Publicat în Combaterea dăunătorilor

FLOWBRIX acționează preventiv și curativ împotriva manei și agenților bacterieni la tomate, vinete si cucurbitacee, având o persistență a substanței active pe plantă o perioadă îndelungată. Totodată, produsul ajută la cicatrizarea organelor vătămate de grindină sau ploi puternice, limitând căile de acces pentru agenții patogeni.

Cuprul este recunoscut pentru proprietățile antibacteriene și antifungice, totodată, pentru faptul că este un produs natural foarte util, care poate fi implementat cu succes în orice tehnologie, organică, convențională sau hibridă. De asemenea, datorită faptului că ionii de cupru nu se degradează cu ușurință la lumină sau în condiții de umiditate, produsele cuprice au o persistență mai îndelungată pe plantă, asigurând protecție împotriva bolilor.

Cu toate acestea, eficiența produselor pe bază de cupru este influențată atât de dimensiunea particulelor, cât și de formulare.

Oxiclorura de cupru conferă o acoperire uniformă

FLOWBRIX este un fungicid – bactericid cu o cantitate ridicată de cupru metalic (380 g/l), sub formă de oxiclorură de cupru în suspensie concentrată, ale cărei particule au dimensiunea optimă pentru ca procesele necesare controlului patogenilor să aibă eficacitate ridicată, fără a afecta procesul de fotosinteză.

Oxiclorura de cupru prezintă o concentrație ridicată de cupru metalic (57% ioni de Cu2+), iar formularea lichidă îi oferă produsului FLOWBRIX avantajul unei miscibilități superioare, soluția obținută fiind extrem de omogenă.

FLOWBRIX – prevenire, vindecare, igienizare

FLOWBRIX acționează preventiv și curativ împotriva manei și agenților bacterieni la tomate, vinete si cucurbitacee, având o persistență a substanței active pe plantă o perioadă îndelungată.

Mana la castravete (Pseudoperonospora cubensis)
Mana la castravete (Pseudoperonospora cubensis)

Totodată, produsul ajută la cicatrizarea organelor vătămate de grindină sau ploi puternice, limitând căile de acces pentru agenții patogeni.

Când este necesar FLOWBRIX la legume?

Primăvara, culturile de legume traversează perioade schimbătoare din punct de vedere al temperaturilor și umidității, care favorizează germinarea sporilor de mană la diferite specii. Caracterul puternic antisporulant al fungicidului FLOWBRIX inhibă dezvoltarea sporilor și limitează atacul manei la tomate și vinete (Phytophthora infestans), precum și la cucurbitacee (Pseudoperonospora cubensis).

Mana la tomate (Phytophthora infestans)
Mana la tomate (Phytophthora infestans)

Pe de altă parte, resturile vegetale din sol sau supra-fertilizarea cu azot creează condiții propice pentru transmiterea infecțiilor. Motivul îl reprezintă facilitarea creșterii în exces a buruienilor, ce constituie un mediu ideal pentru germinarea și înmulțirea patogenilor care se propagă foarte ușor către plantele de cultură.

Bacterioză pe frunze la tomate (Xanthomonas campestris)Bacterioză pe frunze la tomate (Xanthomonas campestris)
Bacterioză pe frunze la tomate (Xanthomonas campestris)

La speciile cultivate în câmp deschis, un rol negativ îl au accidentele climatice (grindină, înghețuri târzii), care, provocând răni pe organele plantelor, constituind căi de pătrundere pentru agenți bacterieni, cum sunt bășicarea fructelor tomatelor (Xanthomonas vesicatoria), care afectează aspectul comercial al fructului și bacteriozele pe frunze la tomate (Xanthomonas campestris), care conduc la defoliere masivă și avortarea florilor.

bășicarea fructelor tomatelor (Xanthomonas vesicatoria)
bășicarea fructelor tomatelor (Xanthomonas vesicatoria)

Tratamentele cu Flowbrix se realizează preventiv, de la transplantare până aproape de înflorit și în perioada de dezvoltare și maturare a fructelor, în doză de 2,6 l/ha, însă se poate aplica și curativ.

FLOWBRIX diminuează stresul la transplantare

Înainte de transplantarea tinerelor plante din răsadniță în câmp, este necesară „călirea răsadurilor” pentru a ușura adaptabilitatea la noile condiții. Această operațiune presupune aerisirea răsadniței și oprirea încălzirii, după care, se stropesc plăntuțele cu fungicid și insecticid pentru a preveni eventualele atac de boli și dăunători. Fungicidul Flowbrix previne instalarea bolilor și stopează dezvoltarea patogenilor care pot fi deja prezenți pe frunzulițe sau tulpini. Tratamentul se realizează în doză de 2,6 l/ha, preventiv, înainte de transplantare.

 

Referințe dăunători

Mană tomate

Phytophthora infestans

Mană vinete

Phytophthora infestans

Mana cucurbitaceelor

Pseudoperonospora cubensis

Ai nevoie de consultanță de specialitate?