Publicat în Reducerea stresului

La culturile de toamnă (rapiță, cereale), stresul climatic provocat de alternarea perioadelor călduroase cu cele de înghețuri sau valuri târzii de frig, afectează dezvoltarea plantelor, încetinindu-le creșterea și deteriorând țesuturile. La rapiță, aflată acum în perioada de elongație a tulpinii, fisurile provocate de îngheț conduc la o capacitate mai slabă de ramificare și, au drept rezultat un număr mai redus de silicve. La cerealele de toamnă, aceste valuri de frig încetinesc dezvoltarea fraților și absorbția elementelor nutritive în plante, astfel încât calitatea elementelor de producție va avea de suferit. Nici culturile de legume sau cartof nu sunt ocolite de amenințarea acestei perioade. Este și exemplul ardeilor, care sunt plante sensibile la îngheț. O atenție sporită trebuie acordată în cazul răsadurilor transplantate, deoarece temperatura în următoarele zile trebuie menținută constantă, în caz contrar, rata de supraviețuire este mică.

Niciun alt anotimp nu este atât de puțin previzibil ca primăvara. Traversăm un sfârșit de martie - început de aprilie cu valuri de temperaturi scăzute sub media perioadei și, în unele locuri, cu zăpezi și înghețuri.

O mini-iarnă târzie, pe scurt, care trebuie tratată ca orice accident climatic cu repercusiuni negative asupra culturilor, indiferent că ne referim la cele de toamnă (cereale, rapiță), la legume sau cartof.

Să avem în vedere că această alternanță de temperaturi poate să nu fie ultima din acest sezon. Exercițiul ultimilor ani ne-a învățat că astfel de accidente climatice survin și mai târziu, la final de aprilie. Așa că ce putem face?

Să prevenim e mai bine decât să tratăm sau decât, mai rău, să încercăm să recuperăm. Este valabil la modul universal, deci și în cazul plantelor. AMALGEROL ESSENCE este o soluție practică, valabilă atât pentru agricultura convențională, cât și pentru cea organică.

AMALGEROL ESSENCE – soluția de urgență în cazul accidentelor climatice

Datorită complexității sale, biostimulatorul AMALGEROL ESSENCE răspunde necesităților actuale privind susținerea culturilor în situații de stres climatic, ajutând plantele să se recupereze rapid după valurile accentuate de frig și îngheț pe care le traversăm acum. Aplicat preventiv, produsul ajută culturile să preîntâmpine situațiile nefavorabile.

Zăpadă peste pomii fructiferi înfloriți
Zăpadă peste pomii fructiferi înfloriți

Acest avantaj este datorat extractului din plante alpine și antioxidanților, dar și aportului substanțial de aminoacizi și fitohormoni din plante. Dar care este, concret, suportul oferit plantelor de tratamentele cu AMALGEROL ESSENCE în această perioadă?

Zona alpină este considerată o regiune de excepție a biomilor. Prin definiție, biomul este o zonă geografică de dimensiuni mari, în care grupuri de animale și plante pot evolua, datorită capacității lor naturale de a se adapta, chiar dacă există schimbări de condiții. Condițiile extrem de dure de mediu și fluctuația acestora creează în mod curent situații foarte stresante pentru plantele alpine.

Aceste tipuri de stres provoacă deteriorarea structurilor biochimice din plante, cu alte cuvinte, celulele plantelor afectate produc radicali liberi care determină distrugerea țesuturilor. Plantele alpine reușesc să se protejeze de acești radicali liberi prin capacitatea proprie de a produce antioxidanți într-o concentrație mult mai mare față de plantele de la altitudini joase. Antioxidanții sunt molecule care neutralizează stresul (biotic sau abiotic) prin oprirea deteriorării celulelor.

Din acest motiv, datorită transferului de toleranță și antioxidanților, extractul din plante alpine din AMALGEROL ESSENCE, ajută plantele de cultură să depășească situațiile de stres generate de fluctuațiile mari de temperatură.

Cum reușește AMALGEROL ESSENCE să accelereze regenerarea plantelor afectate?

Aminoacizii din AMALGEROL ESSENCE accelerează regenerarea rapidă a țesutului celular al plantelor afectate. Se știe că aminoacizii sunt compuși de bază ai celulei vii, fiind elementele din care sunt constituite proteinele, de aceea, numeroase procese fiziologice depind de ei. În plante, aminoacizii au roluri semnificative: absorbția de nutrienți, translocarea acestora în plantă, susținerea metabolismului, biosinteza vitaminelor, creșterea plantelor și inducerea toleranței ridicate la stres (cum este cel determinat de temperaturi scăzute). Dintre aminoacizii conținuți, AMALGEROL ESSENCE are cea mai ridicată cantitate din:

  • Prolină - aminoacid cu rol în asimilarea azotului de către plantă și în fotosinteză. Stimulează toleranța la stres provocat de factori variați (salinitate, secetă, temperaturi scăzute etc.), menținând turgescența celulelor, stabilizează membranele și limitează stresul oxidativ.
  • Glicină - acest aminoacid influențează pozitiv dezvoltarea plantelor care devin mai înalte, cu frunzele mai bună calitate și masă crescută a rădăcinii. Din analiza frunzelor, au reieșit concentrații superioare de azot, calciu, potasiu, fosfor, fier și zinc, comparativ cu plantele-martor. Glicina aplicată foliar are efect benefic prin susținerea producției de clorofilă în condiții de stres și continuarea realizării procesului de fotosinteză în parametri apropiați de cei normali.
  • Alanină – ajută la refacerea echilibrului osmotic, totodată, acest aminoacid are rol în fotosinteză și susține toleranța la stres (mai ales în condiții de băltire și secetă).

Fitohormonii din plante conținuți de AMALGEROL ESSENCE sunt esențiali în cazul, mai ales, al susținerii elementelor de creștere (cum sunt frații la grâu) și structurilor tinere, cum sunt răsadurile (dar nu numai). Practic, aceste substanțe organice reglează creșterea plantelor chiar din stadiul germinativ, controlând formarea și dezvoltare organelor și țesuturilor, consolidarea sistemului de apărare împotriva patogenilor sau altor tipuri de stres, până la susținerea și buna funcționare a sistemului reproducător și a proceselor vitale (înflorire, coacere etc).

Care sunt consecințele accidentelor climatice actuale asupra plantelor?

Pe scurt, la culturile de toamnă (rapiță, cereale), stresul climatic provocat de alternarea perioadelor călduroase cu cele de înghețuri sau valuri târzii de frig, afectează dezvoltarea plantelor, încetinindu-le creșterea și deteriorând țesuturile. La rapiță, aflată acum în perioada de elongație a tulpinii, fisurile provocate de îngheț conduc la o capacitate mai slabă de ramificare și, au drept rezultat un număr mai redus de silicve. La cerealele de toamnă, aceste valuri de frig încetinesc dezvoltarea fraților și absorbția elementelor nutritive în plante, astfel încât calitatea elementelor de producție va avea de suferit.

Nici culturile de legume sau cartof nu sunt ocolite de amenințarea acestei perioade. Este și exemplul ardeilor, care sunt plante sensibile la îngheț. O atenție sporită trebuie acordată în cazul răsadurilor transplantate, deoarece temperatura în următoarele zile trebuie menținută constantă, în caz contrar, rata de supraviețuire este mică.

Tomate afectate de îngheț
Tomate afectate de îngheț

AMALGEROL ESSENCE – surplus de avantaje

AMALGEROL ESSENCE reprezintă și o sursă organică de azot și potasiu. Datorită acestor nutrienți, culturile sunt sănătoase și se dezvoltă foarte bine chiar și în condiții mai dificile. Cele două elemente sunt foarte importante pentru metabolismul proteinelor și întărirea tinerelor plante, fiind foarte ușor de absorbit foliar.

Carbonul organic îmbunătățește dezvoltarea radiculară, activează viața microbiană din sol și ajută la îmbunătățirea conținutului de humus. Iar alginatul din extract de alge marine, reprezintă o sursă minerală naturală care poate reține apa în sol, asigurând o dezvoltare mai bună a plantelor și, implicit, producții calitative.

Ai nevoie de consultanță de specialitate?