Publicat în Combaterea dăunătorilor

Fungicidul BANJO are la bază substanța activă fluazinam în cantitate ridicată (500 g/l), față de care mana cartofului (Phytophthora infestans) are risc redus de dezvoltare a tulpinilor rezistente, conform rapoartelor FRAC. BANJO acționează prin contact, inhibând germinarea și stopând producerea de spori ai ciupercii. Caracterul puternic antisporulant îi susține acțiunea preventivă deosebit de eficientă, iar formularea suspensie concentrată ajută la o acoperire completă a frunzelor cu soluția de tratare.

Mana (Phytophthora infestans) este cea mai importantă boală la cultura de cartof, din cauza periodicității sale de atac și a agresivității: poate apărea oricând în vegetație, provocând atât infecția tuturor părților aeriene, cât și a tuberculilor.

Mana cartofului - atac pe tulpină (Phytophthora infestans)
Mana cartofului - atac pe tulpină (Phytophthora infestans)

Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului din țara noastră sunt favorabile evoluției manei, mai ales că perioadele cu umiditate ridicată și amplitudini mari de temperatură zi-noapte sunt frecvente primăvara. Chiar și în lipsa avertizărilor, patogenul poate avea potențial de atac, atunci când există rezervă biologică în sol sau dacă în apropiere se găsesc culturi care se confruntă cu această problemă.

Cei mai mulți specialiști susțin că fermierii nu trebuie să se bazeze pe programele de eradicare a manei, întrucât acestea nu sunt 100% eficiente, iar riscul de supraviețuire al ciupercii rămâne. Cele mai reușite practici agricole sunt cele de prevenire a manei, iar primul tratament fungic trebuie realizat în faza de 10-15 cm, sau cel târziu până în faza de rozetă pentru a proteja cultura nou răsărită de sporii de mană din sol.

BANJO – managementul riscului la nivel ridicat

Infecția cu mana cartofului se manifestă, în majoritatea cazurilor, la nivelul masei foliare, pe frunze, tulpini, lăstari, de aceea protecția trebuie asigurată până când foliajul este uscat (aproape de stadiul de maturare completă a tufei), limitând riscul de propagare a infecției dinspre organele aeriene către tubercul.

Mana cartofului (Phytophthora infestans) pe frunze
Mana cartofului (Phytophthora infestans) pe frunze

Fungicidul BANJO are la bază substanța activă fluazinam în cantitate ridicată (500 g/l), față de care mana cartofului (Phytophthora infestans) are risc redus de dezvoltare a tulpinilor rezistente, conform rapoartelor FRAC.

BANJO acționează prin contact, inhibând germinarea și stopând producerea de spori ai ciupercii. Caracterul puternic antisporulant îi susține acțiunea preventivă deosebit de eficientă, iar formularea suspensie concentrată ajută la o acoperire completă a frunzelor cu soluția de tratare.

BANJO – tratament eficient în momentele cheie

Datorită proprietăților menționate, produsul este foarte util ca:

  • prim tratament în cultură, înainte de închiderea rândurilor, pentru protecția tinerelor plante împotriva rezervei biologice a ciupercii prezente în sol;
  • ultim tratament în vegetație, înainte de îngălbenirea și uscarea plantelor pentru blocarea migrării sporilor eventual prezenți pe frunze sau tulpini către tuberculi

Chiar și în cazul în care condițiile climatice nu sunt favorabile apariției și germinării sporilor de mană (Phytophthora infestans), prima aplicare a produsului se va realiza preventiv, în stadiul de rozetă.

Doza de produs recomandată este între 0,3 - 0,4 l/ha, tratamentul poate fi repetat la 5-14 zile, în funcție de condițiile climatice, evoluția culturii și severitatea infecției. Ambalajul disponibil este 1 l.

BANJO prezintă activitate reziduală parțială și este compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor din piață, cu excepția celor cu reacție puternic alcalină.

BANJO – un plus de eficacitate în practicile agricole

Conform EuroBlight 2022, scala europeană de referință privind eficacitatea substanțelor active din piață împotriva manei cartofului (Phytophtora infestans), utilizarea combinată a fungicidelor PRESIDIUM și BANJO (zoxamidă + dimetomorf + fluazinam), a obținut scorul de 4,2 din 5, situându-se în partea superioară a clasamentului.

Aceste calificative se obțin în urma testărilor fungicidelor (sau combinațiilor de substanțe active) pe parcursul a cel puțin 2 ani, în multiple zone de cultură a cartofului expuse riscului de atac cu mană, pentru a verifica eficacitatea fungicidelor.

Produsul poate fi utilizat cu succes și împotriva manei la ceapă (Peronospora destructor), în doză de 0,4 l/ha.

V-ar putea interesa și: Cartoful: Rezultate excelente cu produse de calitate

Referințe dăunători

Mana cartofului

Phytophthora infestans

Ai nevoie de consultanță de specialitate?