții climatice suboptime.
Arthrobacter
Arthrobacter reprezintă o specie de bacterii care produc efecte benefice pentru plante prin metabolizarea zaharurilor și carbohidraților eliberați de frunze. Aceasta susține creșterea plantelor prin mai multe procese specifice, cum este producția de fitohormoni, în special auxină de tip IAA (acidul indolil-3-acetic, forma principală de auxină găsită în plante) și cresc sinteza de polizaharide.
Sinergia celor 2 bacterii benefice – nutriție și protecție
„Știm că fiecare dintre cele două bacterii benefice are propriul rol, dar, acționând în tandem, au capacitatea de a produce fitohormoni (auxine și citochinine) care susțin dezvoltarea vegetativă și ajută sistemul radicular să asimileze un volum mai mare de apă și nutrienți. Prin acest proces, N-LEAF crește masa foliară, îmbunătățește activitatea fotosintetică și stimulează rezistența la stres a plantelor”.
Microbiomul din filosferă influențează toleranța plantelor la stres (secetă, salinitate). De exemplu, anumite bacterii produc fitohormoni care ameliorează stresul, cum sunt IAA (acidul indolil-3-acetic) și giberelinele.
Auxina este o substanță din structura plantei care contribuie la diviziunea celulară și la creșterea țesuturilor vegetale. Citochininele stimulează diviziunea celulară, creșterea lăstarilor, absorbția nutrienților, dezvoltarea vaselor conductoare. Împreună, auxinele și citochininele au rol în dezvoltarea plantelor, inclusiv a sistemului radicular, care va fi capabil să asimileze mai ușor apa și nutrienții. De aceea, îmbogățirea microbiomului culturilor prin aplicarea acestor bacterii ajută plantele să se dezvolte chiar și în condiții de stres.
Filosfera reprezintă al doilea mare habitat după rizosferă și este foarte bogat în microorganisme. Printre acestea se numără bacterii, fungi, virusuri, alge și, foarte rar, protozoare și nematozi, care populează suprafețele frunzelor, tulpinilor, florilor și fructelor. O parte au impact pozitiv asupra plantelor. Unele, de exemplu, pot concura sau inhiba organismele patogene prin competiția pentru nutrienți și inducerea rezistenței sistemice în plante (funcționează ca un vaccin).
Cele două bacterii componente ale N-LEAF colonizează frunza și produc metabolitul acetionă, datorită căruia pătrunderea agenților patogeni în plantă este îngreunată, iar rezistența plantelor la boli crește.”
N-LEAF - Formulare lichidă, unică pe piață, cu utilizare facilă și imediată
Cele două bacterii din produs sunt deja activate, N-LEAF prezentându-se sub formă lichidă, gata de utilizare. Specialistul care efectuează tratamentul în câmp nu trebuie să întreprindă acțiuni suplimentare, produsul putând fi utilizat imediat și foarte ușor.
N-LEAF se difuzează pe frunză sub forma unui film pigmentar, procedeu prin care bacteriile își asigură autoprotecția față de factorii de mediu.
Concluzii și recomandări utile
Cele 3 tulpini acționează complementar, nu au caracter patogenic, sunt endofite (pot pătrunde ușor în frunză, colonizând întreaga plantă), sunt eficiente în captarea și fixarea azotului atmosferic, rezistă la acțiunea factorilor de stres externi și se pot adapta la un număr foarte mare de culturi.
De exemplu, perioada actuală este propice pentru aplicarea N-LEAF la porumb, floarea-soarelui și cartof, în doză de 0,5 l/ha. Foliajul plantelor trebuie să fie suficient de dezvoltat, iar soluția să nu conțină clor. N-LEAF nu se aplică odată cu erbicidele.