Publicat în Creșterea productivității

Aplicarea AZO-SPEED® la cultura de porumb asigură o dezvoltare intensă, prin aportul de azot într-o formă ușor de folosit în orice condiții meteo, dar și pentru prevenirea și corectarea carențelor de magneziu și sulf. Prin aplicarea AZO-SPEED® în cultura de porumb, plantele au asigurat necesarul de azot pe termen lung: ureea cu absorbție rapidă este folosită imediat după aplicare, pe când ureea formaldehidă este utilizabilă într-un interval de timp mai îndelungat. 

Fără azot în cantități suficiente, culturile de porumb nu și-ar putea atinge potențialul genetic. Iar aici începe dilema: care formă de azot este cea mai potrivită? Și pentru că fiecare are rolul ei, vă propunem un produs ce conține ambele tipuri de uree, una cu eliberare rapidă, cealaltă cu eliberare lentă, care asigură gradarea absorbției, precum și micronutrienți (magneziu și sulf) pentru o asimilare corespunzătoare a azotului. De asemenea, formularea specială asigură numeroase alte beneficii (absorbție treptată, persistență pe suprafața foliară, umectare etc.).

AZO-SPEED®. Uree „clasică” și uree formaldehidă pentru absorbție optimă

Două tipuri de uree

Principala caracteristică a produselor AZO-SPEED® este combinația de două tipuri de uree: 1. cu absorbție rapidă, într-un procentaj de 67% din totalul de uree, și 2. uree formaldehidă, cu absorbție lentă (slow release), în proporție de 33%. 

Aprovizionare cu azot în 2 faze

Prin aplicarea AZO-SPEED® în cultura de porumb, plantele au asigurat necesarul de azot pe termen lung: ureea cu absorbție rapidă este folosită imediat după aplicare, pe când ureea formaldehidă este utilizabilă într-un interval de timp mai îndelungat. Această utilizare lentă este posibilă datorită proprietăților adezive ale ureei formaldehide pe suprafața foliară; de asemenea, această substanță are un grad ridicat de pătrundere în frunză, ceea ce înseamnă o absorbție foarte ridicată a azotului. Pe scurt, AZO-SPEED® oferă o aplicare cu un randament crescut al azotului.  

Aplicare sigură pentru culturi

Ureea cu absorbție  lentă  asigură o nutriție progresivă cu azot, fără stimulare excesivă, adică „nu arde” culturile de porumb, ca în cazul altor produse.

Efectele secundare ale aplicării sunt minime și datorită purității speciale a ureei din AZO-SPEED®, care prezintă o cantitate foarte redusă de biuret, un produs secundar al procesului de fabricație a ureei. Această substanță poate crea fitotoxicitate atât pentru rădăcini, cât și pentru frunze, cu efect de inhibare a proceselor metabolice a azotului, ce pot fi recunoscute prin aspectul de cultură „arsă” și oprește sinteza proteinelor.

Conținut de nutrienți - pentru cantitate crescută de proteine și dezvoltare intensă a plantelor

AZO-SPEED® reprezintă o sursă utilă de sulf și magneziu, cu beneficii pentru cultura de porumb. Aceasta pentru că aplicarea simultană a azotului și a acestor microelemente conduce la o asimilare ridicată, fapt ce se datorează sinergiilor între cele trei elemente minerale:

  1. Sinergia azot-sulf conduce la o bună absorbție a azotului și la creșterea cantității de proteine din plante.
  2. Sinergia azot-magneziu intensifică fotosinteza, contribuind la dezvoltarea puternică.

AZO-SPEED®. Aplicare pentru un sezon imprevizibil

După o iarnă destul de secetoasă în multe zone, încă nu știm ce condiții meteo ne va oferi această primăvară.

În perioadele cu precipitații deficitare, azotul cu absorbție radiculară este mai puțin eficient, deoarece lipsa umidității limitează drastic absorbția. De aceea, aplicarea foliară poate fi o soluție bine aleasă. În plus, ureea formaldehidă asigură o umectare puternică, micșorând tensiunea superficială a peliculei de amestec de tratare pe frunze. Astfel, se evită uscare rapidă a azotului ureic pe frunză.

În perioadele cu ploi, AZO-SPEED® are un avantaj ce decurge din conținutul de uree formaldehidă și anume persistența crescută pe frunză, deoarece acest tip de uree lucrează ca un adjuvant. Totodată, aplicarea AZO-SPEED® nu are dezavantajul levigării, ce se manifestă la îngrășămintele aplicate la sol. În condiții de umiditate crescută, activitatea rădăcinilor este focalizată pe absorbția apei, de aceea aplicarea foliară este benefică, permițând plantelor să absoarbă atât apă, cât și nutrienții necesari pentru creșterea susținută.  

Aplicarea AZO-SPEED® la cultura de porumb asigură o dezvoltare intensă, prin aportul de azot într-o formă ușor de folosit în orice condiții meteo, dar și pentru prevenirea și corectarea carențelor de magneziu și sulf.

Aplicat în a doua parte a perioadei de vegetație, AZO-SPEED® crește cantitatea de proteine, îmbunătățind calitatea producției de porumb boabe și siloz.

Se poate aplica la fiecare tratament foliar, în dozele următoare: primul tratament: 5 l/ha - 10 l/ha, al doilea tratament: 20 l/ha, cu un volum minim de 100 l de apă/ha.

Referințe dăunători

Carență de azot porumb

Ai nevoie de consultanță de specialitate?