Publicat în Combaterea dăunătorilor

La legume, tratamentul cu BOTREFIN este indicat începând cu faza de înflorit a plantelor de cultură (senescența florilor), pentru a proteja culturile de cele două putregaiuri atunci când presiunea de infecție este cea mai periculoasă. De ce este important acest aspect? Datorită simptomatologiei bolilor. Ca urmare a agresivității celor doi patogeni, tratamentele preventive sunt cele mai indicate, mai ales atunci când există avertizări cu privire la crearea condițiilor favorabile apariției bolilor. 

Este binecunoscut impactul putregaiului alb (Sclerotinia spp) și al putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) asupra culturilor agricole și horticole, aceste două boli provocând pierderi foarte mari la nivel global. Anual, cercetătorii investesc sume importante în crearea și dezvoltarea de programe tehnologice menite să țină sub control aceste ciuperci, cu ajutorul fungicidelor. De exemplu, doar în cazul Botrytis cinerea, sumele investite anual în cecetările pentru soluții privind controlul bolii depășeau a un moment dat, 1 miliard de dolari la nivel global.

Ca urmare a agresivității celor doi patogeni, tratamentele preventive sunt cele mai indicate, mai ales atunci când există avertizări cu privire la crearea condițiilor favorabile apariției bolilor. Se va opta pentru un management integrat al controlului bolilor, astfel încât să se reducă riscul apariției fenomenului de rezistență sau se vor alege fungicide cu risc redus, cum este BOTREFIN, un produs complex, cu dublă acțiune, sistemică și de contact, sub formă de granule dispersabile în apă (WG).

La legume, tratamentul cu BOTREFIN este indicat începând cu faza de înflorit a plantelor de cultură (senescența florilor), pentru a proteja culturile de cele două putregaiuri atunci când presiunea de infecție este cea mai periculoasă. De ce este important acest aspect? Datorită simptomatologiei bolilor.

Putregaiul cenușiu, al doilea patogen ca importanță economică negativă la legume

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) a ajuns, imediat după anul 2010 (efect al schimbărilor climatice sau nu), să genereze pierderi anuale în culturile de fructe și legume de peste 10 miliarde de dolari la nivel global, fiind clasificat drept al doilea patogen din punct de vedere al importanței economice (în sens negativ) pe care o reprezintă prin prisma producțiilor afectate (după recoltare). Aceasta deoarece ciuperca are potențialul să declanșeze simptome în perioada de dinainte de recoltare sau rămâne în repaus latent până după recoltare, distrugând fructele și legumele în timpul depozitării. Sunt foarte puține culturile pe care această boală nu le influențează, spectrul său acoperind peste 500 de specii de plante. În cazul legumelor, unele dintre cele mai expuse sunt tomatele, ardeii, castraveții, salata verde, ceapa și usturoiul. Ciuperca poate afecta toate organele aeriene ale plantei: tulpini, fructe, semințe, flori și frunze.

Putregaiul cenușiu la ardei (Botrytis cinerea)
Putregaiul cenușiu la ardei (Botrytis cinerea)

Botrytis cinerea este un patogen favorizat de condițiile climatice, temperatura optimă pentru germinarea sporilor este cuprinsă între 15 – 23° C, mai ales dacă traversăm perioade cu precipitații abundente, urmate de cele cu umiditate ridicată. Practicile intensive, cu densități mari, care nu permit o aerisire corespunzătoare a plantelor, sunt și ele potențiali generatori ai dezvoltării ciupercii. Sporii se răspândesc cu ușurință, purtați de vânt, de insecte sau prin instrumentele utilizate la lucrările agricole. Un alt vector de transmitere îl reprezintă resturile vegetale de la baza plantelor și chiar solul, prin supraviețuirea patogenului de la un sezon la altul. De asemenea, rănile de pe organele plantelor, provocate prin tăieri, ruperi sau în urma accidentelor climatice (grindină) pot fi porți de intrare pentru agenții dăunători. În cazul răsadurilor, trebuie avut în vedere că acestea pot fi procurate deja infectate, de aceea este foarte util un prim tratament antifungic înainte de transplantare. 

Putregaiul cenușiu la vinete (Botrytis cinerea)
Putregaiul cenușiu la vinete (Botrytis cinerea)

În culturile de legume aflate în vegetație (tomate, ardei, castraveți), cele mai des întâlnite simptome ale Botrytis cinerea sunt petele necrotice acoperite cu un puf gri pe tulpini. Tulpinile afectate se usucă, florile avortează, iar planta se ofilește. În cazul infecțiilor severe în ultimele fenofaze de creștere, fructele și legumele prezintă aspect „mucegăit”, iar boala evoluează foarte rapid (caracterul contagios este ridicat, astfel încât se răspândește imediat de la un fruct la altul). BOTREFIN, aplicat la înflorit, va preveni germinarea sporilor și afectarea țesuturilor înainte ca legarea să aibă loc.

Pierderi de producție între 20% și 100% la legume cauzate de putregaiul alb

Analiștii au apreciat că daunele produse de putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), sunt atât de mari, atât în timpul vegetației, cât și după recoltare, încât este imposibil de estimat o cifră exactă. S-a dovedit însă că pierderea producției este de minim 20% și ajunge, în multe dintre cazuri, chiar la 100%, în funcție de presiunea infecției, momentul atacului și, bineînțeles, de specie (peste 300 de specii afectate).

Putregaiul alb la castraveți (Sclerotinia spp.)
Putregaiul alb la castraveți (Sclerotinia spp.)

Sclerotinia sclerotiorum, apare atunci când sunt aproximativ aceleași condiții ca și în cazul Botrytis cinerea: temperaturi specifice primăverilor, între 20 - 25° C și umiditate excesivă, dublată de precipitații prelungite. O primă măsură de protecție este îndepărtarea resturilor vegetaleși acordată atenție sporită lucrărilor terenului, deoarece această boală are o rată de supraviețuire sub formă de scleroți în sol de la 5 la 8 ani.

Scleroții sunt formele de supraviețuire ale ciupercii și se recunosc după aspect: seamănă cu semințele de muștar, dar sunt negre și se dezvoltă pe țesutul bolnav și în tulpinile atacate. La început, leziunile sunt mici, circulare, purulente, de culoare verzuie. În timp scurt, zonele afectate se usucă, necrozează și se acoperă cu un puf albicios. Tulpinile infectate sunt decolorate (albite) și uscate, rupându-se deasupra punctului de infecție. Pe fruct apar micelii prăfoase de culoare albă.

Putregaiul alb la salată (Sclerotinia spp.)
Putregaiul alb la salată (Sclerotinia spp.)

De exemplu, la castraveți, fructul infectat se dezintegrează rapid într-o masă apoasă, care îl distruge complet, până la peduncul. Plantele afectate nu își mai revin: pețiolul infectat conduce la defoliere, iar fructele și legumele sunt necomestibile, deci nu pot fi comercializate. Boala atacă toate părțile aeriene ale plantei: tulpini, frunze, flori, fructe. Momentul critic de atac începe de la senescența florilor, înainte de formarea fructelor, atunci când sunt întrunite toate condițiile climatice pentru ca sporii ciupercii să germineze. De aceea BOTREFIN este indicat să fie aplicat cu puțin timp înainte de această fenofază.

De ce BOTREFIN este o soluție eficientă împotriva celor doi patogeni?

Fungicidul este un produs complex, dezvoltat pe bază de două substanțe active foarte performante:

  • ciprodinil (375 g/kg), cu acțiune sistemică și spectru larg de combatere, este o substanță activă care inhibă sinteza proteinelor, blocând atacul patogenului asupra plantei.
  • fludioxonil 250 g/kg, cu acțiune de contact, inhibă germinarea sporilor și creșterea tubului germinativ care penetrează țesutul plantei atacate.

Acțiunea combinată a celor două substanțe active îi oferă fungicidului BOTREFIN un caracter preventiv și curativ, produsul având avantajul că blochează bolile în patru momente distincte ale atacului:

  1. germinarea sporilor ciupercilor
  2. creșterea tubului germinativ
  3. momentul penetrării în plantă
  4. creșterea miceliului inter și intra celular.

Ce patogeni previne și combate BOTREFIN la culturile de legume

  • putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) la tomate, vinete, castraveți, ardei, ceapă, usturoi, fasole, mazăre, salată
  • putregaiul alb (Sclerotinia spp.) la castraveți, ardei, ceapă, usturoi, fasole, mazăre, morcov, salată, țelină
  • alternarioza (Alternaria dauci) la morcov
  • antracnoza (Colletotrichum spp.) la fasole și mazăre.

Cum și când se aplică fungicidul BOTREFIN la culturile de legume

În funcție de specie, tratamentele se vor efectua de 2-3 ori pe sezon, la interval de 7-14 zile între tratamente și cu un timp de pauză până la recoltare de 3 zile la tomate, vinete, ardei, castraveți, 7 zile la salată și morcov, 14 zile la ceapă, usturoi, țelină și 28 de zile la mazăre și fasole. Doza utilizată variază între 0,8 și 1 kg/ha, în funcție de cultură și presiunea de infecție. Volumul de apă utilizat variază între 500 – 1.000 l/ha, în funcție de specie și fenofază.

Referințe dăunători

Putregaiul alb castraveți

Sclerotinia sclerotiorum

Putregaiul alb tomate

Sclerotinia sclerotiorum

Putregaiul alb al cepei

Sclerotium cepivorum

Putregaiul cenușiu al ardeilor

Botrytis cinerea

Putregaiul cenușiu al castraveților

Botrytis cinerea

Putregaiul cenușiu al cepei

Botrytis allii

Ai nevoie de consultanță de specialitate?